אראלה טהרלב בן־שחר

1. קרח מההרים

כבר במאה הראשונה לספירה שלח נירון קיסר שליחים להרים הגבוהים להביא לו קרח, שאותו אכל בלוויית פרי. במאה ה־18 וה־19 הגישו נשיאי אמריקה ג'ורג' וושינגטון ותומס ג'פרסון גלידה לאורחיהם. פיליפ לנזי היה בעל הגלידרייה הראשונה בניו יורק שנפתחה ב־1770.

2. בטעם חלב אם

הנה גלידות שלא בטוח שתרצו לטעום: גלידה בטעם תמנון, בטעם דגים, בייקון, קארי ותירס, שעועית אדומה, ויאגרה, פרושיוטו פרה, כבד אווז ולאחרונה נוסף הטעם המוזר ביותר: גלידת חלב אם (הנמכרת בקובנט גרדן בלונדון). אגב, המדינה המובילה בהמצאת הטעמים המוזרים היא יפן.

3. מתמכרים לגלידה

על פי מחקר שפורסם בירחון היוקרתי ‭,American Journal of Clinical Nutrition‬ בשתיית מילקשייק מגלידת שוקולד המוח משחרר דופמין, נוירוטרסנמיטור הקשור להנאה. כשצורכים מילקשייק לעתים קרובות, הגוף מתרגל לדופמין ונדרש יותר מילקשייק כדי לעורר אותו.

עשירה בסידן, מכילה ויטמינים וגורמת לאושר. גלידת שמנת (צילום: GettyImages)

4. האמריקאים בראש

על פי חברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט, ישראלי אוכל כשמונה ליטר גלידה בשנה, בעוד שהאירופי אוכל 15 ליטר, והאמריקאים מובילים עם 20 ליטר בשנה.

5. מלקקים אושר

מחקר שבו קיבלו הנסיינים חומצות שומן מהסוג שיש בגלידה, הראה כי אותות העצב שנראו במוחם של הנחקרים בעקבות חשיפה לתמונות מדכאות, נחלשו.

6. חולשתם של טרוטי העיניים

חוקרים מאוניברסיטת קולומביה הוכיחו שאנשים המותשים בשל חוסר שינה ומרבים באכילה, מעדיפים גלידה על פני כל המאכלים האחרים.

7. הגביע הולך ליוגורט

בגלידת שמנת ובגלידת פרווה יש בערך פי עשרה יותר שומן מגלידת סורבה, ופי חמישה יותר מגלידת יוגורט. אך למרות אחוזי השומן הנמוכים יותר הסורבה עתיר סוכר, כך שלמעשה גלידת היוגורט (אם לא מוסיפים לה חלבה, שוקולד או סילאן) עדיפה מבחינה תזונתית.

8. כדור בריאות

גלידות השמנת והיוגורט עשירות בסידן, בחלבונים באיכות גבוהה ובוויטמינים שונים. מעבר לכך השילוב של חלבונים ושומנים מעכב את ספיגת הסוכר בדם, ולכן אכילת גלידה מקנה תחושת שובע ממושכת יותר בהשוואה לעוגייה.

9. כאב ראש (לא) מתוק

כ־30% מאיתנו נוטים לסבול מכאב ראש כתוצאה מאכילת גלידה. הנטייה עולה בקרב הסובלים ממיגרנה. הכאב נמשך כ־20 שניות ונוצר כנראה מהתכווצות כלי הדם באזור שמעל החך העליון. כדי להימנע מכך אכלו את הגלידה לאט יותר, וכדי להפיג את הכאב לחצו עם הלשון על החך העליון (לחימום).

10. דיאטת גלידה

מאחר שהגלידה עוברת בקלות בגרון ובקיבה, היא המזון היחיד המותר לאחר ניתוח שקדים, עקירת שיניים וניתוחי קיצור קיבה.

ייעוץ מקצועי: עינת מזור־בקר, דיאטנית קלינית, חברה בעמותת עתיד; מיטל גבע־אוחיון, דיאטנית ומטפלת באכילה רגשית בשיטת "להיות חברה של הגוף", ד"ר רחל הרינג־חנית, נוירולוגית ומנהלת מרפאת כאב ראש, המרכז הרפואי מאיר