מאת: מערכת מנטה
הגוף הוא שותף מלא בתהליכי התפתחות אישיים, והמעגל הקבוצתי הוא מרחב שתומך בהתפתחות של האדם עם עצמו ועם סביבתו – זה העיקרון העומד בבסיס "ריו אביירטו" (נהר פתוח בספרדית), גישה ייחודית לתנועה בקבוצה, שפותחה בארגנטינה בשנות השישים והתרחבה לארצות רבות בעולם, גם אלינו בישראל. "ריו אביירטו" משלבת תנועה, מוסיקה, שימוש בקול, מגע, מדיטציה, דמיון מודרך והרפיה. אלו מתפתחים מתוך תנועה מונחית במעגל, לתרגילים בקבוצות קטנות ולריקוד חופשי.
"השיטה מאפשרת לנו לתת מנוחה לשכל ולמחשבה, ולהיפתח לאפשרות של אמון בהדרכה הפנימית שלנו, בתבונת הגוף ובתחושות הלא מילוליות", אומרת עידית גודס גרינבאום, מנחת הקבוצה של עמותת "אחת מתשע", שתפתח בקרוב סדנה לנשים המתמודדות עם סרטן השד בתל אביב.
עידית: "היופי של השיטה היא היותה כלי להחזיר את האמון והקשר שלנו לגוף. המחלה הופכת את הגוף לאויב שלנו, והתנועה היא מנוף ללמידה מחודשת של הגוף, למציאת יכולות וכוחות בגוף ולצמיחה אישית בכלל. לא פעם, הדימוי העצמי שלנו עלול להיפגע בעקבות מחלה קשה. בעזרת התנועה אנו פורצים מחדש את גבולות הבושה, ולומדים להשתחרר
"במשך שנים רבות הייתי מאד אמביוולנטית לגבי חברתם של אחרים," מוסיפה עידית בנוגע לחיבור האישי שלה לשיטה, "לפעמים הסתרתי את מה שבאמת מתחולל בי. בין היתר, הדבר נבע ממחלת מעיים ממנה אני סובלת. בשיעורי"ריו אביירטו", נפתחה בפניי הזדמנות חדשה, להיות מי שאני בחברת אנשים אחרים, ללא פחד, מתוך ביטחון של אי שיפוטיות. עברתי דרך ארוכה ותהליך בו למדתי לבטוח גם באנשים סביבי, וגם באפשרות להיות מונעת ממקום שאינו המוח. יש בתוכנו מדריך פנימי אחר, שיודע לא פחות טוב מהדרכה שכלית".
"אני חולת סרטן השד (מקווה שלשעבר), עברתי כריתת שד ושחזור", אומרת אסנת סדן, המשתתפת בקבוצה פעילה ברעננה, "חששתי להגיע למפגשים, כי לא רציתי להשתתף בקבוצת תמיכה, אבל רציתי לרקוד. בסדנא הסרטן הוא רק באוויר: זה הגורם שמאחד אותנו ומאפשר לנו להיפתח אחת לשנייה ולהרגיש בנוח ביחד, גם במגע וגם בריקודים המשותפים. אבל הסרטן הוא לא נושא לדיון. חלק מהתרגילים נוגעים בהתנהגות שלנו כחולות, אבל מי שרוצה יכולה רק לתרגל ולא לקשר את התרגיל לסרטן. ומעל לכל: זה מהנה מאוד".

להתחבר שוב לגוף

"בשל המחלה נאלצתי לעבור כריתה של שני השדיים, ולאחר מכן טופלתי במשך תקופה ארוכה בטיפולים קשים, שלוו בנשירת שיער ותופעות לוואי אחרות", אומרת אביבה (שם בדוי), "כל אלו השפיעו על הדימוי העצמי שלי, ותחושת הנשיות שלי נפגעה. באותה תקופה, בה אדם מתמודד עם איום קיומי על חייו, כל מה שרציתי היה לשרוד, לחשוב רק על היום, ואולי להעז לחשוב גם על מחר.
"לשמחתי, החלמתי, ודווקא ביום שאחרי המחלה, התחלתי לראות את ההשלכות שלה. ציפו ממני לחזור לשגרה, ואני הבנתי שאני לא יכולה לחזור לחיים, הייתי חסרת אנרגיה פיסית ובעיקר נפשית. פתאום התחלתי להביט בעצמי, בגוף, בנשיות שלי שנפגעה, הרגשתי שהגוף שלי בגד בי. אז הבנתי שעכשיו הגיע הזמן לטפל בעצמי, לתת לעצמי זמן.
"כשהגעתי לריו אביירטו, השאיפה שלי הייתה לקבל את הגוף שלי בחזרה, להשלים איתו ולחזור לאהוב אותו, אחרי הפגיעה של המחלה בגוף והתחושה שהגוף בגד בי. מצאתי את עצמי בקבוצת נשים שלא הכרתי קודם, מבצעת תנועות שלא חשבתי שאהיה מסוגלת לעשות, תנועות שמגיעות ממקום עמוק בפנים. מצאתי אפשרות לבטא את עצמי ללא מילים".
במפגשי "ריו אביירטו" תנועת הגוף הולכת וגדלה, הנשים לומדות תנועות חדשות, מביעות את עצמן דרךהגוף, ובכל מפגש לומדות משהו חדש על עצמן. הגילוי הגדול הוא שאין צורך במילים, הגוף מבטא את הכל בתנועות.
אביבה: "דרך הסדנא חזרתי לסמוך על הסביבה, קיבלתי את עצמי ואת הסובבים אותי, ונתתי אישור לרגשות ולתחושות דרך תנועה. אני מרגישה שהצלחתי להתחבר שוב לגוף שלי, פשוט להיות שם בכל הרמות".
עמותת "אחת מתשע" פותחת לראשונה בתל-אביב קבוצה ייחודית בשיטת "ריו אביירטו" המיועדת לנשים המתמודדות עם סרטן השד. מדובר בעשרה מפגשים קבוצתיים, בהדרכת עידית גודס גרינבאום.
  • לפרטים: יעל יגור, מנהלת מערך תמיכה מקצועי בעמותת 'אחת מתשע', 052-8749292, 03-6021717 שלוחה 226, yaely@onein9.org.il
"ריו אביירטו" משלבת תנועה, מוזיקה, שימוש בקול, מגע, מדיטציה, דמיון מודרך והרפיה (יח"צ)