אראלה טהרלב בן־שחר

כשאנחנו מאחלים אחד לשני "שנה טובה ומאושרת", אנחנו בעצם מאחלים לאנשים מזל. שירוויחו המון כסף, שיצליחו, שיהיו בריאים, שייתקלו באהבת חייהם. למעשה, לא כדאי וגם לא יעיל לחכות שהגורמים לאושר יגיעו מעצמם. הדרך לאושר עוברת אצלכם – והיא כרוכה בהתכוונות, במאמץ, בנכונות ובעיקר בוויתור על המחשבה שהאושר ינחת עליכם ממרומים.
ד"ר טל בן שחר, מרצה וחוקר נודע בתחום הפסיכולוגיה החיובית במרכז הבינחומי בהרצליה, הוציא לאחרונה ספר בשם "לבחור באושר", שמכיל הרבה אסטרטגיות שעוזרות להיות מאושרים. לפניכם כמה מהטיפים שכדאי לאמץ כדי להשיג את האושר, וגם – המלצה להפסיק לאחל זה לזה "שתהיה שנה טובה" ולהתחיל לצוות אחד על השני: "תעשה שנה טובה"!

רוצים שהשנה החדשה תהיה טובה מקודמתה? אספו חוויות חיוביות, לא חפצים. (צילום: שאטרסטוק)

אז הנה כמה מהדברים ש"לבחור באושר" ממליץ לכם לעשות כדי להיות מאושרים:

1. זכרו להפעיל את זכות הבחירה: גם כשאתם מרגישים לכודים בשל תנאי המציאות שנכפו עליכם, עדיין יש לכם בחירה. כבו את הטייס האוטומטי ותבדקו באיזה דרכים תוכלו לשנות את חייכם. לפעמים די בשינויים קטנים או אפילו בשינוי סגנון המחשבה או דרך ההתייחסות כדי יצור שינוי.
2. היו קשובים: נסו להתבונן בדברים שיש סביבכם - שימו לב ליופי, להומור, למסתורין. הבחינו או התענגו על מה שיפה, טעים, ריחני, מעניין. אל תעבירו את כל הזמן בקהות ובאוטומטיות וגם אל תרוצו ותמהרו כמו השפן של אליס. האטו כדי לסנות לחוש להתענג על החוויות.
3. אספו חוויות, לא חפצים: בניגוד למחשבה העממית, מה ששורד לאורך זמן אינו מכוניות, טלוויזיות ובגדים, אלא דווקא זכרונות של חוויות חיוביות. נסו לשחק עם הילדים, לטייל, להזמין חבר לארוחה, לראות הצגה – אלה הבחירות שלא תתחרטו שהשקעתם בהן.
4. הקפידו לזכור שהעבודה שלכם היא לא רק פרנסה, אלא גם שליחות: אם אינכם רוצחים שכירים או שודדים, ודאי יש לכם תרומה או הישג בעבודה שלכם. למשל, עובד ניקיון יכול לראות שבעצם הוא מי שמותיר אחריו סביבה נקייה, בריאה ונעימה יותר. כשאנשים חושבים על התרומה והמשמעותיות שלהם, הם מרוצים ומסופקים יותר.
5. וכשקשה? התמקדו בכך שהקשיים אינם נמשכים לנצח. הזכירו לעצמכם שהם חולפים, ונסו ללמוד משהו מן הקושי. דברים שבדרך כלל אפשר ללמוד מקושי הם: סבלנות, ענווה, הזדהות, חוסן נפשי. אם זה אפשרי, נסו להסתכל על הקושי מזווית חדשה שתאפשר לכם להתבדח עליו.

הכוס ריקה או מלאה? תלוי בכם (צילום: שאטרסטוק)

6. סלחו, החמיאו ושבחו את האנשים שסביבכם: כשאתם מחמיאים לאנשים אתם מבססים ומחזקים את הקשר ביניכם, וזה עוזר לכם כשאתם צריכים לצלוח תקופות קשות יותר. כשאתם סולחים, אתם יכולים להמשיך הלאה ולהיפטר ממועקה וכובד.
7. למדו משהו: הסקרנות, הפתיחות והרצון ללמוד (בניגוד להיקבעות בתוך התחושה שאתם יודעים), גורמים לאושר ולהצלחה.
8. כוונו את עצמכם למקום שבו אתם רוצים להיות: הפסיקו לספור ציונים וכסף, והתחילו לשים לב לדברים שבאמת עושים לכם טוב: תגידו "לא" כשאמירת "כן" תגרור אתכם למחויבות לא נעימה עם אנשים אחרים, השתדלו להיות במקומות שבהם אתם חזקים וגם ברגעים שבהם אתם נהנים.
9. הרפו, נשמו והתעמלו: מצאו זמן להרפות את השרירים והמתח, לנשום נשימות עמוקות ולצאת להליכה או לספורט. שחרור המתח הגופני הוא תנאי לתחושת אושר.
10. כוונו את המבט למטה: הסתכלו אל תחתית הכוס, ותראו את חצי הכוס המלאה. זה לא חוכמה למצוא את החסרונות בדברים, להיות ביקורתיים ולהתמקד בקשיים. החוכמה היא להתמקד במה שיש - לפחות בעבור מי שרוצה להיות מאושר.

מדריך לבחירות הקטנות שמרכיבות את הפאזל של חיינו. "לבחור באושר" / ד"ר טל בן-שחר (הוצאת מטר)