"זה לא ישים", "אי אפשר לעשות את זה", "אף מנהל רציני לא יסכים לדבר כזה", אלו רק חלק מהתגובות שקיבלנו כשדיברנו על היוזמה "שמים את המשפחה במרכז". היוזמה, שבסך הכל מדברת על להוציא הביתה כל עובד שהוא הורה, פעמיים בשבוע בארבע בצהרים, נתקלה בחלק מהמקרים בהערות ספקניות לגבי השאלה איך אפשר לנהל כך עסק?

החלטנו לבדוק אם זה באמת כל כך בלתי אפשרי. האם לצאת פעמיים בשבוע בארבע בצהריים זה בשמיים, האם זה באמת פוגע בעסק? חיפשנו עסקים שמוכנים להיות הראשונים שיאמצו את התו החברתי של "שמים את המשפחה במרכז". בתוך כמה ימים הגיעו אלינו עשרות פניות של חברות, שמוכנות להתחייב שלא רק שניתן לנהל כך עסק, אלא שזהו גם הדבר הכי טוב שיכול לקרות לעסק או לחברה.

חברת ההיי-טק ג'ג'ה הייתה הראשונה שהרימה את הכפפה. למעשה, גם המנהלים הבכירים של החברה מקפידים לצאת במהלך השבוע מדי פעם מוקדם ושמים גם את המשפחה שלהם במרכז. החברה היא חלק מיחידת המחקר והפיתוח של החטיבה העסקית Telefonica Digital השייכת לקבוצת התקשורת הבינ"ל Telefonica. לטענת הנהלת החברה, לא רק שלא מדובר בחברה שמפסידה כסף, היא גם אחת מחברות ההייטק בישראל שמגייסות עובדים, בזמן שבשאר מפטרים.

עוד בנושא:

עניין של תפיסה ניהולית

קברניטי החברה לא עובדים בבועה. מדובר בחברה שבין לקוחותיה נמנים תאגידי ענק וחברות בינלאומיות כגון מייקרוסופט ויאהו. אז איך הם עושים את זה? טל גפן, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברה, אומרת שהכל עניין של תפיסה ניהולית ושל מדידה דרך תפוקה. "עובדים שיוצאים הביתה פעמיים בשבוע מוקדם, הרבה פעמים פרודוקטיבים יותר. זה שאדם עובד 15 שעות לא הופך אותו לפרודוקטיבי. רואים את זה מאוד גם בקרב אימהות. בגלל שהן יודעות שאין הרבה זמן הן יחסית לשעות, מתקתקות הרבה יותר דברים מאשר גברים, שיודעים שאין מגבלות של שעות. חבל שמעסיקים לא משכילים להבין את זה".

לטענת גפן, הכל מתחיל מלמעלה. "בפועל, גם המנהלים יוצאים מוקדם. זה מתחיל מלמעלה וברגע שזה חלק מהאג'נדה של המנכ"ל אז זה בכלל עובד כי זה גם משהו שהם מיישמים וכך ברור שזה מחלחל למטה. כחברה אנחנו לא מתחברים לשיטה של להוציא את העובדים ביום ספציפי מוקדם כי יש עובדים שצריכים את זה ביום אחד ויש עובדים שצריכים את זה ביום אחר. מה שאנחנו עושים זה שהמנהלים מודדים על סמך ביצועים. כל השיח הארגוני הוא שיח של: זה המוצר, אלה היעדים והעובדים נותנים את הערכת הזמנים שלהם. יש הרבה מעבידים שחושבים שאם הם יראו את העובד מול הפנים זה אומר שהוא יעשה את העבודה. הם טועים. חלק מהעובדים יושבים מול פייסבוק או מול ynet. לעומת זאת, כשעובד מרגיש שיש מי שנותן בו אמון והוא לוקח מחויבות על המשימה, זה מייצר מחויבות יותר גדולה גם של העובד כלפי הארגון, אבל גם כלפי המנהל הישיר שלו".

האווירה בחברה היא אווירה של תקתוק, עמידה ביעדים ומדידה לפי תפוקות. לדברי גפן, היחסים עם המנהל חשובים לא פחות מהיחסים עם הארגון: "כשיש אמון עם המנהל והוא סומך עליך שתתן את האיכות ובזמן שהתחייבת אליו אתה מתנהג בהתאם. יש לנו עובדים שגרים רחוק והם עובדים מהבית יום אחד בשבוע. אני יכולה להעיד על עצמי שכשאני עובדת מהבית אני הרבה יותר פרודוקטיבית. בעיקר כשאני צריכה למצוא פתרון יצירתי וזה קשה לעשות את זה מהמשרד".

מתאמים פגישות מראש

אחת הנקודות הכואבות בכל חברה או משרד הוא נושא הישיבות. הורים רבים שנתקלים בלו"ז, בישיבה לאחר ארבע אחר הצהרים, נאלצים לבלות חצי יום בלמצוא סידור לילד. הורים שלא מוצאים סידור נאלצים לוותר על הפגישות ולשלם במחיר ויכוח עם המנהל הישיר ואפילו במחיר הקידום שלהם. בג'ג'ה החליטו לקחת את נושא הישיבות לתשומת לב מיוחדת. שי כהן, אחד העובדים בחברה, הציע להנהלה לקיים מהלך שהוא מכנה אותו "רידם אוף ביזנס", כל הישיבות השגרתיות מתואמות מראש ומצטלבות עם ישיבות של מחלקות אחרות במשרד. המשמעות היא שכל הישיבות מתקיימות לפני ארבע אחר הצהרים.

"ישנן ישיבות שהן קבועות ושגרתיות", הוא מסביר. "ישיבות צוות למשל. את כולן אנחנו מסיימים לפני ארבע. מה שעשינו זה שסנכרנו בין כל הצוותים שצריכים לעשות ישיבות צוות, כך שיעשו אותן באותה השעה. מה שקורה זה שזה מייצר יותר חלונות זמן פנוי לעבודה ולפגישות אחרות, כך שמאוד קל לתאם דברים בלתי צפויים".

שי, סמנכ"ל פיתוח, המנהל חמישים עובדים, מוכיח הלכה למעשה שאפשר לנהל צוות, לעמוד בתפוקות וגם להיות אבא. "יש לי שלושה ילדים. מאז שבתי הבכורה נולדה, אני לפחות פעמיים בשבוע אחראי על הילדים. בשבוע הבא למשל, אשתי נוסעת להודו לשלושה שבועות ואני אחראי. מבחינתי זה הכל עניין של ניהול. אני עובד לפי משל האבנים הגדולות (שקובע שקודם כל משבצים את המשימות הגדולות ואז שאר המשימות מתיישרות לפיהן. ל"ע). היומיים שלי עם הילדים זה נכס צאן ברזל וגם הבוס שלי לא יקבע לי בהם פגישה אחר הצהרים. יש סדר עדיפויות לכל דבר. זה נכון שכשאני עם הילדים אני קורא מיילים וצמוד לטלפון הנייד, אבל אם זה מאפשר לי להיות איתם, זה שווה את זה".

מעסיקים שרוצים לספר כאן איך הם שמים את המשפחה במרכז או לאמץ את עקרונות התנועה, מוזמנים לפנות אלינו למייל ולהצטרף לתו החברתי שמוכיח שאפשר גם לעבוד וגם להיות הורים.

ליאת עזר, פורטל המשפחה .