רויטל גל
נתחיל עם שבירת מיתוס: אין דבר כזה "שפעת מזגנים", גם לא "הצטננות קיץ". החשיפה לזרם האוויר הקר שיוצא מהמזגן לא גורמת לשפעת, לא להצטננות ולא לדלקת ריאות או למחלה אחרת. מחלת השפעת נגרמת על ידי וירוס הנכלל בקבוצת נגיפי השפעת (שמכילה שלושה סוגים המסומנים באותיות, A הוא הסוג השכיח ביותר).
המשב הקר הנפלט מהמזגן יכול לגרום לעיטושים או לנזלת קלה, אך לא מדובר במחלה, בזיהום או בדלקת - גם לא בהתקררות. התקררות, אגב (המכונה גם הצטננות, צינון או דלקת בדרכי הנשימה העליונות), היא המחלה החריפה השכיחה ביותר בעולם, ובדומה לשפעת - זו גם מחלה נגיפית ומדבקת.

חולים בקיץ? שפעת היא מחלה הנגרמת מווירוס, ולא מהמזגן (צילום: שאטרסטוק)

אז איך מתמודדים עם השפעת בקיץ? ד"ר צביקה ליס, מומחה לרפואת משפחה בשירותי בריאות כללית ופעיל בצוות המומחים באתר הקופה, עונה על השאלות:

מה ההבדל בין שפעת לצינון?

קיים דמיון רב בין הצטננות ושפעת: שתיהן מחלות ויראליות, אך השפעת נחשבת למחלה מעט קשה יותר: חום גבוה שכיח יותר בשפעת וכך גם כאבי שרירים או מפרקים. בעת הצטננות, לעומת זאת, שכיחים יותר נזלת, גודש באף, התעטשות ותחושה של אף סתום. כל התסמינים הללו יכולים להופיע בשתי המחלות ולעתים בתוספת חולשה כללית, כאב ראש, כאב גרון, שיעול ועוד.

שפעת יש רק בחורף?

השפעת שמופיעה בקיץ היא אותה השפעת שמופיעה בחורף, שנגרמת מאותם הגורמים. אפשר לחלות בשפעת בכל עונות השנה, אך היא שכיחה יותר בעונת החורף - כמו גם הצטננות. הסיבה לשכיחותן של מחלות אלה בחורף היא השילוב של הטמפרטורה הקרה בחוץ, שמביאה לירידה ביכולת החיסונית, עם השהייה השכיחה יותר במקומות סגורים שאופיינית בעונה הזו. עוד חשוב לזכור, שבמקומות מחוממים ולא מאווררים הלחות נמוכה יותר - מצב שמאפשר לווירוס להישאר חי מחוץ לגוף לתקופה ממושכת יותר.

איך נדבקים בשפעת?

הווירוס מועבר מאדם חולה לאדם בריא באמצעות הפרשות ממערכת הנשימה (לאחר שיעול, עיטוש או ממגע יד של אדם שחולה במחלה). חדירת הווירוס מתבצעת גם היא דרך רירית מערכת הנשימה של האדם שנדבק. תהליך העברה זהה קיים גם לגבי ההצטננות. דרך העברה נוספת היא על ידי מגע של חולה בידו של אחר ואפילו על ידי מגע בעצמים כמו ידית של דלת זמן קצר לאחר שנגע בהם חולה במחלה.

איך להימנע מהדבקה?

ההמלצות הכלליות הקיימות לגבי השפעת בחורף נכונות גם בקיץ:
- להקפיד על רחיצת ידיים לעתים תכופות
- להימנע ממגע באף ובעיניים שלא לצורך, כדי להקטין סיכון להדבקה
- להקפיד על אוורור הבית בקיץ, לפחות בשעות הלילה
- להקפיד להתעטש לתוך מפית נייר חד פעמית, שאותה יש להשליך
- בכל זאת חליתם? הישארו בבית, ואל תהוו גורם מדבק בעבודה או בבית הספר

המעבר בין הבית הקר לאוויר החם בחוץ עלול לפגוע בבריאותכם (צילום: שאטרסטוק)

האם אפשר להתחסן גם בקיץ?

חיסון השפעת מבוסס על שלושה נגיפים, ובכל שנה נבחרת השלישייה המתאימה על פי תחזית התחלואה לשנה שלאחר מכן, שנקבעת על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO). מאחר שמדובר בחיסון שונה, מומלץ להתחסן מדי שנה. הרכב החיסון בשנת 2012, למשל, כלל גם כיסוי נגד שפעת החזירים. חיסון נגד שפעת חשוב לכולם כולל כולם, בלי יוצא מן הכלל.
כיוון שאין דבר כזה "שפעת קיץ", אין חיסונים מיוחדים לעונה החמה. החיסונים לשפעת ניתנים בעונת הסתיו ובתחילת החורף ומגנים על הגוף לשנה, כך שצריך להמתין לסתיו הקרוב כדי להתחסן. להצטננות, למרות השכיחות הרבה של המחלה, עדיין לא נמצא חיסון.

אז אפשר להדליק את המזגן כמה שרוצים?

ממש לא. אמנם המזגן לא משפיע ישירות על התפתחות שפעת, אבל בהחלט יש לו השפעה על הבריאות שלנו:
- אל תקפיאו את החדר שבו אתם שוהים, הטמפרטורה המומלצת היא 25 מעלות (כך גם חוסכים בחשמל). המעבר מהחום הקיצי שבחוץ לחלל הקר שבתוך המבנה עלול לפגוע בבריאותנו, במיוחד אם המעבר הזה נעשה כמה פעמים ביום. הסיבה לכך היא השינויים החדים בטמפרטורה שעלולים להביא להחלשה של המערכת החיסונית, כך שגופנו פגיע יותר למחלות שונות כמו שפעת והצטננות, שהגורמים להם קיימים כל השנה.
- בשעות הלילה מומלץ להימנע משימוש במזגן ולהחליפו במאוורר או להשאיר חלונות פתוחים. אם בכל זאת בחרתם להפעיל מזגן, רצוי להעלות את הטמפרטורה.
- האוויר היבש הנפלט מהמזגן עלול לגרום לייבוש של הריריות בעיניים, בפה ובאף, מה שיכול להביא לפגיעה בשלמות של ריריות אלה וחדירה של גורמי מחלה שונים. תופעה זו משמעותית יותר בעת השינה, שבמהלכה איננו חשים בנזק שנגרם בהדרגה. לכן לא כדאי לישון עם מזגן באופן קבוע.

איך מטפלים בשפעת בקיץ?

- בקיץ, כמו גם בחורף, השפעת וההצטננות חולפות לרוב ללא טיפול מיוחד, אך אפשר להשתמש בתרופות המקלות על תסמיני המחלה (טיפול סימפטומטי) שנמכרות גם ללא מרשם רופא. בשפעת לעתים המצב יותר קשה וישנם תכשירים אנטי ויראליים מיוחדים לטיפול, וכדאי להתייעץ עם הרופא המטפל.
- הקפידו לשתות הרבה, לאכול טוב ולנוח, המנוחה חשובה מאוד (הים יחכה לכם גם מחר).
* אנשים הסובלים ממחלות של דרכי הנשימה, מאלרגיה ומנזלת כרונית, רגישים יותר למזגן וכדאי להם להקפיד יותר על מילוי ההמלצות.
שיהיה קיץ בריא!