החוקרים גילו: נשים וגברים דווקא חושבים אותו הדבר  (צילום: thinkstock)
החוקרים גילו: נשים וגברים דווקא חושבים אותו הדבר (צילום: thinkstock)
יפה שיר־רז

היחסים בין אנשי כוכב הלכת מאדים לנשות הכוכב נוגה לא היו יכולים להיות טובים יותר. הניגודים בין המאפיינים שלהם הפכו את מערכות היחסים ביניהם למוצלחות ביותר, ובעצם הם היו יכולים לחיות ביחד באושר עד עצם היום הזה, אלמלא נחתו יום אחד בכדור הארץ – שבו שכחו שכל אחד מהם הגיע מכוכב לכת אחר והפערים ביניהם הפכו לבלתי ניתנים לגישור.
על רגל אחת, זוהי התיאוריה הפסיכולוגית שעומדת ביסוד רב המכר "גברים ממאדים נשים מנגה" שהתפרסם ב־1992. התיאוריה, שהגה מטפל זוגי אמריקני בשם ג'ון גריי, הפכה לפופולרית כל כך עד שבמשך 30 השנים שחלפו מאז היא השתרשה בתרבות המודרנית והיוותה בסיס לאינספור ספרים, סמינרים, מופעים וסדרות קומיות.
אבל האומנם ההבדלים בין גברים ונשים בלתי ניתנים לגישור? שני חוקרים אמריקנים החליטו לבחון את ההנחה לעומק. הממצאים שגילו, המדווחים בגיליון פברואר של כתב העת Journal of Personality and Social Psychology, מעמידים את התיאוריה בספק רב מאוד.
החוקרים, פרופ' הארי רייס, מומחה לפסיכולוגיה מאוניברסיטת רוצ'סטר בניוניורק, ובוביקרטורס, אנליסט מידע בכיר במרכז למערכות בריאות הציבור באוניברסיטת וושינגטון, ניתחו 122 תכונות פיזיות ותכונות אישיוּת שונות אצל יותר מ־13 אלף נבדקים. התכונות הפיזיות שנבדקו במחקר כללו משקל, גובה, רוחב כתפיים, היקף זרוע והיחס בין המותן לירך. התכונות הפסיכולוגיות כללו אמפתיה, פחד מהצלחה, אינטימיות, בחירת בן זוג ועמדות והתנהגויות מיניות.
ומה המסקנה?
כמובן, בין גברים ונשים ישנם הבדלים פיזיים והבדלים בכישורים הפיזיים (גברים נוטים להשליך כידון רחוק יותר ולקפוץ לגובה רב יותר מנשים). גם סטריאוטיפים מסוימים ביחס לתחביבים ולפעילויות שמהם נהנים גברים ונשים הוכחו כנכונים. לדוגמה, נמצא שנשים נוטות יותר להתעניין בעיצוב אלבומים, פדיקור ותוכניות אירוח בטלוויזיה, בעוד שגברים נוטים יותר לכיוון אגרוף, משחקי וידיאו וצפייה בפורנוגרפיה.

הפתעה: גם גברים יודעים להקשיב ולשטוף כלים

אבל למרבה ההפתעה, כאן ההבדלים מסתיימים. בכל הנוגע לתכונות פסיכולוגיות, מתברר שצורת החשיבה של גברים ונשים למעשה חופפת. במלים אחרות, גברים יכולים להיות מנגה או ממאדים, וכך גם נשים, למרות - כפי שכותרת המחקר רומזת - יהיה מדויק יותר לומר ששני המינים הם מכדור הארץ.
בעצם, מה שהחוקרים טוענים הוא שאין בכלל דבר כזה "אפיונים נשיים או גבריים". במקום זה, הם מסבירים שהן ה"גבריות" והן ה"נשיות" הם בעצם ספקטרום של תכונות שלאורכו נמצאים גברים ונשים גם יחד, כשלחלק מהגברים יש יותר "אפיונים נשיים" כגון אמפתיה וחמלה מאשר לנשים, ולחלק מהנשים יש יותר "אפיונים גבריים" כמו כוחניות.
מדוע, אם כן, אנו נוטים לייחס לגברים ולנשים מאפיינים כה נבדלים? אולי כי כבר התרגלנו לחלוקת התפקידים בין המינים. אבל לדברי החוקרים, החלוקה הזו עלולה להזיק. לדוגמה, אם אתם מייחסים את ההתנהגות המרגיזה של בן הזוג שלכם לתכונות מין שאינן משתנות, לא תהיה לו (או לה) שום סיבה להשתנות. התכונות המגוונות שאנחנו מייחסים לכל אחד מן המינים הם למעשה הבדלים אנושיים, הם מסבירים – איכויות שלכמה אנשים יש יותר מהן ולכמה אנשים יש פחות, כשמינו של האדם הוא רק פיסה קטנה מאוד של איכויות אלה.

מה המשמעות של כל זה ביחס לתיאוריה שגברים ממאדים ונשים מנגה? את הרעיון הזה, הם מציעים, צריך להשליך לפח האשפה.

כן, גם הוא יכול לשטוף כלים  (צילום: shutterstock)
כן, גם הוא יכול לשטוף כלים (צילום: shutterstock)