מכל הדברים שאמא נהגה למרוח לנו על המצה, הכי אהבתי את הבננה המעוכה במזלג. תמיד חשבתי שמצה עם בננה מעוכה היא מאכל פסח מוכר ונפוץ בכל בית. כשגיליתי שזה לא כך, לא הבנתי מהיכן שאבה אמא את הרעיון. אבל זה כבר לא היה חשוב, כי כבר חשבתי – ואני עדיין חושבת - שהצירוף הזה טעים יותר מכל ריבה או ממרח שוקולד.

במשך השנים נוספו למתכון המקורי שיפורים, כמו סוכר חום, קינמון, אגוזים קצוצים, צימוקים או שוקולד מגורר, אבל הממרח המקורי שאמא הכינה הוא עדיין הכי טעים בעיני.

זיכרון ילדות מתוק. מצה עם בננות (צילום: אסנת לסטר)
זיכרון ילדות מתוק. מצה עם בננות (צילום: אסנת לסטר)

פשטידת מצות עם פטריות ועגבניות מיובשות

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

תבנית קפיצית בקוטר 26 או 28 ס"מ

  • 3 מצות
  • 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 1 קופסת שימורי פטריות חתוכות (400 גרם), מסוננת מהנוזלים
  • 1 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כוס כוסברה קצוצה
  • 3-2 כפות עגבניות מיובשות קצוצות גס
  • 1 כוס (160 גרם) תירס משומר
  • 3 ביצים גדולות או 4 קטנות
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • אפשרות: כ-150 גרם גבינה צהובה מגוררת לגרסה חלבית או כ-150 גרם חתיכות קבנוס או פסטרמה לגרסה בשרית

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. פורשים נייר אפייה על תחתית התבנית וסוגרים את הדפנות. משמנים את הנייר ואת הדפנות.
  2. שוברים את המצות לחתיכות בינוניות. משרים אותן כדקה-דקה וחצי במים וסוחטים.
  3. מחממים את השמן במחבת רחבה (או בסיר שטוח). מטגנים את הבצל והפטריות עד שהבצל מתחיל להזהיב. מוסיפים למחבת שאר המרכיבים וממשיכים לטגן, תוך ערבוב, 2 דקות נוספות.
  4. יוצקים את תכולת המחבת לתבנית ואופים 40-30 דקות בתנור, עד שקיסם הננעץ במרכז הפשטידה יוצא נקי.

מאפה מצות עם טונה

מאפה מצות עם טונה (צילום: אסנת לסטר)
מאפה מצות עם טונה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

8 יחידות

  • 1 קופסה טונה בשמן, מסוננת מהנוזלים
  • 2 כפות מיונז
  • 100 גרם (קצת פחות מ-1/2 כוס) גבינה לבנה 9% שומן
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) זיתים ירוקים קצוצים
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/4 כפית פלפל שחור טחון
  • 2 חלבונים
  • 2 מצות שבורות לרבעים

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות במצב גריל עליון.
  2. מערבבים יחד את הטונה, המיונז, הגבינה, הזיתים והתבלינים.
  3. מקציפים את החלבונים לקצף יציב אבל גמיש. מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת הטונה.
  4. מניחים על כל רבע מצה 2-1 כפות מתערובת הטונה. מניחים את המצות בתבנית וקולים בתנור כמה דקות, עד שפני התערובת משחימים.

קרקרים פיקנטיים ממצות

קרקרים פיקנטיים ממצות (צילום: אסנת לסטר)
קרקרים פיקנטיים ממצות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים
  • 3 מצות שבורות לאורכן לפסים צרים
  • 100 גרם חמאה או מרגרינה
  • 4 כפות אבקת מרק בצל
  • 1 כף צ'ילי גרוס

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור או הטוסטר אובן ל-150 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. שמים בסיר קטן את החמאה (או המרגרינה) ואבקת המרק. מבשלים על אש קטנה, תוך ערבוב מתמיד, עד שהחמאה נמסה ומתחילה לרתוח.
  3. מורידים את הסיר מהאש. מברישים כל פס מצה משני צדדיו בחמאה המומסת.
  4. מניחים את פסי המצה בתבנית ומפזרים עליהם את הצ'ילי הגרוס.
  5. אופים 15 דקות.
  6. מגישים עם סלט. אפשר גם לפורר את הקרקרים על סלט, במקום קרוטונים.

גרנולה מצות

גרנולה מצות (צילום: אסנת לסטר)
גרנולה מצות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

  • 2 מצות שבורות לחתיכות קטנות או מרוסקות גס
  • 150 גרפ אגוזי מלך מרוסקים גס
  • 1/4 כוס שמן (לא שמן זית)
  • 2 כפות סוכר חום
  • 2 כפות דבש
  • 1/4 כפית מלח
  • 1 כוס פירות יבשים, חתוכים דק: צימוקים, שזיפים, חמוציות וכדומה

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-160 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. מערבבים את כל המרכיבים, למעט הפירות היבשים, ומפזרים בתבנית. אופים כ-15 דקות, כשכל 3-2 דקות מוציאים את התבנית ומערבבים את תכולה כדי שהמרכיבים לא יידבקו לתבנית או זה לזה.
  3. כשהתערובת מזהיבה קלות מוציאים את התבנית מהתנור, מערבבים ומקררים מעט.
  4. מעבירים את תכולת התבנית לקערה, מוסיפים את הפירות היבשים ומערבבים. לאחר שהתערובת התקררה לחלוטין שומרים אותה בכלי אטום.
  5. מגישים עם חלב, יוגורט או שמנת מתוקה.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע