הישיבה בסוכה ומנהגי האירוח הופכים את סוכות לאחד החגים הכי כיפיים – וגם לחג הכי ים תיכוני שיש. כי מה יותר ים תיכוני מלחגוג בחוץ עם המשפחה והחברים תחת סככה או פרגולה עטוית צמחים?

אז אם אתם רוצים לקחת את החוויה הים תיכונית עד הסוף, הגישו לאורחים מאזטים יווניים שמחים, שעושים שמח בפה בלי להכביד יותר מדי על הבטן. אבל איזה מאזטים בדיוק? בשביל זה פנינו לשפים של המסעדה היוונית "אלבי" שבשוק הפשפשים בתל אביב, וקיבלנו כמה הצעות מצוינות.

ספנקופיטה (spanakopita):

פשטידת תרד וגבינות עם בצק פילו

מרכיבים

תבנית בגודל כ-30X30 ס"מ (רצוי מפיירקס)

  • 150 גרם חמאה
  • 1 ק"ג עלי תרד שטופים היטב
  • 2 כפות קמח
  • 1/2 ליטר (2 כוסות) חלב חם
  • מלח
  • פלפל שחור טחון
  • מעט אגוז מוסקט
  • 200 גרם גבינת פטה מפוררת
  • 100 גרם גבינת קשקבל מגורדת
  • 4 ביצים
  • 5 עלי פילו, מופשרים לפי הוראות היצרן
  • שמן זית להברשת הבצק

אופן ההכנה
  1. מחממים את החמאה בסיר על אש גבוהה. כשהחמאה נמסה מוסיפים את התרד ומאדים כ-10 דקות, תוך ערבוב תכוף, עד שהתרד מתרכך ומאבד מנפחו, ולא נשארים בסיר נוזלים.
  2. מפזרים את הקמח מעל התרד, תוך ערבוב. מוספים את החלב וממשיכים לבשל תוך ערבוב, עד שמתקבל תבשיל סמיך בצבע ירוק-לבן. מתבלים במלח, פלפל שחור ואגוז מוסקט ומורידים מהאש.
  3. לאחר שהתבשיל התקרר מוסיפים לו את הגבינות והביצים, ומערבבים.
  4. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  5. מרפדים תבנית בגודל כ-30X30 בנייר אפייה ומניחים עליה עלה פילו, כך שהקצוות שלו בולטים מעבר לשוליים. מברישים את העלה בשמן זית. מניחים על העלה 3 עלי פילו נוספים, כשמברישים גם כל אחד מהם בשמן זית.
  6. מניחים את המילוי על עלי הפילו ומקפלים מעליו את שולי הבצק – קודם לאורך התבנית ולאחר מכן לרוחבה.
  7. מניחים מעל את עלה הפילו האחרון. תוחבים את השוליים שלו בין עלי הפילו האחרים לדפנות התבנית (נעזרים בכף) ומברישים אותו בשמן זית.
  8. אופים כ-25 דקות, עד שהמאפה מזהיב היטב.
  9. מוצאים מהתנור ומחכים 20 דקות לפחות לפני ההגשה.

גלילות חצילים עם גבינה ברוטב עגבניות

מרכיבים

4 מנות (כ-16 גלילות)

לגלילות
  • 3 חצילים בינוניים
  • 1 כוס קמח
  • 200 גרם גבינה בולגרית (רצוי של "המאירי")
  • 200 גרם לאבנה
  • עלי בזיליקום מכמה גבעולים
  • מלח
  • פלפל שחור טחון

לרוטב
  • 4 עגבניות
  • 1 בצל
  • שמן זית
  • 2 כפיות תבלין קייג'ון או פפריקה מתוקה
  • 1 כפית סוכר
  • 1 כפית שטוחה חוואייג'
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 16 שיני שום קלופות

להגשה
  • שמן זית
  • חופן עלי בזיליקום קצוצים

אופן ההכנה

הגלילות
  1. פורסים את החצילים. מפזרים את הקמח בצלחת, טובלים בו את הפרוסות ומנערים עודפים.
  2. מחממים במחבת שמן ומטגנים את פרוסות החצילים משני הצדדים, עד שהן מזהיבות. מעבירים את הפרוסות לצלחת מרופדת במגבות נייר, לספיגת עודפי השמן, ומפזרים עליהן מעט מלח.
  3. מערבבים בקערה את הגבינה הבולגרית, הלאבנה, מלח ופלפל.
  4. מניחים על כל פרוסת חציל כפית גדושה של תערובת הגבינות. מניחים על התערובת עלה בזיליקום ומגלגלים בעדינות.

הרוטב וההגשה
  1. חותכים את העגבניות לקוביות וקוצצים את הבצל.
  2. מחממים במחבת 2 כפות שמן ומטגנים את העגבניות והבצל על אש נמוכה, עד שהנוזלים מסמיכים וכמעט מתאדים. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומורידים מהאש.
  3. במחבת נפרדת מטגנים את השום במעט שמן זית על אש בינונית, עד שהשום מזהיב.
  4. מחלקים את הרוטב לצלחות ומניחים בכל צלחת 4 גלילות חצילים. מפזרים מעל את שיני השום, מטפטפים מעט שמן זית ומפזרים בזיליקום קצוץ.

קציצות פרסה על מצע יוגורט עזים

מרכיבים

כ-15 קציצות

לקציצות
  • 1 ק"ג כרשה
  • 4 תפוחי אדמה, מבושלים וקלופים
  • 1 בצל מקולף, חתוך לרבעים
  • 3 ביצים
  • מלח
  • פלפל שחור טחון
  • כ-1 כוס קמח
  • שמן לטיגון

להגשה
  • 2 גביעים (כ-300 בסה"כ) יוגורט עזים או כבשים
  • 6 עגבניות שרי חצויות
  • קליפה מגוררת מלימון אחד
  • חופן עלי בזיליקום
  • חופן עלי אורגנו

אופן ההכנה
  1. מסירים מגבעולי הכרשה את השורשים וחותכים למקטעים באורך 5-4 ס"מ. מבשלים כ-15 דקות במים רותחים מומלחים קלות, עד לריכוך. מסננים ושוטפים מיד במים קרים, לעצירת הבישול.
  2. מעבירים את הכרשה למסננת וסוחטים היטב עם כפות הידיים.
  3. טוחנים את הפרסה במטחנת בשר יחד עם תפוחי אדמה והבצל. אפשר לטחון גם במעבד מזון עד למרקם גס או לקצוץ דק-דק בסכין.
  4. מוסיפים את הביצים והתבלינים ולשים לתערובת אחידה ורכה למדי.
  5. יוצרים מהתערובת קציצות, טובלים בקמח ומטגנים בשמן חם משני הצדדים, עד להזהבה.
  6. ההגשה: יוצקים בכל צלחת 3 כפות יוגורט. מניחים מעל 3 קציצות ומפזרים עליהן עגבניות שרי, גריגת לימון ועלי בזיליקום ואורגנו.

קולורקיה (Koulourakia):

עוגיות חמאה יווניות

מרכיבים

כ-25 עוגיות

  • 1 ק"ג קמח
  • 2 כפות אבקת אפייה
  • 2 כוסות (400 גרם) סוכר
  • 400 גרם חמאה
  • 2 כפיות תמצית וניל
  • 6 ביצים

לקישוט
  • 2 חלמונים
  • שומשום או קצח (לא חובה)

אופן ההכנה
  1. שמים בקערה את הקמח, אבקת האפייה והסוכר, ומערבבים.
  2. טורפים את הביצים בקערה נפרדת ומוספים לקערת הקמח.
  3. ממיסים את החמאה בזהירות על אש נמוכה – מקפידים שלא תישרף.
  4. מוסיפים את החמאה לקערת הקמח, תוך ערבוב. לשים את הבצק בעדינות בקצות האצבעות, עד שהוא הופך לרך אך לא דביק (אם הוא דביק מדי, מוסיפים עוד קצת קמח).
  5. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  6. בוצעים מהבצק חתיכה בגודל של כדור פינג פונג, מגלגלים לנקניק באורך של כ-15 ס"מ ומחברים את הקצוות שלו כדי ליצור טבעת. לחלופין, מקפלים את הנקניק לשניים ומלפפים את שני החלקים זה סביב זה לצמה. אפשרות נוספת היא לעצב מהנקניק שבלול.
  7. מניחים את העוגייה בתבנית ויוצרים באותו אופן עוגיות נוספות מיתרת הבצק.
  8. מברישים את העוגיות בחלמונים, ואם רוצים מפזרים עליהן שומשום או קצח.
  9. אופים כ-15 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות.

  • המתכונים באדיבות מסעדת אלבי משוק הפשפשים ביפו