איילת הירשמן

אני מאמינה ששיתוף של הילדים בבישול ובאפייה המשפחתיים, מלבד החוויה המשפחתית הנעימה שבזה, תורם גם לחינוך שלהם לעצמאות - כשאתה לומד להכין את האוכל שלך בעצמך, אתה הופך לאחראי יותר. כאשר אתה נחשף למגוון גדול של חומרי גלם, לומד להכיר אותם בצורתם הטבעית ולמשש אותם, אתה הופך לאכלן מודע יותר, בריא יותר, יצירתי יותר.

מתכונים מצוינים ופשוטים שישמחו אתכם ואת הסובבים. "בית חם"/ איילת הירשמן

עם איזה סוג של מתכונים כדאי להתחיל?

מתכונים לא מורכבים של אפייה, מפני שהיא בטוחה יותר (אין עבודה על כיריים חמות), כוללת פחות עבודה עם סכינים חדות והיא גם הדרגתית יותר: תהליכי האפייה הם איטיים יותר מאלו של הבישול.
אפשר גם להתחיל עם מאכלים שלא עוברים בישול - למשל הכנת ארוחה ערב שלמה של ירקות וגבינות, קישוטי כריכים ועוד. הרבה עיצוב ויצירה, ופחות חום ומכשירים חדים. ככה מתחילים, בשלבים מאוחרים יותר מתקדמים ואפשר לעשות הכל במטבח עם ילדים.

מה ילדים אוהבים להכין?

כל מה שקשור בעבודת ידיים יצירתית כמו לישה (גם לישה של בשר לקציצות נחשב!) וחלוקה ליחידות קטנות (גלגול כדורי שוקולד או בשר). ובכלל, ילדים אוהבים כל מה שכולל מגע רב עם חומרי גלם, ומעל הכל - עבודה עם בצק. בשבילם, זו עבודה יצירה שמערבת את כל החושים. ילדים מרותקים גם ממעקב אחי התפתחות ושינוי של חומר. הקצפת חלבונים, למשל, היא עניין מרגש: רגע אחד זה נוזל משעמם בצבע לבן שקוף, ואחרי כמה דקות של הקצפה זו ערימה מבהיקה ויפה של קצף טעים. או תפיחת בצק שמרים: כיף לעקוב אחרי בצק שתופח לאטו בקערה, או להציץ דרך חלון התנור ולראות איך העוגות והמאפים שהם יצרו מתרוממים לכדי יצירה מפוארת.
להיט נוסף: קישוט. כדאי להפוך עוגות או עוגיות לדף יצירה ולתת להם לקשט את מה שאפו. ילדים אוהבים גם להתחיל תהליכים מהתחלה. אנחנו, למשל, מגדלים עשבי תיבול בעציצים, והם אוהבים לטפח את העציצים ולעקוב אחרי גדילתם ואז לקטוף, נניח, בזיליקום, ולהוסיף מיד לרוטב העגבניות שאנחנו מכינים יחד.

מאיזה גיל אפשר לתת לילדים לעבוד במטבח?

בכל גיל, בהשגחה צמודה. גם ילד בן שנה וחצי יכול ללוש ולשטח בצק בתבנית, למרוח רוטב פיצה, לזרות גבינה או לערבב כמה חומרי גלם יחד כדי לקבל סלט שהרכיב בעצמו. הכל תלוי במידת הסבלנות שלכם.

הוראות הבטיחות הן חוק בל יעבור

הוראות הבטיחות שלכם לילדים חייבות להיות ברורות מגיל צעיר מאוד: כל מה שקשור לעבודה עם חום - תנור, כיריים, קומקום חשמלי - מחייב השגחה צמודה של מבוגר. אין פשרות בעניין הזה. חיתוך בסכינים מחייב השגחה צמודה מאוד עד גיל תשע לפחות, וגם לאחר מכן ילדים יכולים להשתמש רק בסכינים מיוחדות משלהם (יש סכינים בטוחות לשימוש מפלסטיק).

זאת גם הזדמנות מצוינות להנחיל לילדים ערכי היגיינה

ערך שכדאי להנחיל בזמן שמבשלים יחד: עבודה בסביבה נקייה ומסודרת. לא מתחילים לעבוד במטבח לפני שהוא נקי ולפני ששוטפים ידיים כמו שצריך. מקפידים על אוכל ממרכיבים טריים, ומפרידים בין משטחי חיתוך של עוף ודגים לבין אלו של הירקות. כשמסיימים לבשל יחד, גם מנקים אחר כך יחד ומשאירים מטבח מסודר.

במה להצטייד לפני שמתחילים לבשל עם ילדים?

סבלנות. הדברים ייקחו הרבה יותר זמן והתהליכים יהיו יותר ארוכים והרבה פחות נקיים ממה שאתם רגילים -- ואת זה צריך לשחרר, כי אפשר גם ליהנות מאוד מהתהליך כהורה. לבלות בוקר או אחר צהריים במטבח עם הילדים זו חוויה משפחתית מעולה.

מאפה הגזר של גיסתי מיכל

לזה אני קוראת יופי: לריבועים, הכתומים מאוד, של מאפה הגזר של גיסתי מיכל. היא פיתחה ופישטה את המתכון הזה אחרי שטעמה פעם את האב הקדמון שלו אצל קרובים מניו אינגלנד, והביאה אותו לכדי מאפה מתוק ולח שלא עושה עניין מעצמו, אבל אנחנו עושים עניין גדול ממנו, כי הוא תמיד מתאים: חם, חמים או קר, כארוחת ערב כיפית לילדים, ליד קפה אחר צהריים, בארוחת בוקר, בבראנץ' או בריבוע גדול בקערה עמוקה, עם קצת שמנת חמוצה ליד, בסופו של יום ארוך במיוחד.

לקטנים ולגדולים, לבוקר ולצהריים, כשכיף או כשרוצים להתנחם. ריבועי הגזר של גיסתי מיכל (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

החומרים לתבנית בגודל 20 ס"מ:
8 גזרים בינוניים טריים, קלופים
1 כוס (200 גרם) סוכר חום
100 גרם חמאה, בטמפרטורת החדר
1 כוס (140 גרם) קמח תופח
2 ביצים

מה עושים?
1. מחממים את התנור לחום בינוני־נמוך (160 מעלות). משמנים את התבנית.
2. מקלפים את הגזר ופורסים אותו לפרוסות דקות ככל שהסבלנות שלכם מאפשרת – ככל שהפרוסות דקות יותר הוא יתבשל מהר יותר, בכל מקרה.
3. מעבירים לסיר גדול, מכסים במים, מביאים לרתיחה ומבשלים עד שפרוסות הגזר רכות מאוד לנעיצת מזלג. מסירים מהכיריים, מסננים ומחזירים לסיר.
4. מוסיפים לסיר עם הגזר החמים את החמאה, ומערבבים עד שהיא נמסה. מוסיפים את הסוכר, את הקמח ואת הביצים, מכניסים לסיר בלנדר מוט ידני וטוחנים עד שמתקבל מרקם אחיד (או מעבירים לבלנדר או מעבד המזון ומעבדים עד שמתקבל מרקם אחיד).
5. מעבירים את העיסה לתבנית ומשטחים את פניה. אופים כ־30 דקות, או עד שהמאפה מתייצב ומזהיב.
6. מוציאים, מצננים קצת. חותכים לריבועים ומגישים.

איך שומרים?
אפשר לשמור את הריבועים במקרר, בקופסה אטומה, עד ארבעה ימים. אפשר להגיש קר, או לעטוף ברדיד אלומיניום ולחמם קצת בתנור בחום בינוני (180 מעלות).

** בגיליון ינואר של מגזין מנטה תוכלו לקרוא יותר מ־30 טיפים מצוינים איך לעודד את הילדים לאכול בריא.