כל מה שקשור לתזונה בריאה יש אין ספור אסכולות: בלי מוצרי חלב, בלי ביצים, ללא סוכר, דל שומן וכו‭.'‬ מבחינתי, "בריא" זה להשתמש בחומרי גלם טבעיים ולא מתועשים, במרכיבים מלאים ולא בתחליפים למיניהם, וגם בשומן בריא, בכמויות לא מוגזמות. אני מנסה לשלב בקינוחים שלי מרכיבים בריאים כמו טחינה, יוגורט, דבש, אגוזים ופירות מיובשים, והכי חשוב – מקפידה לא לוותר על כך שהתוצאה תהיה טעימה.

עוגת שוקולד עם רוטב שוקולד חם וגלידת בננה טבעית

תבנית מתפרקת בקוטר 24 ס"מ

שימו לב, יש להתחיל בהכנות בהקפאת הבננות יום לפני ההגשה. ניתן להכין כמנה חלבית או פרווה (ראו האפשרויות ברשימת המרכיבים).

‬ המרכיבים

לעוגה

  • ‭3/4‬ כוס (150 מ"ל) שמן קנולה
  • ‭1 1/3‬ כוס (270 גרם) סוכר חום
  • 2 ביצים
  • 2 גביעים (400 מ"ל) יוגורט או מעדן סויה
  • 50 גרם שוקולד מריר, מומלץ עם ‭70%‬ מוצקי קקאו, מגורר
  • 1 כפית תמצית וניל
  • ‭1 1/2‬ כוסות (180 גרם) קמח מלא
  • ‭1/2‬ כוס (70 גרם) אבקת קקאו
  • 2 כפיות אבקת אפייה
  • ‭1/4‬ כפית סודה לשתייה
  • ‭1/8‬ כפית מלח

לרוטב השוקולד

  • 150 גרם שוקולד מריר, מומלץ עם ‭70%‬ מוצקי קקאו, שבור לקוביות
  • ‭1/2‬ כוס (120 מ"ל) חלב או מים

לגלידה

  • 4 בננות מוקפאות (לפחות 24 שעות במקפיא)
  • 2 כפיות דבש

ההכנה

1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות) ומשמנים את התבנית.

2. העוגה: שמים בקערה את השמן והסוכר וטורפים היטב. מוסיפים את הביצים וטורפים לבלילה אחידה ואוורירית. מוסיפים את היוגורט (או מעדן הסויה)‬, השוקולד ותמצית הווניל וטורפים לעיסה אחידה. מוסיפים את שאר מרכיבי העוגה ומערבבים במינימום תנועות לעיסה אחידה. אופים כ־‭40-30‬ דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.

3. רוטב השוקולד: שמים בכלי מתאים את השוקולד והחלב (או המים), ומחממים במיקרוגל כחצי דקה. מערבבים לקרם אחיד, ואם יש צורך – מחזירים לחימום נוסף.

4. הגלידה וההגשה: שמים במכל מעבד המזון את הבננות המוקפאות והדבש, ומעבדים לעיסה אחידה וקטיפתית (אפשר להכין מראש ולשמור במקפיא).‬ מחלקים את העוגה בין צלחות הגשה, יוצקים רוטב שוקולד על כל פרוסה, מניחים כדור גלידה ליד ומגישים מיד.

פאי סולת ופירות יער

תבנית בקוטר 24 ס"מ

המרכיבים

לקלתית

  • ‭1 1/2‬ כוסות (180 גרם) קמח מלא
  • ‭1/2‬ כפית מלח
  • ‭1/2‬ כוס (100 מ"ל) שמן
  • 2 כפות דבש
  • ‭1/3‬ כוס (80 מ"ל) יןגורט

למלית

  • ‭2 1/2‬ כוסות (600 מ"ל) חלב
  • ‭1/2‬ כוס (100 גרם) סוכר קנים (להשיג בחנויות טבע)
  • ‭1/2‬ תרמיל וניל, חצוי לאורכו
  • ‭1/2‬ כוס (50 גרם) סולת מלאה (להשיג בחנויות טבע)
  • 1 כף (15 גרם) חמאה
  • 2 ביצים, טרופות
  • 250 גרם פירות יער, טריים או או מוקפאים

ההכנה

1. הקלתית: שמים במעבד המזון את כל מרכיביה ומעבדים רק עד שנוצר בצק אחיד. משמנים את התבנית, מעבירים אליה את הבצק ומהדקים כך שיווצר בסיס בעובי של כחצי סנטימטר עם שוליים בגובה כ־‭2.5‬ ס"מ. מיישרים את השוליים ודוקרים את התחתית במזלג. מאחסנים במקפיא כשעה.

2. מחממים את התנור לחום בינוני (170 מעלות).

3. אופים את הקלתית כ־12 דקות, עד הזהבה. מוציאים, אך לא מכבים את התנור.

4. המלית: שמים בסיר את החלב והסוכר, ומרוקנים פנימה את תוכן תרמיל הווניל. מחממים עד רתיחה, מוסיפים את הסולת בזרם אטי, תוך כדי בחישה, וממשיכים לבשל ולבחוש עד שנוצרת דייסה סמיכה. מסירים מהכיריים, מוסיפים את החמאה ובוחשים. מצננים כ־10 דקות, מוסיפים את הביצים ומערבבים.

5. יוצקים מחצית מעיסת הסולת על הקלתית, מפזרים עליה מחצית מפירות היער (אין צורך להפשיר) ויוצקים את יתרת הסולת. מפזרים את יתרת פירות היער ומשקעים אותם קלות בעיסה. אופים כ־25 דקות, עד שהמלית מתייצבת ומזהיבה. מצננים ומגישים.

  • טיפ: יש לכם תרמיל וניל מרוקן? טחנו אותו עם ‭1/2‬ כוס סוכר וקבלו סוכר וניל משובח

עוגיות שיבולת שועל, שוקולד, אגוזים וחמוציות

כ־55 יחידות

המרכיבים

  • 1 כוס (120 גרם) קמח חיטה מלאה
  • 3 כוסות (270 גרם) פתיתי שיבולת שועל
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • ‭1/2‬ כפית מלח
  • ‭1/2‬ כוס (100 מ"ל) שמן זית או קנולה
  • ‭1/2‬ כוס (כ־1 פרי גדול) תפוח מרוסק בפומפייה (ניתן להשתמש ברסק משומר)
  • ‭1 1/2‬ כוסות (300 גרם) סוכר חום
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 1 ביצה גדולה, טרופה
  • 100 גרם שוקולד מריר, מומלץ עם ‭70%‬ מוצקי קקאו, קצוץ
  • ‭1/2‬ כוס אגוזים קצוצים גס
  • ‭1/2‬ כוס חמוציות קצוצות גס

ההכנה

1. מחממים את התנור לחום בינוני ‭180(‬ מעלות( ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

2. שמים בקערה את הקמח, שיבולת השועל, אבקת האפייה והמלח ומערבבים. מוסיפים את השמן, רסק התפוחים, הסוכר, תמצית הווניל והביצה ומערבבים לעיסה אחידה. מוסיפים את השוקולד, האגוזים והחמוציות ומערבבים לפיזור אחיד.

3. בעזרת 2 כפות מניחים תלוליות מהתערובת על התבנית. שומרים על מרווח של כ־‭4-3‬ ס"מ ביניהן. אופים כ־13 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות. מצננים ומאחסנים בקופסא אטומה עד יומיים מחוץ למקרר, או כשבוע במקרר.

פנקוטה רוויון ומרקחת שזיפים ותאנים

6 מנות בכוסות בנפח 250 מ"ל

המרכיבים

  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
  • 1 שקית (14 גרם) ג'לטין
  • 3 כוסות (720 מ"ל) רוויון
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 4 כפות דבש

למרקחת

  • 9 שזיפים מיובשים, מגולענים
  • 9 תאנים מיובשות (דבלים)
  • 1/2‬ כוס מיץ תפוחים או תפוזים טבעי
  • 1 כף דבש
  • ‭1/2‬ תרמיל וניל, חצוי לאורכו, או 1 כפית תמצית וניל

ההכנה

1. שמים בסיר קטן את החלב, מפזרים עליו את אבקת הג'לטין ומשהים 2 דקות. מערבבים ומניחים לכ־8 דקות נוספות, עד שגרגרי הג'לטין סופגים את החלב ותופחים. מחממים על להבה נמוכה בלי להגיע לרתיחה ומערבבים מדי פעם עד שהג'לטין נמס. מסירים מהכיריים.

2. מערבבים בקערה את הרוויון, תמצית הווניל והדבש. מוסיפים בזרם דק את החלב ומערבבים לבלילה אחידה. יוצקים לכוסות, עד שני שליש מגובה הכוס. מאחסנים במקרר 3 שעות לפחות (עד יום).

3. המרקחת: שמים את כל מרכיבי המרקחת בסיר. מחממים על להבה בינונית כ־5 דקות, בוחשים מדי פעם, עד שהתאנים והשזיפים מתרככים והנוזל מסמיך מעט. מסירים מהכיריים, מניחים לצינון בטמפרטורת החדר או במקרר (אפשר להכין עד שבוע מראש ולשמור במקרר)‬. מחלקים את המרקחת בין הכוסות ומגישים.

עוגת שושנים עם חלבה ופיסטוק

תבנית קפיצית בקוטר 26 ס"מ

המרכיבים

  • ‭1/4‬ כוס (60 מ"ל) מים
  • ‭1 1/4‬ כפיות שמרים יבשים או 20 גרם שמרים טריים
  • ‭1/4‬ כוס (60 מ"ל) חלב
  • 1 ביצה
  • 1 כפית תמצית וניל
  • ‭1 1/4‬ כוסות (150 גרם) קמח מלא
  • 1 כוס (120 גרם) קמח כוסמין
  • 25 גרם חמאה, רכה
  • 3 כפות שמן זית
  • ‭1/4‬ כוס (50 גרם) סוכר
  • ‭1/2‬ כפית מלח

למלית

  • ‭1/2‬ כוס טחינה גולמית
  • ‭1/2‬ כוס דבש
  • ‭1/2‬ כוס פיסטוקים קצוצים

ההכנה

1. שמים בקערת המערבל בעל וו הלישה את המים והשמרים ומערבבים. משהים כמה דקות, עד שרואים תסיסה. מוסיפים את החלב, הביצה, תמצית הווניל ושני סוגי הקמח ולשים במהירות נמוכה ‭3-2‬ דקות, עד שהמרכיבים מתאחדים. מוסיפים את החמאה, השמן, הסוכר והמלח ולשים במהירות בינונית ‭6-5‬ דקות, עד שהבצק אחיד וגמיש. מכסים במגבת ומתפיחים כשעה וחצי, עד שהבצק כמעט מכפיל את נפחו.

2. המלית: שמים את כל מרכיבי המלית בקערה ומערבבים היטב.

3. משמנים את התבנית. מקמחים משטח עבודה, ומרדדים עליו את הבצק למלבן בגודל ‭40X25‬ ובעובי 1 ס"מ. מורחים במלית ומגלגלים לגליל. נפטרים משולי הבצק וחותכים את הגליל ל־8 חלקים שווים. מעמידים את חלקי הבצק בתבנית כשהם אינם נוגעים אחד בשני. מכסים במגבת ומתפיחים כ־30 דקות. מחממים את התנור לחום בינוני (170 מעלות).

4. בגמר התפיחה, אופים את העוגה כ־25 דקות, עד שפניה זהובים. מוציאים, מצננים קלות ומגישים.

>> עוד במתוק ולא מושחת