אוגוסט נגמר, אלול התחיל, הלימודים התחילו. גם מבוגרים משעממים כמוני, שלא זוכים לליווי המתמיד של משרד החינוך בציון חגי ישראל ועונות השנה, מרגישים בהבדל. בנוגע לליווי של משרד החינוך - אני ממש לא אומרת את זה בציניות. בעבודה של מבוגרים כל יום הוא פחות או יותר אותו דבר. אין ועדת קישוט שתולה עלים מבריסטול בסתיו, תפוחים בראש השנה ודגלים ביום העצמאות. אין מורה שמלמדת שירים לחגים. אין שיעור מלאכה כדי להכין קישוטים לסוכה. זה חסר לי, אני מודה. כילדה הייתי מחוברת הרבה יותר למעגל השנה שלנו.

לכן, החלטתי לעשות הכנסה עצמית לאווירה, לפחות עד שיהיו לנו ילדים שיכינו יצירות עונתיות וישירו את אותו השיר לחג בתדירות גבוהה מזו שגלגל"צ מנגנים בה את ברונו מארס. אז בשבועות הקרובים יהיו כאן מתכונים ברוח אלול-תשרי-סתיו. עוד לא החלטתי לגמרי מה זה אומר, אבל יש לי כמה רעיונות. תפוחים, מאכלים לראש השנה... נראה מה מבין הניסיונות הקולינריים שאני מתכננת יעבור את הרף.

נתחיל עם אינטרפרטציה למאכל בריטי / אמריקאי פופולרי - צ'יקן פוט פאי. במקור זהו מעין פאי, מבצק עלים או בצק פריך, שממולא בתערובת קרמית של עוף וירקות. במטבח הישראלי לא כל כך מקובל לעשות פשטידות עם עוף - אנחנו נוטים יותר לכיוון החלבי-פרווה-ירקותי. למרות זאת, לדעתי זה רעיון שבהחלט שווה לאמץ: יש פה שימוש שונה ומרענן בחזה עוף, כשההקפצה המהירה והבצק שמגונן עליו בזמן האפייה עוזרים למנוע את התייבשותו.

באופן מסורתי, המלית של צ'יקן פוט פאי מכילה ירקות סולידיים למדי - גזר, אפונה, סלרי, בצל וכדומה. לכן, שמצאתי ברשת את הגרסה של רייצ'ל ריי למתכון הזה, שבה מוחלפים האפונה והגזר בתפוחים חמוצים - הייתי חייבת לנסות. אחרי כמה נסיונות התאפסתי על הגרסה שלי: מלבד כמה שינויים בכמויות וביחסים, אני מחליפה את בצק העלים בבצק שמרים - כדי להוריד עלויות ולהגביר את אפקט ה"ממממממ...." שמתקבל כשהמאפה בתנור.

שילוב המרכיבים שבמתכון אולי יישמע לחלקכם קצת מוזר - אבל האמינו לי, שווה לנסות. המתיקות-חמיצות מהתפוחים והשורשיות הירוקה מהסלרי מתחברות עם העוף והטימין למלית סמיכה ומלאת טעמים שעליה מגונן בצק רך וריחני. השילוב של עוף-סלרי-תפוחים-בצק מוכר מאוד במטבח האנגלו-אמריקאי, שם מככבים באופן קבוע בארוחות החג עופות עם סטאפינג - מלית של קוביות לחם עם בצל, סלרי ולפעמים גם תפוחים, פטריות או אגוזים.

המתכון עלול להיראות כאילו יש בו הרבה עבודה - צריך להכין בצק, לטגן את מרכיבי המלית, להרכיב ולאפות - אבל בעצם, מדובר במנה שהיא ארוחה שלמה. אפשר להגיש אותה כמנה עיקרית בארוחה, עם תוספות אם רוצים, וזו דרך מצוינת ליצור עיקרית גדולה בעלות נמוכה יחסית, בגלל ה"מתיחה" של העוף עם בצק וירקות. אבל מכיוון שיש לכם פה עוף, פירות, ירקות ופחמימות, אפשר גם להגיש רק אותה ככוכבת הבלעדית של הארוחה, עם סלט ירוק קטן בצד לכל היותר.

פשטידת עוף עם סלרי ותפוחים

מבוסס על: מתכון של רייצ'ל ריי; הבצק מבוסס על המתכון ל"בצקיצי" עם קצת שינויים שלי.

עלות: כ-33 שקל

כמות: כ-12 מנות

מרכיבים

לבצק
  • 3 כוסות קמח
  • 2 כפות סוכר
  • 1 כפית מלח
  • 3/4 כף שמרים יבשים
  • 3 כפות שמן
  • קצת פחות מכוס מים

למלית
  • 1 ק"ג חזה עוף (יצא לי פרפר וחצי)
  • 2 תפוחים ירוקים חמוצים קטנים
  • 1 בצל בינוני
  • 4 גבעולי סלרי, כולל עלים
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 כפות שמן צמחי (קנולה, תירס וכדומה)
  • 1/2 כפית טימין
  • 1 עלה דפנה
  • 1/2 כפית מלח
  • כמה סיבובי מטחנה של פלפל שחור גרוס
  • 2 כפות קמח
  • 1 כוס מיץ תפוחים

אופן ההכנה

הבצק
  1. מערבבים בקערה גדולה את כל המרכיבים היבשים. מוסיפים את השמן ואז מוסיפים בהדרגה את המים עד לקבלת בצק אחיד ולא דביק מדי.
  2. לשים 5-3 דקות, מעבירים לקערה, מכסים ומתפיחים כשעה, עד להכפלת הנפח.

המלית
  1. בזמן שהבצק תופח מכינים את המלית. חותכים את העוף לקוביות בגודל 3-2 ס"מ בערך. חותכים את התפוחים לקוביות באותו הגודל. קוצצים את הבצל, וקוצצים גס את הסלרי.
  2. מחממים את שמן הזית בסיר גדול. מטגנים את נתחי העוף 8-7 דקות, עד שהם משנים את צבעם אבל לא מבושלים עד הסוף. מעבירים את העוף לקערה ושומרים בצד.
  3. מחממים באותו הסיר את השמן הצמחי. מוסיפים את התפוחים, הבצל, הסלרי, הטימין, עלה הדפנה, המלח והפלפל, ומבשלים 10-8 דקות, עד שהירקות מתרככים.
  4. מוסיפים את הקמח, מערבבים ומבשלים כדקה.
  5. מוסיפים את מיץ התפוחים ומערבבים.
  6. מחזירים את העוף לסיר ומבשלים 3-2 דקות, עד שהרוטב מסמיך.

הרכבת הפשטידה
  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. משמנים קלות תבנית מלבנית גדולה (40X30 ס"מ). מחלקים את הבצק לשניים - אחד החלקים צריך להיות מעט גדול יותר.
  3. מרדדים את החלק הגדול יותר של הבצק לגודל התבנית, כולל השוליים (אפשר גם למתוח עם הידיים). מרפדים את התבנית בבצק.
  4. יוצקים לתבנית את תערובת העוף. דגים את עלה הדפנה ומשליכים אותו.
  5. מרדדים את החלק השני של הבצק לגודל התבנית ומכסים את מילוי העוף.
  6. אופים 40-30 דקות, עד שהבצק מזהיב.

עוד מתכונים וטיפים – בבלוג בישול בזול