יש ערבוב מאוד משונה של גבוה ונמוך בחיבתי לאוכל. מצד אחד, אני אוהבת אוכל מורכב, מיוחד ומעניין שמאתגר את החך. אני (אוהבת לחשוב שאני) מזהה ויודעת להעריך חומרי גלם איכותיים.

מצד שני, אני אוהבת כמה דברים כל כך נמוכים. למשל: פרוסטינג מקופסה; סוכריות עם צבעי מאכל זרחניים; סלמי מכל הסוגים (האלה שאנשים מצקצקים עליהם בלשון ואומרים "את יודעת ששמים בזה את כל השאריות של הפרה?!")

אז לאלה מכם שחושבים שסלמי ופסטרמה הם מעשה השטן, עשו לעצמכם טובה ודלגו על הכתבה הזאת. הלאה פודיז! אנחנו מדברים היום על אוכל נמוך (אבל טעים!)

מישהו כאן חווה את חוויית הדלי היהודי-אמריקאי? מדובר במעדניות מסורתיות המציעות שלל בשרים מעושנים ומיושנים, סלטים ואוכל מוכן לקחת הביתה, לרוב מהז'אנר האשכנזי המסורתי, כמו קוגל ומרק קניידלעך. כשהמשפחה שלי ביקרה את סבא וסבתא בניו יורק, תמיד היינו סועדים לפחות ארוחת צהרים אחת בדלי השכונתי, ותמיד הזמנתי את אותו דבר: שני משולשי סנדביץ' מלחם שיפון (פעם אחת ניסיתי להזמין לחם לבן ותקעו בי מבט של "מה את, גויה?") מלאים עד להתפקע בבשר פרוס דק - לשון, האהוב עלי, אם היה להם, ואם לא אז קורנביף או פסטרמי (מבשר! לא עוף או הודו). בראש כל משולש סנדביץ' תקעו קיסם עם צלופן צבעוני בקצה, בניסיון נואש אך חינני למנוע התמוטטות, ולצד הסנדביץ' נח מלפפון חמוץ שמנמן ומגובשש.

(הפסקת ריור קצרה)

אוקיי. אפשר להמשיך.

ובכן, המתכון של היום הוא קלאסיקה מודרנית של יהודי הגאלדענע מדינה. מתכון שרק יהודים אמריקאים, חובבי מעדניות הדלי, היו יכולים להמציא - דלי רול.

דלי רול (זה? זו?) רולדת בצק שבתוכה פרוסות נקניק (פסטרמה, למשל) עם רטבים מתוקים ופיקנטיים. סוג של סנדביץ' קולקטיבי אפוי. הדלי רול הוא אופנה קולינרית חדשה יחסית שתפסה חזק, וכיום מככבת כמתאבן או כמנה עיקרית בארוחות שבת ברחבי ארצות הברית. כמובן שלכל בלבוסטה אמריקאית טובה יש גרסה משלה: יש שמורחות בחרדל ויש שמוסיפות קטשופ, מיונז או טריאקי. יודעי ח"ן מוסיפים גם אקסטרות כמו בצל מטוגן או פירה. הגרסה המקורית עושה שימוש בבצק עלים, אבל כדי להוריד עלויות (ולהעלות את הסיכוי שהאורחים שבדיאטה יסכימו לגעת בזה) אני מחליפה אותו בבצק שמרים.

דלי רול הוא אחלה דרך להאכיל הרבה אנשים די בזול. לא צריך כמות גדולה של בשר, מכיוון שלבשר מעושן יש טעם חזק ודומיננטי. נוסף על כך, לא צריך להשקיע בנקניק או בפסטרמה איכותיים במיוחד כדי שזה ייצא טעים. לכו למעדנייה ושאלו מהם הנקניקים הכי זולים שיש להם, אל תתביישו (ואם מישהו פה אומר עכשיו איכס, כנראה שהוא היה צריך להפסיק לקרוא כשאמרתי בהתחלה).

כל הסיפור הזה של דלי רול אולי יישמע קצת מוזר לחלקכם, אבל סמכו עלי. כדאי לנסות.

דלי רול

מבוסס על: הבצק מבוסס על בצקיצי עם קצת שינויים. היתר - אינטרפרטציה שלי למתכון מוכר.

עלות: כ-20 שקל

כמות: 2 מאפים - יספיק לכ-8 אנשים לפחות כמנה עיקרית בלעדית, או ל-16 כמתאבן או כמנה עיקרית נוספת.

מרכיבים

  • בטטה גדולה
  • 300 גרם סלמי, פסטרמה או שילוב של השניים
  • חרדל
  • רוטב צ'ילי מתוק

לבצק
  • 3 כוסות קמח
  • 3 כפות שמן
  • 2 כפות סוכר
  • 1 כפית מלח
  • 3/4 כף שמרים
  • קצת פחות מכוס מים

לציפוי המאפה (לא חובה)

ביצה טרופה

שומשום או פרג

אופן ההכנה
  1. מכינים את הבצק: מערבבים את כל המרכיבים היבשים בקערה גדולה ומוסיפים בהדרגה את המים עד לקבלת בצק אחיד ולא דביק מדי. לשים 5-3 דקות. מעבירים לקערה, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים עד להכפלת הנפח, כשעה.
  2. בזמן שהבצק תופח מבשלים את הבטטה: מקלפים, חותכים לכמה פרוסות עבות ומבשלים במים רותחים כ-20 דקות, עד שהבטטה רכה. מסננים (את מי הבישול אפשר להוסיף למרק, חבל לזרוק) ומועכים למחית.
  3. כשהבצק מוכן מחלקים אותו לשניים. מרדדים כל חלק לעלה שרוחבו קצת פחות מרוחב תבנית האפייה שלכם.
  4. מורחים כל עלה בחרדל ובצ'ילי מתוק לפי הטעם (אני משתמשת בכפית וכף מכל אחד, בהתאמה) ובחצי מהבטטה המעוכה. מסדרים מעל מחצית מפרוסות הנקניק, כך שיכסו את העלה באופן פחות או יותר אחיד.
  5. מגלגלים כל עלה לרולדה. מעבירים את הרולדות בזהירות לתבנית אפייה ומניחים אותן כך שה"תפר" של הבצק פונה כלפי מטה. מקפלים את הקצוות כלפי מטה ותוחבים אותם מתחת לרולדה, כדי שהמילוי לא יברח החוצה. מורחים על הרולדות ביצה טרופה ומפזרים שומשום או פרג, אם רוצים.
  6. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד שהבצק מזהיב, בערך חצי שעה (תלוי בתנור).
  7. מגישים חם או חמים, כמתאבן או כמנה עיקרית.