"איך אני יכול לנוח? אין לי זמן. מנוחה בעבודה? אתה לא נורמאלי": זהו אולי רגש פופולרי, אך הוא כלל וכלל לא נכון. בני אדם אינם מכונות. הגוף שלנו נבנה כך שהוא פועל היטב בזמנים מסוימים, ובשעות אחרות הוא חייב לנוח.

לנוח - ולעבוד טוב יותר

למנוחה בעבודה תועלת רבה. היא מעוררת אתכם באמצע יום קשה, מרגיעה כשהמתח רב מאוד, ומאפשרת לכם לעשות כמה דברים פשוטים ומעשיים, שלא רק יעזרו לכם להרגיש טוב יותר אלא גם ישפרו את פריון העבודה שלכם.

למרות כל זאת, ואף על פי שמנוחה בזמן העבודה היא דבר מועיל, לפעמים לא קל לבצע אותה. פשוט יש כל כך הרבה דברים לעשות.

אלא אם אתם נחים די והותר.

מחקרים רבים טוענים שפעילויות הנעשות כדי להגיע למצב של מנוחה חברתית – דברים פשוטים, כגון הליכה בהפסקת ארוחת הצהריים עם חבר – משפרות מאוד את פריון העבודה בשעות אחר הצהריים המוקדמות, כשהשעון הביולוגי מאט את פעולתו. מנוחה מסוג זה גם יוצרת קשרים בין העובדים, ופרט להגשמת מטרה משותפת יכולה אפילו לשקם ארגון או מוסד ציבורי שאינם מתפקדים כיאות. סוגים שונים של מנוחה חברתית גם גורמים לעובדים לחשוב על רעיונות יצירתיים, משום שהיא משפרת את כוח המחשבה שלהם.

הבעיה העיקרית היא הזמן. ראשית, אנשים מרגישים שאין להם די ממנו כדי לסיים את המוטל עליהם. שנית, לא תמיד הם מבינים באיזו מידה משפיעים שעונים ביולוגיים על הביצועים, בעיקר בסביבה רווית מתח. שלישית, מציאת מקום מנוחה בעבודה עשויה לדרוש כושר המצאה.

הבה נבחן שלוש סוגיות אלה ונתחיל בבעיה של לחץ זמן. הימנעות מהקצאת זמן למנוחה, שיקום והתחדשות היא בעיה רצינית. זו הסיבה לכך שרבות מהטכניקות הגופניות, החברתיות, השכליות והרוחניות שתוארו בספר זה, תוכננו כך שניתן לבצע אותן במהירות. אחרי תרגול תוכלו לסיים אותן תוך דקה.

טכניקות מנוחה מהירות

הבה נעבור על טכניקות המנוחה השונות ונראה אילו מהן אפשר לבצע תוך 60 שניות.

מנוחה גופנית

נשימה עמוקה

תנוחת ההר

תנוחת כוח המשיכה

מנוחה שכלית

היפנוזה עצמית (אחרי אימון)

מיקוד העיניים

הליכה לצלילי מוזיקה

אטימת אוזניים

מנוחה חברתית

קשרים מיוחדים קצרים

ביקור אצל עמית או שכן (עדיף שיימשך שתיים או שלוש דקות,

אבל בלחץ אפשר לבצעו תוך דקה)

קשרים מהירים

מנוחה רוחנית

תפילה במשך דקה אחת

תנועה דרך זמן

תנועה דרך חלל

התבוננות וחשיבה על ככות (suchness)

הפרדה בין סובייקטיבי לאובייקטיבי

אחרי תרגול ניתן לבצע את טכניקות המנוחה במהירות וביעילות. יש שמתלוננים שיש יותר מדי טכניקות לשימוש ושילוב ביניהן, עודף ושפע שנדבר עליהם בפרק האחרון, "כוונון החיים שלכם". מה שחשוב לדעת הוא שיש הרבה מאוד טכניקות מנוחה שבהן אתם יכולים להשתמש תוך זמן קצר; שאת רובן אתם יכולים ליישם כמעט בכל מקום; ושאם תנצלו שיטות שונות תגלו במהרה את אלה שחביבות עליכם במיוחד, ובאיזו שעה משעות היום הן מועילות לכם ביותר. שילובן של אלה מוסיף לפעילויות הזרימה בחייכם והופך את העבודה ואת שעות הפנאי לקצביים ומוזיקליים.

שיטות להגברת האנרגיה

לפעמים אתם מרגישים מוצפים. יש יותר מדי לעשות ואין זמן מספיק לשם כך. אתם זקוקים לאיפוס מהיר או למכת אנרגיה כדי שתוכלו לסיים את הפרויקט שאתם אחראים לו. אם הצרכים שלכם גדולים והזמן קצר, שיטות אלה להגברת האנרגיה יספקו לכם את ההתלהבות שאתם זקוקים לה. נסו טכניקות מנוחה אלה או שילובים שלהן.

1. אטימת אוזניים. אם העמיתים שלכם גורמים שאוזניכם יצלצלו, מצאו כמה שניות כדי לאטום אותן. אם אתם יכולים, עצמו את העיניים לעשר שניות, והאזינו לדממה שהאצבעות שלכם גורמות לה. אחר כך שחררו את האוזניים והסתכלו מחדש בעולם סביבכם.

התרכזו תחילה בצבע בלבד. אמרו לעצמכם בשקט את שמות הצבעים שאתם רואים. אחר כך הסתכלו בצורות של חפצים וציינו חרישית את שמותיהם. המשיכו והרגישו את גודלו של החדר שאתם נמצאים בו, ואז האזינו לקולות שסביבכם ונסו לזהות אותם. תוך כמה שניות תתאפס המערכת התפיסתית שלכם ותאפשר לכם להמשיך בעבודה.

2. נשימה עמוקה בתנוחת ההר. עמדו ישר והזדקפו. ישרו את הקרסוליים, הברכיים, הירכיים והכתפיים. שאפו תוך כדי ספירה עד ארבע ונשפו לספירה של שמונה. הקשיבו לאוויר, חושו את התנועה שלו ונסו לדמיין לעצמכם איך הוא נראה. תוך כמה שניות תרגישו שאתם שקטים ונינוחים ומוכנים להמשיך בעבודה.

3. הליכה לצלילי מוזיקה. בחרו נעימה מהירה שחביבה עליכם וצאו להליכה. הרגישו את הרגליים והזרועות שלכם מגיבות לקצב המהיר, והדגישו את הפעימות שבו כשרגליכם נוגעות בקרקע. נסו לזוז כאילו אתם רוקדים, אבל עם מטרה, נרגשים להגיע אל הפרויקט הבא שלכם.

4. יצירת קשר מיוחד קצר. מוטלת עליכם מטלה ענקית והזמן קצר. למרות הלחץ, התקשרו אל מישהו שאתם מחבבים וצרו קשר מיוחד קצר. אדם זה כבר יודע שאתם עשויים להתקשר אליו בזמנים קשים. אם אפשר, בקשו את עצתו. אם לא, בקשו את תמיכתו, וזכרו שיש שם בחוץ אנשים שיעזרו לכם.

5. היפנוזה עצמית. המשימה שלכם נראית עצומה, אולי גדולה מכדי שיהיה אפשר לסיים אותה בזמן. הכניסו עצמכם במהירות למצב של ריכוז רגוע מתוך היפנוזה עצמית. חשבו מה דורשת המטלה ודמיינו לעצמכם שאתם מבצעים אותה במהירות וביעילות. אם אתם חוששים להשתמש בשיטה זו, דמו לעצמכם שאתם תאום זהה שלכם, שחי אלפי קילומטרים משם. איך הייתם משלימים את המשימה? כשתפקחו את עיניכם אחרי דקה תדעו מה לעשות.

היכן לנוח במקום העבודה

לפעמים קשה למצוא מקום מנוחה מתאים במקום העבודה. אם אתם מורים ובכיתתכם 33 תלמידים, כל הסחת דעת קטנה עלולה לגרום לתוצאות לא ידועות. אנשים שעובדים במוקדי שירות נמצאים בפיקוח כל שנייה, והם אינם יכולים להעלות בדעתם שיש שם מקום שהם יכולים לנוח בו.

זכרו זאת: מחשבה היא פעולה. מה שאתם עושים עם המוח שלכם משנה את פעולתו – מבחינה כימית, פיזית ואפילו אנטומית. כדי לנוח בנסיבות עבודה קשות אתם צריכים להשתמש בראש שלכם.

חשבו על הצורות השונות של מנוחה שכלית. אפשר להגיע תוך דקה להיפנוזה עצמית במהירות וביעילות (מייד נלמד אתכם איך לעשות זאת, בטכניקת המסך הגדול). אתם יכולים למקד את העיניים תוך 20 או 30 שניות בעודכם יושבים ליד שולחן העבודה שלכם. בצעו הליכה לצלילי מוזיקה במשך כמה עשרות שניות, בעודכם הולכים אל משרדו של הממונה עליכם. זכרו, אטימת אוזניים אפשר לעשות בכל מקום.

העלו במחשבתכם את הטכניקות השונות של מנוחה רוחנית. תנועה דרך חלל ותנועה דרך זמן הן טכניקות שדורשות ריכוז שכלי שניתן להגיע אליו, אחרי תרגול, כמעט בכל מקום עבודה. שתי אלה הן טכניקות שאתם יכולים לבצע בכל זמן ובכל מקום, בדומה להתבוננות וחשיבה על ככות (טכניקה מס' 4 למנוחה רוחנית).

אפילו אנשים שקשורים מאוד למקום העבודה שלהם חייבים לפעמים להתרחק משם. כל אחד צריך ללכת לשירותים, לדוגמה. אפשר להשתמש בהזדמנות זו כדי לבצע הליכה לצלילי מוזיקה, וניתן גם לכלול, תוך כדי כך, ביקור קצר ומעורר אצל עמית לעבודה.

אתם ממתינים למעלית? זה הזמן לתנוחת ההר. עונים לשיחת טלפון של לקוח מעצבן? בצעו את טכניקת הנשימה העמוקה.

אם התמזל מזלכם ויש לכם חדר משל עצמכם, עשו דברים שתחילה ייראו לכם בלתי אפשריים – כמו תנומה. מציאת מקומות לטכניקות מנוחה אחרות, כמו תנוחת כוח המשיכה או הליכה מהירה בפארק אחר הצהריים, דורשת בסך הכול שיחה של 30 שניות עם המעביד או הפסקת שירותים ארוכה קצת יותר. אפשרויות כאלה ירחיקו אתכם אולי מעט מהאזור הנוח שלכם, אבל תהיה זו הזדמנות לפגוש אחרים במקום העבודה.

כן, אפשר לנוח בעבודה. אפילו מוקדן שנמצא בפיקוח מתמיד יכול למצוא מקום מתאים. אבל מתי כדאי לעשות זאת?

שעוני הגוף במקום העבודה

הגוף שלכם אינו מפסיק לעבוד לעולם. כפי שאתם יודעים, חוויית המנוחה הארוכה ביותר, השינה, פורייה מאוד, משום שהיא יוצרת זיכרונות חדשים, עוזרת בלמידה ובונה מחדש את התאים בגוף ובמוח.

כמו השינה, גם לשעוני הגוף השפעה עצומה על החיים שלנו. אנשים מרגישים לפעמים שיש להם מרץ ושהם פעילים מבחינה גופנית באביב יותר מאשר בחורף, משום שהאור משנה את מצב הרוח ויחד איתו את היכולת השכלית והגופנית הסובייקטיבית. נשים מודעות מאוד לעובדה שהמחזור החודשי שלהן משנה את התחושה בגופן ובמוחן.

אולם שעון הגוף החשוב ביותר למקום העבודה הוא שעון 24 השעות, שמשפיע בצורה דרמטית על הביצועים שלנו. סימן טוב הוא הטמפרטורה הפנימית של הגוף. כשחום הגוף עולה – אנחנו ערניים. כשהוא יורד – פוחתות הערנות וחדות המחשבה. מצב זה משפיע גם על העבודה:

1. אצל רוב האנשים שיא הערנות מגיע בשעות הבוקר המאוחרות ובשעות הערב המוקדמות.

2. חלק גדול מיום עבודה רגיל, משעות אחר הצהריים המוקדמות וכמעט עד סיומו של היום, הוא פרק זמן של האטה יחסית והיעדר ערנות.

3. אנשים שאינם ישנים די הצורך איטיים לרוב בתחילת יום העבודה, ורחוקים מהשיא מבחינת מצב רוח וביצועים.

במילים אחרות, מנקודת מבט של שעון הגוף, חדות המחשבה פוחתת במשך יום העבודה, וכאן מגיע תפקידה של המנוחה לעזור לכם. אם תבצעו את טכניקות המנוחה בתזמון וברצף הנכון, הן יפסיקו את תחושת הרגזנות שלכם, יסלקו את העייפות והקהות ויחדירו חיים וחיוניות ליום העבודה. הבה נראה איך סוגים שונים של מנוחה יכולים לבוא לעזרתכם ולהציל אתכם בשעות שונות ביום העבודה.

פרק 8, "מנוחה בעבודה", מתוך הספרכוחה של מנוחה מאת ד"ר מתיו אדלונד (M.D), הוצאת פוקוס