מידי שנה, לקראת ל"ג בעומר, פוקדים מאות ילדים את חדרי המיון בבתי החולים עקב פגיעות ממדורות החג. מילת המפתח בנושא היא מניעה, והדבר הנכון ביותר לעשות בכל הקשור לסכנת כוויות הוא פשוט לנקוט בזהירות והשגחה יתרה.

האש היא דבר שלא בשליטה ועלולה להתפרץ בשניות, על כן יש לשמור על מרחק בטחון, לא לזרוק דברים דליקים לתוך האש או חפצים שיכולים להתפוצץ. יש להיזהר מהשלכת חומרים נוזליים ודליקים, מכיוון שהנוזל מתאדה במהירות ויוצר ענן של אש שיכול להגיע למרחקים של מטרים ולפגוע גם במי שנמצא רחוק מהאש. כמו כן, אסור לזרוק בקבוקי זכוכית המכילים נוזל למדורה, משום שהרתיחה של הנוזל בתוכם יכולה לגרום לפיצוץ עצמתי.

אחד מתפקידיו העיקריים של העור הוא לבודד את הגוף מסכנות חיצוניות ובראשן זיהומים. הסכנה המיידית בכוויה משמעותית הינה זיהום מקומי וזיהום שחודר אל תוך הגוף. הכוויות הנפוצות בל"ג בעומר יהיו כוויות מגחלים, נוזלים שמיועדים להבערת האש ואשר התלקחו, נפילה לתוך אש, ישיבה על גחלים וכדומה.

הניצוצות שעפים מן המדורה חסרי משמעות כשלעצמם, אך יכולים להצית בגדים, קוצים, עיתונים, ודברים אחרים שבסביבה ולהתפתח לשריפה גדולה. לכן יש להרחיק כל דבר דליק ככל הניתן משטח המדורה.

הכוויות הנפוצות בעקבות מדורה הן לרוב באזור הידיים, אך במקרים מסוימים הכוויות הן גם בגוף ובאזור הפנים.

טיפול מהיר ויעיל בכוויה

לשטוף עם מים: הכלל הראשון והחשוב ביותר הוא שטיפה מיידית עם מים (עדיף קרים, אם לא אז מים ברז רגילים). מטרת השטיפה כפולה: האחת- לשטוף לכלוך ולהפחית סכנה לזיהום, והשנייה -לקרר מיידית את הרקמה על מנת להקטין את הנזק.

להרחיק ממקור החום ולקרר: המרחק בין כוויה בינונית שלא תשאיר צלקת לבין כוויה עמוקה שתשאיר צלקת לכל החיים, יכול להיות בהבדל של מילימטר או פחות בעומק הכוויה. לכן, קירור מיידי והרחקה ממקור החום חשובים ביותר להפחתת הנזק שיכול להיגרם.

להיבדק על ידי רופא:השלב הבא בטיפול הוא להגיע לבדיקה של רופא בכל מקרה, גם אם הכוויה קטנה נראית חסרת חשיבות. טיפול מיידי ונכון יכול למנוע את העמקתה של הכוויה מדרגה שנייה לדרגה שלישית, והמשמעות היא צלקת משמעותית לכל החיים.

מה לא מומלץ לעשות?

בשום פנים ואופן לא לשפוך קפה, לא למרוח משחת שיניים ולא להניח לבן על האזור - פעולות אלו לא תורמות דבר. תרופות סבתא עלולות להחמיר את הנזק לרקמה ולהעלות את הסיכון לזיהום ולצלקות.

קירור משמעותי יכול להחמיר את הנזק: נכון שקירור המקום מרגיע את הכאבים, אך קירור ממושך בטמפרטורות נמוכות יחמיר את הנזק ויעמיק את הכוויה. כאמור, שטיפה מיידית עם מים. אין משמעות לשטיפה מעבר לדקות הראשונות וטבילה ממושכת במים רק יכולה להחמיר את הנזק.

אין חשיבות למריחה מיידית של סילברול להרגעת כוויות - מדובר במשחה אנטיביוטיות ולא משחה שמסייעת לריפוי הכוויה.

האמונה לפיה צריך לתת לפצע הפתוח של הכוויה להתייבש לאחר מספר ימים על מנת לזרז את ההחלמה אינה נכונה והפוכה מהטיפול הנכון. הסביבה הטבעית של הגוף היא לחה ומספקת תנאים אופטימלים לריפוי של פצע (כל פצע לא רק פצע כוויה) בסביבה לחה ולא יבשה. אם ניתן לפצע הכוויה להתייבש, נאיט את קצב הריפוי, ונעלה את הסיכוי לצלקת וריפוי לא יפה.

האם יש הבדל בטיפול בכוויות לילד או למבוגר?

סכנת הכוויות בקרב ילדים, במיוחד קטנים, גדולה יותר מכיוון שגודל הכוויה נמדד לפי האחוז שהיא תופסת משטח הגוף, ולכן, כוויה שגודלה הוא זניח או לא משמעותי אצל מבוגר, תתפוס אחוז משמעותי יותר משטח הגוף של תינוק ותהיה מסוכנת יותר. הסכנות יהיו בעיקר זיהום ואובדן של נוזלים ולכן מומלץ כאמור להגיע בכל מקרה לבדיקת של רופא. יותר מהכל חשוב לזכור לנקוט משנה זהירות, להשגיח ולהיות ערניים.

הכותב הוא מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית ובעל מרפאה פרטית