לאחרונה קיבלתי את מבוקשי - הספר How to Cook Everything Vegetarian ("איך לבשל את כל המאכלים הצמחוניים") של מארק ביטמן. שמא תחשדו שהכותרת יומרנית מדי - מדובר בספר מסיבי. ענקי. גרגנטואני. באמת ייתכן שיש שם הסבר לבישול כל מתכון צמחוני עלי אדמות. הספר היחיד ברשותנו שגדול יותר מהכרך עב הכרס הזה, על כל 995 עמודיו, הוא האטלס הנוירואנטומי שהושאל מהאוניברסיטה.

בהתחלה חשבתי שאקרא את הספר לפי סדר, אבל זה התחיל להרגיש לי קצת כמו עונש. אז אני משאירה אותו לצד הספה ובכל פעם שאני עוברת לידו ויש לי דקה פנויה אני פותחת בעמוד רנדומלי ומדפדפת קצת. כך גיליתי שמארק ביטמן יודע לתאר כל מאכל כאילו הוא המאכל הטעים בעולם. פתחתי בפרק על קציצות לצמחונים והתחלתי להזיל ריר כשקראתי את התיאור של המבורגר צמחוני המבוסס על חומוס ושזיפים מיובשים. בעולם של ביטמן הכל איכותי וטרי, מקומי וטהור, וכל שילוב של מרכיבים טומן בחובו פוטנציאל לאלכימיה קסומה של טעמים וניחוחות.

לאט לאט אני מתחילה להכין משם מתכונים. חלקם מוצלחים וחלקם פחות.

באחד הימים נחתתי באמצע הפרק על סלטי ירקות. היו שם שלל רעיונות שאני מתכוונת להתנסות בהם, אבל הראשון שתפס לי את העין היה הגרסה של ביטמן לקולסלואו. אני ממש לא מחבבת סלטים עם מיונז ושמחתי לראות שכאן אין בסלט את הממרח הלבנבן והמושי הנ"ל. אבל אז גיליתי שהמתכון כולל כוסברה – ומכיוון שחלק מבני משפחתי יעדיפו לאכול סבון על פני כוסברה, נאלצתי לוותר. לשמחתי, רשימת הווריאציות הצילה את המצב עם גרסה מעניינת: קצת מתוק, קצת חמוץ קצת פיקנטי - נשמע לרוחי.

הכנתי את הסלט ל"על האש" שעשינו באותו ערב, ואמא שלי העירה שהוא לא רק טעים, אלא גם מתאים מאוד לראש השנה. למה? בגלל הסימנים, אלה שכולם זוכרים באהבה מהגן: אוכלים דבש לשנה מתוקה; רימונים, שירבו זכויותינו כגרעיני הרימון; ותמרים כדי שייתמו אויבנו.

אז הסלט הזה כולל כמה סימנים של ראש השנה: גזר - שיבטלו כל גזירות קשות מעלינו; כרוב - שיקרב משיח צדקנו; ותפוח - שיתפחו אויבנו ויהיו שמנים, בעלי כולסטרול גבוה וניידות מוגבלת. טוב, כנראה שזו לא המשמעות - אבל התפוח הוא כבר מאכל חג מסורתי גם בלי הקשר מילולי ברור (אגב, מנהג רווח בקרב בני ישראל הקדושים הוא שאם אתם רוצים להמציא סימן לראש השנה פשוט הפכו את שם המאכל לפועל ותוסיפו אחרי זה את אויבנו. שניצלים - שישנצלו אויבינו. בורקס - שיתברקסו אויבינו. רואים? עובד יופי).

הסלט המקורי והקליל הזה מתאים גם לימים שאחרי זלילות ראש השנה – וכמובן שאפשר להכין אותו גם סתם ככה, כשמתחשק לכם לגוון בסלטים.

סלט כרוב עם גזר ותפוחים

מבוסס על: מתכון של מארק ביטמן מתוך הספר הנפלא How to Cook Everything Vegetarian

עלות: כ-8 שקלים

כמות: קערת סלט גדולה, שתספיק כתוספת לארוחה של 10 סועדים לפחות

מרכיבים

  • 1 כף חרדל דיז'ון
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 1 שן שום כתושה
  • 3 כפות שמן
  • 1/2 כרוב ירוק פרוס דק (לי יצא כ-12 כוסות כרוב פרוס)
  • 2 גזרים מגוררים
  • 1 בצל קטן מגורר (לא צריך לסחוט, אבל אל תוסיפו את כל הנוזלים)
  • 2 תפוחים קלופים ומגוררים
  • 1 תפוח חתוך לקוביות בגודל 2-1 ס"מ

אופן ההכנה

  1. מערבבים בצנצנת את החרדל, מיץ הלימון, השום והשמן.
  2. שמים את שאר החומרים בקערה, מערבבים ויוצקים מעל את הרוטב.