שוקולד וסלון - שתי מילים שהקשר היחיד ביניהן, לכאורה, הוא הבקשה של ההורים שלנו שלא לאכול שוקולד על הספה בסלון. אבל בפריז, כמו בפריז, לשתי המילים האלה יש משמעות ברורה שהן חוברות להן יחדיו.

המונח "סלון" מתאר בצרפת תערוכת ענק, שמתקיימת בדרך כלל באחד מהיכלי התערוכות הענקיים הממוקמים בפריז ומושכת אליה עשרות או מאות אלפי מבקרים מכל העולם. רוב הסלונים מתקיימים במועד קבוע בכל שנה. לדוגמה, הסלון האווירי בלה בורז'ה, שישראל לוקחת בו חלק פעיל, מתקיים תמיד ביוני.

גם לסלון השוקולד יש מועד קבוע - הוא מתקיים בכל שנה בין אמצע אוקטובר לתחילת נובמבר. אם חושבים בהגיון, הרי שמיקומו של סלון השוקולד על לוח השנה אינו מפתיע. מדובר בעונה שבה פריז לובשת ארשת אפרורית וקרירה והטמפרטורה יורדת, כך שהיא אידיאלית לצרכיו של השוקולד - מוצר עדין ורגיש מאוד, הזקוק לתנאי אקלים מסוימים ומדויקים.

לפני הסלון – ביקור במטבח

אולי זה הרגע לצאת מהסלון אל המטבח ולהסביר מעט על השוקולד עצמו.

השוקולד מתחיל בעצם מפרי - כן כן, עכשיו כשיגידו לכם ששוקולד אינו בריא תוכלו לטעון בתוקף שלימדו אתכם שפירות הם בריאים. אפילו מועצת הפירות בישראל ממליצה על אכילת כמה פירות ביום. אם כן, השוקולד גדל על עצים - עצי קקאו. עצים אלה צומחים בדרך כלל במדינות קו המשווה, משום שהם זקוקים לאקלים טרופי. על עץ הקקאו גדלים תרמילים, שבכל אחד מהם כ-30 פולי קקאו.

לאחר קטיף התרמילים מפצחים אותם החקלאים ומוציאים מתוכם את הפולים. בשלב זה הפולים לחים ועטופים בקרום לבן, שנאכל על ידי שמרים הנמצאים עליהם. לאחר שהפול הבודד נותר עם קליפה דקה הוא מיובש – וכעת הוא מוכן להישלח לכל מקום בעולם. כמובן שתהליך ייצור השוקולד עצמו רק מתחיל כאן, ועל הפולים לעבור עוד תהליכים רבים כדי להפוך לשוקולד.

כדי להבין את הביטוי "מינימום מוצקי קקאו", שמופיע על כל אריזות השוקולד, יש להבין תחילה ממה בנויים פולי הקקאו. בכל פול יש 100% מוצקי קקאו, המורכבים משני חלקים: חמאת קקאו ואבקת קקאו. חמאת הקקאו היא החלק הדומיננטי (כ-55% מהפול) והיתר הוא אבקת קקאו. ככל שבשוקולד יש יותר מוצקי קקאו, כך לכאורה הוא קרוב יותר לפרי המקורי ומכיל פחות סוכרים ואבקות חלב שאותם מוסיפים במינונים שונים לשוקולדים מסוגים שונים. בשוקולד חלב, למשל, יש מינון גבוה של מרכיבים כמו אבקת חלב וסוכר.

כמו למוצרים רבים בחיינו, גם לשוקולד יש תקן. אחרי שהבנו כי אחוז מוצקי הקקאו בשוקולד משפיע על כל מרכיב בשוקולד (טעם, צבע, מתיקות ועוד), טבעי שנשאל את עצמנו איך בעצם נדע אם מוצר המונח לפנינו הוא אכן שוקולד או רק ממרח בטעם שוקולד (מוכר לכם?)

ובכן, התקן קובע כי מוצר שבו אחוז מינימלי מסוים של מוצקי קקאו, ייקרא שמו בישראל (ובעצם בעולם כולו) "שוקולד". לכן, על אף שקשה להאמין, גם שוקולד לבן מתאים לתקן ולכן ראוי להיקרא שוקולד. אגב, ישנן מדינות בהן התקנים מחמירים יותר ולא בטוח ששוקולד לבן יוכל להיכלל בהן במשפחת השוקולדים.

לונה פארק של שוקולד

אז עכשיו, אחרי שהבנו כמה השוקולד רגיש וממה הוא מורכב, ברור לנו כי גם לאחר יציאתו לאוויר העולם עלינו לדאוג לו לתנאים מתאימים. מכיוון שהשוקולד מכיל הרבה חמאת קקאו, קרי שומנים, הרי שהוא יכול להתרכך בקלות - ולכן מומלץ לאחסנו בטמפרטורה של 20-12 מעלות. מאחר שהשוקולד גם סופג ריחות ורגיש ללחות, יש לאחסן אותו בכלי אטום ובמקום יבש.

בשלב זה כבר ברור למה סלון השוקולד מתקיים בפריז באמצע אוקטובר-תחילת נובמבר - ולא, למשל, באמצע אוגוסט.

חברים, מי שמגיע לסלון השוקולד מגשים בעצם חלום שיש כמעט לכל אחד: להיות בעולם שכולו שוקולד. חשבו על ילד שנכנס ללונה פארק מלא במתקנים מרהיבים ולא יודע מאיפה להתחיל - זו בערך ההרגשה עת דורכת כף רגלכם באולם התערוכה הענק. מדובר בעצם בהאנגר עצום ממדים, שבו דוכנים של מאות יצרני שוקולד מכל העולם. כמויות השוקולד שעוטפות אתכם מכל כיוון הן עצומות, ואם יותר לי להגיד - אפילו מרגשות עבור מי שממש מחבב את התחום.

אז מאיפה מתחילים? ובכן, פשוט תתחילו ללכת בשבילים המוקפים בחום הטעים הזה, ולאט לאט תבינו את מבנה האולם. כמו בכל תערוכה, יש כאן מסלול מתפתל שבסופו של דבר מביא אתכם אל נקודת ההתחלה. ואל חשש: גם אם תאבדו קלות, זכרו שתמיד יש לידכם שוקולד שייתן לכם את האנרגיה להמשיך במסע.

הדבר הנפלא ביותר הוא שכמויות השוקולד שאפשר לטעום בסלון הן בלתי מוגבלות. כן כן, גם האירופאים אוהבים מאוד לקבל טעימות בחינם, והתחושה בסלון היא שכולם נהיו ישראלים ליום אחד. המוני אדם עוברים מדוכן לדוכן, וחוזר חלילה, וגורסים כמויות אדירות של שוקולדים מכל הסוגים, המינים והצבעים. כמובן שכל הדוכנים מציעים גם את כל מרכולתם למכירה. יצרני שוקולד רבים מציגים מוצר - או אפילו קו מוצרים - שפותחו במיוחד לסלון, ומציעים מבצעים שלא תמיד אפשר למצוא אותם בחנויות השוקולד בפריז.

בסלון נערכים גם אירועי שוקולד שונים, כמו תערוכת בגדי מעצבים העשויים רק משוקולד או תחרות של שוקולטיירים מקצוענים המכינים פרלינים מדהימים מול עיניו המשתאות של הקהל, ומתחרים ביניהם על תואר השוקולטייר הטוב ביותר. פעילות מעניינת נוספת מתרחשת במתחם ההדגמות, שבו מדגימים בכל יום שוקולטיירים הכנה של מתכוני שוקולד שונים. בסיומה של כל סדנה מחולקים תוצריה לקהל, למקרה שבדמו לא זורם מספיק שוקולד.

כמובן שגם לילדים דואגים בסלון השוקולד, בין השאר עם מיצגים וסדנאות.

גם למקצוענים יש השנה סלון – שבאופן לא מפתיע נקרא סלון השוקולד המקצועי. סלון זה מתקיים פעם בשנתיים, ופתוח רק לאנשי המקצוע בתחום השוקולד. הוא מתקיים באולם הצמוד לסלון השוקולד המרכזי, והביקור בו מומלץ למי שמחפש טרנדים חדשים, פיתוח עסקי והיכרות עם דמויות מרכזיות בתחום השוקולד בעולם.

סלון השוקולד – מדריך שימושי

איפה? סלון השוקולד מתקיים מדי שנה בפארק התערוכות Paris Expo - Porte de Versailles, הממוקם בדרום-מערב פריז. בפארק אולמות רבים המיועדים לתערוכות וכנסים - מעין גני התערוכה, אבל בממדים אירופיים מדהימים. בדרך כלל מתקיימת התערוכה באולם 5, שנמצא ממש מול הכניסה לפארק.

מתי? הסלון המרכזי יתקיים בין 20 ל-24 באוקטובר, ויהיה פתוח בכל יום בשעות 19:00-10:00. הסלון המקצועי יתקיים בין 19 ל-21 באוקטובר, ויהיה פתוח כל יום בשעות 18:00-09:00.

איך מגיעים? כדאי להגיע במטרו, כלי תחבורה נוח ומהיר שמביא את המבקרים ישירות לסלון. יש לקחת את קו 12 ולרדת בתחנת Porte de Versailles.

כמה עולה? כרטיס למבוגר: 12.5 יורו. כרטיס לילדים בני 12-3: 6 יורו. ילדים בני פחות משלוש נכנסים בחינם. לסלון המקצועי אפשר להזמין באינטרנט תג משתתף חינמי (במקום תעלה כניסה 30 יורו).

כדאי לקנות כרטיסים מראש? קחו טיפ חשוב ממני, למודת התורים בעיר האורות: בכל אירוע שאפשר לרכוש אליו כרטיסים מראש - עשו זאת. לא תאמינו כמה זמן תחסוך לכם הרכישה המוקדמת כשתגיעו למקום. כרטיסים לסלון השוקולד אפשר לרכוש ברשת חנויות המוזיקה FNAC, שלה סניפים רבים בפריז (בין השאר בשאנז אליזה ובלה דפאנס). אם אתם מתכננים להגיע לסלון, היכנסו יום קודם לאחת מחנויות הרשת וגשו לקופת הכרטיסים, שם תוכלו לרכוש כרטיס באותו מחיר ובדרך כלל ללא עמידה בתור. כשתגיעו לסלון עצמו, בדקו היכן הכניסה לאנשים שכבר יש בידיהם כרטיסים. היזהרו שלא לעמוד בטעות בתור לרוכשי הכרטיסים, משום שהוא ארוך מאוד וההמתנה בו יכולה להיות מייגעת ומיותרת.