כולנו רוצים ילדים חכמים ומוצלחים. אנחנו יודעים שמתן גירויים המעודדים ומאתגרים את פיתוח החשיבה של הילד, את כושר הדמיון שלו ואת היצירתיות שלו, הינם בעלי השפעה מיטבית על ההישגים של ילדים. המוח נבנה ומשתפר בהתאם למשימות ולאתגרים שמציבים בפניו. הורים רבים משקיעים כסף רב וזמן יקר בחוגי העשרה, משחקי חשיבה, שיעורים פרטיים ועוד כדי לפתח את היכולת הקוגניטיבית של ילדיהם, אך רבים מאיתנו מתעלמים מההשפעה הגדולה שיש לתזונה על התפתחות המוח. לפניכם נגיעה על קצה המזלג בנושא אחד, מרכזי ומהותי.

חשיבות בריאות קרום המוח

הקרום שעוטף את תאי המוח שלנו (הממברנה) בנוי משכבה כפולה של חומצות שומן. לבריאות הקרום ולאיכותו יש השפעה רבה על תפקוד המוח. ראשית, הוא מהווה את שכבת ההגנה האחרונה של תאי המוח כנגד רעלים, רדיקלים חופשיים ועוד, הנמצאים בזרם הדם. שנית, תפקוד תקין של המוח תלוי גם בתקשורת תקינה בין תאי המוח. אלה מחוברים זה לזה באמצעות חוטים עצביים והתאים מתקשרים זה עם זה על-ידי העברת זרמים חשמליים בחוטים אלו. איכות ותקינות הזרמים המועברים בהם, תלויה בין היתר בתקינות הממברנה השומנית של תאי המוח.

כשם שהעור העוטף את גופנו מתחלף כל שבועיים שלושה, כך מתחלף לו גם הקרום שעוטף תאי המוח. כדי להבטיח תפקוד מוחי אופטימלי, אנחנו צריכים לוודא שהממברנה שלנו חזקה ובריאה, במלים אחרות - שהיא נבנית מחומצות שומן בריאות. הממברנות נבנות מחומצות השומן שנספק לגוף. אם ילדנו יאכלו שומן מחומצן, מעופש, כזה המעורר דלקתיות בגוף – הממברנות ייבנו משומן זה ותפקוד המוח ייפגע.

לשומן יש תפקיד גם במנגנונים נוספים הקשורים לבריאות המוח. החוטים העצביים המקשרים בין תאי המוח, למשל, עטופים גם הם בשכבת בידוד (בדיוק כמו שלכל חוט חשמל יש בידוד). שכבה זו בנויה בין היתר גם מחומצות שומן כמרכיב מהותי בה. מיאלין בריא הבנוי משומנים איכותיים יבטיח את תקינות הזרמים הנעים בין תאי המוח. יתר על כן, הגוף דואג מאוד לבריאות המוח. כלי הדם הנמצאים במוח מכילים שכבה נוספת, שאינה קיימת בכלי הדם במקומות אחרים בגוף. מטרתה להקשות עוד יותר על מעבר של רעלים מכלי הדם אל הנוזל הבין תאי ומשם אל תאי המח. גם שכבה זו בנויה בין היתר מחומצות שומן.

אנחנו רואים אפוא, שלאיכות השומן שניתן לילדנו יש השפעה מהותית על התפקוד המוחי שלהם. אם כך, מהם השומנים מהם כדאי להימנע ומהם השומנים אותם כדאי להוסיף לתזונת ילדינו כדי להביא לתפקוד מוחי אופטימאלי? לא נוכל במסגרת כתבה זו לרדת לעומק ההסברים על כל שומן ושומן, אבל בכל זאת נביא סיכום תמציתי של הכללים לצריכה נבונה של שומנים לשמירת הבריאות בכלל ולשיפור התפקוד המוחי בפרט:

הימנעו משומן מוקשה (שומן טראנס). שומן זה אינו טבעי לגוף, שוקע בדפנות כלי הדם ומפריע לתפקוד רקמות רבות. הוא מצוי במרגרינה ובצק עלים (כל המאפים כגון בורקסים, קרואסונים וכו'). עוגות, עוגיות וקרקרים תעשייתיים מכילים אותו לא פעם.

הימנעו מטיגון ככל האפשר. תהליך הטיגון הופך חלק מחומצות השומן למבנה של שומן טראנס.

הפחיתו צריכה של שומן מהחי ככל האפשר. שומן רווי שמקורו במוצרים מן החי נוטה לשקוע בדפנות כלי הדם בכ-40% יותר מאשר שומן בלתי רווי.

הימנעו משמנים שלא הופקו בכבישה קרה. זיכוך וחימום השמן מקטין את כמות נוגדי החמצון בשמן ולא פעם גם משנה את חומצות השומן עצמן. רוב מוצרי המזון התעשייתיים משתמשים בשמן דקלים או שמן סויה מזוככים שהופקו על-ידי חימום. לכן, הימנעו ככל האפשר ממזון תעשייתי.

איכלו שמן זית איכותי, כזה שהופק בכבישה קרה והינו בעל רמת חומציות נמוכה. ככל שרמת החומציות של השמן נמוכה יותר, השמן בריא יותר. העדיפו שמן זית בעל רמת חומציות פחותה מ 0.5% . כבר חכמי הגמרא, לפני 2000 שנה, כתבו ששמן זית משפר את הזיכרון.

השתמשו בשמן קוקוס מכבישה קרה. למרות שהוא מכיל כ-90% שומן רווי, חומצות השומן שלו שונות מהותית מהשומן הרווי שמקורו במזון מן החי ואינן שוקעות בכלי הדם. יתרה מזאת, זהו השמן היציב ביותר בטבע לחימום.

בעונה הרלוונטית, איכלו אבוקדו. שומן האבוקדו הוא ברובו שומן חד בלתי רווי. זהו שומן בריא הנחוץ לפעילות תקינה של הגוף. הוא גם נמצא כמקטין רמות כולסטרול רע בדם.

איכלו אגוזים טבעיים הם מקור טוב לאומגה 3. אומגה 3 נמצאה כתורמת הגדולה ביותר ליציבותה של ממברנת תאי המח. זו עוד סיבה מדוע כדאי להפחית צריכה של מזונות העשירים באומגה 6. אומגה 6 מתחרה באומגה 3 על הפיכתה לשומן הפעיל והנחוץ לגוף. אגוזים יש לקנות טריים ככל האפשר ולשומרם בקירור (רצוי במקפיא).

  • ד"ר גיל יוסף שחר (M.D.) , הינו רופא קונבנציונאלי, מומחה לרפואה תזונתית, ניקוי רעלים ולרפואת הרמב"ם והינו המייסד של המרכז לרפואת הרמב"ם. הוא יעביר הרצאה מיוחדת על תזונת ילדים ובני נוער ביום שישי, ה- 1 ביוני, בתיאטרון גבעתיים. לפרטים נוספים