רוצים שיער בריא, שופע ומלא ברק? איכלו את המזונות שמספקים סידן, מגנזיום, נחושת, אבץ, ברזל, ויטמין C, ויטמין A וקרוטנים.
מחקר מאוניברסיטת פוזנן שבפולין בדק את צריכת המינרלים במזון והריכוז שלהם בשיער בנשים בריאות מגיל 18-50 עם מחזור סדיר. המינרלים העיקריים שנמצאו כמרכיבים את השיער הם סידן, מגנזיום, נחושת, אבץ וברזל.
באופן מפתיע, נמצא ריכוז מינרלים גבוהה יותר בקרב נבדקות בגילים 19-30 ו41-50. ריכוז מינרלים נמוך יותר נמצא דווקא בנשים בגילאי 31-40.
31 עד 40 הוא העשור של חוסר שעות השינה, המרוץ של גידול הילדים ובמקביל גם הקריירה. כפי הנראה, לא נותר זמן רב לבחירות תזונתיות והשיער מתחיל לנשור ומתדלדל. בחירת המזונות המומלצים, בשילובים הנכונים שיאפשרו ספיגה גבוהה, מעלה את הסיכוי למראה שיער בריא ושופע.
מרכך טבעי
סקירת מחקר אמריקנית עדכנית סיכמה את תרומתו של ויטמין A ונגזרותיו לשיער בריא. החלק הפעיל של ויטמיןA נקרא רטינול והוא הופך בגוף לחומצה רטינואית, החיונית לבריאות זקיקי השיער ובלוטות החלב שבקרקפת. לפי הסקירה, החומר השומני שנוצר בזכות ויטמין A והקרוטנים בבלוטות החלב ובזקיקי השערה מתפקד כסוג של "מרכך" לשיערנו.
המזון שאנו מכניסים לגוף "מאכיל" גם את 150,000 זקיקי השיער שעל ראשנו. לכן, נסו את רכיבי התזונה הבאים לשיער בריא. מספקים פנולים ואומגה 3: תה ירוק, אגוזי מלך, דגי פורל, בורי בריכה וסלמון. הפוליפנולים והאומגה 3 במזונות אלו טובים ללב ולמוח ובנוסף הם מסייעים לברק של השיער.פירות וירקות עשירים בוויטמין C: הוויטמין C חיוני לבניית הקולגן שנותן נפח וחוזק לשיער.
פירות וירקות עשירים בוויטמין A וקרוטן: חיוניים ליצירת בלוטות החלב והזנת השיער בשיתוף עם חומצות שומן חיוניות. החומר השומני שנוצר בזכות הקרוטנים מהווה מעין קונדישנר לשיער.
ויטמינים מקבוצת B: ויטמיני B ובאופן מיוחד B6 וחומצה פולית מבטיחים אספקת חמצן ודם לזקיקי השיער, מעודדים את הצמיחה ומסייעים למנוע נשירה.
מקורות תזונתיים למזונות עשירים ברכיבי מזון שתורמים לבריאות השיער
ויטמין C (כמות במ"ג) הקצובה היומית המומלצת 75 - 90 מ"ג ויטמין C פלפל אדום/צהוב גדול = 350גויאבה בינונית = 165
שני תפוזים בינוניים = 120
קיווי גדול = 95
1/2 פפאיה (טבעית) בינונית = 94
כוס תות שדה = 84
אבץ (כמות במ"ג)הקצובה היומית המומלצת 8-11 מ"ג אבץ
בשר בקר מבושל 200 גר' = 14בשר הודו מבושל או צלוי 140 גר' = 4.5
גרעיני חמניות טבעיים (50 גר') = 2.5
כוס עדשים מבושלות = 2.5
כוס אורז בר מבושל = 2.2
בוטנים טבעיים קלופים (50 גר') = 1.6
3 כפות שיבולת שועל (כ 45 גר') = 1.5
שקדים טבעיים קלופים (40 גר') = 1.3
1/2 כוס גרגירי חומוס מבושלים = 1.25
נחושת (כמות במ"ג) הקצובה היומית המומלצת 2 מ"ג נחושת כוס של דלעת מבושלת = 3.5כוס של קוביות פפאיה = 1.0
פלפל אדום בינוני = 0.6
מנדרינה.קלמנטינה בינונית = 0.3
גזר גדול = 0.3
תפוז גדול = 0.2
כוס גרגירי תירס מבושלים = 0.2
לוטאין + זאקסנטין ממשפחת הקרוטנים (כמות במ"ג) כוס תרד מבושל = 30כוס עלים ירוקים לסלט = 15
כוס קישואים מבושלים = 4
כוס אפונה מבושלת = 4
כוס דלעת מבושלת = 2.5
כוס גרגירי תירס מבושלים = 2.4
כוס כרוב ניצנים = 2.3
קיווי גדול = 1.2
בטא קרוטן (כמות במ"ג) הכמות היומית המומלצת של בטא קרוטן 15 מ"ג כוס מיץ גזר = 21בטטה בינונית מבושלת או אפויה בקליפתה = 17
כוס תרד מבושל = 14
2 גזרים גדולים = 12
כוס קישואים מבושלים = 6
כוס דלעת מבושלת = 5
ראש חסה = 3
כוס מלון כתום = 3
פלפל אדום מתוק בינוני = 2
ליקופן ממשפחת הקרוטן (כמות במ"ג) כוס מיץ עגבניות משומר = 21פלח אבטיח גדול = 13
אשכולית אדומה גדולה = 3.4
עגבנייה בינונית = 3
ויטמין A (כמות במק"ג)
הקצובה היומית המומלצת 700-900 מק"ג
כוס מיץ גזר = 2256בטטה בינונית אפויה בקליפתה = 1400
כוס תרד מבושל = 1146
גזר גדול = 835
מנגו בינוני = 805
כוס דלעת מבושלת = 612
פלפל אדום גדול = 257
ויטמין B6 (כמות במ"ג)הקצובה היומית המומלצת 1.3- 1.7 מ"ג
כוס גרגירי חומוס משומרים = 1.1נתח קטן דל דג סלמון אפוי 100 גר' = 0.94
חזה הודו צלוי 150 גר' = 0.84
בננה גדולה = 0.5
פילה דג בורי אפוי 100 גר' = 0.49
בטטה בינונית אפויה בקליפתה = 0.36
כוס עדשים מבושלות = 0.32
חצי אבוקדו בינוני = 0.25
חומצה פוליתהקצובה היומית המומלצת 400 מק"ג
חצי כוס עדשים מבושלות = 180חצי כוס גרגירי חומוס מבושלים = 140
חצי כוס תרד מבושל = 115
כוס ברוקולי מבושל = 103
ראש חסת משי = 94
כוס מיץ תפוזים = 74
ברזל (כמות במ"ג)הקצובה היומית המומלצת 8-18 מ"ג
כוס עדשים מבושלות = 6.9כוס תרד מבושל = 6.4
טחול בקר 15 גר' = 6
כוס שעועית אדומה מבושלת = 5.2
כוס גרגירי חומוס מבושלים = 4.7
חצי כוס גרגירי סויה מבושלים = 4.4
בשר בקר רזה מבושל 90 גר' = 3
כבד עוף מבושל 20 גר' = 2.4
סידן (כמות במ"ג)
קצובה יומית מומלצת לגיל 18-50 = 1000 מ"ג
כוס חלב מועשר בסידן 200 מ"ל = 360כוס חלב רגיל 200 מ"ל = 200
קופסה 250 גר' ריקוטה מועשרת בסידן 5% = 1500
קופסה 250 גר' גבינה לבנה 5% = 250
יוגורט מועשר בסידן 150 מ"ל = 250
כוס חלב סויה מועשר בסידן 200 מ"ל = 300
כוס תרד מבושל = 350
שתי כפות בינוניות טחינה גולמית משומשום מלא = 230