בואו נטהר קצת את האווירה: שישה צמחים שיעזרו לכם לנשום בבית

אם בדלהי המזוהמת הצליחו להפחית את זיהום האוויר בעזרת צמחי בית, לא כדאי גם לכם לנסות? מיקה יסוד מציעה שישה מטהרי אוויר מומלצים - לגידול בעציצים

מיקה יסוד

|

02.07.20 | 15:13

הספטיפילום הוא צמח עמיד וחזק בלי קשר לאיכויות שלו כמטהר אוויר מצטיין (צילום: מוראג רובננקו דיין)
הספטיפילום הוא צמח עמיד וחזק בלי קשר לאיכויות שלו כמטהר אוויר מצטיין (צילום: מוראג רובננקו דיין)
  (צילום: מוראג רובננקו דיין)

כשאנחנו חושבים על זיהום אוויר המחשבה הראשונה שלנו היא על זה שאורב לנו בחוץ. לפני כשנה הגדיר ארגון הבריאות העולמי את זיהום האוויר כאיום הסביבתי הגדול ביותר על בריאות הציבור. ואולם, מסתבר שגם על חללי המחיה והעבודה שלנו יש לתת את הדעת. באופן מפתיע, לעיתים קרובות אלה עשויים להיות אף יותר מזוהמים בגלל שימוש רציף במוצרי ניקיון ומוצרי צריכה אחרים (טקסטיל וריהוט למשל). הם גם פחות מאווררים, ובעיקר, אנחנו מבלים בהם את מירב שעות היום, במיוחד בתקופה האחרונה.

 

החדשות הטובות הן שיש לנו יכולת לשפר את איכות האוויר בחללים האלה, לפחות כך קבעו בנאס״א , במחקר שנעשה בשנת 1989. צמחים! צמחים בתוך הבית ובמשרד הם הדרך לשיפור האוויר שאנחנו נושמים ולהפיכתו לנקי יותר ולמזוהם פחות. הסרטון הבא עלה ל-TED ב-2009. האיכות שלו לא מדהימה, אבל אני בכל זאת ממליצה: קחו לעצמכם קצת פחות מארבע דקות וצפו בו. תשמחו לגלות שאם בדלהי המזוהמת להחריד אפשר ליצור שינוי בעזרת החברים הירוקים, אז יש סיבה לאופטימיות ירוקה.

  

 

בשנים האחרונות מתקיים דיון האם הצמחים באמת יעילים לטיהור האוויר. יש לא מעט טענות הגורסות ש, ובכן, לא באמת. או שדרושה מסה גדולה מאוד כדי שזה ישפיע. אבל אני מאמינה, שגם מעט שעושה טוב בעיניים ועל הלב, יותר טוב מכלום. נכון?  אז הנה מספר צמחים מומלצים לגידול ביתי עם ערך מוסף של מטהרי אוויר:

 

ספטיפילום

 

במחקרים נמצא כי הספטיפילום מטהר סוגים שונים של רעלנים כמו פורמלדהיד, בנזן, טריכלורואתילן  (צילום: מוראג רובננקו דיין)
    במחקרים נמצא כי הספטיפילום מטהר סוגים שונים של רעלנים כמו פורמלדהיד, בנזן, טריכלורואתילן (צילום: מוראג רובננקו דיין)
     

     

    בראש הרשימה ניצב צמח טרופי נפלא ואצילי, שגם פורח בלבן מספר חודשים בשנה. במחקרים נמצא כי הספטיפילום מטהר סוגים שונים של רעלנים כמו פורמלדהיד, בנזן, טריכלורואתילן ועוד כל מיני דברים שנשמעים כמו לא משהו שכדאי לנשום.

     

    איך מגדלים?

    אני מוצאת שהספטיפילום הוא צמח עמיד וחזק בלי קשר לאיכויות שלו כמטהר אוויר מצטיין. יש לו יכולת שיקום גבוהה, הוא לא צרכן כבד של אור, ויכול לצמוח בתוך החדר ולא צמוד לחלון ועדיין לשגשג. השקו אותו כשהשכבה העליונה של האדמה מתחילה להתייבש, והקפידו לשטוף את העלים שלו מאבק מדי פעם. מומלץ גם לדשן אותו.

     

    האשטאג למעקב: spathiphyllum#

     

    סנסיווריה

     

     

    הסנסיווריה, על שלל זניה, מטהרת אפקטיבית של פורמלדהיד, ואפילו בלילה היא מייצרת חמצן נקי. החוקר ההודי כאמאל מאטל מדבר עליה בהרצאת הטד שלו והיא אחת משלושת הצמחים שנמצאו הכי יעילים לעניין הטיהור.

     

    איך מגדלים?

    הסנסיווריה עמידה מאוד ויכולה להסתדר עם מעט אור, בתנאי שלא תציפו אותה במים. במילים אחרות, ייבשו לה את הצורה. יובש מדבר בין השקייה להשקייה, אפילו כמה חודשים(!) בלי מים לא מזיזים לה.

     

     

    צמח העכביש/ ירקא מצויצת

     

    תנו לו מספיק אור ומים וקבלו מטהר עוצמתי (צילום: מיקה יסוד, גברת עם צמחים)
      תנו לו מספיק אור ומים וקבלו מטהר עוצמתי(צילום: מיקה יסוד, גברת עם צמחים)

       

      גם צמח העכביש הוא אחד המטהרים החזקים כנגד סוגים שונים של כימיקלים: פורמלדהיד, בנזן, פחמן חד חמני וקסילן.

       

      איך מגדלים?

      לצמח העכביש יש יתרונות נוספים, כמו קצב צימוח מהיר, עמידות לשמש ישירה עד צל גמור, והצמחת ״ילדים״ לרוב - בייבי ספיידרז - שיכולים להפוך לעוד המון עציצים. ואם תשאלו אותי, גם יכולת להרחיב את הנפש בין רגע, בעיקר כשהוא מקבל מספיק אור ומספיק מים. בתוך הבית מקמו אותו צמוד לחלון - הוא חייב לקבל חשיפה גדולה לאור כדי להצליח.

       

      האשטאג למעקב: spiderplant#

       

      פוטוס

       

       

      ירקא מימין, פוטוס משמאל (צילום: מוראג רובננקו דיין)
        ירקא מימין, פוטוס משמאל(צילום: מוראג רובננקו דיין)

         

        גם הוא היה בחמישייה הפותחת של צמחים מומלצים למתחילים. ומעבר להיותו עמיד בצורה יוצאת מן הכלל, הפוטוס הוא מטהר נהדר, בעיקר של פורמלדהיד. למעשה זהו צמח הבית האולטימטיבי וסופר מומלץ, למתחילים ולכולם.

         

        איך מגדלים?

        הפוטוס משגשג באור מלא וגם בחדר מעט חשוך, כל עוד לא חושפים אותו לשמש ישירה. מומלץ להשקות כשהשכבה העליונה של הקרקע או כשכל הקרקע מתייבשת. אפשר גם להניח אותו מעל קערת מים לחצי שעה, שישתה לרוויה ולנקז.

          

        האשטאג למעקב: pothos#

         

         

        קיסוס החורש

          

         

        קיסוס החורש נחשב מטהר אוויר אדיר והוא יכול להיות בחירה מצוינת, אבל לא תמיד טוב לו בתוך הבית. נראה שבטווח הארוך הוא זקוק לאדמה, לכן הוא אחרי שהחזיק תקופה ארוכה בעציץ בבית ונראה מיליון דולר, הוא עלול ״להתעלף״ פתאום ולחדול.

         

        יכול להיות שזה קשור ללחות, קיסוס החורש לא אוהב להיות תחת מזגן ישיר, למשל, ובכלל, הוא פחות עמיד לשינויים. מצד שני, זה לא רע להתחדש פעם-פעמיים בשנה עם קיסוס חדש, כי הוא אחד המטהרים החזקים והחשובים. יש לו כמה וכמה זנים, ובאופן כללי, הירוק יותר עמיד מהמגוון.

         

        איך מגדלים?

        קיסוס החורש אוהב אור וצריך אותו כדי לשגשג, אבל הוא לא חייב להיות בקו ראשון לחלון, ואפשר למקם אותו במרחק לא גדול ממנו. להשקות רק כשהמצע מתחיל להתייבש

         

        האשטאג למעקבivyplant#

         

         

        דקל חמודוריאה (עדינה) ודקל אריקה

         

        חמודוריאה החמודה. גם היא במטהרים (צילום: מיקה יסוד, גברת עם צמחים)
          חמודוריאה החמודה. גם היא במטהרים(צילום: מיקה יסוד, גברת עם צמחים)

           

          דקלים הם משפחה נפרדת של צמחים טרופיים ונחשבים מעט יותר מסובכים להצלחה, או מה שנקרא, למתקדמים. יש להם עניינים עם יובש, הם רגישים אליו, וגם רגישים מאוד למעברים, השורשים שלהם לא אוהבים את זה. לכן אני ממליצה לגדל אותם רק אם כבר רכשתם ביטחון עם צמחים אחרים, הם לא מומלצים למתחילים.

           

          איך מגדלים?

          הדקלים אוהבים אור ולחות. מקמו אותם ליד החלון, רצוי לצד צמחים נוספים או ליד הכיור/ בסמוך לאדי בישול (לא קרוב מדי), והשקו רק כשהמצע שלהם מתחיל להתייבש.

           

           

          מיקה יסוד היא מייסדת הקהילה אורבן ג'ונגל by גברת עם צמחים. ואם טרם הצטרפתם לקהילת/קבוצת הפייס שלה - כיף, ירוק ונושם אצלה כל השנה. 

           

           

            איך להכניס את יער הגשם לחדר הרחצה? 

             

            סודות לגידול צמחים טרופיים. לחצו למדריך (צילום: אורן פייט)
            סודות לגידול צמחים טרופיים. לחצו למדריך (צילום: אורן פייט)

             

             

             

             

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד