ד"ר רפי חרותי

חברה שלי יוצאת עם מישהו. לחברה שלו לשעבר היה סרטן צוואר הרחם. הוא אומר שעשה בדיקת דם ושאינו נושא את הווירוס. אפשר לסמוך על זה? האם בטוח לקיים איתו יחסי מין? איזו בדיקה הוא צריך לעשות?

סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן השני בשכיחותו בקרב נשים ומהווה גורם תמותה שלישי מבין מחלות הסרטן בקרב נשים. יותר מ־70% ממקרי סרטן זה נגרמים בשל וירוס הפפילומה האנושי (HPV). כ־80% מהנשים נדבקות בו במהלך חייהן, במיוחד עד גיל 26.
למרות שווירוס זה נפוץ מאוד, חלק מהנדבקים בו כלל אינם מודעים לכך, שכן בחלקם הוא חולף מעצמו ללא סימנים. עם זאת לעתים, במיוחד בזנים אלימים של הווירוס, עשויה להתפתח מחלת סרטן צוואר הרחם.
משאלתך עולה שאת חושדת שאם אותו בחור יצא עם מישהי שהיה לה סרטן צוואר הרחם, קרוב לוודאי שהוא עצמו נדבק ממנה בווירוס, אך חשוב להדגיש שגם אם לא הייתה לו חברה לשעבר עם סרטן -- עדיין יש סיכוי של 80% שהייתה לו בעבר חברה נגועה.
בכל אופן, הבחור אומר שבבדיקת דם מצאו שאינו נשא של הווירוס. את שואלת אם אפשר לסמוך על זה – על תוצאות הבדיקה? על דברי הבחור? בדיקת דם שלילית משקפת את המצב בשלושת החודשים טרם ביצועה (שזה זמן הדגירה הממוצע של המזהמים למיניהם). מומלץ לקיים מין מוגן (קונדום) בשלושת החודשים לאחר תחילת היכרות. אם הקשר מתבסס ומרצין כדאי לעבור בדיקת דם למחלות מין, ואם הן תקינות -- לוותר על הקונדום. בקופות חולים יש בדיקות שגרתיות לצורך כך אשר כלולות בסל.

אתה חסכן? דווקא את הזרעונים אין צורך "לחסוך" (צילום: שאטרסטוק)

אני בן 28 ורציתי לדעת אם לכל גבר מספר גמירות קבוע מראש בחיים. האם מספר הזרעונים קצוב כבר בהתחלה והאם אני צריך להתחיל לחסוך לעתיד?
אין צורך לבכות על זרע שנשפך. כמו כן, אינך צריך לעשות רישום של האורגזמות שלך. אם הטבע רוצה שתתרבה, הוא לא יגביל אותך באמצעים לכך. מדובר בעוד מיתוס, שקשור אולי לאמונות דתיות. גבר בריא מייצר כ־30 מיליון זירעונים כל יום באופן די קבוע במהלך החיים, כלומר אין מקום לדאגה שהמצבור יתרוקן.
אין פגיעה ביכולת לשפוך ובהנאה הנלווית לשפיכה גם כאשר כמות הזירעונים יורדת ואפילו אם אין בכלל זרע. רואים זאת, לדוגמה, בגברים שעוברים עיקור מרצונם. הם שופכים וגומרים בכלל בלי זרע. הזרע מהווה רק כ־5% מהשפיכה, והשאר אלה נוזלים מהבלוטות הנלוות, המשמשים למתן אנרגיה וליווי אל היעד הנכסף.
אני בת 39, נשואה עם שלושה ילדים וזה כחצי שנה יש לי בעיית חשק. אני רוצה לדעת אם אתה ממליץ על פתרונות טבעיים בעזרת תוספי תזונה כמו כדורי תמצית ג'ינסנג קוריאני וכדומה.
תוספים מעין אלה עושים נפלאות בעיקר ליצרנים שלהם ואין שום הוכחה מדעית רפואית ליעילותם. על חלק מהתוספים נכתב "נבדק מדעית", אך אין לכך גיבוי. פעולת "תוספי חשק" אלה לא הוכחה כטובה יותר מהאפקט הפסיכולוגי של פלצבו (תרופת דמה). עם זאת, חשוב לזכור שהאפקט ה"פסיכולוגי" של פלצבו מגיע גם ל־30%.
נתקלתי במטופלים רבים שהטיפול בחומרים אלה נכשל ורק אז הגיעו לאבחון ולקבלת טיפול מקצועי. ברור שהם לא התלוננו בשל רצונם לשמור על פרטיות. על כך בונים היצרנים ולכן השוק מוצף בכל כך הרבה חומרים והבטחות שווא.
הפרסום כאילו משרד הבריאות מאשר מתן חומרים אלה משלה ומטעה -- משרד הבריאות מאשר שהשימוש בחומר אינו מזיק, אך זה לא אישור לכך שהחומר יעיל להתוויה שלגביה מתיימר היצרן לשווקו.
חוסר חשק עשוי לנבוע מסיבות רגשיות (דיכאון, לחץ, קשיים בעבודה, מתחים בזוגיות או אפילו "רק" עייפות מצטברת), אך גם עקב סיבות גופניות שחשוב לשלול (בעיות בבלוטת התריס, שינוי גלולות, תופעות לוואי של תרופות, גיל המעבר ועוד). לכן רצוי להתייעץ עם רופא ולקבל טיפול בהתאם ולא לנסות פתרונות "קסם".
רוצים לשלוח לד"ר חירותי שאלות? שלחו לנו מייל ל: mint@xnet.co.il

** ד"ר רפי חרותי הוא רופא מומחה ברפואת שיקום ומטפל מיני מוסמך, מרצה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ויו"ר האיגוד הישראלי לטיפול מיני (איט"ם)