מבחינתי, צמחייה זה החיים. הצמחים עושים לנו טוב בעיניים ובנשמה (וגם בגלריה באינסטה כמובן), מה שבטוח הוא, שצמחיה בבית מהווה שדרוג משמעותי של חלל המחיה או של חלל העבודה.
אז מה הבעיה? העניין הוא כזה: אם צמח מצליח - כלומר גדל, מתפתח ומשגשג - זה מתגמל ותמיד יעשה חשק לעוד (ספויילר: מתמכרים לזה). אבל אם קורה ההפך - זה באמת שובר את הלב ומתסכל לראות צמח שקמל לאיטו, ואחרי כמה פעמים כאלה - אנחנו מתייאשים.
כדי שזה לא יקרה, ויחד עם כמה עקרונות בסיסיים שכדאי להפנים, אני ממליצה להתחיל מצמחים קלים לגידול שיחזקו לכם את הביטחון. ריכזתי רשימה של חמישה צמחים שהם הימור בטוח להתחלה, על סמך התנסות ארוכת טווח אצלי בבית.
#1 פוטוס!
אמ;לק: צמח הבית האולטימטיבי
מובן מאליו שהפוטוס יהיה פה בראש הרשימה. ולמרות שזה מובן מאליו, הנה התיאוריה שלי: עדיף צמח פשוט וחיוני מאוד שגדל, משגשג ומשמח את החלל, מצמח מאתגר וטרנדי שנראה טוב במשתלה ואחר כך גוסס לך מול העינים בבית (כן, קלתיאות, אני מדברת עליכן).
פוטוס (POTHOS) הוא צמח הבית האולטימטיבי. הוא לא צריך המון אור או תשומת לב רבה כדי לשגשג במרחב ולעשות את הקסם הירוק: חיוניות, חיות וכל הג'אז הזה. גם אם הוא נזנח ומתייבש ממש (העלים שלו הופכים מדובללים ומסכנים), השקייה הגונה תחזיר אותו לחיים ותוך כמה שעות הוא לא יזכור לכם את זה בכלל. צמח לא נוטר טינה, מה שנקרא.
הפוטוס גם מטהר את האוויר על הדרך, כמו רוב הצמחים הטרופיים שמקורם ביערות הגשם. צמחים אלה אינם נחשפים לשמש ישירה בגלל הסבך שמעליהם, ולכן הם מתאימים גם כצמחי בית.
איך לגדל?
אור: מנעד רחב של מכמעט בלי אור עד אור מלא. רק בבקשה, בלי שמש ישירה, זה ישרוף לו את העלים.
השקייה: להשקות כשהשכבה העליונה של הקרקע או כשכל הקרקע מתייבשת (הוא כאמור ממש לא נוטר על הזנחה, אבל אם תציפו אותו ותשקו כל הזמן - גם הוא יתייאש בסוף). אפשר גם להניח אותו מעל קערת מים לחצי שעה, שישתה לרוויה. אחר כך לנקז ולהחזיר למקום.
עוד משהו: להרחיק מבעלי חיים וילדים, הפוטוס עשוי להיות רעיל אם אוכלים ממנו.
#2 סנסיווריה
אמ;לק: כמעט בלי אור ומים
אפשר לומר שהסנסיווריה היא כנראה צמח הבית הקשוח מכולם: גם חודשים של הזנחה והיא נשארת בשלה – מוצקה ואצילית. התחילו איתה ואני מבטיחה לכם שזו תהיה תחילתה של ידידות מופלאה. כל מה שתצטרכו לעשות זה פשוט להזניח אותה.
כשהיא בתוך הבית היא אצילית ואסופה, ותראה חיונית בכל מקום שתבחרו לשים בו אותה. למעשה, היא אחת הצמחים היחידים שישרדו לאורך זמן בחדר חשוך עם מעט מאוד אור.
יש לה כמה וכמה זנים ותמצאו אותה בכל מיני גדלים וצורות צימוח - אבל לכולם משותפת העמידות יוצאת הדופן. תראו למה אתם מתחברים ולכו על זה. רק אל תשקו.
איך לגדל?
אור: יכולה להצליח עם ממש מעט אור; אבל אין לה בעיה גם עם שמש ישירה.
השקייה: צריכה ייבוש מוחלט של האדמה בין השקייה להשקייה (מה שיכול לקחת אפילו חודשים(!) בקטע של מדבר: יובש קיצוני במצע השתילה שלה (=באדמת העציץ) והיא שמחה.
עוד משהו: הסנסיווריה מייצרת חמצן אפילו בלילה ולכן יכולה, בניגוד למיתוס הרווח, לבלות בחדר השינה שלכם.
#3 זמיה קוקוס
אמ;לק: חסין בפני ילדים
הזמיה (ובשמו המלא זמיאוקולקס) הוא צמח מלא בחיות, חזק ושורד בלי לעשות עניין. אני ממליצה עליו גם לבתים שמגדלים בהם ילדים לצד צמחים. אצלי בבית למשל, ילד אחד ריסק אותו על הרצפה, הוא נכנס להלם קל אבל התגבר והתחדש בכל הכוח.
איך לגדל?
אור: צמח עמיד וחסון שיכול להסתדר גם עם מיעוט אור.
השקייה: רגוע. תנו לאדמה להתייבש לפני שתשקו שוב (זה יכול לקחת גם שבועיים-חודש בין השקייה להשקייה, ובחורף גם חודשיים, כן, כן.
#4 שעוונית זוחלת
אמ;לק: עמידה ומהממות
שעוונית זוחלת היא סוג של סוקולנט לא מפונק, ואחת העמידות והאהובות עליי. מרהיבה.
איך לגדל?
אור: כדי להצליח איתה תצטרכו למקם אותה ליד מקור אור, חלון או פרגולה.
השקייה: להשקות, נכון, רק כשמתייבש. זה יכול לקחת אחת לחודש בקיץ ואחת לכמה חודשים בחורף.
#5 מונסטרה דלישיוסיה (נאה)
אמ;לק: מלכת הג'ונגל והטרנד
המונסטרה הפכה לאייקון בתרבות האורבן ג'ונגל הגלובלית, ולא סתם. היא נהדרת בצורה יוצאת דופן, יפהפייה הורסת, מאסיבית בחלל, קלה לתחזוק ולא מפונקת. היא כנראה תהיה היקרה מבין כל הצמחים ברשימה, אבל היא גם הכי משמעותית במרחב - פשוט אי אפשר להתעלם ממנה. אם יש לכם מקום (כי תצטרכו הרבה בשבילה) ואור, אל תוותרו עליה.
איך לגדל?
אור: המונסטרה צריכה אור כדי לשגשג: הרבה אור. מקמו אותה קרוב לחלון, אבל אל תחשפו אותה ליותר מדי שמש ישירה.
השקייה: כשהחלק העליון של אדמת העציץ מתחיל להתייבש אפשר להשקות שוב. העיקרון: לחות ממוצעת, לא להציף ולא לייבש. כן להתאהב.
עוד משהו: כדאי לתת לה דשן בשלב מאוחר יותר, בגלל הצמיחה המואצת שלה.
מיקה יסוד היא מייסדת הקהילה אורבן ג'ונגל by גברת עם צמחים. אתם מוזמנים להצטרף לקהילת אנשי צמחי הבית בישראל – נעים, ירוק ומעורר השראה שם כל השנה.