לשכנים שלנו בנתניה, משפחת בר אבא, היה לול תרנגולי הודו. זו היתה חצר מגודרת ומקורה שבה הסתובבו התרנגולים והתרנגולות כשהם מנקרים כל גרגיר על האדמה. לשמחתה של אימא שלי החצר הזאת גבלה בחצר גן הילדים שהיא ניהלה בביתנו, וכך הפך לול תרנגולי ההודו של משפחת בר אבא לגן החיות של ילדי גן רות. מדי פעם היו הילדים ניגשים לגדר וצועקים מלא גרונם מילים לא ברורות וההודים היו עונים להם בקולם.

בעונת החיזור היה התרנגול מסתובב בלול הלוך וחזור תוך ניפוח נוצותיו, הפשלת כנפיו, זקירת זנבו ופרישתו כשנוצותיו המנופחות מגיעות עד לרצפה. ראשו היה משוך לאחור בגאווה וכל כולו מסר אחד לתרנגולת הנקבה: "תראי אותי, אני מאוהב".

מחווה קטנה, אושר גדול. סט כלי התיבול שנתנה הדה בראבא לאסנת (צילום: אסנת לסטר)
מחווה קטנה, אושר גדול. סט כלי התיבול שנתנה הדה בראבא לאסנת (צילום: אסנת לסטר)

כשהתחתנתי עם צביקה עברנו לגור בירושלים. באחד הביקורים שלי בבית ההורים בנתניה הבחנתי שלול תרנגולי ההודו ריק. כששאלתי את הדה בר אבא לפשר העניין היא הכניסה אותי למחסן, שהיה חדר בחצר הבית. בתוכו, תחת מנורות מחממות, צייצו המון אפרוחים. "אין לך מה לדאוג - זה הדור הבא של תרנגולי ההודו", אמרה ונתנה לי להתפעל מהאפרוחים הקטנים.

על השולחן במחסן היה מונח סט ישן של בקבוקים מסוגננים לשמן ולחומץ, בתוספת מכלים למלח ולפלפל. כשהדה ראתה אותי מתבוננת בהם היא לקחה את הסט והושיטה לי אותו. "זה סט שיצחק ואני קיבלנו לחתונה לפני יותר מ- 20 שנה", היא אמרה. "עכשיו אנחנו כבר לא משתמשים בו, ויש לי הרגשה שאת תשתמשי בו יותר". הייתי מאושרת. מילאתי את הבקבוקים בשמן ובחומץ, ואת הכלים הנוספים במלח ובפלפל - ובמשך שנים רבות זה היה החפץ היפה ביותר אצלי במטבח הקטנטן.

השבוע, רגע לפני ט"ו באב, נזכרתי בתרנגולי ההודו המאוהבים ובהדה שברגע אחד לא חשוב הפכה אותי למאושרת - ואת שולחן האוכל הקטן של צביקה ושלי למסוגנן.

הודיה – חזה הודו אפוי בחרדל, סויה ולימון

מתכון של אתי דר מזיכרון יעקב.

מרכיבים (6-5 מנות)

1 חזה שלם (פרפר) של נקבת הודו

כ-250 גרם חרדל דיז'ון (כ-3/4 צנצנת במשקל 350 גרם)

5 כפות סוכר חום

1/3 כוס שמן זית

1/3 כוס רוטב סויה

1/3 כוס מיץ לימון

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מורחים היטב את הבשר בשכבה עבה של חרדל מכל צדדיו. מכניסים חרדל גם לקפלים שבבשר.

3. מניחים את הנתח בתבנית ומפזרים עליו את הסוכר.

4. מערבבים את השמן, רוטב הסויה והלימון ויוצקים בזהירות על הנתח.

5. אופים כ- 20 דקות (חשוב לא לאפות יותר מדי, כדי שהבשר לא יתייבש).

תבשיל שווארמה הודו

תבשיל שווארמה הודו (צילום: אסנת לסטר)
תבשיל שווארמה הודו (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים (כ-6 מנות)

שמן לטיגון

750 גרם בצל קצוץ (3 בצלים בינוניים)

2 גזרים פרוסים

1 ק"ג שווארמה הודו חתוכה לקוביות

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית מלח

1 כפית כמון

1 כפית אבקת שום

1/4 כוס רוטב סויה

כ-1/4 כוס מים

אופן ההכנה

1. מחממים שמן במחבת ומטגנים בו את הבצל עד שהוא מזהיב.

2. מוסיפים את הגזר וממשיכים לטגן עוד 2 דקות תוך ערבוב.

3. מוסיפים את בשר ההודו וממשיכים לטגן, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהבשר מתחיל להשחים.

4. מוסיפים את התבלינים, רוטב הסויה והמים ומערבבים. הנוזלים אמורים להגיע לגובה המצרכים שבמחבת.

5. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה כ-15 דקות, עד שהבשר מבושל דיו.

שיפודי חזה הודו בציפוי שמיר

שיפודי חזה הודו בציפוי שמיר (צילום: אסנת לסטר)
שיפודי חזה הודו בציפוי שמיר (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של לאה קנטרג'י מחיפה.

מרכיבים (כ-10 מנות)

2 ק"ג חזה הודו חתוך לקוביות בגודל של כ-5X5 ס"מ

2 בצלים

1 כוס גדושה עלי שמיר

4 כפות גדושות מיונז

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה

1. שמים במעבד המזון את הבצל והשמיר וטוחנים למחית.

2. מוסיפים את המיונז והתבלינים ומערבבים. מעבירים לקערה.

3. מוסיפים לקערה את קוביות חזה ההודו ומערבבים. מכסים בניילון נצמד ומניחים במקרר ל-12-8 שעות. רצוי לערבב מדי פעם את תכולת הקערה.

4. משפדים את הבשר וצולים מכל הצדדים - על האש, במחבת פסים לוהטת או מתחת לגריל התנור. חשוב שלא לצלות זמן רב מדי, כדי שהבשר יישאר עסיסי ולא יתייבש.

שוקי הודו עם ירקות

שוקי הודו עם ירקות (צילום: אסנת לסטר)
שוקי הודו עם ירקות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסתי בר אבא-בורוכובסקי. אסתי קיבלה את המתכון מאימא שלה, הדה בר אבא.

מרכיבים (כ-6 מנות)

2 שוקי הודו (כ-1 ק"ג)

3-2 בצלים בינוניים, קלופים וקצוצים גס

1/4 כוס שמן

4 גזרים, קלופים וחתוכים לשלושה חלקים

3 קישואים, קלופים וחתוכים לשלושה חלקים

1 בטטה גדולה או 2 בינוניות, קלופות וחתוכות לארבעה חלקים

4 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית גדושה מלח

1כפית גדושה פפריקה מתוקה

כ-1 ליטר מים

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לשקוף.

2. מוסיפים את שוקי ההודו ומטגנים, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהבצל והשוקיים משחימים היטב.

3. מוסיפים לסיר את כל הירקות החתוכים, התבלינים והמים. המים צריכים להגיע כמעט עד לגובה המצרכים שבסיר.

4. מביאים לרתיחה, מכסים ומנמיכים את הלהבה לנמוכה מאוד. מבשלים כשעה וחצי בלי לערבב את המצרכים שבסיר.

שוקי הודו עם צלעות מעושנות

שוקי הודו עם צלעות מעושנות (צילום: אסנת לסטר)
שוקי הודו עם צלעות מעושנות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של יהודית שחרי ממעיין ברוך.

מרכיבים (כ-8 מנות)

שמן לטיגון

1 בצל קצוץ

3 שוקי הודו (שלמות או פרוסות)

3-2 עצמות רגלי עגל

4 צלעות בקר מעושנות או חזה אווז שלם מעושן, פרוס

3-2 כפות קמח

1 כף גדושה ציר בקר מומסת בכוס מים רותחים (אפשר להשתמש כמובן גם בציר ביתי)

2 כפות רוטב ברביקיו

2 כפות רוטב ווסטרשייר

1/2 כפית אורגנו יבש

1/2 כפית בזיליקום יבש

1 כפית אבקת מרק בצל

1 כפית מלח (אם יש צורך)

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן בסיר רחב ומטגנים בו את הבצל הקצוץ עד שהוא מתחיל להזהיב.

2. מצפים את שוקי ההודו בקמח ומוסיפים לסיר (ציפוי הקמח יעניק לשוקיים פריכות). מטגנים, תוך הפיכה מדי פעם, עד שהשוקיים משחימות.

3. מוסיפים לסיר את העצמות והצלעות. מערבבים את ציר הבקר עם הרטבים והתבלינים ויוצקים על המצרכים שבסיר.

4. מוסיפים מים עד שהם כמעט מכסים את המצרכים שבסיר. מכסים ומבשלים על אש בינונית כשעתיים.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע