מערכת מנטה

יפה שיר־רז בודקת: להשתמש או לא להשתמש?

תחקיר כלבוטק על הסירים והמחבתות הקרמיים מצא כי ברבים מכלי המטבח הקרמיים קיימות מתכות רעילות העלולות לגרום לפגיעה בריאותית קשה בתנאים מסוימים. חברת נאופלם, שאף כליה נבדקו בתחקיר, הודיעה כי היא שוקלת תביעה נגד מערכת כלבוטק בגין הטעיית הציבור על ידי התעלמות מהתקנים הבינלאומיים, הקובעים שלא עצם הימצאות המתכות היא הבעייתית אלא מידת החדירה האפשרית שלהן למזון.

אז מה עושים עכשיו: ממשיכים להשתמש בכלים הקרמיים או לא? תשובה חד משמעית - אין.

"הנתונים בתחקיר מתייחסים לתכולת קדמיום ועופרת בכלים עם ציפוי קרמי", מסבירה עינב שימרון־גרינבוים, דוברת משרד הבריאות, "אך התקינה הרלוונטית בישראל, בארצות הברית ובאירופה בודקת מיצוי של עופרת וקדמיום לתוך נוזל. עצם נוכחות המתכות בכלי אינה מהווה סכנה בריאותית אם הן לא משתחררות למזון. עם זאת, בעקבות התחקיר מכין מכון התקנים בימים אלה תקן לכלי מתכת עם ציפוי קרמי". ‬

אז על מה לטגן? פיליס גלזר מדריכה איך רוכשים מחבת (צילום: יונתן בלום, סגנון: קרן ברק)

פיליס גלזר ממליצה: כללים לרכישה חכמה של מחבת

1. בחרו במחבת שמצוין עליה תו תקן כלשהו (תו התקן האירופאי של ה־ECC נחשב למחמיר ביותר), כדי להיות בטוחים שמישהו בדק אותה.


2. מחבת שמצוין על גבי אריזתה עד איזו טמפרטורה היא עמידה בטוחה יותר לשימוש.


3. מחבתות מצופות בטפלון בטיחותיות לשימוש רק בתנאי שהיצרן מצהיר על גבי אריזתן שהם נטולות Pfoa (חפשו את הכיתוב Pfoa Free).


4. אם בכל זאת החלטתם להמשיך להשתמש במחבתות נון סטיק, דעו שמותר אפשר להשתמש במחבת כל עוד הציפוי שלם ועדיין נון סטיק (התכונה יורדת לאחר כשבע שנים, תלוי באיכות הכלי). כשהציפוי כבר אינו נון סטיק - סימן שהוא שחוק, שרוט או שנדבקו אליו שאריות מזון שלא ניתנות להסרה באופן המומלץ לניקוי.


5. כשרוכשים מחבת צבעונית, חשוב לרכוש מותג מוכר. חברות רבות משתמשות בצבעים בטיחותיים, אך מחבתות זולות או לא איכותיות עלולות להכיל צבעים מסוכנים שמכילים עופרת ונחושת, ששפשופן בברזלית עלול לגרום למעבר חלקיקים מסוכנים לכלים אחרים ולמים. אם יש לכם ספק, אפשר לברר את רכיבי הצבעים עם היבואן.


6. כמו כל דבר בחיים, גם כאן המחיר קובע. במקרים רבים מחבת זולה תהיה עשויה מחומרים זולים (אבל כמובן שגם מחיר יקר אינו ערובה לבטיחות המחבת).