הימים הם ימי קורונה, אז לפני שנעבור לגיבורנו הנוכחי, נזכיר את הקורבן המוזיקלי הראשון שגבה הווירוס הארור: זהו מנו דיבנגו האגדי – סקסופוניסט, מלחין וזמר, יליד קמרון, שהיה מחלוצי הג'אז האפריקאי ומוזיקת העולם ושיתף פעולה עם שלל מוזיקאי ג'אז, סול ופופ. בשבוע שעבר הוא מת בפריז, בגיל 86, אז נחלוק לו כבוד ונזכיר את הלהיט שהיה לו בשנות ה-70, "סול מקוסה":
אבל גיבור הפוסט שלנו הפעם, אבי עופרים, לא נפל קורבן לשום מגפה מסתורית. יתרה מזו: אילו היה מקיים אורח חיים בריא יותר, ייתכן שהיה חי עימנו עד עצם היום הזה, נהנה מהלהיטים הרבים שבהקלטתם השתתף, מהמיליונים שהרוויח ומהמעמד המיוחד שלו כאחד האמנים הישראלים המצליחים בכל הזמנים.
הוא נולד בשם אברהם רייכשטט בצפת ב-1937, רקד בלט בילדותו ובנעוריו, מאוחר יותר גם ניהל סטודיו למחול, אבל לתהילה הגיע בזכות המוזיקה. את דרכו המוזיקלית החל בסוף שנות ה-50 בצמד עם שמוליק קראוס, שנקרא "העופרים", ולפני מספר שנים חשף חוקר המוזיקה דודי פטימר שהשיר המקורי הראשון שהצמד ביצע היה "בית הערבה", שקראוס הלחין למילים של חיים חפר ועמוס קינן, ושהוקלט לבסוף על ידי אריק איינשטיין. העופרים קראוס ורייכשטט הופיעו בעיקר בצפון הארץ וביצעו גרסאות כיסוי ללהיטים אמריקאיים מהתקופה. חודשים אחדים אחרי שהחלו להופיע, צירפו אליהם נערה צעירה בשם אסתר זייד ונעשו שלישייה, אבל קראוס פרש ממנה כעבור זמן קצר. זייד ורייכשטט נשארו בהרכב; הם גם נישאו ובחרו ב"עופרים" כשם משפחתם. בתחילת שנות ה-60 זכו להצלחה רבה בישראל וידעו להיטים רבים, כשקולה הצלול ודמותה הענוגה של אסתר משלימים את האישיות האקספרסיבית של אבי. קשה היה להתעלם מיופיים של השניים ומהאופן המבריק שבו הגישו שירה ישראלית:
שנות ה-60 היו עמוסות מאוד עבורם. יחד הם הופיעו במועדונים הנחשבים של התקופה, כמו מועדון התיאטרון בתל אביב, והשתתפו בסרט "אקסודוס" בבימוי אוטו פרמינגר. אסתר לבדה השתתפה גם בהצגות ופרצה כסולנית בפסטיבל הזמר הישראלי השני, ב-1961, שבו זכתה גם במקום הראשון (בשיר "שאני עימך") וגם במקום השני ("נעמה"). שנה לאחר מכן נשלחה לייצג את ישראל בפסטיבל בינלאומי בפולין עם השיר "סתיו", שהיה אחד השירים הישראליים המושמעים של התקופה. ב-1963 היא כבר הופיעה באירוויזיון, כנציגת שווייץ, ובני הזוג עברו לז'נבה, שם חתמו על חוזה הקלטות עם חברת התקליטים פיליפס ולמעשה החלו בקריירה בינלאומית.
הם זכו להצלחה גדולה, שכללה הופעות בתוכניות טלוויזיה יוקרתיות ברחבי אירופה והוצאת אלבומים שנמכרו היטב. לשיא הגיעו בסוף העשור, באנגליה, שם כיכבו בתוכנית משלהם בבי-בי-סי, הוצגו בפני המלכה אליזבת במופע מלכותי ועשו היסטוריה עם השיר "סינדרלה רוקפלה", שבזכותו היו לישראלים הראשונים, והיחידים עד כה, שהעפילו למקום הראשון במצעד הבריטי:
בארץ לא פרגנו לעופרים: העובדה ששני הישראלים עברו בינתיים לגור בגרמניה הייתה חטא קשה מנשוא, ועברו שנים עד שהוחלט לסלוח להם. עם גירושיהם, בתחילת שנות ה-70, הסתיימה גם הקריירה המשותפת. אבי התמקם בלונדון ולאחר מכן במינכן שהייתה לביתו הקבוע עד סוף ימיו. משנות ה-70 ואילך הוא עסק בהפקות ופתח אולפן הקלטות, אבל מעולם לא שיחזר את ההצלחה האדירה שהייתה מנת חלקו לצד גרושתו. הוא גם סבל מהתמכרויות שונות שגרמו לאובדן כספים. בראיון לרונן טל ב"ידיעות אחרונות" לפני 13 שנה סיפר: "בהתחלה הייתי לוקח כדורים, מסניף קוקאין. סמים עושים לך טוב בהתחלה, נותנים לך את מה שאתה רוצה מהם, אבל בסוף הם הורסים אותך. כשגיליתי את ההרואין, זו הייתה תחילת הסוף".
למרות הכל, נשאר אבי עופרים חביב הקהל בגרמניה. "בוהמיין חמוד", הגדיר אותו פעם העיתונאי גל אוחובסקי, ששיבץ את הלהיט "סינדרלה רוקפלה" בסרט "ללכת על המים" שלו ושל איתן פוקס. ואכן, דמותו הצבעונית, עם השיער הארוך, הצמידים והטבעות, שהייתה רחוקה כל כך מהדמות המוקפדת והמחויטת שהייתה מזוהה איתו בימי הזוהר הבריטיים, כיכבה במדורי הרכילות של הצהובונים הגרמניים (בעיקר אלה שסבתא נחמה נהגה לקרוא). ללא ספק, היה על מה לכתוב: עופרים התחתן והתגרש פעמיים נוספות מאז פרידתו מאסתר, ושני בניו, גיל וטל, הלכו בדרכו ונעשו מוזיקאים.
לפני שלוש שנים לקה עופרים בדלקת ריאות ואושפז בבית חולים במינכן למשך מספר חודשים. זמן קצר אחרי יום הולדתו ה-80, שחל ב-5 באוקטובר 2017, צייץ בטוויטר כי הוצף בברכות רבות והודה למעריציו הנאמנים. פחות משנה לאחר מכן, ב-4 במאי 2018, נפטר בביתו ברובע שוואבינג שבמינכן. נסיבות המוות לא פורטו: נכתב רק שהוא התמודד עם מחלה במשך זמן ארוך, ושעם מותו "הקרב תם". הוא נקבר בבית עלמין יהודי במינכן. ברדיו הישראלי עדיין אפשר לשמוע את קולו מדי פעם.
גם היא עוררה כעס על שעברה לגור בגרמניה. הקליקו על התמונה: