יפה שיר־רז

1. למדו להכיר מונחים שכיחים:

חלק מהמונחים הרשומים על גבי התוויות מוכרים וברורים, אבל רבים מהמונחים אינם מפוקחים או מוגדרים על ידי רשויות הבריאות, מה שאומר שלחברות קוסמטיקה שונות עשויות להיות הגדרות שונות לאותם מונחים. הנה המשמעות האמיתית מאחורי מונחים שכיחים:
• נטול שומן (Oil-free) – תכשירים שאינם מבוססים על שומן, כך שהם מתאימים לעור שמן ו/או נוטה לאקנה.
• לא קומודוגני (Noncomedogenic) – המרכיבים נבדקו ונמצא שהם אינם חוסמים את נקבוביות.
• היפואלרגני (Hypoallergenic) – רוב האנשים מניחים שמוצר "היפואלרגני" אינו יכול לגרום לתגובה אלרגית, ושהוא טוב יותר עבור עור רגיש. למרות שהסיכוי שמרכיבים אלה יגרמו לתגובות אלרגיות נמוך מאחרים, עדיין כדאי לזכור שלא כל אחד מגיב לאותו מרכיב באותה דרך. במקום לבדוק אם המוצר "היפואלרגני", עדיף שתשתמשו בתכשירים שאתם כבר מכירים ויודעים שאינם גורמים לכם לתגובות אלרגיות. כשאתם מתחילים להשתמש במוצר חדש, בדקו אותו על שטח עור קטן במשך 24 שעות.
• נטול אלכוהול (Alcohol-free) – תכשירים אלה אינם מכילים אתיל אלכוהול (שנקרא גם SD אלכוהול), מרכיב שמייבש את העור. תכשירים נטולי אלכוהול יכולים עדיין להכיל נגזרות אלכוהוליות של חומצת שומן, אך אלה דווקא מועילות לעור.
• טבעי – לא קיימות הנחיות רשמיות המגדירות מה בדיוק המשמעות של "טבעי" או איזה אחוז של הרכיבים חייבים להיות ממקורות טבעיים כדי לענות על ההגדרה הזו, כך שמוצרים המוצגים כ"טבעיים" יכולים להכיל גם רכיבים סינטטיים. כמו כן, רכיבים טבעיים אינם בהכרח תמיד טובים יותר מרכיבים סינטטיים, וגם רכיבים טבעיים עלולים לגרום לתגובות אלרגיות או לגירויים בעור.
• אורגני – בתיאוריה, פירוש המונח הזה הוא שהרכיבים גודלו באופן אורגני, ללא שימוש בחומרי הדברה או תהליכים כימיים. אך כמו במקרה של תכשירים טבעיים, אין בנמצא סטנדרטים המגדירים תכשירים "אורגניים".

כדי להיות בטוחה שהתכשיר מתאים לך, דעי לקרוא את התווית (צילום: שאטרסטוק)

2. הכירו את סוגי המרכיבים השונים:

• חומרים מלחחים (Humectants) - כגון גליצרין, אוריאה, פנתנול וסרמידים, המושכים אליהם לחות באופן טבעי, בדרך כלל מהאוויר.
• חומרים מרככים (Emollients) – חומרים המספקים רכות וגמישות לעור ומסייעים בשמירת הלחות, וכן עוזרים להפחתת יובש והתקלפות בעור. בין המרככים הפופולריים נמנים שמנים מהצומח ופירות, כגון ענבים, אבוקדו, שקדים וקוקוס.
• חומרים אוטמים (Occlusives) – יוצרים מעין שכבת ציפוי על העור כדי למנוע בריחת לחות. עם זאת, החומרים האוטמים עלולים לגרום להתגבשות של תאי העור ולחסימת הנקבוביות ולגרום לאקנה. הנפוצים שבחומרים אלה הם פרפין, שמן מינרלי, צטיל פלמיטט ודימטיקון.
• מולוקלות פעילות-שטח (surfactants) – מרכיבים המצויים בקרמים ומאפשרים להם לחדור ולהיספג בקלות רבה יותר. כמו כן, מצויים מרכיבים אלה בתכשירי ניקוי ומאיצים את פעולת ההקצפה.
• חומרים בוטניים (Botanicals) – מרכיבים שמקורם בצומח. לדוגמה, שמן עץ התה, אלוורה וכו'.

3. זהו את המרכיבים הפעילים:

כשאתם בוחרים מוצר קוסמטי, חפשו מרכיבים פעילים שיעילותם בטיפול בבעיה מסוימת בעור מוכחת. במקום להתפתות לפרסומות והכרזות שיווקיות, תנו למרכיבים לדבר בעד עצמם. לדוגמה, הוכח במחקרים רבים שחומצות אלפא הידרוקסיות הן רכיבי פילינג יעילים המאפשרים לקלף תאי עור מתים ולחדש את העור, ושחומצה סליצילית (בטא הידרוקסית) היא מרכיב יעיל לטיפול באקנה.

סולפטים, פרבנים וחומרים מלאכותיים - ודאו שהתכשירים אינם מכילים אותם (צילום: שאטרסטוק)

4. שימו לב לסדר המרכיבים:

לעתים, חברות הקוסמטיקה מדגישות מרכיבים טבעיים מסוימים על תווית המוצר, אך רשימת המרכיבים מספרת סיפור אחר, כשלמעשה, המוצר מכיל כמויות זניחות של המרכיב הטבעי. התמקדות בסדר המרכיבים חיונית כדי לוודא שאתם מקבלים מוצר יעיל. כלל האצבע אומר שהרכיבים שנמצאים בתכשיר בריכוז גבוה יהיו ממוקמים בראש הרשימה בתווית. מאחר שתכשירי קוסמטיקה רבים הינם מבוססי מים, המים הם לעתים קרובות המרכיב הראשון ברשימה, כשאחריו מגיעים במקרים רבים שמנים כמו שמן מינרלי או פטרוליאום. מרכיבים שנמצאים בריכוז נמוך יותר בדרך כלל ממוקמים לקראת סוף הרשימה.
עם זאת, ישנם יוצאים מהכלל:
• כשאחד המרכיבים מסווג כתרופה, הוא יהיה ממוקם בראש הרשימה, ללא קשר לריכוזו.
• בשמים וצבעים הם לרוב המרכיבים האחרונים ברשימה, ללא קשר לריכוזם.
• מרכיבים בריכוז של פחות מ-1% ניתן למקם בכל סדר, אך הם חייבים להיות ממוקמים אחרי מרכיבים שריכוזם מעל 1%.
זכרו שהמרכיבים הפעילים אינם חייבים להיות מצוינים בראש הרשימה. כמה מהמרכיבים הפעילים הינם יעילים בריכוז של 1%-2%, כגון חומצה סליצילית, בעוד שאחרים, כגון ויטמין C, הינם בעלי פוטנציאל יעילות רק בריכוז של 10%-15% ומעלה.

5. שימו לב לחומרים בעלי פוטנציאל גירוי:

אם יש לכם עור רגיש, התרחקו מהמרכיבים הבאים:
• סולפאטים – כמו המולוקלות פעילות-השטח, הסולפטים מאפשרים לשמפו ובתכשירי ניקוי להקציף ולהסיר שמן. סודיום לוריאל סולפאט הוא סולפאט שכיח, שעלול לגרום ליובש ולגירוי.
• פרבנים – חומרים משמרים סינטטיים המונעים צמיחת חיידקים, פטריות ומיני מיקרובים אחרים שעלולים לקלקל את התכשירים. רוב האנשים אינם רגישים לפרבנים, אך אם אתם רוצים להימנע מחומרים משמרים אלה, חפשו את המרכיבים הבאים על התווית: מתילפרבן, אתילפרבן, פרופילפרבן ובוטילפרבן.
• צבעים מלאכותיים ובשמים – מרכיבים אלה אינם מועילים לעור, ובעור רגיש עלולים להוביל לגירוי. כדי להימנע מצבעים, חפשו את האותיות "FD&C" או "D&C" על התווית.
ייעוץ מקצועי: מוניקה אלמן, מומחית לרפואת עור