החיים מתחילים בגיל 70: מכרו את הבית ויצאו למסעות ברחבי העולם

נעמי ויהודה איילון נפרדו מכפר סבא, קנו דירה קטנה בבודפשט ועברו לגור בה. הם גילו שהחיים בהונגריה נוחים וזולים, ושממנה קל להם יותר להגשים את חלומם - לטייל

זהר אליה

|

30.04.19 | 04:21

נעמי ויהודה איילון בחופשתם בארץ. "בבודפשט  יש תחבורה ציבורית מצוינת, כך שאנחנו לא צריכים רכב, ועלויות המחיה הצטמצמו מאוד" (צילום: צביקה טישלר)
נעמי ויהודה איילון בחופשתם בארץ. "בבודפשט יש תחבורה ציבורית מצוינת, כך שאנחנו לא צריכים רכב, ועלויות המחיה הצטמצמו מאוד" (צילום: צביקה טישלר)
בני הזוג בדרכים. "בכל מקום היינו 'זקני השבט', אבל מבחינתנו אנחנו צעירים ובריאים" (צילום: אלבום פרטי)
בני הזוג בדרכים. "בכל מקום היינו 'זקני השבט', אבל מבחינתנו אנחנו צעירים ובריאים" (צילום: אלבום פרטי)
ושוב בארץ. "נפל לנו האסימון והבנו שבמקום לשכור פה ולהשכיר שם, יש לנו הזדמנות לגור במרכז אירופה ולטייל" (צילום: צביקה טישלר)
ושוב בארץ. "נפל לנו האסימון והבנו שבמקום לשכור פה ולהשכיר שם, יש לנו הזדמנות לגור במרכז אירופה ולטייל" (צילום: צביקה טישלר)
 

בגיל 70 החליטו נעמי ויהודה איילון להיפרד מהרכוש, מהילדים ומהנכדים ולהגשים את חלומם לטייל מסביב לעולם. הם מכרו את הבית בכפר סבא וקנו דירה קטנה בבודפשט המשמשת אותם כ"בסיס אם", ושממנה הם יוצאים למסעות. השנה הם העבירו את חודשי החורף בארצות המזרח החמות; בקיץ הם מתכוננים לחרוש את אירופה; ובין לבין הם הספיקו לחגוג את פסח בארץ.

 

>> תאהבו אותנו גם בפייסבוק

 

עוד בערוץ אנשים:

 

 

"במשך חמישה חודשים טיילנו באוסטרליה, בניו זילנד, בווייטנאם ובתאילנד - מקומות שמעולם לא היינו בהם", מספרת נעמי איילון. "בכל מקום היינו 'זקני השבט', אבל מבחינתנו אנחנו צעירים ובריאים, וזה הטיול אחרי צבא שלנו. אנחנו עושים אותו היום, כל עוד אנחנו יכולים. אין לנו תוכנית מסודרת לגבי ההמשך. אני לא חושבת כמה שנים קדימה".

 

הדברים הללו עשויים אולי להישמע חסרי אחריות, אבל יש מאחוריהם משנה כלכלית סדורה: נעמי איילון היא מאמנת לכלכלת המשפחה, ובעבר התגברה על משברים פיננסיים לא פשוטים. בכל מה שנוגע לכסף, היא מחשבת את צעדיה בזהירות. "אחרי שמכרנו את הבית, עשינו כמה השקעות וקנינו דירה קטנה וזולה בבודפשט", היא אומרת. "בעיר הזאת יש תחבורה ציבורית מצוינת, כך שאנחנו לא צריכים בה רכב, ועלויות המחיה הצטמצמו מאוד. בטיולים שלנו אנחנו מוצאים טיסות זולות ולא משלמים שכירות".

 

נשמע אידיאלי, ובכל זאת יש נקודה בעייתית אחת: להורים של בני הזוג קשה עם "השיגעונות של הילדים", על אף שהילדים עצמם הם כבר סבים לנכדים. "להוריי היה מאוד קשה עם ההחלטה שלנו למכור את הבית ולעבור לבודפשט", מספר יהודה איילון, פסיכולוג חינוכי. "הם אנשים דתיים, וקשה להם להבין איך החלטתי לעבור לגור בין הגויים. הם גם מרגישים כאילו אנחנו נוטשים אותם לעת זקנה. אחיותיי חיות בארץ, ולי יש קשר טוב איתם בסקייפ ובווטסאפ, ועדיין זה קשה להם".

 

בני הזוג איילון בחוות פילים בתאילנד. "זה הטיול אחרי צבא שלנו"  (צילום: אלבום פרטי)
    בני הזוג איילון בחוות פילים בתאילנד. "זה הטיול אחרי צבא שלנו" (צילום: אלבום פרטי)

     

    הכסף קבור בקירות

     

    בני הזוג איילון נשואים 27 שנים, ולשניהם אלה נישואים שניים. כשהכירו, לו כבר היו שלושה ילדים, ולה ארבעה, ומאז נולדו להם 13 נכדים שמוגדרים כמשותפים. שניהם עבדו כל השנים, עזרו לילדים עם הנכדים וניהלו חיים שגרתיים, אבל ברקע תמיד הדהד הרצון של יהודה לטייל בעולם, וכל הזמן גם התבלטה הראייה הכלכלית של נעמי. "הבנתי שהכסף שלי קבור בקירות של הבית", אומרת נעמי, "ושאני לא יכולה לעשות איתו כלום, אז מכרנו את הבית, עברנו לגור בשכירות והמשכנו לעבוד. את הכסף מהמכירה השקענו במספר אפיקים. חיפשנו גם השקעות בנדל"ן והגענו לבודפשט. חשבנו לקבל תוספת הכנסה ונכס שיש לו סיכוי להשביח. בשלב הזה נפל לנו האסימון והבנו שבמקום לשכור פה ולהשכיר שם, יש לנו הזדמנות לגור במרכז אירופה ולטייל".

     

    "לי היה קשה בהתחלה עם הרעיון של מכירת הבית, כי בית זה יציבות והמשכיות", מודה יהודה. "גם היה לי ניסיון רע עם דירה שמכרתי ולא מיהרתי לקנות אחרת, ובינתיים המחירים קפצו וזה היה הפסד גדול. מצד שני, הבנתי שהמהלך הזה יעזור לנו להגשים את החלומות שלנו, ומקסימום, נסתפק בדירה יותר קטנה. הדירה בבודפשט היא של 50 מ"ר בסך הכל, ובכל זאת, מיד כשהגענו אליה, הרגשתי בה כמו בבית".

     

    אתם לא מרגישים לבד בבודפשט?

    נעמי: "אחרי החודש הראשון שבו התארגנו בדירה והכרנו את הסביבה, התחילו להגיע האורחים. מאותו רגע ועד שטסנו לטייל, הבית היה מלא באורחים מהארץ – ילדים, נכדים, חברים, אחים, בני דודים. כשהבת של יהודה, שהיא זמרת, הופיעה בברלין, טסנו לשם כדי לראות אותה, וזה היה ממש זול. פתאום אנחנו יכולים לעשות דברים שלא היינו יכולים לעשות אם היינו ממשיכים לגור בארץ".

     

    יהודה: "אין שום בדידות. הכרנו דרך הפייסבוק ישראלים שגרים בבודפשט, חלקם בגילנו. יש לנו שם גם קרובי משפחה, בני דודים של נעמי. נעמי דוברת הונגרית, וגם אני מכיר את השפה, כי אבי דובר אותה. אנחנו כבר עושים הכל בבודפשט – כולל ביקורים אצל רופאים מקומיים".

     

    שטים בין איי תאילנד. "גם בחורף הבא נמצא מקום חם להיות בו" (צילום: אלבום פרטי)
      שטים בין איי תאילנד. "גם בחורף הבא נמצא מקום חם להיות בו"(צילום: אלבום פרטי)

       

      אבל גולת הכותרת היא הטיולים מסביב לעולם. הסיבוב הראשון, מזרחה, התחיל באוסטרליה, שם גרה בתה של נעמי. "אני סובלת מקור", היא אומרת, "ולא רציתי להישאר באירופה בחורף, אז נסענו. עכשיו אנחנו רוצים לקנות רכב ולהתחיל לטייל באירופה עצמה: אוסטריה, רומניה, קרואטיה, אוקראינה. יש כל כך הרבה מקומות יפים. גם בחורף הבא נמצא מקום חם להיות בו - אולי דרום איטליה או האיים הקנריים".

       

      מה הילדים שלכם אומרים על זה?

      "הם מאוד תומכים. לפני עשר שנים, כשהילדים היו צריכים ממני עזרה עם הנכדים, אולי לא הייתי נוסעת, אבל היום הנכדים כבר מספיק גדולים ויכולים לבוא אלינו להונגריה. כשהנכד נעם הגיע אלינו אחרי הצבא, הוא היה מאוד מבסוט. עוד חודשיים אנחנו מגיעים שוב לארץ, לבר מצווה של נכד אחר".

       

      יהודה: "נעים לראות את הנכדים על בסיס קבוע, אבל גם קודם קרה שלא ראיתי נכדים מסוימים במשך חודשיים. לנעמי יש נכדה באוסטרליה, כך שבכל מקרה אנחנו לא רואים אותה הרבה, אבל בזכות הסקייפ יש תחושה של נוכחות ומעורבות".

       

      יהודה איילון באוסטרליה, עם נכדתה של נעמי. "בכל מקרה אנחנו לא רואים אותה הרבה" (צילום: אלבום פרטי)
        יהודה איילון באוסטרליה, עם נכדתה של נעמי. "בכל מקרה אנחנו לא רואים אותה הרבה"(צילום: אלבום פרטי)

         

        אהבה ממבט ראשון

         

        שניהם אנרגטיים מאוד, נראים צעירים לגילם. חיוכה הקורן של נעמי לא מסגיר תקופות לא פשוטות שעברה בחייה. "בעלי הראשון ידע להרוויח כסף אבל לא לשמור עליו", היא אומרת, "וכשהתגרשנו, נשארתי עם המון חובות. כשאין כסף, זה משפיע על כל רבדי החיים: יש לחץ, חוסר שינה, איבוד תאבון, מתח בבית עם הילדים, שאת רוצה לתת להם ולא יכולה. אני אדם אופטימי וידעתי שאצא מזה, אבל היו הרבה רגעים שלא ידעתי איך".

         

        היא לקחה הלוואות שחברים ערבו להן, עבדה בשתי משרות ואז חזרה לנשום. אחר כך למדה אימון ושמה לב שמטופלים רבים מתקשים בתחום הכספי. בעקבות זאת למדה כלכלת משפחה והחלה לעסוק בייעוץ. עם חלק מהלקוחות היא ממשיכה לעבוד עד היום, דרך הסקייפ. את כל הדרך הארוכה הזאת עברה עם בעלה השני. "זאת הייתה אהבה ממבט ראשון, אבל לא רציתי להתחתן. פעם אחת ברבנות הספיקה לי, אבל הוריו של יהודה דתיים, וחרה להם שאנחנו חיים בחטא. הבנתי שאם לא נתחתן, זה יגרום לנתק בינו לבינם".

         

        נראה שאתם נהנים מתחושת חופש בלי לדאוג יותר מדי. מה יקרה אם מישהו מכם יחלה או ייפצע במהלך טיול, חלילה?

        נעמי: "דווקא פה, בכפר סבא, נפלתי במדרגות. זה יכול לקרות בכל מקום".

         

         

           

          כל חורף נפרד מהאישה ומהילדים וטס לשלושה-ארבעה חודשים בחו"ל. הקליקו על התמונה:

           

          יובל ירדן. "כל פעם שאני חוזר, החוויה היא כמו להתאהב מחדש". הקליקו על התמונה (צילום: מתוך אלבום פרטי)
          יובל ירדן. "כל פעם שאני חוזר, החוויה היא כמו להתאהב מחדש". הקליקו על התמונה (צילום: מתוך אלבום פרטי)

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד