לחמניות קונכייה ממקסיקו

איווט מרקז היא אמריקאית ממוצא מקסיקני שחיה באל פסו שבטקסס. לפני כמה שנים היא החליטה לחבר ספר שינציח את המתכונים של סבתה, ובמקביל התחילה לפרסם אותם גם בבלוג Muy Bueno Cook Book ("ספר בישול מצוין" בספרדית). הספר יצא לאור ב-2012, אך איווט ממשיכה להפעיל את הבלוג ומפרסמת בו בקביעות מתכונים יפהפיים בהשפעה לטינית.

הלחמניות שלהלן נקראות Conchas – כלומר, קונכיות. מדובר בלחמניות רכות ומתוקות עם ציפוי של בצק פריך בדוגמה המזכירה קונכייה – ומכאן גם מגיע שמן. הן פופולאריות מאוד במקסיקו, ונמכרות שם בכל המאפיות.

למתכון המקורי בבלוג Muy Bueno Cook Book – לחצו כאן

מרכיבים

12 יחידות

לבצק הלחמניות
  • 2/1 2 כפיות (7 גרם) שמרים יבשים
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים חמים (אך עדיין נעימים למגע)
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) חלב חם
  • 1/3 כוס (65 גרם) סוכר לבן
  • 70 גרם חמאה מומסת
  • 1 ביצה
  • 1 כפית מלח דק
  • 4 כוסות (560 גרם) קמח
  • 1/2 כפית קינמון טחון

לציפוי הבצק הפריך
  • 100 גרם חמאה רכה
  • 2/3 כוס (130 גרם) סוכר לבן
  • 1 כוס (140 גרם) קמח
  • 2 כפיות קינמון טחון
  • 1 כפית תמצית וניל

אופן ההכנה

בצק הלחמניות
  1. שמים בקערה גדולה את השמרים והמים החמים ומערבבים. מניחים ל-10 דקות.
  2. מוסיפים לקערה את החלב, הסוכר, החמאה המומסת, הביצה והמלח ובוחשים.
  3. מוסיפים 2 כוסות מהקמח ולשים עד שמתקבל בצק אחיד. ממשיכים ללוש ומוסיפים בהדרגה את יתרת הקמח והקינמון. לשים עד שמתקבל בצק אחיד.
  4. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות. לשים 5-3 דקות נוספות, עד שהבצק חלק וגמיש.
  5. יוצרים מהבצק כדור, מעבירים לקערה משומנת קלות והופכים פעם אחת - כך שהצד המשומן יפנה כלפי מעלה. מכסים ומתפיחים במקום חמים שעה עד שעה ורבע, עד שהבצק מכפיל את נפחו.

הציפוי והאפייה
  1. מכינים את הבצק הפריך: שמים את החמאה הרכה בקערה בינונית וטורפים אותה כ-30 שניות באמצעות מיקסר ידני (אפשר גם עם כף). מוסיפים את הסוכר וטורפים עד שהוא נבלע בחמאה. מוסיפים גם את הקמח, כפית הקינמון והווניל, וטורפים רק עד שמתקבל בצק אחיד (עיבוד יתר יפגע בפריכות הבצק). מכסים ושומרים בצד.
  2. מכים בבצק השמרים התפוח כדי להוציא ממנו את האוויר, מכסים ומניחים ל-10 דקות.
  3. יוצרים מהבצק 12 כדורים שווים. מניחים את הכדורים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה – שומרים על רווח של כ-7 ס"מ בין אחד לשני. לוחצים מעט על כל כדור בצק כדי לשטחו קלות.
  4. יוצרים מהבצק הפריך 12 כדורים שווים. משטחים כל כדור לעיגול ומניחים על הלחמניות.
  5. יוצרים בבצק הפריך חריצים בדוגמת שתי וערב באמצעות סכין חדה.
  6. מכסים את הלחמניות ומתפיחים במקום חמים כ-45 דקות, עד להכפלת הנפח.
  7. מחממים את התנור ל-190 מעלות. אופים את הלחמניות 20-18 דקות, עד שהן מזהיבות היטב. מוציאים מהתבנית ומצננים על רשת.

עוד מתכונים לשבועות בערוץ האוכל של Xnet:

לחמניות מתוקות מארמניה עם תבלין מיוחד

קרולין הרלי ירשה את אהבתה לבישול מאמה, שהגיעה ממשפחה גרמנית ארמנית. את האהבה לאכילה היא קיבלה מאביה, שהיה בעל טעם הרפתקני. אחרי עשרות שנים של בישול למשפחה היא התחילה לכתוב את הבלוג taste love and nourish ("טעם, אהבה והזנה), שבו היא חולקת מתכונים פשוטים וטעימים ממרכיבים טבעיים.

המתכון שלהלן מניב שלוש לחמניות גדולות, הנקראות Choereg. מקור המתכון בארמניה, שם נוהגים להכין את הלחמניות הקלועות האלה לקראת חג הפסחא.

הלחמניות מכילות את תבלין המאחלב, שמוסיף להן טעם נפלא. המאחלב נמכר בחנויות תבלינים, אך אם אינכם משיגים אותו אפשר בהחלט להכין את הלחמניות בלעדיו – הן עדיין יהיו מצוינות.

שימו לב: הלחמניות זקוקות לזמן תפיחה ארוך מאוד.

למתכון המקורי בבלוג taste love and nourish – לחצו כאן

מרכיבים

3 כיכרות

  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
  • 1 כף סוכר
  • 1/2 2 כפיות (7 גרם) שמרים יבשים
  • 100 גרם חמאה
  • 5 ביצים גדולות + 1 חלמון לזיגוג
  • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
  • 1 כף תמצית וניל
  • 1/2 1 כפות אבקת מאחלב (להשיג בחנויות תבלינים)
  • 6 כוסות (840 גרם) קמח + 1/2 כוס קמח נוספת (70 גרם) ללישה

אופן ההכנה
  1. שמים את החלב בקערית ומחממים במיקרוגל במשך דקה (הוא צריך להיות חם, אך עדיין נעים למגע). מוסיפים לחלב כף סוכר והשמרים, ומערבבים עד שהסוכר נמס.
  2. ממיסים את החמאה במיקרוגל או על הכיריים. מניחים לחמאה ולתערובת השמרים לעמוד 30-25 דקות.
  3. שמים בקערה גדולה מאוד 5 ביצים, 3/4 כוס סוכר וכן את הווניל, המאחלב, החמאה ותערובת החלב-שמרים. מערבבים היטב.
  4. מוסיפים לקערה 6 כוסות קמח ומערבבים עם כף או בידיים עד שהבצק מתחיל להתאחד. בשלב זה הבצק עדיין יהיה מעט דביק.
  5. מפזרים על משטח העבודה 1/2 כוס קמח. מעבירים את הבצק למשטח ולשים כ-5 דקות, עד שהוא הופך לגמיש וחלק אך לא דביק (השתדלו שהבצק יספח כמה שפחות קמח בזמן הלישה – ייתכן שלא תצטרכו להשתמש בכל הכמות כדי לקבל בצק שאינו דביק).
  6. רוחצים ומייבשים את הקערה שבה ערבבנו את הבצק. משמנים אותה בשמן או בחמאה ושמים בתוכה את הבצק. מכסים בניילון נצמד ולאחר מכן גם במגבת. מתפיחים במשך 7-5 שעות, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  7. מעבירים את הבצק למשטח העבודה. אם הבצק אינו דביק, אין צורך לקמח את המשטח. אם הוא דביק מדי, קמחו כמה שפחות – הקמח יקשה על עיצוב הבצק בהמשך.
  8. מחלקים את הבצק ל-3 חלקים שווים, ומחלקים שוב כל חלק ל-3. יוצרים מכל אחד מהחלקים "נחש" באורך 40 ס"מ.
  9. קולעים צמה משלושה מהנחשים. מהדקים את הנחשים זה לזה בשני קצוות הצמה, ומחברים את שני הקצוות זה לזה – כך שמתקבלת טבעת קלועה. יוצרים באותו אופן עוד שתי כיכרות בצורת טבעת משאר הנחשים.
  10. משמנים תבנית תנור ומניחים בה את הכיכרות. מכסים במגבת ומתפיחים 25-20 דקות. בינתיים מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  11. טורפים בקערית חלמון עם 1/2 כפית מים ומברישים בתערובת את הכיכרות.
  12. אופים 28-25 דקות (כדאי להתחיל לבדוק את הכיכרות כעבור 20 דקות אפייה).
  13. מצננים על רשת.

לחמניות שבלוליות מפוארטו ריקו

מאסיידי, ילידת פוארטו ריקו שמתגוררת בארה"ב, החלה לכתוב בלוג אוכל כשהבינה כמה היא ובעלה מתגעגעים לאוכל של למולדתם. אבל הבלוג, The Noshery, מציג לא רק מתכונים מפוארטו ריקו, אלא גם כאלה שנוצרו בהשראת טיולים בעולם ובהשראתם של לימודי הבישול המקצועיים של מאסיידי.

הלחמניות שלהלן נקראות Pan de Mallorca (לחם מיורקה). מוצאן באי הים תיכוני, אך הן נמכרות גם בבתי מאפה בפוארטו ריקו. מדובר בלחמניות מתקתקות, חמאתיות, עשירות, ורכות, שמומלץ לחצות ולמרוח בחמאה.

שימו לב: הלחמניות זקוקות לזמן תפיחה ארוך מאוד.

למתכון המקורי בבלוג The Noshery – לחצו כאן

מרכיבים

12 לחמניות

  • 8 חלמונים
  • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר לבן
  • 220 גרם חמאה מומסת
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) חלב פושר
  • 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) מים פושרים
  • 1/2 2 כפיות (7 גרם) שמרים יבשים
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 6 כוסות (910 גרם) קמח מיוחד ללחם (נמכר בכל רשתות השיווק. אל תוותרו על השימוש בו – הוא יניב לחמניות רכות יותר)

לציפוי
  • 100 גרם חמאה מומסת פושרת
  • אבקת סוכר

אופן ההכנה
  1. מערבבים היטב בקערה גדולה את החלמונים, הסוכר והחמאה המומסת. מניחים בצד.
  2. יוצקים לקערה גדולה נפרדת את החלב והמים. מפזרים מעל את השמרים וממתינים דקה.
  3. מוסיפים את תערובת החלמונים ומערבבים היטב בכף עץ. מוסיפים את המלח ולאחר מכן את הקמח, כוס אחר כוס, תוך כדי ערבוב. מערבבים רק עד שמתקבל בצק אחיד.
  4. מכסים את הקערה במגבת ומתפיחים במשך שעתיים.
  5. מכניסים את הקערה למקרר ומתפיחים 8-3 שעות (קירור הבצק יקל על העבודה אתו, מכיוון שהוא מעט דביק).
  6. מרפדים תבניות תנור בנייר אפייה. מקמחים בנדיבות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעלה בעובי של כ-1/2 ס"מ.
  7. חותכים את הבצק ל-12 רצועות שוות. מגלגלים כל רצועה לשבלול, ומהדקים את קצה הרצועה לתחתית הלחמנייה. מניחים בכל תבנית 6 לחמניות ומכסים במגבת או בניילון נצמד באופן רופף. מתפיחים 45 דקות.
  8. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  9. מברישים את הלחמניות בעדינות בחמאה מומסת. אופים 25-20 דקות, עד שהלחמניות מתחילות להזהיב היטב.
  10. מצננים על רשת, ולאחר שהלחמניות הצטננו מאבקים אותן באבקת סוכר.

לחמניות חמאה בצורת קרואסון

מג קליפורד היא מעצבת, צלמת, בשלנית וגם אימא בין לבין, שלא נחה לרגע. כדי לתעל את האנרגיות שלה (ולהרוויח בדרך כסף) היא ייסדה את הבלוג Color Me Meg, שבו היא מרכזת את כל הפרויקטים היצירתיים שבהם היא מעורבת.

הלחמניות שלהלן רכות ועשירות, ולטענת מג הבעיה היחידה אתן היא שהיא תמיד מחסלת מחצית מהן בעצמה מיד אחרי שהן יוצאות מהתנור.

למתכון המקורי בבלוג Color Me Meg – לחצו כאן

מרכיבים

16 לחמניות

  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים פושרים
  • 2 כוסות (480 מ"ל) חלב
  • 100 גרם חמאה מלוחה מומסת (כן, מלוחה. זו לא טעות)
  • 2 כפיות מלח
  • 7 כוסות (980 גרם = חבילה פחות 3 כפות) קמח
  • 4 ביצים טרופות
  • 100 גרם חמאה מומסת להברשת הבצק

אופן ההכנה
  1. ממיסים את השמרים במים עם כף אחת מהסוכר.
  2. שמים בקערה את החלב, החמאה, המלח ויתרת הסוכר. מחממים כ-3 דקות, עד שהנוזל חם אך עדיין נעים למגע.
  3. מוסיפים לקערה 3 כוסות מהקמח ומערבבים עם כף עץ.
  4. מוסיפים את תערובת השמרים ואת הביצים הטרופות ומערבבים עד שמתקבל בצק אחיד.
  5. מוסיפים את יתרת הקמח ומערבבים עד שמתקבל שוב בצק אחיד.
  6. מתפיחים את הבצק במשך שעה בקערה ללא כיסוי.
  7. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  8. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. מרדדים כל חלק לעיגול בעובי חצי ס"מ ומברישים בחמאה מומסת.
  9. בעזרת חותכן פיצה או סכין חדה חותכים כל עיגול ל-8 משולשים שווים, כמו בחיתוך פיצה. מגלגלים כל משולש – מתחילים מהקצה הרחב שלו – ומעצבים לצורת סהר.
  10. מניחים את הלחמניות בתבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים 12-10 דקות, עד להזהבה טובה.
  11. מיד לאחר שהלחמניות יצאו מהתנור מברישים אותן שוב בחמאה, ומצננים על מגבת.