בעידן המודרני אנו עסוקים כל היום במירוץ אחר כסף, תהילה ושליטה, מנסים להבריא או להרגיש טוב עם עצמנו באמצעות מזון לא בריא ותרופות, ומתעלמים מיכולת הריפוי שטומנת בחובה נשימה נכונה.

רובנו לא מודעים כלל לנשימה שלנו, ואיננו מקדישים מחשבה לפעילות הרפלקסיבית הזו. אבל לנשימה יש תפקיד חיוני בהתנסויות הפנימיות שלנו, וכל ספורט - יוגה, פילאטיס, התעמלות לחיזוק השלד, אמנויות לחימה או פעילות אירובית - וכמותם כל פעילות הדורשת ריכוז והתכוונות מוחלטת, מתרכזת בנשימה.

הסינים משווים את הנשימה לתודעה עצמה, ואכן, יש בנו את היכולת לרפא חוסר איזון גופני ורגשי ולהרגיע מתח נפשי בעזרת נשימה. לא לחינם הדבר הראשון שתאמרו לאדם נסער הוא המשפט קח אוויר, "ספור עד 10 ותירגע". לביטוי השגור הזה יש גיבוי פיזיולוגי.

בגוף אני מבינה

אחד העצבים שעוברים לאורכו של גופנו הוא הוואגוס (Vagus), המכונה בעברית "העצב התועה". זהו עצב היוצא מבסיס המוח, יורד דרך הצוואר ושולח שלוחות ללב, לריאות ולמעיים.

המערכת הפרה-סימפטטית בגוף שלנו, זו שאחראית על הגוף בזמן מנוחה. כאשר המערכת פועלת כסדרה, לחץ הדם יורד, הנשימה נעשית רגועה ואיטית, מערכת העיכול מתחילה לעבוד והגוף נרגע.

הפעולה המעוררת את המערכת הפרה-סימפטטית ואת עצב הוואגוס היא נשיפה ושאיפת אוויר, ולכן נשימה שתכליתה להרגיע את הגוף מתחילה בהוצאת האוויר בצורה מאולצת וחזקה ואחריה שאיפה. במצב של נשיפות מוגברות, דוגמת היפר-ונטילציה, עצב הוואגוס משחק תפקיד ראשי בהורדת לחץ הדם, האטת פעימות לב, הפחתת קצב הנשימה ורגיעה במערכת העצבית המובילה לרגיעה כללית בגוף.

תוך כדי תנועה

נשימה נכונה בעת פעילות גופנית מסייעת בהובלת החמצן בצורה יעילה לכל איברי הגוף, כולל השרירים. כאשר שריר מקבל חמצן בצורה יעילה וזרימת הדם תקינה, תפקודו עולה ויכולת החלמתו גוברת. לכן כל אימון, תרגול או תנועה של הגוף מלווה תמיד בתדרוך נשימתי, שמעודד תחושת רוגע למרות המאמץ או הריכוז הנדרש.

בכדי להגיע לנשימה אופטימלית ורגיעה פיזית ונפשית, הקדישו 2-3 דקות לתרגול: אמרו לעצמכם "עכשיו אני נרגע" והתחילו תמיד בנשיפה חזקה, המסמנת את ההתכוונות. אחר כך עברו לתרגילי הנשימה השונים, ובמקרה שאתם עסוקים - פשוט נשמו עמוק.

לאחר הנשיפה המואצת, בצעו ארבעה מעגלי נשימה (שאיפה - נשיפה), ונסו את התרגיל הבא:

תרגול נשימה:

מומלץ לבצע את התרגיל בשכיבה על הגב, אפשר לבצעו לפני השינה ולהירדם תוך כדי.

ספרו עד 5 בשאיפה (קחו אוויר במהלך הספירה).

כלאו את האוויר בגוף וספרו עד 5 (לא לנשוף)

בספירת 5 נשפו (הוציאו אוויר במשך כל זמן הספירה)

עצרו ללא אוויר וספרו עד 5 (לא להכניס אוויר לריאות)

שאפו אוויר בקצב של 5 ספירות, בלי למהר.

ספרו עד 5 בדיוק באותו קצב לאורך כל מהלך הנשימה. אם אתם מתקשים לתזמן את הנשימות היעזרו בשעון אנלוגי ותוכלו לשמוע את מחוג השניות.

שאיפה: ידיים על הצלעות לנשימה רוחבית (צילום: ענבל מרמרי)
שאיפה: ידיים על הצלעות לנשימה רוחבית (צילום: ענבל מרמרי)

ידיים על הצלעות וסגירתן בנשיפה (צילום: ענבל מרמרי)
ידיים על הצלעות וסגירתן בנשיפה (צילום: ענבל מרמרי)

אם אתם נתקלים בקושי פיזי, אל תיבהלו: זכרו שאתם מחליטים מתי לנשום ולא תוכלו להיחנק. האתגר הגופני מסמן על אתגרים מנטליים, ולכן חשוב לנסות ולבודד באיזה שלב אתם נתקלים בקושי - בשאיפה, במלאות, בנשיפה, בריק?

חזרו על כך מספר פעמים, וכאשר תרגישו שהתגברתם על האתגר, הפנמתם את הרעיון ואתם רגועים - נסו להעלות את קצב הנשימה ל-6, 7, 10 ועוד.

כבר עם תחילת תרגילי הנשימות גופנו נרגע לאיטו, ובהמשך, אם נתרכז רק בנשימה, גם המוח ישקוט. זכרו כי דרך הנשימה אנחנו מתחברים לנשמה, לאני הפנימי. לשקט. המדיטציה מאפשרת לאדם לראות את ה"אני" האמיתי שבו, לקחת פסק זמן ולתת למוח לנוח מלחצי היומיום. השלווה הזו תאפשר לנו לראות דברים בבהירות, ללא שיפוט או ביקורת, ותחבר את הגוף והנפש בהרמוניה.

  • סאני עזיקרי, בעלת "הסטודיו של סני", היא מומחית בפילאטיס מזרן, ראש תחום פילאטיס במכון וינגייט ומורה בכירה להתעמלות בונה עצם.
  • התרגילים מיועדים לאנשים בריאים, ובגדר המלצה בלבד. יש להיוועץ ברופא לפני כל פעילות גופנית. מומלץ להתאמן ולתרגל תחת השגחה וליווי מקצועי.