יפה שיר־רז

תגובות אלרגיות למרכיבים בתכשירי קוסמטיקה הן בעיה שכיחה למדי. על פי האקדמיה האמריקנית לדרמטולוגיה, עד 10% מהאוכלוסייה יפתחו סוג כלשהו של תגובה אלרגית לחומר קוסמטי במהלך חייהם. מחקרים מראים שתגובות אלרגיות מתרחשות לעתים תכופות יותר בנשים, ככל הנראה מאחר שהן נוטות יותר להשתמש בתכשירים קוסמטיים.
במחקר שפורסם בכתב העת Journal of Academy Dermatology נמצא שלמעלה מחמישית מהאוכלוסייה פיתחו תגובה אלרגית לתכשיר קוסמטי לפחות פעם אחת, כאשר בקרב הנשים שכיחות התופעה עמדה על כ-24% ובקרב הגברים על כ-18%. כמו כן, נמצא שבקרב הנשים, הסיכון לפתח אלרגיה באזור הפנים והצוואר היה גבוה יותר מאשר בקרב הגברים.

מה קורה כשיש אלרגיה?

במצב של אלרגיה עורית, חלקיקי החומר האלרגני (מחולל האלרגיה) החודר לעור אינו גורם לו נזק, אך הוא מעורר תגובה חיסונית שכתוצאה ממנה מופיעה בעור דלקת. תגובה זו מושהית, כלומר במגעים הראשונים התהליך סמוי מן העין, ורק כאשר החשיפה למגע עם החומר נשנית - מופיעה הדלקת.

מהם גורמי האלרגיה המרכזיים?

במחקר נוסף שהוצג בכנס של האקדמיה האמריקנית לדרמטולוגיה, דיווחו חוקרים על 10 גורמי האלרגיה השכיחים ביותר בעור. בין הגורמים האלה נמנים ארבעה חומרים המשמשים בתעשיית הקוסמטיקה:
1. Balsam of Peru – בושם שהינו מרכיב נפוץ בבשמים ובתכשירי קוסמטיקה.
2. Fragrance Mix – תרכובת של חומרי הבושם השכיחים ביותר בבשמים, בסבונים ובתכשירי קוסמטיקה.
3. Formaldehyde (פורמלדהיד) – חומר שימור המשמש בתעשיות רבות, ובין היתר לחומרים קוסמטיים שונים.
4. Quaternium 15 – חומר שימור שכיח בתכשירים קוסמטיים, במסנני קרינה, בשמפו ובלק לציפורניים.
כפי שאפשר לראות, בשמים הם מחוללי האלרגיה העיקריים בתכשירים קוסמטיים. כיום נמצאים בשימוש אלפי חומרי בושם שונים - הן במוצרי בישום, הן במוצרים כמו מטליות ניקוי והן בתכשירים הנמרחים על העור. הגורם השני בשכיחותו לאלרגיות עוריות הם חומרים משמרים, שנמצאים במרבית התכשירים הקוסמטיים. לחומרים אלה תפקיד חשוב במניעת זיהום התכשירים על חיידקים ופטריות, אך למי שנוטה לכך הם עלולים לגרום לאלרגיה.

תכשירי טיפוח רבים עלולים לעורר תגובה אלרגית. בדקו את התווית שמאחורי האריזה

במה מתבטאים תסמיני האלרגיה בעור?

אלרגיה עורית מתבטאת בדרך כלל באודם ובתחושת גירוד, ובחלק מהמקרים עלולות להופיע גם שלפוחיות או הפרשה. כשהחשיפה לגורם האלרגיה ממושכת עלולים להופיע סדקים, והעור הופך מעובה. תסמינים אלה מופיעים בדרך כלל באזור המריחה, אך לעתים עלולים להופיע באזורים לא צפויים. למשל, אלרגיה לחומר המצוי בקרם ידיים יכול להתבטא בעור העפעפיים, בגלל הנטייה לגעת בעיניים מבלי משים.
ברוב המקרים, האלרגיה בעור מופיעה שבועיים־שלושה לאחר המגע הראשון עם החומר. לאחר המגע השני עם החומר, הפריחה תופיע בתוך 2-4 ימים. עם זאת, באחוז קטן מהמקרים, התגובה האלרגית לחומר מסוים בתכשיר קוסמטי עלולה להופיע גם לאחר
חודשים או אף שנים של שימוש בתכשיר.

כיצד מאבחנים את האלרגיה ואיך מטפלים בה?

אבחון אלרגיות מבוצע על ידי אלרגולוג באמצעות תבחיני עור מיוחדים, שמאפשרים במקרים רבים גם לזהות את המקור המדויק לרגישות. בבדיקות אלה מטפטפים טיפות קטנות של חומרים הידועים כאלרגנים (גורמי אלרגיה) שכיחים, ואחר כך שורטים בעדינות את העור מתחת לכל טיפה בעזרת מחט, כדי להחדיר את החומר לעור. כ-15 דקות לאחר הבדיקה, הרופא יבדוק האם נוצרה תגובה דלקתית המתבטאת באדמומיות ונפיחות, ואם כן - איזה אלרגן גרם לתגובה זו. בנוסף, מבוצעת לעתים בדיקת דם שיכולה להצביע על נוגדנים גורמי אלרגיה (מסוג IgE) בדם, ולאילו חומרים הם נקשרים. אם נמצא נוגדן מסוג IgE שנקשר לחומר ידוע, הדבר מצביע על כך שהנבדק אלרגי לחומר זה.
בחלק גדול מהמקרים אין צורך בטיפול, והפסקת המריחה או החשיפה לחומר הגורם לאלרגיה ולרגישות תביא להיעלמות הדלקת והתסמינים בעור. עם זאת, המשך החשיפה למחולל האלרגיה עלול לגרום לדלקת כרונית קשה, או להופעת כתמים חומים כהים בעור. לכן, החוקרים במאמר ב- Journal of Academy Dermatology מציינים שהתייחסות לתופעות אלרגיות חשובה מאוד. בנושא זה, לקוסמטיקאיות יש תפקיד מרכזי: כאשר מטופל במכון הקוסמטי סובל מתופעות החשודות כאלרגיה – פריחה, רגישות, פצעונים, נפיחות בפנים וכדומה - חשוב לבצע בדיקה מדוקדקת של מצב העור ולתשאל אותו לגבי סוג התכשירים שבהם הוא משתמש ואופן השימוש.
כאשר התסמינים והרגישות אינם חולפים מעצמם למרות הפסקת המריחה של התכשיר הקוסמטי שגרם לאלרגיה, מומלץ לשלב בטיפול הקוסמטי טיפול בפרוביוטיקה. מחקרים מהשנים האחרונות מוכיחים שהחיידקים הפרוביוטיים מהווים טיפול יעיל באלרגיות עוריות - בבליעה, בתוספי תזונה או במריחה על העור. תכשירים המבוססים על פרוביוטיקה, בשילוב עם נטילת פרוביוטיקה בתוסף תזונה, עשוי יכול לסייע רבות בשיכוך התגובה הדלקתית ותסמיני הגרד, האודם והנפיחות.