והנה, שוב אנו מוצאים את עצמנו קרבים והולכים לעונת המנגלים. קרניבורים יעלוזו, אוכלי בשר יגילו וצמחונים יסגרו את החלונות, יגיפו את התריסים ויחכו לשבועות.

מפסח, דרך יום העצמאות ול"ג בעומר (שבו הלך המחשבה הוא "מדורה => הי, אני רעב => אי אפשר לבשל במדורה שום דבר מלבד תפוח אדמה שרוף => בואו נעשה מנגל ליד המדורה!"), כשהמהדרין מקפידים גם על יום ירושלים, לא חסרות סיבות לבטא את שמחתנו דרך צליית בשר.

הבעיה היא שארוחה שמרכזה, בסיסה ומהותה הן בשר עלולה להיות יקרה מאוד. אם אתם מתכוונים לעשות מנגל מרובה משתתפים, או רחמנא ליצלן כמה כאלה, כדאי שכבר עכשיו תתחילו לדבר עם הפקידים בסניף הבנק שלכם לגבי הגדלת מסגרת האשראי, או לפחות הלוואה קצרת מועד.

לחלופין, אפשר לנהוג בתבונה ובאיפוק.

הנה כמה רעיונות:

ספקו אופציות זולות לנשנוש במשך כל זמן המנגל

מנגלים יכולים להימשך שעות, אבל זה לא אומר שחייבים לתת למשתתפים אספקה בלתי פוסקת של בשר במשך חצי יום. הצטיידו במגוון סלטים, תוספות ונשנושים, וגם באופציות בשריות זולות כמו כנפיים במרינדות שונות. בשלב כלשהו אנשים כבר אוכלים כי משעמם להם, לא כי הם באמת רעבים.

הורידו את מינון הסטייקים

האמת כואבת אבל היא צריכה להיאמר: לא חובה שכל אחד יאכל שלושה סטייקים - שהם לרוב המוצר הכי יקר במנגל. הורדה של כמות הסטייקים והחלפתם באופציות זולות יותר, כמו עוף לסוגיו או המבורגרים, תחסוך לכם הרבה כסף. אפשר גם לוותר על הסטייקים לגמרי, במיוחד אם אתם מאכילים הרבה ילדים שרובם יסתפקו בכיף בנקניקיות ובכנפיים.

שפדו אותם

רוצים בכל זאת לפנק את עצמכם בקצת בשר איכותי במנגל? שפדו אותו, ושזרו על השיפוד גם כמה ירקות. כמות הבשר בסטייק אחד יכולה לאכלס כמה שיפודים אם מוסיפים לכל שיפוד גם עגבניית שרי או שתיים, פלחי קישואים, פלפלים צבעוניים ובצל. גם זול יותר, גם בריא יותר.

אל תאשימו את התרנגולת

מתכוננו היום, שיפודי חזה עוף צלויים עם פירות העונה, ישלב כמה מהרעיונות שלעיל.

חזה עוף הוא אחת האופציות הזולות יותר בקצביה - לרוב אפשר לקנות אותו ב-20 שקל לקילו - אבל הוא בכל זאת מכיל נטו בשר (בניגוד לחלקי עוף אחרים, שגם הם אמנם זולים יחסית, אבל חצי ממשקלם הוא עצמות). לצערי, חזה עוף קיבל סטיגמה של אוכל משעמם ויבשושי. אבל חבר'ה, איכותו של חזה עוף מצביעה בעיקר על איכותו של הטבח. אם אתם לא מטבלים אותו בצורה מעניינת, הוא יהיה משעמם. אם אתם מבשלים אותו יותר מדי, הוא ייצא יבש וסיבי. אל תאשימו את התרנגולת.

במתכון הזה אנחנו משרים את העוף במרינדה מלאת טעמים, שגם עוזרת לעוף לשמור על עסיסיות בעת הצלייה. נוסף על כך, אנחנו משתמשים בטריק השיפודים, ובין פיסות העוף שמים פלחי פרי שמוסיפים טעם, צבע ועניין - ועוזרים אף הם למנוע את התייבשות העוף. לא עוד חזה עוף בגריל יבש וחסר טעם!

את המתכון הזה ניסיתי עם כמה פירות: קיווי, אגס ונקטרינה. הקיווי היה מעניין ויפה, האגס היה חביב, אבל קצת פחות אסתטי כי הוא נוטה להשחים בצלייה. הנקטרינה היתה פיצוץ, והשתדכה באופן מושלם לעוף ולמרינדה המתקתקה. אני מנחשת שגם אפרסק ושזיף יילכו נהדר במתכון הזה.

אתם מוזמנים להתנסות בפירות נוספים כאוות נפשכם (מלון בגריל מישהו?) - רק זכרו לא להוציא הון תועפות על פירות שלא בעונה. המטרה היא לרווח את העוף עם מוצרים זולים יותר. אל תקנו אננס ב-25 שקל ליחידה ואז תבואו לבכות לי שהוצאתם 50 שקל על שיפודים.

לשיפודים הוספתי גם פלחי בצל סגול בשביל הצבע והחריפות העדינה - לעוף לוקח פחות זמן להיצלות מאשר לבצל, והבצל שעל השיפוד מקבל רק חצי צלייה. אם אתם אוהבים את הבצל שלכם צלוי לגמרי וללא חריפות בכלל, ותרו עליו.

עוד דבר אחרון: את השיפודים אפשר גם להכין על מחבת פסים. לדעתי הם יתפקדו מצוין כמתאבן מרשים וטעים לאירוח, במיוחד אם מכינים שיפודים קטנים יותר (אפשר לגזור שיפודים דקים לחצי).

יאללה, לכו למנגל!

שיפודי חזה עוף צלויים עם פירות העונה

עלות: כ-30 שקל (תלוי במחיר הפירות)

כמות: כ-15 שיפודים

מרכיבים
  • 2 נתחי חזה עוף (2 פרפרים), בערך כולל של כ-1 ק"ג
  • בצל סגול
  • פירות העונה: נקטרינות, שזיפים, קיווי, וכדומה – 4-3 יחידות מכל פרי
  • שיפודי עץ (אומרים שיש להשרות את השיפודים במים חצי שעה לפני הצלייה. אני לא עושה את זה והם יוצאים בסדר, אז השרו או אל תשרו, לבחירתכם)

למשרה
  • 1/4 כוס שמן
  • מיץ מחצי תפוז (או 1/4 כוס מיץ תפוזים)
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 3 כפות רוטב סויה
  • 3 כפות סוכר חום
  • 3 שיני שום קצוצות
  • 2 כפיות ג'ינג'ר טרי קצוץ
  • 1/2 פלפל חריף קצוץ (מי שאוהב חריף יכול בהחלט להשתמש ביותר)

אופן ההכנה

  1. מנקים את נתחי החזה וחותכים לחתיכות בגודל של מסטיק עגול בערך (ההנחיה הזאת היא יותר בגדר שאיפה אידיאלית, מכיוון שקשה לעשות אותן בגודל אחיד. נו, שיהיו בגודל פחות או יותר אחיד שיעלה על שיפוד).
  2. מערבבים בקערה את חומרי המשרה (תנסו למוסס קצת את הסוכר), מוסיפים את העוף ומשרים במקרר לפחות שעתיים (אפשר ואף רצוי יותר אם יש לכם זמן).
  3. כשהעוף סיים להתפנן במשרה חותכים את הפירות והבצל לחתיכות בערך בגודל של חתיכות העוף, ומלבישים את פיסות העוף, הבצל והפירות על השיפודים, לסירוגין.
  4. צולים את השיפודים על המנגל (או על מחבת פסים) כמה דקות מכל צד, עד שהעוף נראה צלוי.