עד הקורונה, חשבתי שמזווה לשעת חירום הוא משהו טיפשי ולא הגיוני, אבל המציאות לימדה אותי כי מזווה כזה הוא חיוני. כך נוכל להמשיך להתקיים בכיף ממזונות רבים ומגוונים. אפשר להקים מזווה חירום בכל מקום בבית: במחסן, בתוך ארון באחד החדרים, במסדרון או בכל מקום שנראה לכם מתאים.
לפי משרד החקלאות האמריקאי, התאריכים הנקובים על המזונות מתייחסים אך ורק לאיכות ולטעם המזון. ככה זה פחות או יותר אצלנו - אין חובה לציין באיזה תאריך סביר להניח שהמזון מקולקל, למעט מוצרי בשר, מוצרי דגים, ביצים, סלטים ומזון לתינוקות. במידה ומזונות אלה מקולקלים הם יכולים להביא אתכם בקלות לחדר מיון. בכל מקרה, תמיד כדאי להריח ולהתרשם ממזון שמתכוונים לאכול, בדיוק כמו שעשו הסבתות שלנו.
מה שבאמת קובע את תאריך התפוגה של המזונות שלנו, זאת צורת האחסון. אם תשמרו את המזונות בצנצנת זכוכית בוואקום במקום קריר וחשוך - תצליחו להאריך את חיי המדף עד למקסימום האפשרי.
מזונות שנשמרים לעד בתנאי אחסון נכונים
- מים - לא מתקלקלים לעולם, זה בקבוק הפלסטיק שמגביל את התפוגה שלהם
- סוכר לבן
- מלח, על כל צורותיו
- דבש וסירופ מייפל
- רוטב סויה
- רוטב טבסקו
- חומץ, מכל סוג
- תמצית וניל איכותית
- קפה נמס
- קורנפלור, סודה לשתייה, אבקת אפייה
-
חמאת בוטנים
מזונות שמחזיקים מעמד בין 10 ל-20 שנה
- גרגרי תבלינים שלמים
- פופקורן
- שעועית יבשה
- אורז לבן
- פסטה יבשה
- קופסאות שימורים שונות שאינן חלודות, פגומות ונפוחות - לא מובטח טעם או איכות
- אלכוהול
- ביסקוויטים וקרקרים קנויים
- גרגרי חומוס יבש
- עדשים מסוגים שונים
צפו וגלו כיצד התמודדו פעם עם הצורך של החיילים ומלחי אוניות לשמר מזון
ביסקוויטים נצחיים - לחם אוניות
מרכיבים
כ- 12 יחידות
- 1 כוס קמח לבן
- 1/3 כוס מים
- קורט מלח
אופן ההכנה
- מחממים את התנור ל-120 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מערבבים את המרכיבים ולשים אותם עד לקבלת בצק נוח לעבודה. מקמחים משטח עבודה ומרדדים אותו למלבן בעובי של 1/2 ס"מ. פורסים את המלבן לריבועים ומחוררים אותם עם קיסם בדומה לביסקוויטים.
- מסדרים את ריבועי הבצק בתבנית ואופים שעה. מוציאים, הופכים את הביסקוויטים ומחזירים לתנור לשעה נוספת. מוציאים, מצננים ושומרים במיכל אטום.
>> בפרק הבא: כיצד משמרים את המזונות השונים, כך שיחזיקו מעמד לתקופות זמן ארוכות מן הצפוי
וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.
בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.
כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.
עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.
(צילום: אסף אמברם)