יפה שיר־רז
לפי האגודה למלחמה בסרטן ונתוני הרישום הלאומי לסרטן והמרכז לבקרת מחלות של משרד הבריאות, ישראל ממוקמת במקום הרביעי בשיעורי ההיארעות של סרטן המעי הגס והחלחולת ביחס ל־20 המדינות עם השיעור הגבוה בעולם של המחלה, ובמקום ה־15 בעולם בשיעורי התמותה. כתוצאה מהעלייה בהיענות לבדיקות לגילוי מוקדם במסגרת התכנית הלאומית, סרטן המעי הגס והחלחולת הוא המחלה השנייה בשכיחותה בישראל, לאחר סרטן השד בנשים וסרטן הערמונית בגברים. שיעורי ההיארעות של סרטן המעי הגס והחלחולת עולים מאוד החל מגיל 60 והם הגבוהים ביותר בקבוצת הגיל 75 ומעלה. שיעור המאובחנים בשלב המוקדם מאוד של המחלה כמעט הוכפל ב־20 השנים האחרונות ושיעורי התמותה ירדו ב־17% בגברים וב־11.4% בנשים.
לרגל חודש המודעות למחלה, לפניכם 5 דרכים למניעת המחלה.

1. לכו לבדיקות שגרתיות מגיל 50

* בדיקת קולונוסקופיה אחת ל־5־10 שנים: זו הבדיקה היעילה והמדויקת ביותר מבין כל שיטות האבחון לגילוי פוליפים טרום סרטניים. היתרון הגדול של הבדיקה הוא בכך שהיא מאפשרת לאבחן פוליפים טרום סרטניים, ובמקביל גם להסירם מיד עם גילוים במהלך הבדיקה, ובכך למעשה למנוע את התפתחותם לגידולים סרטניים. הבדיקה כרוכה בהכנה של יום־יומיים לפניה, שבהם יש להקפיד על תזונה דלת סיבים ושתיית חומר משלשל כדי לנקות את המעי ולאפשר תצפית טובה על חלל המעי והרירית בבדיקה. הבדיקה מבוצעת לאחר מתן זריקת טשטוש ונמשכת 10־30 דקות.
* פעם בשנה - בדיקת דם סמוי בצואה: מאחר שבישראל בדיקת הקולונוסקופיה איננה בסל, אם אינכם מבצעים אותה הקפידו על בדיקה זו אחת לשנה החל מגיל ‭.50‬ מדובר בבדיקה פשוטה ולא פולשנית המשמשת כיום כבדיקת הסקר היחידה הניתנת בחינם בכל קופות החולים לגילי 50 ומעלה, ומטרתה לגלות עקבות של דם בצואה. החיסרון הוא שהשיטה מאפשרת בעיקר גילוי מוקדם של סרטן המעי כשהוא כבר קיים, ובמקרים רבים אינה מגלה פוליפים בשלב הטרום סרטני, שבו עדיין אפשר ממש למנוע את המחלה.

רוצים למנוע את הסיכוי שלכם לחלות במחלת הסרטן? זה מה שצריך להיות בארגז הכלים שלכם (צילום: קית' גלסמן)

2. אין ברירה, צריך לאכול בריא

* שתו הרבה מים. "חוש הצמא שלנו אינו מפותח מספיק, והתגובה הראשונה של גופנו להתייבשות היא עצירות",‬ מסבירה ד"ר ניבה שפירא, מומחית וחוקרת תזונה ומרצה לתזונה באוניברסיטת תל אביב. "לכן, חשוב להקפיד לפחות על 8־10 כוסות מים ביום, ורצוי להגיע גם ל־12 כוסות".‬
* החליפו את הלחם והאורז הלבן בדגנים מלאים. מחקרים רבים מראים שצריכת סיבים, בעיקר מדגנים מלאים שלא הוסרו מהם הקליפה ונבט הדגן, מגנים על המעי. שימו לב: כשאוכלים סיבים, חשוב במיוחד להקפיד לשתות כמויות מספיקות של מים כדי להימנע מכאבי בטן ועצירות. איך זה עובד? "יש שני סוגים של סיבים – מסיסים במים ובלתי מסיסים במים", מסבירה ד"ר שפירא. "הסיבים הבלתי מסיסים, שנמצאים בעיקר בחיטה מלאה, בשעורה, בשיפון, באורז מלא, הם החשובים בהפחתת הסיכון לסרטן המעי, כמו גם במניעת עצירות ובעיות נוספות. הם סופחים כמויות גדולות של נוזלים ומסייעים לזירוז זמן המעבר של הצואה במעי, וכך מקצרים את זמן החשיפה לגורמים רעילים ומסרטנים המצויים בה.
* הרבו באכילת ירקות ופירות חיים, שעשירים מאוד בסיבים תזונתיים. הירקות והפירות מכילים פיגמנטים שפועלים כנוגדי חמצון רבי עוצמה. כמה לאכול? ההמלצה עומדת על תשע יחידות פרי וירק ליום, ומובן שככל שאנו מרבים לאכול מזונות לא בריאים, חשוב לאכול יותר פירות וירקות כדי לנטרל את נזקיהם. שני הצבענים החשובים ביותר בהגנה על המעי הם הכלורופיל הירוק, שנמצא בכל הירקות הירוקים ופועל כמעין "פקח שמורות" שמנטרל את הנזקים למעי, והקרוטנואידים (פיגמנטים שנמצאים בירקות ובפירות צהובים, כתומים ואדומים).
* אכלו דגים. סלמון, הרינג, טונה, הליבוט, סרדינים ודגים נוספים המשכשכים בים הצפוני, עשירים מאוד בחומצות שומן מסוג אומגה 3.‬ חומצות שומן אלה מעכבות את פעילותו של אנזים חלבוני שנקרא ‭,PKCbII‬ המזרז את היווצרות סרטן המעי הגס, וכך מונעות את התפתחותו. ההמלצות לצריכת אומגה 3 עומדות כיום על ‭0.65‬ גרם ליום של חומצות השומן EPA ו־‭.DHA‬ את הכמות הזאת אפשר למצוא לדוגמה ב־80 גרם סלמון או הליבוט.
* צמצמו צריכת בשר אדום. הבשר האדום עשיר בברזל ובוויטמין ‭,B12‬ אך מחקרים מצאו שצריכה מרובה שלו עלולה להאיץ נזקים חמצוניים לתאי המעי ואף לגרום למוטציות במבנה ה־DNA שלהם, ובכך להגדיל את הסיכון לסרטן המעי הגס. במחקר שפורסם בכתב העת ‭,Journal Cancer Research‬ השוו החוקרים תאי מעי גס של מתנדבים בריאים, אשר אכלו כמויות מתונות של בשר ובין מתנדבים שאכלו שתי מנות בשר אדום ביום. התוצאות היו מדהימות: כבר בתוך שבועיים התגלו שינויים בתאי המעי הגס אצל אכלני הבשר. כל זה לא אומר כמובן שאינכם צריכים לאכול בשר, אלא רק שכדאי למתן את הכמויות. לפי פירמידת המזון של משרד החקלאות האמריקאי יש לאכול 156 גרם בשר ביום לכל היותר. "צורת ההכנה של הבשר קובעת במידה רבה את מידת הסיכון שלו",‬ אומרת ד"ר שפירא. "ככלל, ככל שהבשר מבושל פחות, כך הוא בריא יותר ופחות מזיק למעי, משום שהוא מתחמצן פחות בבישול, ולכן גם מחמצן פחות עבורנו. בשר שעשוי "well done" קשור הרבה יותר בתהליכים סרטניים במעי הגס. מחקרים גם מצאו שכשאוכלים לצד הבשר ירקות – חיים או מבושלים - הם מנטרלים במידה רבה את ההשפעות השליליות שלו.

3. עשו פעילות גופנית

זה שנים שאנו יודעים שפעילות גופנית יכולה לשפר את מצב כלי הדם והלב, אבל בשנים האחרונות מראים מחקרים שפעילות סדירה יכולה גם לשמור על מערכת העיכול שלנו ולהפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס. כך למשל, מצא מחקר שפורסם בכתב העת ‭Biomarkers and Prevention Cancer Epidemiology‬ שבקרב גברים המבצעים לפחות ארבע פעמים בשבוע פעילות אירובית מתונה עד נמרצת, חלה ירידה בקצב השגשוג התאי באותם אזורים במעי הרגישים במיוחד לסרטן המעי הגס. מחקרים נוספים הראו שאפילו צעידה נמרצת של חצי שעה ביום יכולה להפחית את הסיכון למחלה באופן ניכר.

4. הפסיקו לעשן

רוב האנשים יודעים שעישון גורם לסרטן הריאות ולמחלות לב וכלי דם, אך על פי מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות, גם מעלה משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ולמות.

היו ערים לגופכם. מתי להתחיל לדאוג?

- אם יש לכם דם בצואה. במקרים רבים, הסיבה לדימום היא טחורים. עם זאת, גם כאשר קיימים טחורים, חשוב לבצע קולונוסקופיה במקרה של דימום, כדי לוודא שלא מסתתרים פוליפים.
- אם יש שינוי בהרגלי היציאות שלכם. כאשר מתפתח גידול, הוא חוסם באיטיות את חלל המעי ומפריע לזרימת תוכן המעי אל מחוץ לגוף, מה שעלול לגרום לשינויים בפעילות המעיים. חשוב להדגיש שלא מדובר רק בהופעת עצירות, אלא בכל שינוי – תדירות היציאות, שינוי בצורת היציאות, צואה שחורה או נטייה לשלשול. אם התופעה אינה חולפת בתוך חודשיים־שלושה, פנו לרופא.
- אם אתם סובלים מנפיחות בבטן, מכאבי בטן או מכאבים באזור הרקטום.
- אם הפחתתם במשקלכם באופן דרסטי (ללא דיאטה כמובן).
‬- אם אתם סובלים מעייפות מתמשכת ובלתי מוסברת.
חשוב להבין: כל אחד מהתסמינים אינו קשור בהכרח לסרטן המעי הגס, והוא יכול להצביע על בעיות אחרות. בכל מקרה, הוא מחייב בדיקת רופא, ולאחר הערכה ראשונית, אם לא נמצאה סיבה ברורה, יש לבצע קולונוסקופיה.