איזה חג שמח הוא יום העצמאות! הגאווה על היותנו חלק מהמפעל הציוני קורמת עור, גידים ושומן כבש. כל כר דשא מרוצף במנפנפים עיקשים, כל פיסת שמים מכוסה ענני עשן נושאי ריח, וכל פיסת פיתה מנגבת חומוס-טחינה.

בתור מנגליסטית מדופלמת, דור שני למבעירי אש מקצועיים שהופכים קבבים באצבעות הידיים החשופות, אני מתמלאת חדווה לקראת יום המנגל הלאומי, אבל רוצה לחשוב שמנגל שלי בריא יותר. יש בו הרבה סלטי ירקות ועלים טריים, אין בו תפוחי אדמה ויש בו מעט פחמימות מורכבות (פיתות מקמח מלא וחומוס). אין בו סלטים קנויים ויש בו גם ירקות שנצלים על אש ליד הבשר - פטריות טריות ובשרניות, חצאי קישואים ופרוסות חציל בלדי עבות מאוד. ובעיקר- יש בו כמויות בשר סבירות (נהוג לחשב 400 גרם בשר למבוגרים ו- 200 ג' לילדים) ומאיכות טובה- רק בשר טרי, ועם אופציות דלות שומן.

חומוס ביתי ב-5 דקות

בנוסף לעצמאות העם היהודי בארץ ישראל אני רוצה להרים את דגל העצמאות שלי. העצמאות מכל המאכלים הקנויים המוכנים מראש והמעובדים עד זרא. העצמאות להכין לבד את האוכל אותו אני אוכלת. מלפפונים חמוצים, כרוב כבוש, חומוס, טחינה, אפילו פיתה. אני יכולה לבד, וגם אתם.

למה להכין לבד? כי אין להשוות בין הטעם והערך התזונתי של חומוס וטחינה אמיתיים תוצרת בית ונטולי חומרים משמרים ועמילנים מייצבים ומנפחים לבין המשחות המתועשות.

מכיוון שהחיים עמוסים ותובעניים ודורשים קיצורי דרך לעיתים, הנה טריק קטן למי שאין לו זמן לברור, להשרות ולהרתיח את החומוס: משתמשים בגרגירים מקופסת שימורים. בקופסאות שימורים אין חומר משמר, אבל יש הרבה מלח, על כן כדאי לשטוף את הגרגרים היטב ולוותר לגמרי על המלחת הממרח. 5 דקות ומוט בלנדר, ואתם מסודרים.

המצרכים:

1 קופסת שימורים גרגרי חומוס

½ כוס מים קרים

מיץ מלימון שלם

1 שן שום

קורט כמון

2 כפות שמן זית

1 גבעול פטרוזיליה (עלים בלבד)

3 כפות טחינה גולמית

אופן הכנה:

1. מסננים את החומוס ושוטפים היטב במים.

2. מעבירים לכלי עמוק וצר ומוסיפים כחצי כוס מים קרים, מיץ לימון, שום, שמן הזית, כמון ופטרוזיליה. טוחנים עם בלנדר מוט.

3. לאחר שהקרם חלק, מוסיפים את הטחינה וטוחנים. טועמים ומתקנים תיבול.

להכין טחינה הפוך

בניגוד לחומוס אותו נהוג לקנות במחוזותינו, על טחינה קנויה אני מוותרת לחלוטין. לצורך הכנתה נשלוף שוב את הבלנדר מוט, אך נפעל הפוך מהמקובל: נכין מים מתובלים ואליהם נוסיף טחינה גולמית עד קבלת הסמיכות הרצויה. מספר כפות הטחינה משתנה לפי הסמיכות הנדרשת ולפי מותג הטחינה הגולמית וטריותה תפקידו של הבלנדר מוט לטחון אך גם להעניק מרקם מוקצף וקטיפתי. זה כל כך פשוט שניגש ישירות למתכון:

המצרכים:

2-4 ס"מ מפלפל חריף טרי (אדום או ירוק)

1 שן שום

מיץ מחצי לימון

¼ כפית מלח

קמצוץ כמון טחון

½ כוס מים

3-5 כפות טחינה גולמית

אופן ההכנה:

1. טוחנים בכלי עמוק וצר את השום, הפלפל החריף, המים הלימון והתבלינים.

2. מוסיפים את הטחינה הגולמית וטוחנים עד הסמכה והאחדה.

3. טועמים ומתקנים תיבול: מליחות וחמיצות. אפשר להוסיף מלח ו/או לימון לפי הצורך.

על האש: פיתות מקמח מלא

אין חומוס- טחינה בלי פיתה, אז קבלו את המתכון לבצק ובילוי מושלם לילדים בזמן שאמא שלהם מדליקה את האש וצריכה קצת ריכוז ושקט.

אל תטעו לחשוב שמדובר בעוד מתכון ללאפה על סאג' רצופה נקודות שחורות וגרגרי חול ועפר, מדובר בפיתות כמו הקנויות, עם כיס וגמישות. רצוי להשתמש במיקסר להכנת הבצק ומרווח של שעתיים בין הכנת הבצק לתחילת הרידוד. אפשר ורצוי להשתמש בזמן הנסיעה לאי התנועה כחלק מתכנון הזמן, לא רצוי לקצר או להאריך את זמן ההתפחה.

אפשר "לדלל" את הקמח המלא בקמח לבן לקבלת תוצאה פחות כהה, כשליש הכמות (בערך כוס) יכולה לתת תוצאה מעט יותר אוורירית, רכה ובהירה. בנוסף אני ממליצה להשתמש בשמרים יבשים הנוחים עד מאוד לאחסון ושימוש.

הפחמים צריכים להיות מוכנים וללא אש גלויה, אין צורך לשמן או לבצל את הרשת. את הפיתות המוכנות (עניין של 15 שניות על פחמים לוהטים) יש להעבירן בעזרת מלקחיים לכלי עם מכסה. הכיסוי המיידי קריטי להבטחת הגמישות והרכות של הפיתה ולשמירת יכולת ההכלה של הכיס המיוחל.

לפני שיוצאים מהבית קחו עמכם בנוסף לקערת הבצק קמח לקימוח, 2 גיליונות נייר אפיה עליהם קל והיגייני לרדד ומערוכים קטנים (לעת מצוא אפשר להשתמש בבקבוקי בירה או יין ריקים, סיר או קערה עם מכסה ומלקחיים).

המצרכים: (ל-12 יחידות קטנות)

1/2 ק"ג קמח מלא

1 כף שמרים יבשים

1 כף סוכר חום

1 כפית מלח

1/2 1 כוסות מים חמימים (או יותר)

אופן הכנה:

1. מערבבים את כל חומרי הבצק מלבד המים החמימים אשר אותם מוסיפים בהדרגה, ייתכן שצריך מעט יותר או מעט פחות. לשים בין חמש לשמונה דקות במיקסר עם וו לישה. ניתן להוסיף מים או קמח לפי הנדרש.

2. עוטפים את הקערה בשקית ניילון וקושרים את השקית, מניחים לתפיחה כשעתיים.

3. מקמחים מעט את משטח העבודה, מחלקים את הבצק לכדורים בקוטר 7 ס"מ בערך ומכדררים אותם. כשמסיימים לכדרר מתחילים לרדד את הכדור הראשון שכדררנו, מרדדים לפיתה דקה ומניחים על משטח מקומח. מכינים את כל עיגולי הבצק.

4. שמים את עיגול הבצק על רשת מעל פחמים מוכנים ולוהטים ללא אש גלויה, הפיתה מיד מתחילה להתנפח וברגע שנוצרת בטן תפוחה הופכים אותה לצד השני, מחכים כמה שניות שהבצק יאפה באחידות ומעבירים לסיר או קערה נקייה ומכסים.

גלי לופו אלטרץ היא מדריכת סדנאות בישול בריא