רוצים להגיע למקומות מיוחדים? תקראו את מה שלמטה (צילום: רימה אולברה)


רומא היא עיר שבחיים לא תימאס עלי. יש בה בכמויות את כל מה שאני אוהבת: היסטוריה, אמנות, ארכיטקטורה, קניות, והכי חשוב - אוכל ויין נפלאים!

לפני כחודש, בעלי אלון ואני אמרנו לעצמנו: למה שלא נברח לשבוע לרומא? אנחנו מתגעגעים, ומחיר כרטיסי הטיסה ברצפה. אמרנו - ועשינו!

אבל לפני שנתחיל עם ההמלצות, תקשיבו טוב: רומא, עד כמה שאני אוהבת אותה, יכולה להיות מלכודת תיירים איומה. אפשר להישאב בה בקלות לכל מיני מקומות נוראיים, שלא הייתי נותנת את האוכל שמגישים בהם אפילו לחתולים שלי!

תייר יכול לשבת בתמימות בבית קפה, לשתות יין, לאכול איזה אנטיפסטי – והופ, לקבל חשבון גבוה פי חמישה מזה שמוגש למקומיים! איך לומר את זה בפשטות? finire in merda. אז חברים, לפני שאתם נוסעים לרומא כדאי שתעשו שיעורי בית.

אם תעקבו אחר ההמלצות שבשורות הבאות, אני מבטיחה לכם שתגיעו למקומות יוצאי דופן – ותיהנו. מי שמכירים אותי יודעים שאני לא מבקרת נחמדה או אדיבה, כך שאם אני כבר ממליצה על מקום, סימן שחוויתי בו חוויה מדהימה, מהתחלה ועד הסוף – ויותר מפעם אחת.

ועוד משהו חשוב: כשאתם בחופשה ברומא (או בעצם, בכל מקום אחר) – תירגעו! אף פעם לא הבנתי את התיירים שקמים בשש בבוקר עם סדר יום שמתוכנן ברזולוציה של 15 דקות. יש להם רשימה של כל אטרקציה בטווח של 100 ק"מ – מבנים היסטוריים, מוזיאונים, כנסיות וכדומה – והם רצים ממקום למקום כמו משוגעים, מזיעים, מתנשפים, עם ספרי הדרכה בידיהם, בודקים ומעדכנים בקפדנות את הרשימות שלהם. פיאצה נבונה – יש! הקפלה הסיסטינית – יש! הקולוסיאום – יש! וכך חוזר חלילה עד כדי בחילה. לא פלא שבסופה של החופשה הם סחוטים, עצבניים, מתוחים ועייפים.

קחו את הזמן כדי לחקור את הרחובות והשכונות (צילום: רימה אולברה)

לעומת זאת, כך נראה יום טיפוסי כשאלון ואני יוצאים לחופשה:

11 בבוקר: מתעוררים.

12 בצהריים: יושבים בבית קפה ליד המלון, שותים בקבוק יין ואוכלים קצת שארקוטרי.

2 בצהריים: מסתובבים בעיר, עושים קצת קניות, עוצרים בעוד בית קפה, מסיימים בקבוק יין נוסף - ומשם למוזיאון.

5 אחר הצהריים: יושבים בבית קפה ושותים את האפריטיף האהוב עלינו, "סן ביטר" – הוא דומה לקמפרי, אבל מרוכז יותר, נטול אלכוהול ומוגש בבקבוקים קטנים וחמודים במיוחד. מושלם עם סודה, ובאמת מכין אותך לשעות הבאות – שבהן תאכל ותשתה כמו ויקינגי זועם.

6 אחר הצהריים: חוזרים למלון, עושים אמבטיה מרגיעה, מזמינים קוקטייל משירות החדרים, מתלבשים לארוחת ערב - כי כמו שאבא שלי אומר: אתה לא יכול לצפות שאנשים יתייחסו אליך ברצינות כשאתה לבוש כמו קבצן.

8 בערב: מסתובבים, קופצים במונית לאזור אחר בעיר ומתרשמים שם מקסמם של הסמטאות והרחובות הצדדיים – אחת הפעילויות האהובות עלי בכל עיר שבה אני מבקרת.

9 בערב: אוכלים ארוחת ערב - מוודאים שהזמנו מנות רבות, שמספיקות לפחות לארבעה אנשים, וכמובן ששותים שני בקבוקי יין.

חצות: מתנודדים בחזרה למלון, מקווים שנזכור להוריד את הנעליים - ולישון.

למחרת: חוזר חלילה!

את האמת: זה לא נשמע פי מיליון יותר טוב מטיול של 14 שעות ללא הפסקה עם לוח זמנים שמחולק לרמה של דקות?

ועכשיו – להמלצות:

מלון Ludovisi Palace

ישנו במלון הזה שלוש פעמים, ויש לי רק מחמאות לגביו: מיקום נהדר, חדרים טובים, צוות אדיב ויעיל שיעשה כל דבר שתבקשו (הזמנת מקום במסעדה, מציאת כרטיסים לתערוכות, הפנייה למקומות נהדרים וכולי) ומחיר מצוין ביחס לתמורה.

Via Ludovisi, 43
http://www.ludovisipalacehotel.com

אל תוותרו על שוק העגל. Al 34 (צילום: אתר המסעדה)

Al 34

המקום האהוב עלי ברומא. בביקור הקודם שלי ברומא התאכזבתי לגלות שהמסעדה כבר לא טובה כפי שהיתה, אבל לשמחתי הם החליפו את השף – וכיום המקום טוב מאי פעם. לפיכך, אכלנו שם הפעם שלוש פעמים (תבקשו את המלצר פריס רנזו ותגידו לו ששלחו אתכם רימה ואלון, הישראלים שישבו שם כל הזמן ואכלו ושתו כל דבר שהם מגישים). רשימת המנות שאסור לוותר עליהם ארוכה: שוק עגל (Stinco di Vitello), פרחי זוקיני (Fiori di Zucca), עולש ופול, ריזוטו שחור עם פירות ים, סלט ארטישוק נא, סוג אחר של עולש (radicchio) עם גורגונזולה, קרפצ’ו קישואים עם כמהין, ריזוטו, סוגים שונים של פסטה ודג טורבו (פוטית) נפלא. בקיצור: כל דבר שאכלנו שם הפעם היה מושלם.

Via Mario de’ Fiori, 34
המסעדה סגורה בימי שני.
http://www.ristoranteal34.it

רימה מתנפלת על פטריות פורצ'יני ב-Hostaria Romana (צילום: אלון וובמן)

Hostaria Romana

אוכל רומאי אותנטי, עם מנות בשר נפלאות וה-"tonnarelli cacio e pepei" (פסטה בשלושה סוגי פקורינו ופלפל) הטוב ביותר שאכלתי בחיי. לכו לשם לארוחת צהריים, חפשו את המלצר המבוגר בעל השיער המאפיר והשפם, וספרו לו ששני הישראלים שאכלו שם כל יום בצהריים ושתו שני בקבוקי יין בכל פעם שלחו אתכם. הזמינו עגל צלוי או חזיר צעיר צלוי ופריך - וכמובן אל תחמיצו את הפסטה בגבינה השמימית. אה, וגם את סלט הפונטרל (puntarelle)!

Via del Boccacio 1
המסעדה סגורה בימי ראשון
www.hostariaromana.it

Antica Taverna Mangia Bene

לצערי, יותר ויותר תיירים פוקדים את המקום – אבל האוכל עדיין פשוט, טעים וזול להפליא. הזמינו את ארנבת (coniglio), פרחי זוקיני ממולאים באנשובי, סלט פונטרל, קרוקט בקלה ואת הטלה הצלוי. כל מנות הפתיחה והמתאבנים מצוינים.

שימו לב: הימנעו מהפסטה בכל מחיר - היא מותאמת לתיירים וזה פשוט לא זה.

Via Monte Giordano, 12
http://www.anticatavernamangiabene.it

da Francesco

קרוב מאוד לאנטיקה טברנה יש מקום מצוין נוסף - da Francesco . המקום מגיש מנות פשוטות אך משובחות – בשרים, פיצה ופסטה. לפני שתיכנסו למסעדה, סביר להניח שתיתקלו בכיכר בחבורת ברנשים מזדקנים שיושבים כל היום מתחת לעץ תאנה ומשחקים שחמט.

piazza del Fico
06 6864009

משחקים שחמט מתחת לעץ התאנה ב-piazza del Fico (צילום: רימה אולברה)

Ciccia Bomba

הייתם מצפים שמקום שנמצא ממש ליד פיאצה נבונה יהיה מלא בתיירים ומחורבן, אבל המקום היומיומי הזה יפהפה, המחירים נמוכים להפליא והאוכל פשוט טעים.

שבו רק בחוץ, בסמטה האחורית המקסימה - אפילו אם תצטרכו לחכות! הפיצות מצוינות, אך הקפידו לבקש שישימו לכם רק מעט גבינה. בפעם הראשונה שאכלנו שם גילינו שלתיירים הם שמים על הפיצה כמות כפולה של גבינה, כי הם יודעים שכך נהוג במדינות אחרות – אבל כמובן שהפיצה טעימה יותר עם מעט גבינה. בפעם השנייה שאכלנו שם תיקנו את הטעות, והפיצה היתה מעולה.

Via del Governo Vecchio, 76

Ristorante Peppone

מקום מפואר ויקר יותר מהאחרים שמופיעים כאן - אבל שווה כל יורו. לכו לשם בצהריים, אז האווירה יותר משוחררת ונעימה.

המקום נמצא ממש ליד המלון שעליו המלצתי קודם, ומפורסם במנת ה- Cacio e Pepe שלו (פסטה עם שלושה סוגים של גבינת פקורינו ופלפל שחור). זה אולי נשמע משעמם, אבל זה ממש לא - ואני פשוט אוהבת את המנה הזאת. הזמינו אותה עם טליאטלה. סלט התמנון (ensalata di polpo) מצוין גם הוא וסטייק הטרטר נפלא. מקום נהדר ללא תיירים.

60 via Emilia
http://www.peppone.it

המעדנייה הטובה ברומא. Castroni (צילום: אתר המעדנייה)

Castroni

המעדנייה הטובה ביותר ברומא. יש שם דברים שאי אפשר למצוא בשום מקום אחר: aliccette (שהם, תאמינו או לא, דגי אנשובי שאך בקעו ומיד נכבשו בשמן זית ובמלח), בוטרגה סיציליאנית משובחת, אבקת פרחי בר שנאספה על ידי דבורים מסרדיניה, צלפים קטנים כבושים במלח אטלנטי, פטריות מיובשות מהסוגים הטובים ביותר, קוויאר של טובי היצרנים בעולם ועוד ועוד. באמצע החנות יש בר, שבו אפשר לשתות בעמידה קוקטיילים וליקרים. בקיצור: פנינה אמיתית, שלעולם איני מחמיצה כשאני ברומא.

Via Cola di Rienzo, 196
06-687-4383
www.castronicoladirienzo.com

Cherry

ולסיום, משהו שלא קשור לאוכל: אני מאוד אוהבת בשמים – רצוי שיהיו כמה שיותר נדירים - ומאמינה שבושם יכול להשפיע על מצב הרוח ועל התחושות של אדם, בדיוק כמו שאוכל יכול. לדעתי, בושם משובח (לא כזה שמיוצר במפעל ונמכר בחנויות כלבו) יכול לשנות את הביטחון העצמי ואת האופי של מי שמשתמש בו.

אם גם אתם אוהבים בשמים נדירים – אל תפספסו את Cherry . בעלת המקום, מרינה, היא סומליה של בשמים, ויכולה לשדך לכם בשמים שיתאימו לכימיה של גופכם ולאישיות שלכם באופן מושלם. מבין הבשמים שנמכרים בחנות אני אוהבת במיוחד את אלה של Eau d’Italie ושל Il Profumo, אבל תמצאו במקום עוד מאות בשמים של יצרני בוטיק אחרים - כל אחד מהם נבחר בקפידה על ידי בעלת המקום המצוידת בידע אינסופי. החנות נמצאת ממש ליד המדרגות הספרדיות.

Via Francesco Crispi, 73
לדף הפייסבוק של החנות - לחצו כאן


טוב, הפוסט הזה יצא קצת משליטה. מצטערת, אבל הזהרתי בהתחלה שרומא היא אחת הערים האהובות עלי! אני מקווה שגם אתם חושבים ככה - כי חופשה ברומא היא באמת La Dolce Vita !