יפה שיר-רז
ייעוץ מקצועי: ד"ר ולרי טפליצקי, מומחה לאלרגיה מבית החולים בילינסון

מגוון זנים של עצים, דשאים ושיחים המצויים בגינה הביתית ובחיק הטבע עלולים לגרום לכם לתגובה אלרגית. הגורם לאלרגיה הם חלבונים הנמצאים בגרגרי האבקה של הצמחים, אשר נישאים ברוח וחודרים לגוף דרך מערכת הנשימה. עבור רוב האנשים החלבונים האלה אינם מזיקים, אך בקרב אלו שאלרגיים אליהם הם גורמים לפעילות מוגברת של מערכת החיסון, שהם הגורמים לתסמיני האלרגיה – נזלת, גודש באף, התעטשויות, תחושת גירוי באף ובגרון, דמע, אודם וגרד בעין. במקרים קשים יותר, תסמיני הנזלת האלרגית עלולים לגרום לפגיעה בחוש הריח, קשיי שינה ופגיעה ביכולת לעבוד.
בעונה זו של השנה כדאי להתרחק ממנו. אקליפטוס (צילום: www.fast-effect.co.il)
הכרת הצמחים האלרגניים ותקופות הפריחה האופייניות שלהם והפחתת החשיפה אליהם יכולה לעזור לצמצם את תדירות ההתקפים ולהפחית את התסמינים ואת הפגיעה באיכות החיים. אבל איך תזהו את החשודים המידיים בסביבתכם?
מדריך מצולם של הצמחים האלרגניים בישראל, הכולל פילוח שלהם על פי מועדי הפריחה לאורך חודשי השנה, יאפשר לכם לזהות את העצים, השיחים והדשאים מחוללי האלרגיה הפורחים בכל חודש בארץ, גם בלי להפוך למומחה דגול לבוטניקה. כך, לדוגמה, תוכלו לזהות על פי המדריך את העצים והצמחים שמהם כדאי לכם להתרחק בתקופה זו, בהם עצי האקליפטוס, שיחי האמברוסיה, ומעוד כמה עשבים וצמחים ממשפחת הדגניים.
המדריך מתפרסם באתר www.fast-effect.co.il. ניתן גם לסרוק קוד QR של המדריך לטלפון הנייד החכם שלכם, כדי לאפשר זיהוי בשטח של גורמי האלרגיה.

יש לכם דשא זויסיה? אולי הוא הגורם לאלרגיה שלכם (צילום: צילום: www.fast-effect.co.il)

מה עוד אפשר לעשות?

* להימנע משתילת עצים או צמחים הידועים כמחוללי אלרגיה (זית, ברוש, פקאן, דשאים ועשבוניים).
* לנקות את החצרות מעשבים שוטים. שניים מהעשבים האלרגנים הנפוצים ביותר הם כַּתְּלִית יְהוּדָה ולַעֲנָה, הצומחים בחצרות הבתים.
* להימנע מעציצים המצמיחים פרחים בתוך הבית ומהשקיית יתר אשר תעודד היווצרות פטרת בצמח, עשבים ונבגים אשר גם הם מחוללי אלרגיה.
* בימים שטופי שמש ורוח, ובימים עם זיהום אוויר מוגבר מומלץ להישאר בבית בשעות בהן יש עליה בלחות ובכמות האבקנים באוויר.
* לכבס ולתלות מצעים באזורים שאינם חשופים לצמחיה ולאבקנים או לייבש באמצעות מכונת ייבוש.
* להתייעץ עם רופא מומחה ולציין בפניו את המועד שבו מופיעים התסמינים. אבחון האלרגיה מתבסס על הופעת תסמינים האופייניים לנזלת אלרגית, בשילוב תוצאות בדיקות מעבדה. בהתאם לאבחון ובמידת הצורך, יותאם טיפול תרופתי, הכולל תרופות אנטיהיסטמיניות כגון טלפסט או אראוס, או תרופות בתרסיס על בסיס סטרואידים, כגון סטרוונאז ונאזוקורט, שמיועדות לטפל בדלקת ולמנוע גודש, חסימה ונזלת בריריות האף.
* אם אובחנתם כאלרגיים לצמח כלשהו, הימנעו מלהתקרב לאזור שבו הוא נמצא.