דורית קרבצ'יק

בספרון כיס הכולל 64 כללים פשוטים ויומיומיים מצליח הסופר והעיתונאי מייקל פולן לזקק את כל המיילים שצבר בכתיבה על האכילה והתזונה בעידן הנוכחי, ולקפל בו את תורת התזונה המונעת כולה.
בלי הסברים מדעיים. בלי שמות מסובכים. בלי הטפות ותוכחות. בלי להתיש, אלא רק עם השורה התחתונה: מה לאכול כדי להיות בריאים יותר ולחמוק מהרעות החולות שמאפיינות את התזונה המערבית - מחלות לב וכלי דם, סרטן, סוכרת ועוד

ספר צנום וקל לעיכול המקפל את כל עקרונות התזונה הנכונה. "איך לאכול נכון" (צילום: שני מלניק, סגנון: סטודיו מנטה)

אז נכון, פולן כותב מלב המערב – ארצות הברית, על המזון המהונדס גנטית שבה (שאצלנו אסור על פי החוק), הארוחות המוכנות (הכוללות תוספים כימיים מפוקפקים וארוזות במכלי פלסטיק חשודים), הסופר קינג סייז ועוד, ואילו אנחנו עדיין לא התקלקלנו עד הסוף והתפריט שלנו מתבסס על תזונה ים תיכונית, ובכל זאת רבים מהכללים שלו תופסים לגמרי גם אצלנו.


חוץ משורה תחתונה ברורה ומוכחת מדעית בספר הזה, שנקרא "איך לאכול מה?" (הוצאת מודן, 78 שקל), תקבלו גם קריצה. "לאמי, שתמיד העדיפה חמאה על מרגרינה", כותב פולן בהקדשה. פשוט, מוכר, אבל סביר להניח שתתקשו למצוא דיאטן אחד שיבחר לפתוח ספר על תזונה עם כזאת המלצה מובלעת במשבצת ההקדשה.


הספר מחולק לשלושה פרקים: מה עלי לאכול? איזה מין מזון עלי לאכול? איך עלי לאכול? פולן, המכוון להימנעות ממזון מעובד ומקדם אכילה המבוססת על מרכיבים טבעיים, מודה בנטייה לכיוון הצמחונות, אבל בדרכו הנגישה והסובלנית מאפשר גם לחובבי הבשר לאמץ מדיניות בריאה יותר באכילה.


הוא גם לא מבקש מכם לאמץ את כל 64 הכללים, אם כי זה לא יזיק, אלא מסתפק ברף מעשי הרבה יותר: "הקפידו לאמץ לפחות כלל אחד מכל חלק בספר", הוא כותב בהקדמה, "מכיוון שכל חלק עוסק בממד אחר של חיים האכילה שלכם".


ועד שתפרגנו לעצמכם את הארוחה המלאה, הנה עשרה כללים מתוך הספר כמנת פתיחה:


1. אל תאכלו שום דבר שסבתכם לא הייתה מזהה כמזון.


2. הימנעו ממוצרי מזון המכילים מרכיבים שאף אדם רגיל אינו מחזיק בבית (למשל: צלולוזה, קלציום פרופיונט, אמוניום סולפט).


3. הימנעו ממוצרי מזון המכילים רכיבים שתלמיד כיתה ג' אינו יכול לבטא את שמם.


4. התייחסו בספקנות למזונות שאינם מסורתיים.


5. בשלו.


6. אם השם זהה בכל השפות, זה אינו מזון (דוגמאות: ביג מק, צ'יטוס או פרינגלס)


7. אכלו לאט.


8. אכלו כשאתם רעבים, לא כשאתם משועממים.


9. הפרו את הכללים מפעם לפעם. ההסבר: אובססיביות בקשר לכללי מזון פוגעת באושר, וכנראה גם בבריאות.


10. אכלו כמו הצרפתים. או היפנים. או האיטלקים. או היוונים. ההסבר: אנשים שאוכלים על פי כלליה של תרבות מסורתית בדרך כלל בריאים יותר מאלה הניזונים מתפריט מערבי מודרני או ממזונות מעובדים.