אם בא לכם מאפה טעים, אבל ממש אין לכם כוח להתעסק או להתלכלך או לעשות הרבה כלים - הגעתם למקום הנכון.

הקיש הזה מיוחד כי בהכנה שלו מלכלכים רק סיר, קרש חיתוך, סכין וכף. וזהו. הוא מושלם לארוחה קלילה או לאירוח, ומבוסס על בצק שלא צריך להתעסק איתו בכלל - שום קירור ושום רידוד (נשבעת, המתכון ממש מביך מרוב קלות).

כמה דברים קטנים לפני שמתחילים:

  • המלית מכילה בצל לבן, כרשה, בצל ירוק ושום, אבל כל הרכב אחר של בצלים יתאים כאן – למשל, בצל סגול, עירית, בצלי שאלוט ובצלי פנינה.
  • אפשר להחליף את השמנת החמוצה שבמלית ביוגורט, אבל לא 1.5% (ניסיתי ויצא מימי מדי). אפשר גם להחליף את השמנת המתוקה בחלב.
  • אפשר להמיר חלק גדול מהקמח הלבן שבבצק בקמח מלא. היחס הטוב ביותר הוא חצי-חצי.
  • הכמות מספיקה בדיוק לתבנית בקוטר 24 ס"מ, אם אתם משטחים את הבצק דק במיוחד כמוני (יש לי הפרעה – אם הבצק לא דקיק אני מתבאסת). אם אתם אוהבים תחתית עבה יותר, או מתעצלים לשטח אותו היטב, הגדילו את הכמות ב-50% פחות או יותר. אם אתם רוצים להכין את הקיש בתבנית בקוטר 26 או 28 ס"מ, הגדילו את כמות הבצק ב-50% והוסיפו עוד בצל או כרשה למלית.

מרכיבים

תבנית בקוטר 24 ס"מ

לבצק
  • 90 גרם חמאה
  • 1 כפית שמן קנולה או זית
  • 3 כפות מים
  • 1 כפית סוכר
  • 1/2 כפית מלח
  • 150 גרם (1 כוס ועוד כף) קמח
למלית
  • 1 כרשה אחד (ללא החלק הירוק העצי)
  • 2 בצלים בינוניים
  • 5-4 גבעולי בצל ירוק
  • 2 שיני שום קלופות
  • 1/3 כוס מים
  • 2 כפות שמן + 1 כפית חמאה (או שמן)
  • 1 מכל (200 מ"ל) שמנת חמוצה או שמנת חמוצה קלה או יוגורט 3%
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמנת מתוקה או חלב
  • 2 ביצים
  • 1 כף גדושה קמח
  • 1/2 1 כפיות מלח
  • מעט פלפל שחור גרוס
  • אפשרות: מעט גבינה צהובה (מכל סוג) מגוררת

אופן ההכנה

הבצק
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. שמים בסיר רחב ועמוק את החמאה, שמן הקנולה, המים, הסוכר והמלח. מביאים לרתיחה על להבה גבוהה ומבשלים עוד כדקה. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב, עד לקבלת בצק גמיש ונוח לעבודה שאינו נדבק לסיר.
  3. מעבירים את הבצק לתבנית (בזהירות, הוא חם) ומשטחים אותו מעט באמצעות כף עץ. לאחר שהבצק התקרר מעט מרפדים בו את התחתית והדפנות בעזרת האצבעות. שומרים בצד את שאריות הבצק.
  4. דוקרים את הבצק במזלג בכמה מקומות ואופים אותו 20-15 דקות, עד שהוא משחים מעט (אם יש בבצק כמה חורים אפשר לסתום אותם בשאריות הבצק ששמרנו בצד – הן ייאפו בהמשך יחד עם המלית).
המלית
  1. בזמן שהבצק נאפה מכינים את המלית: חותכים את הכרשה והבצל לפרוסות דקות. קוצצים את הבצל הירוק ואת שיני השום.
  2. מחממים את השמן והחמאה בסיר שבו הכנו את הבצק. מאדים את הכרשה, הבצל הלבן והשום על להבה גבוהה, תוך ערבוב, עד שהם משחימים מעט. מנמיכים ללהבה בינונית, מכסים את הסיר וממשיכים לבשל עוד כ-5 דקות. מוסיפים לסיר 1/3 כוס מים ומערבבים. מבשלים כ-5 דקות נוספות עם כיסוי חלקי, עד שהבצלים מקורמלים היטב.
  3. מוסיפים לתערובת הבצלים שמנת חמוצה (או יוגורט), שמנת מתוקה (או חלב), פלפל, מלח ואת הבצל הירוק. מצננים כמה דקות ומוסיפים את הביצים והקמח. מערבבים היטב (בשלב זה אפשר להוסיף גם מעט גבינה צהובה מגוררת).
  4. יוצקים את המלית על תחתית הבצק האפויה ואופים 35-30 דקות, עד שהקיש מזהיב היטב.