עוגת פירות עם פירורים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת פירות עם פירורים (צילום: אסנת לסטר)

כשאנחנו קונים כיום אבטיח או תפוז, אנחנו שוכחים באיזה עונה הם באמת גדלים - והמחיר גם הוא לא תמיד משהו שמרתיע אותנו מלקנות, ובשפע. אבל לא תמיד זה היה כך. בעבר פירות וירקות לא היו מצויים בכזה שפע במשך כל השנה, וכשכבר היו - הם נמכרו במחיר גבוה מאוד. וכך קרה שאצלנו בבית, אם הפרי לא גדל בחצר שלנו או של השכנים לא היינו אוכלים אותו – חוץ מאשר במקרים מיוחדים. ואני זוכרת מקרה אחד שכזה.

לילה אחד התעוררתי עם כאבי בטן חזקים. הבכי שלי הביא מהר מאוד את אבא ואמא לחדר השינה שלי ושל אחי. הייתי בת 12, ולכן היה ברור שמשהו אמיתי קורה לי ואני לא סתם בוכה. כל האורות בבית הודלקו, אבא התלבש במהירות, עלה על אופניו ונסע לקצה השני של נתניה כדי להזעיק את ד"ר לודביש פוזנר, שהיה רופא המשפחה שלנו אבל גם בן דוד של אבא.

תוך זמן קצר שמענו את רעש האופנוע של ד"ר פוזנר קורע את השקט ברחוב. הוא נכנס לחדר עם התיק הידוע, הוציא סטטוסקופ, לחץ לי על הבטן ופסק: "צריך לקחת את הילדה לבית חולים, כל הסיכויים שיש לה אפנדיציטיס" (דלקת התוספתן). שוב עלה אבא על אופניו ונעלם בתוך החושך כדי להזעיק אמבולנס. כשנישאתי על ידיו של אבא לאמבולנס היה נדמה לי שאולי הכאב פחת קצת, אבל אחרי כל הבלגן שגרמתי לכולם לא העזתי לומר כלום. וחוץ מזה אולי אני טועה וזה יחזור.

אישפזו אותי במחלקת ילדים בתל השומר. לידי שכבה ילדה בערך בגילי, תמי היה שמה. לה באמת היה סיפור מרתק לעומת כאב הבטן שלי: היא הלכה עם חברות לפעולה בצופים, מעדה, קיבלה מכה חזקה בראש - וכל היום הזה נעלם מזיכרונה. היא לא זכרה שהשתתפה בפעילות - וגם לא את הנפילה, איך הגיעה הביתה ומה עשתה עד למחרת בבוקר. כל אותו יום לא הפסקתי להמטיר עליה שאלות והיא ענתה ברצון על הכל, ותוך שעתיים-שלוש הפכנו לחברות.

לקראת שעות הצהריים המאוחרות הגיעה שעת הביקור, והחדר התחיל מתמלא בבני משפחה ואורחים. באותם ימים שעות הביקור היו קצרות וקפדניות. המרחק מנתניה לבית חולים תל השומר היה שלושה אוטובוסים ו-3 שעות. במשך שעתיים לא הורדתי את העיניים מפתח החדר. לא שמעתי כלום ולא ראיתי שום דבר מהסובב אותי - ציפיתי כל הזמן לאבא או אמא שייכנסו בדלת, אבל אף אחד מבני המשפחה שלי לא הגיע.

כחצי שעה לאחר שהסתיימו שעות הביקור ניגשה אלי אחות והגישה לי שקית חומה שעליה היה כתוב בכתב ידו של אבא "אסנת ראונר". בתוך השקית היו שני תפוחים גדולים ומבריקים. "זה בשבילך", אמרה האחות ולא יספה. "ממי?" שאלתי, אבל האחות הסתובבה והתחילה יוצאת מהחדר בלי לומר מילה. "זה מאבא שלי, אני מכירה את הכתב שלו, תני לו להיכנס רק לדקה", צעקתי אחריה אבל היא לא הסתובבה ונעלמה.

הוצאתי את התפוחים מהשקית, נתתי תפוח אחד לתמי ושתינו אכלנו בשקט את התפוחים.

למחרת שלחו אותי הביתה עם האבחנה שככל הנראה פשוט סבלתי מגזים.

עוגת פירות עם פירורים

מתכון של חני אנקרי מעפולה.

שימו לב: המנה מכילה ביצים לא מבושלות.

מרכיבים

תבנית בגודל של כ-20X30 ס"מ

לבצק

1/2 2 כוסות קמח

200 גרם חמאה או מרגרינה קרה

1 כוס סוכר

2 שקיות סוכר וניל

קורט מלח

2 ביצים בינוניות

למילוי

200 גרם חמאה או מרגרינה

1 כוס סוכר

3 שקיות סוכר וניל

3 ביצים בינוניות (או 2 גדולות)

3 מכלי שמנת חמוצה

5-4 מנגואים חתוכים לקוביות (אפשר להשתמש בפירות אחרים, לפי הטעם והעונה: משמשים, אפרסקים, דובדבנים מגולענים, תותי שדה ועוד)

אופן ההכנה

הבצק

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים בנייר אפייה תבנית בגודל כ-20X30 ס"מ ותבנית נוספת, קטנה יותר (הגודל המדויק לא משנה).

2. שמים את כל מרכיבי הבצק, למעט הביצים, במעבד מזון או במיקסר עם וו גיטרה. מעבדים רק עד שמתקבלת תערובת פירורית.

3. מוסיפים את הביצים ומעבדים עוד טיפה, רק עד שמתקבל בצק אחיד (אם הבצק יבש מדי, אפשר להוסיף לו עוד מעט מים קרים או חלב).

4. מחלקים את הבצק לשני חלקים, ביחס של 1/3 ו-2/3.

5. בעזרת הידיים משטחים את גוש הבצק הגדול בתבנית הגדולה, ודוקרים אותו במזלג בכמה מקומות. משטחים את גוש הבצק הקטן בתבנית הקטנה.

6. אופים 30-20 דקות, עד שהבצק מתחיל להזהיב. מוציאים מהתנור ומקררים לטמפרטורת החדר.

המילוי

1. שמים את כל מצרכי המילוי, פרט לשמנת החמוצה ולפירות, בבלנדר, מעבד מזון או מיקסר עם וו ההקצפה. ומעבדים עד שהמרגרינה נבלעת לחלוטין בתערובת (לא להתייאש: בהתחלה נראה שזה לא הולך לקרות, אבל אחרי זמן מה הכל מתאחד ומתקבלת תערובת בהירה ותפוחה).

2. מוסיפים את השמנת וממשיכים לערבל רק עד שהיא נבלעת בתערובת.

3. מפסיקים את פעולת המיקסר (או מעבד המזון), ומערבבים קצרות את התערובת באופן ידני.

4. יוצקים את התערובת על הבצק שבתבנית הגדולה.

5. מפזרים על התערובת את הפירות החתוכים.

6. מפוררים את הבצק שבתבנית הקטנה (אפשר להיעזר בפטיש שניצלים). מפזרים את פירורי הבצק על העוגה.

7. מכסים ומניחים במקרר לכמה שעות.

עוגת שזיפים

עוגת שזיפים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת שזיפים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רחל אליאס מרמת ישי.

מרכיבים

תבנית בגודל כ-20X30 ס"מ

כ-14 שזיפים, מגולענים וחתוכים לקוביות קטנות

3 כפות קוניאק

1/2 2 כוסות קמח

1 שקית אבקת אפייה

1/2 1 כוסות סוכר

1 גביע שמנת חמוצה

200 גרם חמאה

3 ביצים

לקישוט: 2-1 כפות אבקת סוכר

אופן ההכנה

1. משרים את השזיפים בקוניאק במשך 30 דקות לפחות (כדאי לערבב מדי פעם).

2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים קלות את התבנית.

3. מערבבים את כל המרכיבים עד שמתקבלת תערובת אחידה.

4. מעבירים את התערובת לתבנית ואופים כ-40 דקות.

5. לאחר שהעוגה הצטננה מפזרים עליה אבקת סוכר.

גיוון

במקום לחתוך את השזיפים לקוביות, חותכים אותם לאורכם לשמיניות או רבעים. לא מערבבים אותם עם הבצק, אלא מסדרים יפה מעליו.

טורט פירות קיץ

טורט פירות קיץ (צילום: אסנת לסטר)
טורט פירות קיץ (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מסודי מלול מקרית שמונה.

מרכיבים

2 תבניות בגודל של כ-25X30 ס"מ

למילוי

1,000-800 גרם פירות חתוכים לקוביות – למשל אפרסקים, משמשים או שזיפים

1/2 כוס סוכר

לבצק

6 ביצים, מופרדות לחלבונים וחלמונים

1 כוס סוכר

1 שקית סוכר וניל

3/4 כוס שמן

1 כוס מיץ תפוזים

2 כוסות קמח

1 שקית אבקת אפייה

לציפוי

1 מכל שמנת לקצפת

2-1 כפות אבקת סוכר

אופן ההכנה

1. מערבבים את הפירות החתוכים עם 1/2 כוס הסוכר ומניחים בצד לשעה.

2. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

3. מקציפים את החלבונים עם כוס הסוכר וסוכר הוניל עד לקבלת קצף יציב, מבריק וגמיש.

4. מאטים את המיקסר למהירות בינונית ומוסיפים באטיות, בזה אחר זה, את החלמונים, השמן ומיץ התפוזים.

5. מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה ומוסיפים גם אותה באטיות לתערובת. מערבלים רק עד שהקמח נבלע בתערובת.

6. מוסיפים לקערה את הפירות, ומקפלים אותם לתוך התערובת.

7. משטחים את העיסה בתבניות משומנות.

8. אופים 45-40 דקות.

9. לאחר שהעוגה הצטננה מקציפים את השמנת עם אבקת הסוכר עד שמתקבלת קצפת. מורחים או מזלפים את הקצפת על העוגה.

גיוון

אפשר להכין ג'לי באיזה טעם שרוצים, ולצקת אותו על העוגה לאחר שהתקררה לחלוטין.

עוגת פירות קיץ

עוגת פירות קיץ (צילום: אסנת לסטר)
עוגת פירות קיץ (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מסודי מלול מקרית שמונה.

מרכיבים

תבנית עגולה בקוטר 26 או 28 ס"מ

למילוי

פירות חתוכים: אפרסקים, משמשים, שזיפים וכדומה (אפשר להכין את העוגה מכל פרי, למעט תפוחים)

1/2 כוס סוכר

1/4 כפית קינמון

1 חבילה ג'לי בטעם שיתאים לפירות

לבצק

1 כוס מיץ תפוזים

1/2 כוס סוכר

2 כוסות קמח

200 גרם חמאה או מרגרינה

1 שקית אבקת אפייה

1 שקית סוכר וניל

5 חלמונים

שמן לשימון התבנית

אופן ההכנה

1. שמים בסיר את הפירות החתוכים והסוכר. מבשלים על אש קטנה מאוד כ-10 דקות, עד שהנוזלים שמופרשים מהפירות מסמיכים מעט.

2. מוסיפים את הקינמון, מערבבים מבשלים עוד 10 שניות. מורידים מהאש ומצננים.

3. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את תבנית האפייה.

4. מערבבים את כל מרכיבי הבצק, עד שמתקבל בצק אחיד (חשוב לערבב כמה שפחות, כדי שהעוגה תישאר רכה ואוורירית).

5. משמנים מעט את הידיים, ומשטחים בעזרתן את הבצק בתבנית האפייה.

6. מפזרים על הבצק את הפירות המבושלים.

7. אופים כ-45 דקות.

עוגת תפוחים

עוגת תפוחים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת תפוחים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של חיים וינגרטן מעפולה.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

למילוי

5 תפוחים

2 כפות סוכר

4 כפות יין אדום או קוניאק

לבצק

מעט חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

1/2 1 כוסות קמח

1/2 1 כוסות סוכר

3 ביצים בינוניות (או 2 גדולות)

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה או שמנת צמחית לא ממותקת

2-1 כפות סוכר

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית ומפזרים את הסוכר על התחתית והדפנות שלה.

2. מרסקים את התפוחים בפומפייה גסה.

3. מערבבים את התפוחים המרוסקים עם הסוכר והיין.

4. שמים את כל מרכיבי הבצק במעבד מזון, ומעבדים רק עד שמתקבל בצק אחיד.

5. מעבירים את הבצק לתבנית ואופים כ-15 דקות.

6. מוציאים את התבנית מהתנור, ומשטחים על הבצק את מילוי התפוחים (כולל הנוזלים).

7. מחזירים לתנור ואופים עוד כ-20-15 דקות.

קרמבל תפוחים

קרמבל תפוחים (צילום: אסנת לסטר)
קרמבל תפוחים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של נורמה פרידמן מנווה איתן.

מרכיבים

תבנית בקוטר כ-24 ס"מ

חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

8-6 תפוחים קלופים, מנוקים מזרעים ופרוסים

3 כפות (או קצת יותר) מיץ לימון סחוט

2 כפות סוכר חום

1 כפית קינמון

100 גרם צימוקים

100 גרם (2/3 כוס) קמח

100 גרם חמאה או מרגרינה, קרה וחתוכה לקוביות קטנות

25 גרם (כ-1/4 כוס) שיבולת שועל (קווקר)

עוד 1/4 כוס סוכר

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית (מכיוון שהתפוחים מגירים נוזלים בזמן האפייה לא כדאי להשתמש בתבנית קפיצית, שאינה אטומה).

2. מסדרים את פרוסות התפוחים בשכבות בתחתית התבנית.

3. מזלפים על התפוחים את מיץ הלימון.

4. מפזרים על התפוחים את הצימוקים, 2 כפות הסוכר החום והקינמון.

5. שמים במעבד מזון את הקמח והחמאה (או המרגרינה). מעבדי םקצרות, עד שמתקבלת תערובת פירורית. מוסיפים את שיבולת השועל ומעבדים בעוד 3-2 פולסים (אפשר להכין את הבצק גם בידיים: ממוללים יחד את הקמח והחמאה, עד שמתקבלים פירורים. מוסיפים את שיבולת השועל וממוללים עוד קצת).

6. מפזרים את פירורי הקמח על המרכיבים שבתבנית. מפזרים מעל 1/4 כוס סוכר.

7. אופים כ-40 דקות, עד שהפירורים מזהיבים.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע