יוסי קליינמן כבר רגיל שפונים אליו בקשר לעוגיות. כשהתקשרתי אליו לא הייתי צריכה להסביר הרבה; הייתי צריכה לומר רק "אשמח לשמוע קצת על העוגיות של אמך המנוחה". אמא של יוסי היא אידה קליינמן, עקרת בית וסבתא אהובה, שהלכה לעולמה בקיץ 2010. ילדיה, יוסי קליינמן וחיה גינת, חיפשו דרך ייחודית להנציח אותה, ויצרו לזכרה את המצבה הבלתי נשכחת, הנושאת את מתכון העוגיות שנהגה להכין.

עוד מתכוני עוגיות ב-Xnet:

הסיפור הלא שגרתי על מתכון העוגיות של סבתא אידה התפרסם לא פעם, ובסיבוב האחרון גרף לייקים רבים בפייסבוק. בכל סיבוב תקשורתי כזה, מתקשרים העיתונאים אל קליינמן, שלא מתעייף מלספר על אמו המנוחה.

"אמא היתה בשלנית דייקנית ופדנטית", הוא אומר. "כשהכינה עוגה, אבא נאלץ לעמוד לידה עם סרגל, למדוד את הבצק ולוודא שיתאים בול לתבנית". עם זאת, כמו הרבה בשלנים ביתיים היא לא ידעה להגדיר כמויות מדויקות במתכוניה - מה שהוציא לה שם של "סרבנית מתכונים" השומרת אותם בסודי סודות.

עוגיות האגוזים היו מהפינוקים האחרונים שסבתא אידה הכינה למשפחתה ולשכניה בחודשים האחרונים לחייה. "היא נהגה להכין כמויות גדולות ולחלק לכולם. הילדים של השכנים אהבו אותה עד כדי כך שקראו לה 'הסבתא השלישית' שלהם", מספר קליינמן. כדי לשמר את המתכון המקורי, התעקש קליינמן לרשום את המרכיבים ולהכין את העוגיות בדיוק על פי ההוראות.

כיום, אין אירוע שקליינמן מגיע אליו בלי העוגיות. "אני נזכר באמא בכל פעם שאני מכין אותן. העוגיות כל כך אהובות, שאני מרגיש שכולם מצפים ממני להביא אותן", הוא אומר.

קל - ומאוד טעים

אחרי הקדמה כה נוגעת ללב, לא יכולתי שלא לנסות ולהכין את העוגיות המפורסמות בעצמי. המתכון אמנם חייב ביקור מיוחד בסופר (אני לא שומרת קונפיטורת תות, אגוזי פקאן ורחת לוקום במזווה), אבל הוא פיצה על כך בקלות ההכנה, ובסופו של דבר - גם בטעם. לקראת סיום ההכנה - מומלץ להרחיק את דיירי הבית מהתנור. מרכיבים (כ-40 עוגיות) לבצק

  • 200 גרם חמאה
  • 1 חלמון
  • 1 גביע שמנת חמוצה
  • 1/2 2 כוסות (350 גרם) קמח תופח
למלית
  • 300 גרם קונפיטורה תות
  • 150 גרם אגוזי פקאן טחונים
  • 4 כפות סוכר וניל
  • 1 כפית קינמון
  • כמה קוביות רחת לוקום חתוכות למלבנים דקים
לקישוט
  • אבקת סוכר
אופן ההכנה
  1. מערבבים היטב את כל חומרי הבצק, למעט הקמח. לאחר שמקבלים תערובת אחידה מוסיפים את הקמח בהדרגה, תוך לישה. לשים רק עד שמתקבל בצק אחיד. עוטפים את הבצק בפלסטיק נצמד ומכניסים למקרר לשעה.
  2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.
  3. מקמחים קלות את משטח העבודה. מחלקים את הבצק לארבעה חלקים. מרדדים כל חלק בתורו למלבן שגודלו קטן במקצת מזה של תבנית התנור, ומורחים שכבה דקה של קונפיטורה. מפזרים מעל מתערובת האגוזים, סוכר וניל וקינמון בשכבה דקה.
  4. מסדרים שורה של פרוסות רחת לוקום סמוך לאחת מצלעותיו הקצרות של המלבן, ומגלגלים לגלילה.
  5. אופים כ-30 דקות, עד שהמאפים מזהיבים.
  6. פורסים את העוגיות באלכסון, בעודן חמות. לאחר שהן מתקררות מפזרים עליהן אבקת סוכר.

עוגת תפוחים ללא סוכר של סבתא אידה

בנוסף למתכון העוגיות המפורסמות, זכיתי לקבל גם מתכון של עוגת תפוחים ללא סוכר. גם המתכון הזה מאוד פשוט ואי אפשר לפספס אתו. מרכיבים

לבצק

  • 1/2 2 כוסות (350 גרם)קמח תופח
  • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת חמוצה
  • 200 גרם חמאה
  • 1 חלמון ביצה
למילוי
  • ממתיק נוזלי בכמות השווה ל-1/2 כוס סוכר
  • מיץ מ-1/2 לימון
  • 1 כפית קינמון
  • 5-4 תפוחי עץ מזן גרנד אלכסנדר, מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות
  • כמה כפות פירורי לחם
אופן ההכנה
  1. מערבבים את כל מרכיבי הבצק. מכסים את הקערה ומניחים במקרר לחצי שעה.
  2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  3. מערבבים בקערה את הממתיק, מיץ הלימון והקינמון. מוסיפים את תפוחי העץ, מערבבים ומשרים כשעה (יש לערבב מדי פעם).
  4. מקמחים קלות את משטח העבודה. מחלקים את הבצק לשניים.
  5. מרדדים חלק אחד לעלה בגודל תבנית האפייה ומניחים בתבנית. מפזרים על הבצק מעט פירורי לחם ואת תפוחי העץ. מטפטפים מעט מהנוזלים שנותרו בקערה.
  6. מרדדים את המחצית השנייה של הבצק ומכסים באמצעותה את המילוי. לחלופין, אפשר לחתוך את הבצק לרצועות ולהניח אותם על המילוי בדוגמת שתי וערב.
  7. אופים כ-30 דקות, עד שהבצק מזהיב.