אראלה טהרלב בן־שחר
אתם יודעים למה עדיין לא הפסקתם לעשן? לא רזיתם? לא עשיתם שינוי קריירה? כי כנראה עשיתם טעות בתכנון השינוי. על פי מירב בית־און, מנהלת מדיקואצ', אימון לבריאות חיים, אפשר למנות 10 טעויות נפוצות שמכשילות אנשים בדרך לשינוי. בדקו את עצמכם מהן הטעויות שאתם מכירים בגוף ראשון, אולי זה יעזור לכם לעשות את השינוי המיוחל.

"אני? אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה" - חייבים להכיר בכך שהשינוי הוא תהליך ארוך שמצריך סבלנות (צילום: שאטרסטוק)

1. "אני רק צריך להחליט שאני זורק את הסיגריות – ואני מפסיק"

הבעיה - הערכת חסר של הקושי והמורכבות: ישנם אנשים שנוטים להאמין שאין להם בעיה לעשות שינוי, הם מסרבים להכיר בכוחות הנפש ובהיערכות שהשינוי מצריך. הבעיה היא שהאמונה הזו אינה הופכת את השינוי לקל יותר עבורם. גם הם נקלעים לרגעים של פיתוי, התנהגות אוטומטית וקושי להתמיד, וכיוון שהם אינם ערוכים לקושי - הם גם לא מסוגלים להתמודד איתו, ולא פעם הם מוותרים ומרימים ידיים.
תיקון טעות: היו ריאליסטיים והיערכו לכך שלעשות דיאטה, להפסיק לעשן או לעשות כל שינוי אחר הוא עניין שמצריך הרבה כוחות נפש, התמדה ותכנון. מוטב להיות ערוכים למכשולים, לקשיים ולמאמצים שיידרשו כדי שאפשר יהיה לבצע אותם.

2. "יש איזו דיאטה/ מכשיר/ כדורים חדשים"

הבעיה - חיפוש אחר פתרונות קסם מהירים: פתרונות "אוטופיים" שכאלה מלווים בחוסר סבלנות ובאמונה באפשרות אינסטנט שמישהו מבחוץ יספק ושלא תחייב אתכם למאמץ. כמה שזה עצוב, קסמים זה בהופעות לילדים – שינויים זה דבר לאנשים בוגרים.
תיקון טעות: גייסו את הסבלנות שלכם, כי תזדקקו לה בכל תהליך של שינוי.

3. "אני מתכוון לרדת 5 ק"ג בחודש"

הבעיה - הצבת יעדים לא ריאליים: אנשים שמציבים לעצמם מטרות לא ריאליות נועדו להיכשל. הכישלון גורם להם להתייאש ולהרים ידיים, ולכן בדרך כלל לא רק שהם לא משיגים את המטרה, אלא אפילו לא מתקרבים אליה.
תיקון טעות: הציבו לעצמכם מטרה אפשרית וריאלית. אחרי שתשיגו אותה תוכלו להציב עוד אחת, וכך לאט־לאט תצליחו להשיג מטרה גדולה יותר.

4. "אני לא אוהבת להתעמל"

הבעיה - רצון בסיפוק מיידי: שינוי הוא לא דבר טבעי, מדובר בהתנערות מהרגלים נעימים ואימוץ התנהגויות פחות טבעיות (להימנע מהשוקולד, ללכת למכון הכושר, להתנזר מאלכוהול). זה אף פעם לא מהנה כמו אכילת שוקולד. הציפייה ליהנות מכל דבר בנוסף לקושי בדחיית סיפוקים, אינם מתכון מבטיח לשינוי מוצלח.
תיקון טעות: אם תנסו להתמקד בלדמיין את המטרה, יהיה לכם יותר סיפוק.

5. "אני מוכרח להפסיק לעשן"/ "אני חייב להפסיק לשתות"

הבעיה - אנשים שמצווים על עצמם לא נוטים לציית לעצמם: כשאנשים מטילים על עצמם פקודה ומלווים את זה במילים כמו "אתה חייב"/ "מוכרח" או "צריך" – רובם נוטים להתמרד, לעשות דווקא ולהמרות את פה ה"מחנך הנוקשה", ובסופו של דבר הם אינם משיגים את אותה מטרה שהם "חייבים" להשיג.
תיקון טעות: גייסו רצון ומוטיבציה. החליפו את ה"אני חייב" ב"אני רוצה", "אני בוחר", "בא לי".

"יש איזו קלטת חדשה שבטוח ארזה בעזרתה" - תליית השינוי בפתרונות קסם אינה מניבה תוצאות (צילום: שאטרסטוק)

6. "אני שמן חסר שליטה עצמית"

הבעיה - ביקורת עצמית: בניגוד למה שחושבים - הלקאה עצמית, האשמה וביקורת נוקבת לא מסייעות להשגת תוצאות. אנשים שמדברים אל עצמם לא יפה, מקללים ומשמיצים את עצמם, נוטים להתייאש מעצמם ולהרים ידיים.
תיקון טעות: קבלו את עצמכם, היו סובלניים כלפי הכישלונות שלכם, הכירו בכך שטעויות הן חלק מהדרך ולא עדות לאישיות קלוקלת. נסו לשבח את עצמכם על כל הישג קטן, וזה ייטע בכם אמון שאתם יכולים להשיג גם את ההישג הבא.

7. "מה פתאום! בכלל לא התעצבנתי כשלא הצלחתי לרוץ"

הבעיה - התעלמות מרגשות: שינוי הוא דבר שמלווה ברגשות שליליים - עצב, תסכול, קושי. מי שחושב שהשיטה לבצע שינוי היא להתעלם מהרגשות הקשים, סופו שהרגשות יובילו אותו לחזור ולהתנהג באופן שאותו רצה להפסיק (להתמכר, לאכול, לעשן).
תיקון טעות: הרשו לעצמכם להרגיש רגשות קשים. הכירו בזה שעצוב לכם או קשה לכם – זה חלק מהתהליך.

8. "כל כך מרגיז אותי הצורך בניתוח שאני בטוח ארזה"

הבעיה - לפעול על אנרגיה של רגשות שליליים: כעס, נקמה ואכזבה הם רגשות שיכולים להועיל מעט לשינוי, אבל רק אם מלווים אותם בהרבה רגשות חיוביים. גיוס אנרגיה לשינוי באמצעות העוצמה של כעסים, עצבנות, רוגז ועצב אינו מועד להצלחה.
תיקון טעות: חפשו בתוככם רגשות חיוביים. שמחה מן ההישג, הנאה מהעשייה, אהבה כלפי אחרים, התרגשות מהשינוי, סיפוק מן ההצלחה. מחקר חדש מלמד על כך שהפרופורציה הנכונה היא פרופורציה של רגש שלילי אחד על כל שלושה חיובים.

9. "אני לא צריך עזרה מאף אחד, אני יכול להסתדר לבד"

הבעיה - לא לבקש עזרה: אנשים שמנסים לעשות את השינוי סולו, בלי שאף אחד יסבול מזה/ ירגיש בזה/ ישלם על זה – מרבים להיכשל. הדוגמה הטובה ביותר היא של אמהות שרוצות לעשות דיאטה אך ממשיכות לאפות עוגות לילדים.
תיקון טעות: הכירו בכך שבשביל שאתם תעשו שינוי גם הסביבה שלכם צריכה להשתנות, וייתכן שחלק מהאנשים ירגישו בכך או יידרשו להירתם ולסייע. אנשים שרותמים את הסביבה מצליחים יותר לבצע את השינוי.

10. "אני בחיים לא אצליח" / "זה בלתי אפשרי"

הבעיה – חשיבה תבוסתנית. החשיבה הזו, שמכירה בכך ששינוי הוא תהליך קשה אך הופכת אותו לבלתי אפשרי, היא מחשבה מייאשת. נכון שלא כל דבר ניתן לשנות ויש דברים שחשוב לדעת לקבל (מבנה גוף רחב, נטייה ללחץ דם גבוה), אבל כל אחד יכול לשאוף לשינוי, גם אם קטן.
תיקון טעות: סגלו לעצמכם את המחשבה שהשינוי קשה אבל אפשרי, ושאם תעשו אותו לאט, מתוך תכנון ומחשבה, ותתגברו על הקשיים שבדרך - תוכלו להשיג לפחות חלק מהמטרות שלכם.