מאת מערכת מנטה

משולשת, תוססת, נוטפת... פיצה היא חגיגה של צבעים, טעמים ואפשרויות, וגם כשמזמינים אותה רק בשביל הילדים, קשה לעמוד בפני הפיתוי, וחוטפים רבע, ואז עוד שליש. מקומות מסוימים הקנו לה שם של מזון מהיר ומתועש, אבל עם היחס הנכון היא יכולה להפוך למזון בריא, לגוף וגם לנשמה. כמה עובדות שכדאי לדעת, וגם מתכון לפיצה משפחתית מנצחת.

בעגבניות טמון נוגד חמצון מצוין (צילום: shutterstock)
בעגבניות טמון נוגד חמצון מצוין (צילום: shutterstock)


פיצה - לא מה שחשבתם
  • הכי פחות ג'אנק פוד: בבדיקה שנעשתה בבית החולים איכילוב נמצא כי בפיצה יש פחות שומן, כולסטרול ונתרן מאשר בהמבורגר ובפלאפל.
  • קחו בחשבון: במשולש פיצה יש 279 מ"ג נתרן, כעשירית כפית מלח. הכמות המומלצת ליום היא 2.3 מ"ג (כפית מלח אחת), וכדאי אפילו פחות מכך.
  • לרוץ אותה: על מנת להוריד משולש פיצה גדול עם פטריות, ששווה 540 קלוריות, תצטרכו לרוץ במשך 70 דקות.
  • ערכים שווים: במקום פיצה מקמח לבן, העדיפו פיצה מקמח מלא שיש בה ירקות, סידן שתקבלו מהגבינה ועגבניה שעשירה בליקופן.
  • אדום לוהט: רוטב העגבניות יעשה לכם טוב. ליקופן מקנה לעגבניה את צבעה האדום, והוא נוגד חמצון חזק המצוי בה בשפע.
  • ללא גלוטן: במקום קמח חיטה, הכינו את הבצק עם קמח תפוחי אדמה.
פיצה משפחתית מהירה (ללא שמרים)
מתכון של איילת הירשמן
איילת הירשמן והילדים איתי דני ויהלי מכינים פיצה ביחד  (צילום: יונתן בלום)
איילת הירשמן והילדים איתי דני ויהלי מכינים פיצה ביחד (צילום: יונתן בלום)
לבצק:
  • 3 כוסות גדושות (450 גרם) קמח
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • 1 כפית סודה לשתייה
  • 1 1/2 כוסות (350 מ"ל) רוויון (או חלב + 1 כף מיץ לימון)
  • ⅓ כוס (60 מ"ל) שמן זית

לציפוי:
  • 1 כוס רוטב עגבניות מוכן או מצנצנת
  • 3 כוסות גבינת מוצרלה מגוררת
  • מלח, פלפל שחור
  • אורגנו מיובש
  • אפשרויות לתוספות:
  • פרוסות עגבניות
  • תירס
  • זיתים מגולענים
  • פרוסות בצל סגול

הוראות הכנה:
1. מחממים את התנור ל-200 מעלות, ומשמנים את תבנית התנור בשמן זית.
2. שמים בקערה קמח, מלח וסודה לשתייה ויוצרים במרכז גומה. יוצקים ⅔ מכמות הרויון (או החלב עם הלימון) לתוך הגומה, ובעזרת האצבעות אוספים את הקמח משולי הקערה ולשים לקבלת בצק רך ולח למגע. אם הבצק שמתקבל יבש, מוסיפים את שאר הרויון. אם הוא נוזלי, מוסיפים קצת קמח.
3. מעבירים את הבצק לתבנית, משטחים ויוצקים את שמן הזית.
4. אופים כ-25 דקות, עד שהבצק מזהיב. מוציאים אבל לא מכבים את התנור.
5. מורחים על הבצק את רוטב העגבניות. מפזרים מעל את הגבינות ותוספות, אם רוצים. מתבלים במלח, בפלפל ובאורגנו (אם רוצים).
6. אופים 7-5 דקות נוספות, או עד שהגבינות נמסות. מוציאים ומגישים.