סלט עגבניות בקולי זוקיני ולבנה

בשנים האחרונות הופיעו בארץ שלל זנים של עגבניות שרי: מנומרות, צהובות, תמר ועוד. אני מצרף להן קולי (רוטב) של זוקיני – והתוצאה היא סלט לא שגרתי.

מרכיבים (4 מנות)

לקולי זוקיני
  • 2 זוקיני ירוקים, חתוכים גס (ללא החלק העליון)
  • 1 ליטר מים
  • מלח גס
  • מלח
  • פלפל לבן
  • קערה מלאה במי קרח

לסלט
  • 800 גרם מגוון עגבניות שרי מסוגים שונים, חצויות או חתוכות לרבעים
  • 6 עגבניות מיובשות לחות, חתוכות לקוביות קטנות
  • 2 בצלים ירוקים פרוסים דק-דק (כולל החלק הלבן)
  • 1כף (10 גרם) ג'ינג'ר טרי קצוץ
  • 1/2 כפית זרעי כוסברה טחונים
  • 4 כפות מיץ לימון
  • 1 כף חומץ בלסמי (רצוי מצומצם)
  • 2 כפות שמן זית
  • 12-8 פרוסות דקות של פלפל חריף (תלוי בדרגת החריפות הרצויה, ואפשר גם לוותר)
  • מלח
  • 1 כוס עלי בייבי ארוגולה

להגשה
  • 4 כפות לבנה

אופן ההכנה

הקולי
  1. מרתיחים את ליטר המים עם מלח גס.
  2. חולטים את הזוקיני כדקה במים הרותחים, עד שהוא מתרכך מעט אך לא משנה את צבעו.
  3. מעבירים מיד למעבד מזון, מוסיפים כ-4 כפות ממי החליטה וטוחנים למחית חלקה (המרקם שלה צריך להיות דומה לזה של רוטב שוקולד). מוסיפים תוך כדי טחינה מעט מלח, פלפל לבן וכף שמן זית.
  4. מעבירים את המחית לקערה קטנה, ושמים בקערה גדולה יותר המלאה במי קרח (מקפידים שמי הקרח לא יגלשו לתוך הקערה הקטנה). פעולה זו תעצור את בישול הזוקיני ותשמור על צבעו העז. מערבבים מדי פעם עד שהקולי קר לגמרי.
  5. מסננים את הקולי ושומרים בצד.

הרכבת המנה
  1. מערבבים את כל מרכיבי הסלט, למעט הארוגולה.
  2. טועמים ומוסיפים מיץ לימון ומלח, אם צריך.
  3. מוסיפים את הארוגולה ומערבבים.
  4. מכינים 4 צלחות מעט עמוקות. יוצקים בכל צלחת 2 כפות קולי, ומניחים מעל את הסלט. יוצקים על הסלט מהנוזל שהצטבר בתחתית קערת הסלט, ומקשטים כל מנה בכף של לבנה.

סלמון על מצע עדשים כתומות עם טחינה ויוגורט

העדשים הכתומות משלימות נהדר את טעמו האופייני של הסלמון, ועם זאת אינן לוקחות ממנו את מרכז הבמה.

כדי לשמור על טעמו של הסלמון ועל העסיסיות שלו, חשוב להקפיד שלא לבשל אותו יותר מדי (באופן כללי, אין לבשל דגים יתר על המידה – כשיותר מדי נוזלים מתאדים מבשר הדג, טעמו ומרקמו נפגעים).

מרכיבים (4 מנות)

לתבשיל העדשים
  • 1 כוס עדשים כתומות (או צהובות)
  • 1/2 גזר חתוך לקוביות קטנות
  • 1 שורש סלרי קטן קלוף
  • 1 בצל קטן
  • 1/5 גבעול כרשה
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 שן שום כתושה
  • 2 כוסות ציר מרק ירקות או מים
  • קורט כמון
  • 1/2 כפית זרעי כוסברה
  • פלפל לבן
  • מעט צ'ילי יבש (בהתאם לברמת החריפות הרצויה)
  • מלח

לדג
  • 4 נתחי גרם פילה סלמון טרי במשקל 200 גרם כל אחד (הקפידו שהנתחים יהיו בגודל ובעובי זהים)
  • 20 גרם חמאה
  • 1 כף שמן זית
  • 2 עלי מרווה
  • מעט מלח גס
  • פלפל שחור

להשלמת המנה
  • מעט פטרוזיליה קצוצה
  • 1/2 בצל סגול קצוץ דק
  • 1/2 עגבנייה חתוכה לקוביות קטנות מאד
  • לימון כבוש קצוץ דק
  • 4 כפיות שמן זית
  • 4 כפיות יוגורט
  • 4 כפיות טחינה גולמית

אופן ההכנה

העדשים
  1. שוטפים את העדשים ומייבשים אותן היטב.
  2. חותכים את הגזר, הסלרי, הבצל והכרשה לקוביות קטנות (כמו שחותכים ירקות לסלט).
  3. מחממים את שמן הזית בסיר קטן. מוסיפים את הגזר, הסלרי, הבצל והכרשה, ומטגנים דקה-שתיים. מוסיפים את השום והעדשים, ומטגנים כדקה.
  4. מוסיפים את ציר הירקות ואת התבלינים, למעט המלח.
  5. מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים 20-15 דקות, עד שהעדשים רכות.
  6. מוסיפים את המלח ומערבבים היטב.

הדג

  1. שמים את החמאה ושמן הזית במחבת גדולה ועמוקה שתוכל להכיל יחד את 4 נתחי הדג, וממיסים אותם על אש גבוהה. מוסיפים את עלי המרווה ומפזרים מעט מלח גס בתחתית המחבת.
  2. מניחים את נתחי הדג במחבת, כשהעור פונה כלפי מטה. ברגע שהצבע בחלקם העליון של הדגים משתנה מנמיכים את האש למינימום, ומתבלים במלח ובפלפל.
  3. מכסים את המחבת ומבשלים 2 דקות נוספות – לא יותר.

הרכבת המנה
  1. מכינים 4 צלחות גדולות בעלות תחתית מעט עמוקה.
  2. מניחים בכל צלחת 3-2 כפות מתבשיל העדשים. מפזרים על העדשים מעט בצל קצוץ, עגבניות קצוצות, פטרוזיליה ולימון כבוש. יוצקים על כל מנה כפית יוגורט וכפית טחינה גולמית.
  3. מניחים את הסלמון על תבשיל העדשים או לידו.