לא לחינם מכונה ישראל "ארץ זבת חלב ודבש": לדברי מנכ"ל מועצת הדבש, הרצל אבידור, ברחבי ישראל פזורות לא פחות מ-100 אלף כוורות, שכל אחת מהן מפיקה כ-32 ק"ג דבש בכל שנה.

בימים אלה (עד ה-15 בחודש) עורכת המועצה ברחבי הארץ את "פסטיבל הדבש", שבו תוכלו להכיר מקרוב את 500 הדבוראים שדואגים כי לא יחסר לנו מהמתוק-מתוק הזה, וללמוד על תהליך הפקת הדבש. לכבוד הפסטיבל, ולרגל ראש השנה, חולקים עמנו חמישה דבוראים ותיקים את מתכוני הדבש המנצחים שלהם - מעוגיות ועד עוף.

משפחת אופיר: דבש ויין

העבודה עם דבורים היא עסק שעובר מדור לדור. צביקה אופיר, לדוגמה, הוא דור שני לדבוראים מאלון הגליל שבגליל התחתון, וגם ארבעת ילדיו נרתמים לעזור לו בעבודה במכוורת. את נחיל הדבורים הראשון קיבל מהוריו ב-1985, והיום יש למשפחה כ-700 כוורות, אשר מוצבות בנקודות מרעה רבות, בין חדרה לגבול הצפון. במכוורות שלהם, משק אופיר, מייצרים סוגים רבים של דבש זני ושלל מוצרי מכוורת נוספים. במשק אופיר יש גם מרכז מבקרים ובקתה המשמשת כחנות. לצד מוצרי הדבש נמכר שם גם יין שצביקה מכין בעצמו. בפסטיבל הדבש יתקיימו במכוורת אופיר שלל פעילויות לכל המשפחה, וניתן יהיה להתבונן בדבורים בכוורת זכוכית, לרדות דבש, ללבוש בגדי דבוראי וללמוד על תוצרי הכוורת.

עוגת דבש

מרכיבים (ל-2 תבניות אינגליש קייק)

  • 2 ביצים
  • 1 כוס דבש
  • 1 כוס סוכר
  • 1/2 כוס שמן
  • 2 כוסות קמח
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 2 כפות קקאו
  • 1 כוס מים רותחים

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבניות.
  2. מערבבים במיקסר את הביצים, הדבש, הסוכר והשמן, עד שמתקבלת תערובת אחידה ללא גושים.
  3. מוסיפים בהדרגה את הקמח, אבקת האפייה והקקאו, ומערבלים רק עד שהתערובת אחידה.
  4. מוסיפים בהדרגה ובאטיות, תוך כדי ערבוב, את המים הרותחים.
  5. יוצקים את התערובת לתבניות ואופים כ-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגות יוצא יבש.

_____________________________________________

משפחת בן סימון זילברמן: מהמרפאה לכוורת

בצעירותה, מירה בן סימון זילברמן ממושב ציפורי שבגליל התחתון בכלל לא אהבה דבש. אבל בטיול אחרי הצבא פגשה בדואי, שהציע לה לטעום דבש פרחי בר. טעמה – והתאהבה בטעם העמוק והפראי. המפגש ההוא גרם לה להחליט להקים מכוורת. היא פנתה לייעוץ של מועצת הדבש, פגשה דבוראים, קראה ספרים בנושא, ולאחר שצברה מספיק ידע מקצועי קנתה נחיל דבורים וכוורות. בן סימון זילברמן היא אחות, ובמקביל לעבודתה במרפאה היא מקיימת את המכוורת בעזרת בעלה ושאר בני משפחתה. במכוורת המשפחתית הם מכינים רק דבש פרחי בר, המבוסס על צוף פרחי הבר הגדלים בעמק יזרעאל באביב ובקיץ. ניתן לרכוש את דבש פרחי הבר שלהם ישירות מהמשק. המשפחה מאוד אוהבת דבש, ומירה נוהגת להוסיף אותו לחמין של שבת, לתבשילים, לעוגות, לסלטים ועוד.

עוף בדבש וירקות

מרכיבים (8 מנות)

  • 2/3 כוס דבש איכותי
  • 2 כפות פפריקה מתוקה
  • מלח ופלפל שחור
  • 8 כרעי עוף
  • 4 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות
  • 3 קישואים, חתוכים לקוביות
  • 3 עגבניות חתוכות גס
  • 2 בצלים בגודל בינוני, חתוכים לקוביות
  • 2 פלפלים אדומים, חתוכים לפרוסות
  • 2 גבעולי סלרי חתוכים גס

להגשה

  • מעט דבש

אביזרים מיוחדים

  • שקית "קוקי" לצלייה

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. בקערה גדולה מכינים תערובת מהדבש והתבלינים.
  3. מכניסים את העוף והירקות למשרה, ומערבבים היטב.
  4. מכניסים לשקית קוקי את הירקות ואת העוף עם הרוטב. קושרים, מנערים ואופים שעה וחצי. מדי פעם מומלץ לנער את השקית, כדי לערבב את תכולתה.
  5. פותחים בזהירות את השקית, ומסדרים את התכולה בכלי הגשה גדול. באמצעות מברשת מושחים את חלקי העוף, בעודם חמים, במעט דבש נוסף. מגישים חם.

_____________________________________________

משפחת רייקין: דור שלישי של דבוראים

אליה רייקין היא דור שלישי לדבוראים. סבא שלה הקים את המכוורת המשפחתית הראשונה; אביה, גם הוא דבוראי, עובד עד היום במכוורתו; והיא עצמה מחזיקה כיום יחד עם בעלה יניב מכוורת משלה במושב נטור שבדרום רמת הגולן - וחושפת אט אט גם את ילדיה לעולם הדבורים. לפני כמה שנים נעקצה אליה מדבורה. עניין שגרתי בקרב דבוראים. אך למרבה ההפתעה, התפתחה אצלה אלרגיה לדבורים והיא הגיעה בשל כך לבית חולים. מאז היא נאלצת לשמור מרחק מהדבורים, ולהותיר את העבודה בשטח ליניב. במכוורת שלהם יש שבעה סוגי דבש מאזורים שונים ברחבי הארץ, ואפשר לקנות מהם ישירות את הזנים השונים.

עוף מוקפץ בדבש, סויה ושעועית ירוקה

מרכיבים (4 מנות)

  • 2 חזות עוף
  • 9 כפות רוטב סויה
  • 9 כפות דבש
  • 4 שיני שום כתושות
  • 1 כף שמן קנולה
  • 1 כף שמן שומשום
  • 5 שיני שום פרוסות דק
  • 400 גרם שעועית ירוקה (טרייה או קפואה)
  • מלח
  • חופן אגוזי פקאן
  • 1 כפית שומשום

אופן ההכנה
  1. חותכים את חזות העוף לריבועים בגודל 3X3 ס"מ.
  2. בקערה בינונית מערבבים היטב 8 כפות רוטב סויה, 8 כפות דבש ו-4 שיני שום כתושות. משרים את קוביות העוף בתערובת כשעה וחצי.
  3. מחממים בווק, על אש גבוהה, כף שמן קנולה וכף שמן שומשום. מוסיפים לווק את חזה העוף ומקפיצים, כך שהריבועים ייצרבו היטב מכל הכיוונים אך לא יישרפו. לאחר שהעוף מלבין מורידים אותו מהאש ומעבירים לקערה.
  4. מבשלים את השעועית הירוקה במים רותחים כ-5 דקות, עד שהשעועית מבושלת אך לא רכה. ‭
  5. מערבבים בקערית קטנה כף דבש, כף רוטב סויה ו-5 שיני שום פרוסות דק.
  6. יוצקים את הרוטב לווק מחומם, ומוסיפים את השעועית המבושלת. מקפיצים את השעועית כמהדקות.
  7. מוסיפים את נתחי העוף, ומקפיצים כמה דקות.
  8. מתבלים במלח לפי הטעם, מוסיפים את אגוזי הפקאן והשומשום, ומורידים מהאש. מגישים מיד, בליווי אורז לבן.

_____________________________________________

משפחת בן זאב: הדור השישי כבר בדרך

יגאל ומלכה בן זאב הם דור חמישי לדבוראים. בני הזוג מחזיקים במכוורת דבורת התבור, שבה מרכז מבקרים וחנות דבש. מלכה אלרגית לדבורים, אך הבעיה אינה מונעת ממנה להמשיך ולעסוק בתחום המתוק. יש להם 7 נכדים, ושניים מהם, עופר ודביר, תאומים בני 9, כבר יודעים בדיוק מה הם רוצים לעשות כשיהיו גדולים. רמז: העבודה מתבצעת באוברול לבן. בימי פסטיבל הדבש יחגגו בדבורת התבור 20 שנה להיווסדה, עם אירועים לכל המשפחה: ביקור במכון רדיית דבש, מצפה דבורים ייחודי, פעילויות יצירה, תצוגת אופנה ייחודית של בגדי הדבוראי, תחרות אכילת תפוח בדבש ועוד.

עוגיות הדבש והעוקץ

מרכיבים (50-45 עוגיות)

  • 240 גרם חמאה רכה
  • 1/2‬ כוס סוכר לבן
  • 1/2 כוס סוכר חום
  • 3 כוסות קמח
  • 100 גרם שקדים טחונים
  • 1 כפית קינמון
  • 1 כפית ג'ינג'ר טחון ‭
  • 1/4 כפית ציפורן
  • 1/4 כפית אגוז מוסקט
  • 1/4 כפית הל טחון
  • קורט מלח ‭
  • 1 ביצה
  • 1/2 5 כפות דבש
  • 2 כפות ליקר דבש (אם אין, אפשר להשתמש בליקר אחר)

אופן ההכנה
  1. מקציפים את החמאה יחד עם הסוכר הלבן והחום לתערובת אחידה.
  2. מערבבים בקערה את הקמח, השקדים והתבלינים.
  3. מוסיפים לתערובת החמאה והסוכר את הביצה, הדבש וליקר הדבש. מערבבים היטב ומוסיפים באופן הדרגתי גם את תערובת החומרים היבשים, תוך כדי ערבוב, עד לקבלת בצק אחיד ללא גושים.
  4. מצננים במקרר את הבצק שמתקבל, עד שהוא מתקשה (כשעתיים).
  5. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  6. מרדדים את הבצק לעובי של כחצי ס"מ וקורצים עוגיות.
  7. מסדרים את העוגיות בתבנית ואופים כ-13דקות, עד הזהבה.

_____________________________________________

משפחת סימון: התחביב הפך למקצוע

לפני כ-30 שנה גידל שבתאי סימון דבורים כתחביב. הוא קנה עשר כוורות והתחיל ללמוד את עולם הדבורים. התחביב הפך למקצוע, וכיום יש לסימון, איש כפר סירקין שבשרון, לא פחות מאלף כוורות. אורנה, אשתו, מנהלת את חנות הבוטיק של המכוורת, ואך טבעי הוא שגם בתם הבכורה, יערה, עובדת אף היא עם הדבורים. בימי פסטיבל הדבש חנות הבוטיק של המשפחה תהיה פתוחה לקהל הרחב, ותציע גם טעימות דבש. את עוגיות הקורנפלקס-דבש האלה הם מכינים בבית בכל הזדמנות.

עוגיות קורנפלקס ודבש ללא אפייה

מרכיבים (40 עוגיות)

  • 50 גרם (כ-1/2 כוס) שומשום
  • 100 גרם חלבה
  • 100 גרם חמאה או מרגרינה
  • 3 כפות דבש
  • 1/2 1 כפות סוכר
  • 1 כף אבקת קפה נמס
  • 6 כוסות קורנפלקס
  • מנז'טים מנייר

אופן ההכנה

  1. קולים מעט את השומשום במחבת יבשה.
  2. שמים בסיר גדול את החלבה, החמאה, הדבש, הסוכר והקפה. מחממים על אש נמוכה, תוך כדי בחישה, עד שמתקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את הקורנפלקס ומערבבים בעדינות.
  3. מחלקים את הקורנפלקס המצופה למנז'טים, ומפזרים מעל העוגיות את השומשום. שומרים בקירור.