אני שונאת את רולדין. ואת נאמן. ואת כל הקונדיטוריות שהעלו ככה את הרף.

פעם לא היו לנו סופגניות גורמה בטעמים. פעם סופגנייה היתה פשוט בצק מטוגן עם ריבה זרחנית. ה"טעם" היחיד שיכולת לייחל לו היה סופגנייה ריקה שמישהו שכח להזריק לה את הריבה.

אבל היום... היום אין מעצורים לדור הצעיר הזה. סופגניות עם ציפויים, ומילויים, וקרמים וצ'ייסרים ומה לא. פעם יכולתי להשתלט על עצמי בחנוכה. הייתי אוכלת סופגנייה אחת או שתיים, ושלום על ישראל. אבל מה אעשה מול קולקציות הסופגניות האלה? איך אוכל להסתפק רק באחת או שתיים כשבחוץ אורבות עשרות סופגניות מסוגים שונים שטרם טעמתי?

והארנק - אללי, הארנק! שמונה שקלים טבין ותקילין לסופגנייה בודדת, ולא גדולה במיוחד. אפשר בקלות להוציא 80 שקל על סופגניות למשפחה.

עוד בערוץ האוכל:

אז מה על אדם סקרן, אכלן אך קמצן כמוני לעשות? חברים, התשובה פשוטה. אני גאה להכריז על פרויקט Pimp My Sufganiya!

אם גם אתם מייחלים לסופגניות מפונפנות בשלל טעמים, אבל לא רוצים לשלם את המחיר, פרויקט Pimp My Sufganiya (או PMS בקיצור) של בישול בזול יעזור לכם לנפק קולקציית סופגניות ביתית ויצירתית בלי לפוצץ את חשבון הבנק שלכם ו/או לעמוד בתור בקונדיטוריה במשך שעה וחצי.

זה הולך ככה: אתם מכינים או קונים סופגניות פשוטות וריקות. אלה יכולות להיות סופגניות אפויות, סופגניות מטוגנות או סופגניות שקניתם ב-3-2 שקלים ליחידה במאפייה הזולה הקרובה לביתכם. אני, מצדי, נותנת לכם שמונה מתכונים - לכבוד שמונת ימי החנוכה, כמובן - שישדרגו את הסופגניות שלכם מגושי בצק משמימים ליצירות פאר גסטרונומיות.

קישוט סופגניות יכולה להיות גם אחלה פעילות לילדים ברוח החג, והם ישמחו להגיש בגאווה את פרי עמלם לכל המשפחה והאורחים (סופגניית שוקולד-חלבה-ריבה-חמאת בוטנים עם סוכריות קופצות ואבקת סוכר, מישהו?)

אז בואו נתחיל בשדרוגים!

1. סופגניית ריבה משודרגת

נכון שסופגניית ריבה תהיה הרבה יותר טעימה אם תשתמשו בריבה שאשכרה עשויה מפירות, ולא רק מסוכר וצבע מאכל? אם תשתמשו בריבה ביתית, הסופגנייה בכלל תקפוץ ברמה. רוצים להכין סופגניות למבוגרים? הוסיפו לריבה כמה כפיות של ליקר פירות יער.

כמה נקודות לגבי ההזרקה/הזלפה עצמה. ראשית, יצוין שאני שונאת להזריק דברים לסופגניות. זה מציק וזה מתפוצץ וזה נוזל לכל מקום. בעצלנותי, לפעמים אני פשוט מורחת את הריבה על הסופגניות ובוזקת עליהן אבקת סוכר כדי שלא יידבקו אחת לשנייה. אם אתם בכל זאת הולכים להזריק, גיבורים שכמותכם, זכרו שאם הריבה מוצקה מדי אפשר לרכך אותה באמצעות חימומה במיקרוגל במשך כמה שניות. בנוסף, אם אתם משתמשים בריבה עם חתיכות פרי ודאו שהחור של הצנתר גדול מספיק, כדי שלא ייחסם על ידי חתיכות פרי.

עוד רעיון אחרון: אם יש בין אורחיכם חובבי דמדומים ושאר סדרות ערפדים, אפשר לעשות להם סופגניית נשיכת ערפד עם שני חורים צמודים של ריבה במקום אחד:

  (צילום: בישול בזול)

סופגניית נשיכת ערפד, וסופגנייה במלית צב נינג'ה (מיכלאנג'לו המכבי, מהדורה מוגבלת). מומלץ!

2. סופגניית סוכר וקינמון

כדי ליצור את הציפוי מערבבים בקערה 2 כפות סוכר (רגיל, לא אבקת סוכר) ו-1/2 כפית קינמון. אם הסופגניות שלכם יצאו כרגע מטיגון, גלגלו אותן מיד בסוכר הקינמון והוא יידבק בלי בעיה. אם הן מטוגנות אבל קצת יבשות, או אם אפיתם אותן, הברישו את הסופגניות במעט חמאה מומסת ואז גלגלו בסוכר הקינמון. אפשר לגלגל רק את המחצית העליונה של הסופגנייה בסוכר, או את כולה. מה שבא לכם.

3. סופגנייה בציפוי הדרים חמצמץ

מערבבים בקערה קטנה קליפה מגוררת מ-1/3 תפוז, קליפה מגוררת מ-1/3 לימון ו-1/2 כוס אבקת סוכר. מוסיפים 4 כפיות שמנת מתוקה ומערבבים. מוסיפים בהדרגה מיץ לימון (בכל פעם 1/2 כפית) עד שמתקבל ציפוי שהוא נוזלי מספיק כדי למרוח, אבל לא נוזלי מדי – כדי שלא ייזל מהסופגנייה. אני הוספתי כפית של מיץ לימון עד שקיבלתי את המרקם הנכון, אתם אולי תצטרכו יותר או פחות. מורחים את הציפוי על המחצית העליונה של הסופגניות עם כפית, ומעטרים כל סופגנייה במעט גרידה נוספת מהתפוז ומהלימון. נותנים לסופגניות להתייבש כשעה, ואם הציפוי קצת נוזל ומטפטף אז לא נורא - זה חלק מהלוק.

הציפוי הספיק לי לכ-12 סופגניות בינוניות.

4. סופגנייה עם גלייז קפה בציפוי אגוזי מלך קלויים

קולים 1/4 כוס של אגוזי מלך (על מחבת יבשה או בתנור). נותנים להם להתקרר מעט, קוצצים אותם דק ומעבירים לקערה.

מערבבים בכוס 2 כפות מים רותחים ו-1/2 כפית קפה נמס. מניחים בקערה נוספת 1/2 כוס אבקת סוכר, ומוסיפים לה בהדרגה מתערובת הקפה – בכל פעם מוסיפים 1/2 כפית ומערבבים, עד שמתקבל ציפוי שהוא נוזלי מספיק כדי למרוח, אבל לא נוזלי מדי – כדי שלא ייזל מהסופגנייה. לי זה לקח 4 כפיות.

מורחים מעט מהגלייז על החלק העליון של הסופגנייה עם כפית, ומגלגלים בקערת האגוזים.

הכמות הזאת הספיקה לי לכ-12 סופגניות בינוניות.

5. סופגניית עוגת גבינה ופירורים

מרסקים כמה ביסקוויטים כדי לקבל 1/4 כוס פירורים. מוסיפים 2 כפות סוכר (רגיל, לא אבקת סוכר) ומערבבים. מכינים את קרם הגבינה: טורפים בקערה 1 גביע שמנת חמוצה עם 1/2 כוס אבקת סוכר ו-2 כפיות אבקת פודינג וניל. מברישים את הסופגניות במעט חמאה מומסת ומגלגלים מיד בתערובת הפירורים. נותנים לציפוי להתייצב כמה דקות, ומזליפים בזהירות את קרם הגבינה לתוך הסופגניות. קשה לי להגיד בדיוק לכמה סופגניות יספיקו הקרם והפירורים, כי אחרי שהזלפתי שש נשבר לי, והשתמשתי בשאר הקרם והפירורים כדי להכין עוגת גבינה מאולתרת. אני משערת שהקרם יספיק לכ-20 סופגניות.

אגב, אם אתם שונאי הזלפה כמוני, אפשר לחתוך את הסופגנייה לרוחב ולמרוח בפנים את הקרם. פחות מסורתי, אבל גם פחות מציק.

6. סופגניית "ילדים" עם קרם שוקולד וסוכריות

ממיסים במיקרוגל בהדרגה 80 גרם שוקולד מריר ו-2 כפות שמנת מתוקה: מחממים 20 שניות, מערבבים בעדינות, מחממים ומערבבים שוב – וחוזרים על הפעולה עד שהשוקולד נמס לחלוטין. תזכרו שאנחנו רוצים לחמם את השוקולד הכי מעט שאפשר, כדי שיהיה נוח לעבוד אתו.

כשציפוי השוקולד נמס ואחיד מורחים אותו על החלק העליון של הסופגניות ומפזרים מעל סוכריות צבעוניות. אפשר גם להדביק לציפוי סוכריות עדשים, נחשי גומי ושאר מוצרי סוכר עתירי צבע מאכל המשמחים לבב אנוש.

הקרם הספיק לי לכ-12 סופגניות, אבל זה מאוד תלוי בגודל הסופגנייה ובמידת הנדיבות שלכם במריחת הקרם.

7. סופגניית שוקולד-תפוז

הגרסה הבוגרת לסופגניית הילדים דלעיל. מכינים קרם שוקולד מ-80 גרם שוקולד מריר ו-2 כפות שמנת מתוקה כפי שהוסבר במתכון לציפוי הקודם. מוסיפים קליפה מגוררת מ-1/2 תפוז ומערבבים. מורחים את הקרם על הסופגניות ומקשטים בקליפות הדרים מסוכרות או מצופות בשוקולד.

הקרם הספיק לי לכ-12 סופגניות - אבל שוב, זה מאוד תלוי בגודל הסופגנייה ובמידת הנדיבות שלכם במריחת הקרם.

אם אתם רוצים לשדרג עוד יותר את הציפוי, נסו להוסיף לתערובת השוקולד גם כפית של ליקר תפוזים כמו גרנד מרנייה. לא היה לי כשהכנתי, אז לא יכולתי לנסות בעצמי, אבל נראה לי שייצא טעים לאללה.

8. סופגניית נסיכת המרשמלו

לנסיכות שבינינו: ממיסים במיקרוגל בהדרגה 66 גרם שוקולד לבן (4 שורות מתוך 6 בשוקולד של "עלית") ו-2 כפות שמנת מתוקה בפולסים של 20 שניות: מחממים 20 שניות, מערבבים בעדינות, מחממים ומערבבים שוב – וחוזרים על הפעולה עד שהשוקולד נמס לחלוטין. תזכרו שאנחנו רוצים לחמם את השוקולד הכי מעט שאפשר, כדי שיהיה נוח לעבוד אתו.

חותכים לקוביות כמה מרשמלו, ורודים ולבנים (אני פרסתי ל-4 וחתכתי כל פרוסה לשתיים או לארבע). מורחים מעט מקרם השוקולד הלבן על החלק העליון של הסופגנייה. נותנים לו להתייצב כדקה, ואז מדביקים עליו כמה חתיכות מרשמלו. מטפטפים מעל המרשמלו עוד מעט שוקולד לבן, ומעטרים בסוכריות ורודות או סוכר ורוד (אפשר לקנות בסופר באזור של מוצרי האפייה או בחנויות למוצרי קונדיטוריה, או להכין לבד על ידי ערבוב של מעט סוכר עם צבע מאכל).

הקרם הספיק לי לכ-10 סופגניות, והשתמשתי בסך הכל בשלושה מרשמלו - אז לא צריך להתפרע ולקנות כמויות.

סופגניית במבה, מישהו?

היו לי עוד מלא רעיונות לציפויים, אבל יש גבול לכל תעלול. אם אתם בכל זאת מחפשים עוד רעיונות אז נסו גם:

  • קרם שוקולד וחמאת בוטנים בעיטור במבה.
  • קרם שוקולד עם תמצית מנטה בעיטור שברי ממתקי מנטה מצופים בשוקולד.
  • קרם שוקולד מריר או לבן עם מעט אספרסו ו/או ליקר קפה.
  • קרם שוקולד לבן עם מעט פירות יער או אוכמניות.

בנוסף לציפוי, אפשר לשדרג כל סופגנייה גם עם הזלפה של קצפת העשויה משמנת מתוקה, קצת סוכר ותמצית וניל (וכפית או שתיים אינסטנט פודינג וניל, אם אתם אוהבים). המגבלה היחידה פה היא היצירתיות שלכם.

הערה מתודולוגית לגבי סופגניות אפויות: אם אתם אופים את הסופגניות שלכם, רוב המתכונים יגידו לכם שמיד עם הוצאתן מהתנור יש להבריש אותן בחמאה ולגלגל בסוכר. אם אתם מתכוונים להוסיף להן ציפוי או גלייז ותרו על הגלגול בסוכר, כי אז הציפוי לא יידבק אליהן טוב ויהיה לזה מרקם מוזר. תנו לחמאה להתייבש על הסופגנייה כמה דקות, ואז צפו אותה בציפוי שבחרתם. על ההברשה בחמאה מומלץ לא לוותר, כי אז יהיו לכם לחמניות מתוקות (שזה בסדר אם אתם בקטע, אבל הן קצת פחות סופגניותיות).

בשמי, ובשם מיכלאנג'לו וערפדי חתיכי, הרשו לי לאחל לכם ולמשפחותיכם חג אורים שמח!