צילום: שי יחזקאל

לאכול כמו ביונסה: 22 חוקים שיגרמו לכם להרגיש ולהיראות מעולה

למה כולם מדברים עכשיו על התפריט של ביונסה, והאם הדיאטה הטבעונית The Greenprint, שעובדת בשביל האישה הכי עוצמתית בסביבה, תעבוד גם בשבילכם?

מרקו בורגס (בתמונה למטה): "אין ספק שלביונסה יש השפעה עצומה על העולם. לא חשבתי שהספר שלי יעשה מהפכה כל כך גדולה. אני מקבל בכל יום אלפי תגובות אוהדות מאנשים שניסו את התוכנית ומדווחים שהם מעולם לא הרגישו כל כך טוב עם עצמם"  (צילום: בן יוסטר, סגנון: דיאנה לינדר)
מרקו בורגס (בתמונה למטה): "אין ספק שלביונסה יש השפעה עצומה על העולם. לא חשבתי שהספר שלי יעשה מהפכה כל כך גדולה. אני מקבל בכל יום אלפי תגובות אוהדות מאנשים שניסו את התוכנית ומדווחים שהם מעולם לא הרגישו כל כך טוב עם עצמם" (צילום: בן יוסטר, סגנון: דיאנה לינדר)

לא נגזים כלל אם נכתוב שכולם מדברים עכשיו על התפריט של ביונסה. בדרך כלל הכוכבת המפורסמת ממעטת לדבר על התזונה שלה, אבל בספר החדש שעליו חתום המאמן האישי שלה מרקו בורגס, The Greenprint: Plant-Based Diet, Best Body, Better World ("חותמת ירוקה: תזונה מבוססת צמחים, הגוף הטוב ביותר, עולם טוב יותר", בתרגום חופשי), כתבו היא ובן זוגה הראפר ג'יי זי את ההקדמה וחשפו בה את השקפת עולמם על תזונה - ובכלל.

 

השניים דבקים בתוכנית של בורגס כבר ארבע שנים תמימות, משנת 2015, וביונסה כזכור כבר הבליחה עם יחסי ציבור מצוינים לקייל עתיר נוגדי החמצון. אלא שעכשיו, עם צאת הספר בארצות הברית, הם מטיפים לכולנו ללכת בעקבותיהם ולהיצמד ל־Greenprint, תוכנית התזונה הטבעונית של בורגס. התוכנית מונה 22 חוקים ומחייבת את המתמידים לעשות אימון כושר בכל יום ולהיצמד למזון טבעוני ובריא בלבד. לדברי בני הזוג, ה-Greenprint גורמת להם להרגיש ולהיראות מעולה, אבל מדובר בהרבה יותר מזה. השניים כותבים כי הם מאמינים שזו הדרך של כולנו להציל את העולם - וגם את הבריאות שלנו. בדיוק בגלל זה הודיעה לאחרונה ביונסה ל־123 מיליון עוקביה באינסטגרם על ההגרלה שהיא עורכת: כל מי שיכין ארוחות לפי התוכנית יוכל לזכות בפרס המפתה – כרטיסים להופעות שלה לכל החיים!

 

    התפריט של ביונסה

    בוקר: סמוזי או קערה של דייסת שיבולת שועל ופירות.

    צהריים: סלט או מרק או שניהם. חשוב שבארוחה יהיה משהו משביע ולא רק ירקות, כמו למשל שעועית, עדשים או אגוזים. אפשר להכין טורטייה גדולה עם מחית שעועית וירקות שאוהבים. המרק צריך להיות על בסיס בטטה, כרובית או ברוקולי מרוסקים וירקות נוספים.

    ערב: מרק ופיצה או בורגר צמחוניים (ביתיים!).

    בין הארוחות: אגוזים ופירות.

     

      עם גיבוי סלבי בווליום כזה לא פלא שהספר כבר הפך לרב מכר. בורגס, פיזיולוג במקצועו, סיפר בראיונות טלוויזיה שליוו את השקת הספר, שבכל בוקר הוא משפשף את עיניו בתדהמה מול ההצלחה המסחררת של הספר שרק יצא לאור. "אני חי את החלום", הוא אומר שוב ושוב. "אין ספק שלביונסה יש השפעה עצומה על העולם. לא חשבתי שהספר שלי יעשה מהפכה כל כך גדולה. אני מקבל בכל יום אלפי תגובות אוהדות מאנשים שניסו את התוכנית ומדווחים שהם מעולם לא הרגישו כל כך טוב".

       

      ביונסה: "תזונה שטובה לכדור הארץ שלנו וגם לאדם עצמו"

      כמו מומחים רבים אחרים, בורגס מספר שהכל התחיל בהתעניינות האישית שלו בבריאות. הוא נולד למשפחה ממוצעת שבה היו גם לא מעט מבוגרים חולים. אמנם כולם נפטרו בשיבה טובה יחסית, אבל כולם סבלו ממחלות קשות שהגבילו את חייהם. אביו סבל מיתר לחץ דם וטופל בתרופות כבר בגיל 30, ואחרי שנים רבות של מוגבלות מת מדום לב. סבתו לקתה בשבץ ובשיתוק בגיל צעיר יחסית, וסבא אחר חלה בסוכרת והפך לעיוור. בני המשפחה צרכו הרבה בשר ומאכלים מהחי. כבר בגיל צעיר סבר בורגס שהסיבה לבעיות הבריאותיות של כל בני המשפחה היא תזונה גרועה במיוחד, ובגיל 15 החליט להפוך לצמחוני.

       

      לאחרונה הודיעה ביונסה ל־123 מיליון עוקביה באינסטגרם על ההגרלה שהיא עורכת: כל מי שיכין ארוחות לפי התוכנית יוכל לזכות בפרס המפתה – כרטיסים להופעות שלה לכל החיים  (צילום: GettyimagesIL)
        לאחרונה הודיעה ביונסה ל־123 מיליון עוקביה באינסטגרם על ההגרלה שהיא עורכת: כל מי שיכין ארוחות לפי התוכנית יוכל לזכות בפרס המפתה – כרטיסים להופעות שלה לכל החיים (צילום: GettyimagesIL)

         

        את ביונסה הוא הכיר כמאמן אישי לכושר (הוא גם מאמן הכושר של ג'ניפר לופז ועוד מפורסמים), ובאחת הפעמים הציע לבני הזוג לאכול באופן חד פעמי ארוחת בוקר שהוא יכין להם. הארוחה כללה סמוזי ירוק והשניים התלהבו מאוד. אחר כך הוא הציע להם ארוחת צהריים שמבוססת על התוכנית הירוקה שלו. הם אהבו את הארוחה, ובשלב הבא הוא הציע להם להצטרף לאתגר 22 הימים (שמוכר בארץ כ"אתגר 22") – התוכנית למעבר לטבעונות שהוא חתום עליה.

         

        אם אתם שואלים את עצמכם מה ההבדל בין Greenprint לטבעונות רגילה, ביונסה מסבירה שטבעונות אינה מזוהה עם בריאות בהכרח ויכולה להתבסס על ג'אנק פוד מתועש מהצומח. Greenprint, שמטיפה להימנעות מוחלטת ממזון מעובד ולצריכת מזון גולמי בלבד, מנטרלת את הבעיה הזאת

        הזמרים המפורסמים ושלושת ילדיהם עברו את האתגר בהצלחה, וכיום הם מצהירים שהמעבר לחיים על פי השיטה גרם להם להרגשה משופרת, לעייפות מופחתת, למראה עור יפה יותר, לזיכרון חד במיוחד, וכי גם השמירה על המשקל קלה מתמיד. בהקדמה לספר מתייחסת ביונסה גם לצד המוסרי באכילת בעלי חיים. "הימנעות של אדם אחד מאכילת מאכלים מהחי במשך שנה מונעת מוות וסבל של 200 בעלי חיים", היא כותבת. "אנשים שלא אוכלים מוצרים מהחי נהנים ממערכת חיסונית חזקה יותר ומזדקנים לאט יותר. זו תזונה שטובה לכדור הארץ שלנו וגם לאדם עצמו".

         

        ואם עכשיו אתם שואלים את עצמכם מה ההבדל בין Greenprint לטבעונות רגילה, ביונסה מסבירה שטבעונות אינה מזוהה עם בריאות בהכרח ויכולה להתבסס גם על ג'אנק פוד מתועש מהצומח. Greenprint, שמטיפה להימנעות מוחלטת ממזון מעובד ולצריכת מזון גולמי בלבד, מנטרלת את הבעיה הזאת.

         

        בספר מפרט בורגס את חוקי השיטה ובחלק מהם אף מציג מחקרים התומכים בהם. לא מדובר בתפיסה חדשנית שטרם שמענו עליה, ולמעשה לא מעט מחוקי התוכנית מוכרים משיטות אחרות, אבל כמו בכל שיטה שנשענת על מאגר נתון ומייצרת ממנו תוכנית חדשה, בורגס כנראה עלה כאן על משהו. לפניכם 22 חוקי השיטה בקצרה.

         

        1. אכלו מדי יום יותר מזון צמחי ופחות מכל מזון אחר

        למשל, במקום עוף אכלו טופו, ובמקום בשר אכלו קטניות מבושלות. שאלו את עצמכם בסוף כל יום "כמה מזון צמחי אכלתי?", והעדיפו את המזון הצמחי על פני כל מזון אחר. השינוי בהרגשה שלכם יבוא לידי ביטוי מהר מאוד ותרגישו טוב יותר.

         

        2. תכננו מראש את הארוחות

        אף אחד לא מתכנן להיכשל, אבל אנשים רבים נכשלים במעבר לתזונה בריאה בגלל חוסר תכנון. לכן, כדי לעבור לתזונה צמחית, אתם חייבים לתכנן את הארוחות שלכם מראש ולהקדיש לכך זמן. כך לדוגמה, בורגס ממליץ להכין בכל שבוע מאכלים שיהיו זמינים במקרר. למשל, קינואה שהיא דגן מלא ועשיר בחלבון מבשלים כמו אורז ושומרים בקופסה במקרר. במהלך השבוע אפשר לשלב אותה בסלט טרי, כבסיס לתבשיל או אפילו להוסיף לה סירופ מייפל ופירות ולאכול כקינוח.

         

        3. אכלו מזונות משביעים

        לדברי בורגס, הדיאטה הצמחית היא הדרך הקלה ביותר לירידה במשקל. והסיבה? המזונות שהיא מציעה מספקים תחושת שובע לאורך כל שעות היממה, וגם כמות המזון נאה. ובכל זאת, אם אתם רוצים להפחית במשקל, הוא ממליץ להקפיד לא לעבור את צריכת הכמויות הבאות ביום:

        • דגנים מלאים (קינואה, אורז מלא): ½1 כוסות מבושלות.
        • קטניות (שעועית, עדשים): 2 כוסות.
        • ירקות עמילניים (תפוחי אדמה, בטטות): 1 כוס אחת.
        • ירקות: בלי הגבלה, ובהם חשוב לכלול גם 1־2 כוסות עלים ירוקים ביום.
        • אגוזים וחמאת אגוזים (בוטנים, טחינה): 2 כפות.
        • פירות: 3 מנות (1 כוס כל מנה).
        • שמנים: 1 כף שמן + 1/2 אבוקדו או 10 זיתים.

         

        4. שתו מים - הם דלק החיים

        העובדה הזאת מפתיעה אנשים רבים, אבל לעתים קרובות עייפות, תשישות וחוסר אנרגיה נובעות למעשה מהתייבשות. אנשים רבים שוכחים לשתות מים במהלך היום, וזה גורם לירידה בזרימת הדם לאיברים ולתחושה מוגברת של מתח בגוף. כדי להפחית במשקל, וגם כדי לשמור על משקל תקין, צריך לשתות מספיק מים, כי כשהגוף מיובש ומצוי במתח, הירידה במשקל מתעכבת. כמה מים לשתות? לפי בורגס, גברים: 13 כוסות ביום, נשים: 9 כוסות.

         

        5. שמרו על הלב שלכם

        למרות שמחלות לב קורות לרוב בגיל המבוגר, טוען בורגס, בריאות הלב שלנו מתחילה להידרדר מהרגע שאנחנו נולדים, והתפקיד שלנו הוא לנסות לשמור על האיבר החשוב הזה כבר מגיל צעיר כי הוא ישפיע על איכות החיים ועל תוחלת החיים שלנו בהמשך. לדבריו, תזונה צמחית תגן על כלי הדם והלב שלכם, והוא אף מאזכר מחקר גדול שפורסם בשנת 2017 בכתב העת Journal of the American College of Cardiology וכלל 200 אלף אנשים, ולפיו תזונה מבוססת צמחים מגינה על הלב. אבל צריך להביא בחשבון, מדגיש בורגס, שאנשים שניזונים מתזונה צמחונית או טבעונית הכוללת מזון מעובד ומשקאות ממותקים לא נהנים מהגנה כזאת.

        המאכלים החשובים ביותר לבריאות הלב לדבריו הם אגוזים, וכדאי לשלב אותם בתזונה באופן קבוע. חופן של פקאן, פיסטוקים, אגוזי לוז, שקדים ואגוזי מלך צריך להיות חלק מהתפריט היומי של כל אדם שרוצה לשמור על לבו.

         

        כמו כן, הקפידו שבדיקות הדם שלכם ישקפו את פרופיל השומנים הבא:

        • כולסטרול כללי: פחות מ־200.
        • LDL (הכולסטרול ה"רע"): פחות מ־100.
        • HDL (הכולסטרול ה"טוב"): לפחות 60.
        • טריגליצרידים: פחות מ־150.

         

        6. הגנו על המוח שלכם

        ההידרדרות בתפקוד המוח מתחילה בגיל צעיר ונמשכת עד הגיל המבוגר, אז דמנציה ואלצהיימר הופכות להיות מחלות שכיחות מאוד (10% בקרב בני 65 ומעלה), והן הסיבה השישית הנפוצה ביותר למוות בחברה המערבית. כדי שהמוח שלנו יתפקד היטב גם בהתבגרות אנחנו צריכים לשמור עליו, ומחקרים מראים שתזונה צמחית מפחיתה את הסיכון לתחלואה באלצהיימר ב־53%. כדי להגן על המוח ממליץ בורגס לצרוך ויטמין E מהמזון על ידי אכילת אגוזים. בנוסף כדאי להעשיר את התפריט בפירות יער (אוכמניות, תות שדה, פטל) שמכילים כמות גבוהה של פלבנואידים התורמים לבריאות המוח. את פירות היער אפשר לשמור כשהם קפואים ולשלב בסמוזי של הבוקר.

         

        7. שלבו צום באורח החיים שלכם

        בורגס לא פוסח גם על צומות למיניהם. מחקרים רבים כבר הוכיחו שיש להם יתרונות בריאותיים רבים ובהם העלאת רמת האנרגיה, ירידה ברמת הסוכר בדם, הקטנת הסיכון לתחלואה במחלות רבות וכמובן ירידה במשקל. הצום שנחשב לקל ביותר ליישום הוא 16:8 – אוכלים במשך שמונה שעות בלבד במהלך היום. אם קשה לכם לצום 16 שעות, נסו בתחילה פשוט להגביל את שעות האכילה שלכם, כותב בורגס, וכך לשלב את הצום באופן קבוע בשגרת חייכם גם בלי להתחייב לכך באופן מוחלט. דלגו פה ושם על ארוחה, במיוחד ארוחת ערב. אם התעוררתם לא רעבים, דחו את האכילה לצהריים, הוא ממליץ.

         

        8. אכלו מזון שאוהב אתכם בחזרה

        כשבורגס היה נער הוא אכל עוגה תעשייתית, והיד שלו התנפחה. הוא קיבל טיפול רפואי, אבל אף אחד לא קישר בין העוגה לאלרגיה. כיום הוא נמנע ממזון מעובד כי הוא הבין שהוא אולי אוהב לאכול אותו, אבל המזון המעובד ועתיר המרכיבים התעשייתיים לא אוהב אותו בחזרה. איך תדעו אם המזון אוהב אתכם בחזרה? בורגס ממליץ להיצמד לאחד מהכללים שניסח מייקל פולן בספרו "איך לאכול מה" (הוצאת מודן): "אל תאכלו שום דבר שסבתא שלכם לא הייתה מזהה כמזון".

         

        9. עשו פעילות גופנית מדי יום, לא משנה כמה אתם עסוקים

        בכל פעם שאתם מתכננים את היום שלכם, הקדישו חלון זמן לפעילות גופנית. אם אתם עסוקים מאוד, החליטו שאתם משקיעים 15 דקות ביום. גם הליכה מהירה מסביב לבית זה טוב. היתרונות של הפעילות הגופנית כל כך גדולים, שסביר להניח שלאט־לאט תגבירו קצת את המינונים, ובכל מקרה גם ל־15 דקות ביום יש יתרונות רבים.

         

        10. נקו את הגוף שלכם מבפנים בכל יום

        לדברי בורגס, תוכניות ניקוי פנימי (דיטוקס) נפוצות מאוד, אבל האמת היא שהגוף שלנו יודע לנקות את עצמו ואין צורך לפעול באופן יוצא דופן כדי לגרום לו לעשות את זה. הגוף שלנו לוקח את הדרוש לו ממה שאנחנו בוחרים להכניס אליו ומפריש את השאר. כדי לעזור לגוף לנקות את עצמו בורגס ממליץ לאכול בכל יום לפחות מאכל אחד מאלה:

        • ירקות: בצל, שום, כרוב, ברוקולי, כרוב ניצנים, ארטישוק, כרישה.
        • פירות: פירות הדר, פירות יער, אגסים, תפוחים.
        • דגנים: שיבולת שועל.
        • שתייה: תה ירוק.

          הסמוזי של ביונסה - פאי תפוחים

          סמוזי פאי תפוחים (צילום: בן יוסטר, סגנון: דיאנה לינדר)
            סמוזי פאי תפוחים(צילום: בן יוסטר, סגנון: דיאנה לינדר)

             

            מה צריך:

            2 בננות קפואות

            חופן אגוזי קשיו

            חופן אגוזי פקאן

            1/2 כוס רסק תפוחים

            ללא סוכר או תפוח

            2 תמרים מגולענים

            1 מנה של אבקת חלבון

            1 כוס חלב צמחי (שקדים או שיבולת שועל) או מים

            קינמון ואגוז מוסקט, לפי הטעם

            מה עושים:

            מערבלים הכל בבלנדר ושותים במהלך הבוקר.

              11. השקיעו במזון שלכם

              אנשים רבים מתקשים להוציא כסף רב על מזון איכותי, אבל אם נסתכל על תמונת חיינו נראה שכדאי לנו להשקיע בבריאות שלנו. אם אתם לא יכולים להרשות לעצמכם לרכוש מזון אורגני, שימו לב למוצרים המרוססים יותר ואלה שמרוססים פחות, והעדיפו אותם. מוצרים מרוססים מאוד הוציאו מסל המזון שלכם או רכשו רק אורגניים. בורגס אף טוען שכאשר עוברים למזון צמחי הוא זול בהרבה ממזון מהחי, מה שיאפשר לכם להשקיע את כספכם במזון טרי ואיכותי מתוצרת מקומית.

               

              12.הפסיקו להאמין שמזון מהחי מחזק את הגוף שלכם

              לא מעט מהאנשים שמתעניינים במעבר לתזונה צמחית מביעים חשש מכך שהם יחושו חולשה או שהשרירים שלהם ייפגעו מכך. זהו מיתוס שהושרש בכולנו על ידי תעשיית הבשר והחלב, טוען בורגס, אבל האמת היא שתזונה צמחית יכולה לספק לגוף כל מה שהוא צריך. תשע חומצות האמינו החשובות והחיוניות נמצאות במזון צמחי. אתלטים רבים ניזונים ממזון צמחי והם מרגישים מצוין. גם החיות החזקות והגדולות בטבע, כמו פרות, היפופוטמים וג'ירפות, ניזונות מתזונה צמחית. האמת היא שבשר מגביר דלקתיות בגוף, ומזון צמחי מפחית אותה, ולכן הוא למעשה מחזק את הגוף שלנו.

               

              13. התחילו בשינוי היום, לא מחר

              לכולנו קשה לסגל הרגלים חדשים, גם אם הם בריאים וטובים לנו. אז איך מתחילים? מיד. התחילו עם השינויים הקטנים והפכו אותם להרגל. הנה כמה טיפים להתחלה קלה:

              1. הכינו כבר בלילה את ארוחת הבוקר שלכם: השרו 3 כפות שיבולת שועל בתוך כוס חלב צמחי ותבלו בקינמון. בבוקר חממו את הכוס, שתהפוך במהלך הלילה לדייסה, והוסיפו פירות יבשים או טריים להמתקה. זו ארוחת בוקר מושלמת להתחלת יום בריא.

              2. שלבו בכריך שלכם יותר ירקות: במקום פרוסה מעגבנייה אחת הוסיפו חסה ועוד מלפפון.

              3. החליפו מיונז באבוקדו או בחומוס.

              4. שימו בתיק שקית עם אגוזים.

              5. הכינו לעצמכם בכל יום קופסת ירקות חתוכים לעבודה.

              6. הוסיפו קטניות לתזונה שלכם – לאכול מקופסאות שימורים זה בסדר גמור.

               

              14. אל תשאפו לשלמות

              שאיפה לשלמות היא אחת הסיבות הנפוצות לכישלון ("אם אני לא הולך למכון הכושר שלוש פעמים בשבוע זה לא שווה כלום"). כולנו נופלים, וזה בסדר גמור. אם אכלתם סופגנייה אחת, לא תהפכו לאנשים שמנים. אם דילגתם על אימונים בחדר הכושר במשך חודש, הגיע הזמן להתחיל שוב. לפני שאתם מציבים בפני עצמכם מטרה חדשה, הביאו בחשבון שיהיו לכם נפילות. החיים האמיתיים אף פעם לא מושלמים, וכך זה צריך להיות.

               

              15. הקשיבו לגוף שלכם

              הגוף שלנו תמיד אומר לנו את האמת. כשמשהו לא תקין, הוא תמיד שולח לנו סימנים בצורת עייפות בלתי מובנת, כאבים, דימום, פריחה, שינויים ביציאות, הפרעות שינה – בכל אלה צריך לטפל. אנשים רבים מעדיפים

              לדחות בדיקות, אבל במצבים כאלה כדאי לשאול את עצמכם: האם המחיר הבריאותי שווה לי את זה? הגוף שלנו הוא הרופא הפנימי הטוב ביותר שלנו. אנחנו מחויבים להקשיב לו.

               

              בשר מגביר דלקתיות בגוף, ומזון צמחי מפחית אותה, ולכן הוא למעשה מחזק את הגוף שלנו (צילום: בן יוסטר, סגנון: דיאנה לינדר)
                בשר מגביר דלקתיות בגוף, ומזון צמחי מפחית אותה, ולכן הוא למעשה מחזק את הגוף שלנו(צילום: בן יוסטר, סגנון: דיאנה לינדר)

                 

                16. אל תרחמו על עצמכם בגלל מה שאתם לא יכולים לאכול

                אנשים רבים נשברים בשלבים הראשונים של שינוי תזונתי בגלל רחמים עצמיים. הם חושבים כל הזמן מה הם מפסידים ומה הם לא יכולים לאכול יותר. מומלץ מאוד להימנע ממחשבות כאלה. ברגע שמחשבות כאלה עולות לכם בראש, תזכירו לעצמכם שמותר לכם לאכול הכל. חטיף, עוגייה או צ'יפס לא יהרגו אף אחד ולא יהפכו אתכם לשמנים. אנחנו מחליטים לבחור במזון שעושה לנו טוב גופנית ונפשית וגם תורם למראה החיצוני שלנו. לוקח זמן להתרגל לטעמים חדשים, אבל תוכלו להתגבר על כך בעזרת מתכונים חדשים וניסויים טעימים במטבח.

                 

                17. תרגלו Kaizen

                Kaizen ביפנית הוא "שינוי טוב". ביפן נהוג לספר סיפור שמדגים את המשמעות של הביטוי בחיי היומיום של כולנו. אדם החליט לכרות עץ ענק בחצר שלו. מכיוון שלא היה לו הכסף הדרוש לשכור חברה שתעשה את העבודה בעבורו, הוא החליט לכרות את העץ בעצמו באמצעות גרזן. בכל יום הוא כרת עוד קצת מהעץ הענק, ולבסוף הצליח לכרות את כולו. אם אתם מתחילים דיאטה במטרה להפחית במשקל, עשו זאת על ידי הצבת מטרות קטנות. במקום להחליט לרדת 5 ק"ג ולהתייאש בדרך, החליטו על ירידה של חצי ק"ג בלבד. נסו להוסיף הרגלים בריאים לאורח החיים שלכם: עוד כוס מים אחת של שתייה, עוד מנת ירק לארוחת הערב שלכם והליכה של 10 דקות ביום. כשההרגלים הקטנים האלה יהפכו להרגל, יהיה לכם קל יותר להגיע להישג הגדול שאתם רוצים בו.

                 

                18. עודדדו את עצמכם, כך תגבירו את סיכויי ההצלחה שלכם

                אם אתם שונאים את האוכל הצמחי שלכם, את החלב הצמחי שבחרתם ואת הפעילות הגופנית שלכם, לא תצליחו להתמיד בכך. חלק בלתי נפרד מהמסע לאורח חיים בריא הוא למצוא מה אתם אוהבים לאכול ואיזו פעילות גופנית מועדפת עליכם. ואל תשכחו לעודד את עצמכם בדרך. אם אתם מצליחים לעמוד במעבר לשתיית סמוזי בריא בכל בוקר, היו גאים בעצמכם. אם ירדתם במשקל, קנו לכם בגד חדש והבליטו את הירידה במשקל. גם התעסקות בגרפים שמראים ירידה במשקל באפליקציות השונות תעודד אתכם להמשיך ולא להישבר.

                 

                19. הקדישו זמן לעצמכם, בכל יום

                לכולנו אין זמן. המטלות רבות, ואנחנו מעמיסים על עצמנו עוד ועוד. אבל יש פתגם חשוב שאומר ש"אנחנו לא יכולים לתת יותר ממה שיש לנו", ואם לא נחזק את עצמנו ונטפל בעצמנו, נתקשה להעניק לאחרים ולתפקד. לכן כדאי לכל אדם להקדיש מדי יום קצת זמן לעצמו. אבל את הזמן הזה לא כדאי להשקיע ברשתות החברתיות אלא בפעילות מרגיעה, כמו אמבטיית קצף מפנקת, עיסוי, האזנה למוזיקה, פגישה עם חברה, בילוי בבית קפה. משהו שיטעין אתכם באנרגיות טובות להמשיך ולעבוד קשה.

                 

                20. תרגלו מיינדפולנס כשאתם אוכלים

                אחת הדרכים המפתיעות להפחתה במשקל ולשמירה על משקל תקין היא הקפדה על מיינדפולנס בזמן האוכל. במקום לעסוק בדיאטה התרכזו באוכל שאתם אוכלים. אכלו אותו לאט ואף פעם לא מול המחשב או הטלוויזיה. בכל פעם שאתם אוכלים, עסקו רק בדבר אחד - אכילה. הרגישו את טעם האוכל ואת המרקם שלו והחליטו אם הוא טעים לכם. דרגו את הטעם שלו והחליטו אם אתם אוהבים אותו או לא. כמו כן, שימו לב לתחושת המלאות שלכם. דרגו אותה בציון מ־1־10. אל תגיעו ל־10 כדי להפסיק לאכול אלא למשהו כמו 8. שבעים אבל לא מפוצצים.

                 

                21. חשבו על העולם לפני שאתם אוכלים

                למזון מעובד ולמזון שהגיע ממרחקים יש השפעה רעה על הבריאות של כולנו כי הם פוגעים באיכות הסביבה. לדברי בורגס, מוצרים, מכל הסוגים, כדאי לרכוש מייצור מקומי ולהעדיף אותם על פני מוצרים שמגיעים ממדינות מרוחקות

                לא מעט מהמוצרים שחוזרים איתנו הביתה מהסופר הם מזונות מעובדים, וחלקם הגיעו לסופרמרקט לאחר מסע של עשרות, ולעתים גם מאות, אלפי קילומטרים. למזון מעובד ולמזון שהגיע ממרחקים יש השפעה רעה על הבריאות של כולנו כי הם פוגעים באיכות הסביבה. לדברי בורגס, מוצרים, מכל הסוגים, כדאי לרכוש מייצור מקומי ולהעדיף אותם על פני מוצרים שמגיעים ממדינות מרוחקות. בדרך זו אתם משקיעים בבריאות העתידית שלכם ושל ילדיכם.

                 

                22. זכרו: העולם לא זקוק לנו, אנחנו זקוקים לו

                כדור הארץ לא זקוק לאדם כדי לשרוד. בני האדם זקוקים לכדור הארץ כדי לחיות. ההחלטה שלנו לשמור על כדור הארץ חיונית לקיום שלנו. תזונה טבעונית היא הדרך היעילה ביותר לשמור על כדור הארץ ולהגן על הסביבה, כי תעשיית גידול בשר בקר מזהמת את הסביבה באופן ניכר. מכונית שנוסעת יום שלם מזהמת את האוויר ב־3 ק"ג של פחמן דו חמצני. ייצור של המבורגר אחד שווה ערך לשחרור 75 ק"ג פחמן דו חמצני. אם אתם חושבים לעבור לאכול דגים, הזיהום עדיין ממשיך. הדיג האינטנסיבי כיום גורם להיעלמות זנים שלמים של דגים, כך שהפתרון היחיד למען איכות הסביבה הוא מעבר לתזונה מבוססת צמחים וויתור על מאכלים מהחי.

                 

                 

                הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד