מלבד שלל דאגות רציונאליות, נשים בהריון מוטרדות מדבר אחד נוסף: "מה יהיה עם המשקל שלי אחרי ההיריון?". הפנטזיה המשותפת היא שבסיום ההיריון, נחזור כולנו למידותינו הטבעיות - וכמה שיותר מהר. מה משפיע על היכולת להוריד במשקל לאחר הלידה, ומהם הצעדים שצריך לנקוט כדי לרזות בהצלחה?

חשיבות המשקל שמעלים בהריון

לחזרה למשקל אחרי הלידה יש השפעה מכרעת על הסיכון להשמנה בהמשך החיים. התקופה שלאחר הלידה מסמנת חלון הזדמנויות למניעת הצטברות עודפי משקל, והשמנה. שלל מחקריםמצביעים על כך שמרגע שנכנסים להריון ועד שנה אחרי הלידה, יש עלייה ממוצעת של בין חצי קילו לעד שלושה קילו. אחד הגורמים המנבאים המשמעותיים ביותר לחזרה למשקל שלפני ההריון, הוא המשקל שנשים עולות בזמן הריונן. עלייה נורמטיבית עומדת על 12 עד 16 קילוגרמים.

מרגע הלידה לוקח לרחם שישה שבועות לחזור למצב שבו היה לפני ההיריון, הבשורות הטובות הן שבמהלך ששת השבועות הללו המשקל יורד משמעותית; זאת, בשל העובדה שהגוף מאבד את הנוזלים ואת הדם שהעלה במהלך ההריון, ועכשיו הוא חוזר למצבו התקין. אך חשוב לזכור: זו ירידה של נוזלים, ולא של שומן. לכן, העבודה האמיתית עוד לפנינו.

אך כאן מתחילה הבעיה: למרבית מהאמהות עדיין קשה מאוד לחזור למשקלן לפני הלידה. חוסר בשינה רציפה במהלך הלילה, הנקות, שבירת השגרה ומטלות אינספור שנוספו מהווים גורמים שמקשים על החזרה לאורח חיים בריא. בנוסף, אחד החששות הגדולים ביותר של אמהות טריות הוא שאם ייכנסו למשטר דיאטה, הן לא ייצרו מספיק חלב עבור תינוקם. לכן חשוב לדעת: ההמלצה היא לירידה של כחצי קילו בכל שבוע החל מהשבוע הרביעי לאחר הלידה. ירידה של חצי קילו בשבוע הינה ירידה ריאלית שלא תפגע בהנקה, ולא תגרום לאם הטרייה לנזק.

6 צעדים לירידה במשקל לאחר הלידה

  • איכלו ארוחות קטנות כל שלוש שעות:אמהות חדשות נוטות לשכוח את הצרכים האישיים שלהן. אחת מהתופעות היותר נפוצות הן דילוג על ארוחות, כמובן שלא בכוונה, אלה מתוך חוסר בזמן וריבוי משימות. אכילה של ארוחות קטנות כל שלוש שעות תמנע הגעה למצב של רעב בלתי נשלט, וזו התנהגות שלעולם מובילה להשמנה.

  • הקפידו לשתות מספיק מים:שתייה של מספיק מים מאיצה את קצב חילוף החומרים בגופנו. בנוסף לכך, אנו נוטים להתבלבל בין תחושות של צמא ורעב. הקפדה על משטר נוזלים תמנע את הבלבול הזה, ותגרום לנו לחזור ולחוש את תחושת הרעב האמיתית. כך, לא נתבלבל ונאכל במקום לשתות. שתייה של 12 כוסות מים ביום תספק את כמות הנוזלים המינימלית הדרושה. לשם כך, הקפידו להסתובב עם בקבוק מים צמוד, בעיקר בשעות ההנקה (הגורמת לתחושת צמא מוגבר).

  • איכלו פחמימה מורכבת רגע לפני שאתן מתחילות להניק:הנקה גורמת להיפוגליקמיה (ירידה ברמות הסוכר בדם), המובילה בתורה לתחושת רעב מוגברת. אכילה של פרוסת לחם מלא עם כף גבינה או אבוקדו, למשל, תגרום לכך שסוכר ישתחרר ממערכת העיכול לדם באיטיות. כך, תמנע תחושת הרעב המוגברת בזמן ולאחר ההנקה.

  • אל תכניסו מוקשים הביתה:מתוקף מצבכן החדש, אתן נמצאות יותר שעות בבית. למרות שלל העיסוקים החדשים, הרי ששהייה ממושכת בבית ושבירת השגרה שלה אתן רגילות מובילה לא אחת להתייחס לאוכל כמקור מנחם. לכן, הקפידו לצייד את הבית במזון בריא ודל קלוריות, וכך לא תתפתו לאכול מזונות שעשויים לחבל בתהליך הירידה במשקל.

  • נסו לישון כמה שיותר, וברצף:מחקר הולנדי מצא כי שינה של חמש שעות או פחות במהלך הלילה גורמת להצטברות משקל לאחר הלידה. יש לציין כי חוסר בשינה הינו אחד מהגורמים שמחבלים בתהליכי ירידה במשקל גם למי שלא ילדה.

  • נסו להתאמן יותר:מחקרים רבים מצביעים על כך שהוספת פעילות גופנית במהלך היום מסייעת בתהליך הירידה במשקל. לא צריך להתחיל להתאמן למרתון. מחקר שנערך באוניברסיטת צפון קרוליינהמצא כי 45 דקות של הליכה בכל יום תורמת לתהליך הירידה במשקל לאחר הלידה, ומעודדת אותו.