בפינת הרחובות אפרים ומורדי הגטאות בנתניה, על החול בין שני בתים, עמד צריף העץ הקטנטן של הסנדלר השכונתי. בצריף היו שולחן קטן, כיסא אחד וכמה מדפים עם נעליים – ולא היו מים או חשמל. לא חשוב אם היה זה יום חורף גשום או יום קיץ שרבי - הדלת הקטנה תמיד היתה פתוחה והסנדלר ישב קרוב לחלון הפתוח, רוכן מעל הנעלים שנתונות בתוך סדן סנדלרים ממתכת ודופק, משפשף ותופר נעלים, אף פעם לא מרים את ראשו.

בפסח, בנוסף לבגדים חדשים קנו לנו גם נעליים חדשות. דבר ראשון היינו הולכים לסנדלר, שחיבר לנעליים בשלושה מסמרים קטנטנים שני ירחי ברזל: האחד בקדמת הנעל, ממש מתחת לקצות האצבעות; והשני מאחור, בקצה העקב. תפקיד הברזלים היה לשמור על סוליית העור, ואחרי חודשיים-שלושה הוחלפו הברזלים שנשחקו בחדשים.

גם הנעליים עצמן היו עוברות שינוי. כשהרגל גדלה והנעליים לחצו, הלכתי במצוות אמא לסנדלר ואמרתי לו שהנעליים קטנות עלי. הוא ידע בדיוק למה אמא התכוונה כששלחה אותי אליו וחתך את הנעליים באזור האצבעות, כך שהן יכלו לבצבץ החוצה. באופן זה קניית נעליים חדשות נדחתה בחודשיים-שלושה.

לא ידעתי את שמו של הסנדלר. בעצם לא ידעתי עליו דבר. יום אחד נעלם הצריף מהחולות ויותר לא ראיתי אותו.

ד"ש משנות ה-50. ברזלים להארכת חיי סוליות הנעליים (צילום: אסנת לסטר)
ד"ש משנות ה-50. ברזלים להארכת חיי סוליות הנעליים (צילום: אסנת לסטר)

עוגת שיש לפסח

מתכון של רחל בן שיטרית מבית שאן.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26-24 ס"מ

  • 6 ביצים מופרדות
  • 1/4 כפית מלח
  • 1/3 1 כוסות (265 גרם) סוכר
  • קליפה מגורדת מלימון שלם
  • 3 כפות מיץ לימון
  • 1/2 כוס (60 גרם) קמח תפוחי אדמה
  • 1/2 כוס (60 גרם) קמח מצה
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 2 כפות קקאו
  • 1 כפית אבקת קפה נמס מומסת בטיפה מים חמים

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. מקציפים את החלבונים עם המלח עד לקבלת קצף יציב, אך גמיש.
  3. בקערה אחרת מקציפים את החלמונים עם הסוכר, עד לקבלת קציפה תפוחה ובהירה.
  4. מוסיפים לקציפת החלמונים את מיץ הלימון וקליפת הלימון ומערבבים.
  5. מערבבים יחד את קמח תפוחי האדמה, קמח המצה ואבקת האפייה. מוסיפים את התערובת בהדרגה, תוך בחישה אטית, לקציפת החלמונים.
  6. מקפלים את קצף החלבונים לקציפת החלמונים.
  7. מחלקים את התערובת לשניים.
  8. מנפים מעל אחת המחציות את אבקת הקקאו ומוסיפים את הקפה. מערבבים בעדינות בתנועות קיפול, עד שמתקבלת שוב תערובת אחידה.
  9. מעבירים לתבנית את התערובת הבהירה ויוצקים עליה את התערובת הכהה. עושים שני ערבובים עם כף, ליצירת מראה של שיש.
  10. אופים 35-25 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

טורט אגוזים לפסח

טורט אגוזים לפסח (צילום: אסנת לסטר)
טורט אגוזים לפסח (צילום: אסנת לסטר)

מתכון שאסי רייך משדה אילן למדה מאמה.

מרכיבים
  • תבנית בקוטר 26 ס"מ
  • 6 ביצים מופרדות
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 3/4 כוס (90 גרם) קמח מצה
  • 3/4 כוס (90 גרם) קמח תפוחי אדמה
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 1 כוס גדושה (כ-120 גרם) אגוזי מלך או פקאן טחונים (או גרוסים)
  • 3/4 כוס (180 מ"ל) שמן
  • 100 גרם שוקולד מריר קצוץ

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית ומרפדים את התחתית שלה בנייר אפייה.
  2. מקציפים את החלבונים עם הסוכר עד לקבלת קצף יציב, אך גמיש.
  3. מקפלים לקצף החלבונים את כל המרכיבים בזה אחר זה, לפי הסדר שבו הם מופיעים (השוקולד ישקע אבל ייצור שכבה טעימה).
  4. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים כ-45 דקות.
  5. לאחר שהעוגה התקררה, אפשר לצפות אותה בשוקולד מומס או בקצפת.

עוגת קוקוס לפסח עם קרם

עוגת קוקוס לפסח עם קרם (צילום: אסנת לסטר)
עוגת קוקוס לפסח עם קרם (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של נאוה חסקי מקרית ביאליק.

מרכיבים

תבנית בגודל 30X20 ס"מ

  • 6 ביצים מופרדות
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 3 כפות יין קידוש אדום מתוק
  • 1/2 כוס (60 גרם) קמח מצה
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • 3 כפיות אבקת קפה נמס
  • 1/2 כוס (כ-50 גרם) קוקוס טחון
  • 1/2 כוס (50 גרם) אגוזים גרוסים
  • 100 גרם שוקולד מריר מגורר בפומפייה
  • 1/2 כוס מים חמים
  • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת לקצפת
  • 3 כפות סוכר

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית ומרפדים את התחתית שלה בנייר אפייה.
  2. מקציפים את החלמונים עם 1/2 כוס מהסוכר עד לקבלת קציפה בהירה ותפוחה.
  3. מוסיפים לקציפה את היין, קמח המצה, אבקת האפייה וכפית מאבקת הקפה הנמס ומקציפים עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  4. שוטפים היטב את המקצף. מקציפים בקערה נפרדת את החלבונים עם יתרת הסוכר, עד שמתקבל קצף יציב, אך גמיש.
  5. מערבבים את הקוקוס, האגוזים הגרוסים והשוקולד המגורר, ומקפלים לתוך קצף החלבונים.
  6. מקפלים גם את תערובת החלמונים לתוך תערובת החלבונים.
  7. משטחים את התערובת בתבנית. אופים כ-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
  8. ממיסים כפית אבקת קפה נמס ב-1/2 כוס מים חמים. מיד לאחר שהעוגה יוצאת מהתנור יוצקים עליה את הקפה. מצננים לחלוטין.
  9. מקציפים את השמנת המתוקה עם 3 כפות סוכר וכפית אבקת קפה נמס. מורחים את הקצפת על העוגה.

עוגת מצות

עוגת מצות לפסח (צילום: אסנת לסטר)
עוגת מצות לפסח (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של יהודית עטיה מעפולה.

מרכיבים
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 3 כפות גדושות (30 גרם) קקאו
  • 1/3 כוס (80 מ"ל) מים
  • 200 גרם חמאה או מרגרינה רכה
  • 100 גרם שוקולד מריר שבור לקוביות
  • 6 מצות
  • 1/2 כוס (60 מ"ל) יין קידוש אדום מתוק
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים

אופן ההכנה
  1. שמים בסיר קטן את הסוכר, הקקאו ו-1/3 כוס מים. מבשלים, תוך ערבוב, עד שהסוכר נמס והתערובת מתחילה לרתוח. מסירים מהכיריים, מוסיפים את החמאה (או המרגרינה) ומערבבים עד שהיא נמסה. מוסיפים גם את השוקולד ומערבבים עד שהוא נמס לחלוטין.
  2. יוצקים את היין ו-1/2 כוס מים לכלי שטוח שאפשר להניח בו מצה שלמה. טובלים את המצות בתערובת כ-15 שניות מכל צד - הן צריכות להיות רטובות ורכות, אבל לא מתפוררות.
  3. מניחים מצה בצלחת הגשה ומורחים אותה ב-3/4 מצקת מקרם השוקולד. מניחים מעל מצה נוספת ומורחים גם אותה ב-3/4 מצקת מקרם השוקולד. עושים כך גם עם יתרת המצות.
  4. מניחים במקרר לשעה לפחות, להתייצבות. שומרים במקרר.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע