כשבנתניה עוד לא היו רמזורים ומספר רוכבי האופניים היה גדול ממספר המכוניות שעברו בכביש אפשר היה לקנות ברחוב גלידה ישר מהמקפיא של היצרן. והיו שניים כאלה: גלידה "ניצה" שנעלמה עם השנים וגלידה "ריאו" שעדיין קיימת, אבל כיום השם שלה מתקשר יותר לקרמבו מאשר לגלידה.

באותה תקופה אי אפשר היה לקנות גלידה במכולת, וגלידות שהוכנו בבית היו דומות יותר לגושי קרח בטעם תות שדה או לימון – לא משהו שמתקרב אפילו לגלידה של "ריאו" או "ניצה", שנמכרה ברחוב שער הגיא, בין קולנוע שרון למשרד הכרטיסים "סיגנל".

לכל אחד משני יצרני הגלידה, "ניצה" ו"ריאו", היו אוהדים קנאים שלא בגדו אף פעם והקפידו לקנות רק בדוכן החברה שאותה אהבו. כל אחד מהמצדדים באחת משתי הגלידריות אמר שאין גלידה יותר טעימה מזו. אני, שלא הבנתי כלום בטעמים וכל מה שעניין אותי זה התענוג שבליקוק גלידה מתוקה וקרה בימים החמים של הקיץ, בחרתי להיות האוהדת של גלידה "ריאו" - פשוט כי היה צריך לבחור להשתייך לאחד הצדדים.

אבל היתה לי גם סיבה לא קולינרית: השכנה שלנו, קלווה ספוז'ניק, עבדה בבית החרושת של "ריאו" וכיבדה אותנו כל פעם בטעם אחר של גלידה שהיתה מביאה הביתה לשבת. החלטתי שאני אפילו לא טועמת מהגלידה המתחרה.

כיום קונים גלידה בכל סופרמרקט ומכולת, אבל כשמתחשק גלידה בטעם אחר ואישי אפשר להכין בקלות גלידה טעימה בבית. זה לא דומה לשום גלידה שקונים בגלידרייה או בסופר בתוך קופסה - ולכן כל כך טעים ומיוחד.

בעד מי אתם, "ריאו" או "ניצה"? נתניה בשנות ה-60 (אפשר להבחין בגלידריית "ניצה" משמאל לדוכן "סיגנל") (מתוך אלבום משפחתי)
בעד מי אתם, "ריאו" או "ניצה"? נתניה בשנות ה-60 (אפשר להבחין בגלידריית "ניצה" משמאל לדוכן "סיגנל") (מתוך אלבום משפחתי)

עוגת קסטה

מתכון של שוש עתר מנצרת עילית.

מרכיבים

תבנית בגודל 20X30 ס"מ

2 מכלים (500 מ"ל) שמנת לקצפת

1 כף סוכר

2 שקיות אינסטנט פודינג וניל

50 גרם חלבה מרוסקת

125 גרם (1/2 כוס) גבינה לבנה 9%

1 כף גדושה ממרח שוקולד

ביסקוויטים של קסטה או פתי בר בכמות שתספיק לכמה שכבות

1 כפית קפה נמס מומסת ב-1/4 כוס מים חמים או 1 כפית ממרח שוקולד מומסת ב-1/4 כוס מים חמים

100-50 גרם שוקולד מגורר או ופלים קצוצים דק

אופן ההכנה

1. שמים בקערה את השמנת, הסוכר ואבקת הפודינג. מקציפים לקצפת.

2. מוסיפים למיקסר את החלבה המרוסקת ומקציפים עוד כמה שניות, רק עד שהחלבה נטמעת בקצפת.

3. מקפלים לתוך הקצפת את הגבינה הלבנה.

4. מחלקים את התערובת לשלושה חלקים, ומקפלים לתוך 1/3 מהכמות את ממרח השוקולד.

5. מסדרים שכבת ביסקוויטים בתחתית התבנית.

6. מרטיבים את הביסקוויטים במים המעורבבים בקפה או בממרח שוקולד.

7. מורחים על הביסקוויטים מחצית מכמות התערובת שלא הוספנו לה את ממרח השוקולד. מסדרים מעל עוד שכבת ביסקוויטים.

8. מורחים על הביסקוויטים את התערובת שהוספנו לה את ממרח השוקולד. מסדרים מעליה שכבת ביסקוויטים נוספת.

9. מורחים על הביסקוויטים את יתרת התערובת. מפזרים מעל שוקולד מגורר או ופלים קצוצים.

10. עוטפים בניילון נצמד ומקפיאים 6 שעות לפחות.

גלידת טחינה וסילאן

גלידת טחינה וסילאן (צילום: אסנת לסטר)
גלידת טחינה וסילאן (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אנה תם מקצרין.

מרכיבים

6 מנות אישיות

1/3 כוס (70 גרם) סוכר

3 חלמונים

2 מכלים (500 מ"ל) שמנת לקצפת

2/3 כוס (150 גרם) כוס טחינה גולמית

3 כפות (75 גרם) סילאן

1/3 כוס (50 גרם) פקאן מסוכר קצוץ

אופן ההכנה

1. מקציפים את הסוכר והחלמונים במשך כמה דקות, עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה.

2. מקציפים את השמנת לקצפת יציבה.

3. מערבבים את הטחינה עם הסילאן.

4. מקפלים את הקצפת וקציפת החלמונים לתוך תערובת הסילאן והטחינה.

5. מוסיפים בקיפול זהיר גם את הפקאנים המסוכרים.

6. יוצקים את התערובת ל-6 גביעים ועוטפים היטב בניילון נצמד. מקפיאים 6 שעות לפחות.

גלידת פירות קיצית

גלידת פירות קיצית (צילום: אסנת לסטר)
גלידת פירות קיצית (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של שלומי בלאו מגבעת חיים.

מרכיבים

1/2 ק"ג פירות חתוכים: שזיפים, משמשים, ענבים, אפרסקים, אגסים, תפוחים ועוד

1/3 כוס יוגורט או שמנת או חלב או אפילו מיץ פירות

אופן ההכנה

1. מקפיאים את הפירות.

2. שמים את הפירות הקפואים בבלנדר ומרסקים.

3. מוסיפים את היוגורט ומערבבים. אין צורך להוסיף סוכר.

גלידת נוטלה (או שוקולד) מ-2 מרכיבים

גלידת נוטלה מ-2 מרכיבים (צילום: אסנת לסטר)
גלידת נוטלה מ-2 מרכיבים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של שחר צורף מחיפה.

מרכיבים

6 מנות אישיות

2 מכלים (500 מ"ל) שמנת לקצפת

1 צנצנת (350 גרם) ממרח נוטלה

אפשרות: 1 כף קליפת תפוז מגוררת

אופן ההכנה

1. מקציפים את השמנת לקצפת יציבה.

2. מקפלים את הקצפת לתוך ממרח הנוטלה (אם רוצים בשלב זה מוסיפים את קליפת התפוז).

3. יוצקים את התערובת ל-6 גביעים ועוטפים היטב בניילון נצמד. מקפיאים 6 שעות לפחות.

גיוונים

אפשר להחליף את הנוטלה בממרח שוקולד, חלבה או שוקולד לבן.

גלידת הפתעות

גלידת הפתעות (צילום: אסנת לסטר)
גלידת הפתעות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

3 תבניות אינגליש קייק

2 ספלים גדולים דחוסים בפירות חתוכים לקוביות קטנות

1 כוס סוכר

1 חלבון ביצה

1 שקית (10 גרם) סוכר וניל

1 מכל שמנת (250 מ"ל) מתוקה

150 גרם ופלים בטעם שוקולד (או כל טעם אחר שאוהבים), חתוכים לקוביות

100 גרם אגוזי מלך שבורים גס

אופן ההכנה

1. שמים בקערת המיקסר את הפירות החתוכים, הסוכר, חלבון הביצה וסוכר הווניל. מקציפים במשך 25 דקות, עד שמתקבלת קציפה גדולה מאוד.

2. מקציפים לחוד את השמנת המתוקה.

3. מקפלים את הקצפת לתוך קציפת הפירות.

4. מקפלים לתוך התערובת את הוופלים והאגוזים.

5. יוצקים את התערובת לתוך התבניות. עוטפים היטב בניילון נצמד ומקפיאים 6 שעות לפחות.

גלידת מנגו

גלידת מנגו (צילום: אסנת לסטר)
גלידת מנגו (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של חגית שני מפוריה עילית.

מרכיבים

תבנית אינגליש קייק

1/2 ק"ג מנגו חתוך וקפוא

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

1 כוס סוכר

1 מכל (200 מ"ל) יוגורט

להגשה: 1/2 כוס סילאן

אופן ההכנה

1. טוחנים את המנגו הקפוא בבלנדר או במעבד מזון.

2. מקציפים את השמנת המתוקה עם 1/2 כוס מהסוכר.

3. בקערה נפרדת מערבבים את היוגורט עם 1/2 כוס הסוכר הנותרת.

4. מערבבים את מחית המנגו והיוגורט, ומקפלים את הקצפת לתוך התערובת.

5. יוצקים את התערובת לתבנית אינגליש קייק. עוטפים בניילון נצמד ומקפיאים 6 שעות לפחות.

6. בהגשה יוצקים על הגלידה מעט סילאן.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע