צילום: שי יחזקאל

רוצה עור קורן כמו של היפניות?
נסי את מסכת שעועית האזוקי

לקפוץ לדיקור בסין, לעצור לחידוש נעורים בהודו, ליהנות מהפרדוקס הצרפתי ולשתות מפרי הנעורים בפולינזיה. מסע בעקבות סודות הנעורים של תרבויות שונות בעולם

לעולם בעקבות האמש. סודות מעיין הנעורים מסביב לעולם (צילום: בן יוסטר)
לעולם בעקבות האמש. סודות מעיין הנעורים מסביב לעולם (צילום: בן יוסטר)

סין: תה ירוק ומחטים לפנים

התה הירוק עשיר במיוחד ברכיב EGCG שנחשב לבעל פעילות נוגדת חמצון עוצמתית הנלחמת ברדיקלים החופשיים, אויבי ה־DNA. הסינים אינם מסתפקים רק בשתיית תה ירוק לעיכוב ההזדקנות, הם גם מושחים אותו על הפנים ושגרת הטיפוח הסינית כוללת מסכה ביתית לחידוש תאי העור המבוססת על חליטת תה ירוק בשילוב תה לבן. אמנם נוגדי החמצון שבתה הירוק אינם נספגים מעבר לשכבת האפידרמיס (שכבת העור העליונה), אבל תרומתם למראה העור משמעותית, ובמחקרים נמצא כי ביכולתו לשפעל תאי עור מתים.

 

כלי נוסף בארסנל ההתחדשות של הסינים הוא הדיקור הקוסמטי. כבר לפני 2,500 שנה נהנו פילגשיו של הקיסר הסיני הגדול מטיפול הביוטי הזה, שמיועד לטפל בטווח רחב של פגעי עור, החל בעיגולים שחורים מתחת לעיניים, דרך פיגמנטציה ואקנה וכלה בקמטוטים ובקמטים. במהלך הטיפול מחדירים לעור עשרות מחטים דקיקות (כ־40־70) שיוצרות מעין פצע שטחי מאוד המכונה "מיקרו טראומה חיובית". כשהגוף מזהה את הפגיעה הוא עובר למצב של תיקון שגורם להמרצה של מערכת הדם והלימפה כדי לשגר לתאי העור חומרי הזנה ולשפר את זרימת אנרגיית הצ'י (אנרגיית החיים) בערוצי הגוף השונים. התוצאה היא התחדשות של תאי העור וייצור מוגבר של אלסטין וקולגן. הטיפול מתבצע בשילוב עיסוי ודיקור של נקודות נוספות לאורך הגוף.

 

את רוב הקרדיט למראה עור הפנים שלהם היפנים חייבים ככל הנראה לנאטו (צילום: בן יוסטר)
    את רוב הקרדיט למראה עור הפנים שלהם היפנים חייבים ככל הנראה לנאטו(צילום: בן יוסטר)

     

    יפן: אזוקי, אצות וויטמין סודי

    מי שיבקר ביפן יגיע כנראה למסקנה הניצחת שהיפנים אינם מזדקנים. עור הפנים שלהם נראה חלק ונטול קמטים עד שהוא גורם להם להיראות חסרי גיל. את העור המושלם הזה ניתן לזקוף לזכות התזונה שלהם, שמתבססת על אצות, נאטו (סויה מותססת), שעועית אזוקי, אורז ותה ירוק, לצד הימנעות מחשיפה לשמש וטקס יומיומי של עיסוי הפנים. גם כאן השימוש במרכיבי התזונה האלה חורג לעתים מהמטבח לשידת התמרוקים.

     

    אבל את רוב הקרדיט למראה עור הפנים שלהם היפנים חייבים ככל הנראה לנאטו. המאכל המותסס הזה, שמהווה מרכיב בלתי נפרד מהתפריט היומי שלהם, מכיל ויטמין בשם PQQ (פירולוקינולין קינון). הוויטמין הזה, שהתגלה ביפן רק בראשית שנות ה-2000, משתייך לקבוצת ויטמיני B וחיוני לשמירה על עור בריא. הנאטו מהווה גם מקור משמעותי לוויטמין K, ובמיוחד ל־K2, שנחשב לנדיר בתזונה המערבית ומסייע בין היתר לספיגה של הסידן בעצמות. בנוסף הוא מכיל לציטין, חומצה לינולאית וסיבים תזונתיים הפועלים כמטהרי דם ומשפרים את העיכול, תכונות המשפיעות על בריאות העור ועל המראה שלו.

     

    מסכת אזוקי לעור זוהר

    שעועית האזוקי עתירה בשלל ויטמינים (A, B, C) ומינרלים (סידן, מגנזיום, אבץ) ומספקת לא מעט יתרונות בריאותיים. בשימוש חיצוני היא מפליאה לא פחות ומשמשת כבסיס לפילינג ולמסכות יופי המותירות את העור בעל מרקם משיי, מוצק, זוהר וקורן.

     

    מה צריך:

    חופן שעועית אזוקי

    1 כפית שמן קוקוס

    מה עושים:

    1. שוטפים היטב את השעועית ומייבשים.

    2. קולים את השעועית במחבת על להבה נמוכה למשך 10־15 דקות וטוחנים במטחנת קפה או תבלינים עד לקבלת אבקה.

    3. שמים בקערה את האבקה, מוסיפים שמן קוקוס ומעט מים ומערבבים עד לקבלת משחה בעלת מרקם אחיד.

    4. מורחים על הפנים ומחכים כ־5־10 דקות עד לייבוש. שוטפים במים חמימים.

     

    מי אורז לעור חלק ורך

    מי האורז מכילים ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו החיוניות לעור בריא, ובכללן חומצה פרולית שנחשבת לנוגד חמצון חשוב ונמצאת בלא מעט תכשירים קוסמטיים (מסייעת בהפחתת נזקי קרינת השמש ובמניעת קמטים וקמטוטים ולהבהרת העור). רכיב נוסף הוא האלנטואין, שידוע כבעל פעילות אנטי דלקתית וכמסייע לזירוז התחדשות תאי העור וריפוי פצעים.

     

    מה צריך:

    1 כוס אורז

    2 כוסות מים קרים

    מה עושים:

    1. שוטפים את האורז היטב, מוסיפים אותו ל־2 כוסות המים הקרים ומשרים למשך כחצי שעה.

    2. מערבבים, מסננים ושומרים את המים!

    3. טובלים צמר גפן במי האורז ומושחים בעדינות על הפנים והצוואר.

    איך מאחסנים: בבקבוק זכוכית מעוקר במקרר (אפשר להשתמש עד כשבוע).

     

    טיפ

    מה עושים עם האורז שסונן? אפשר להוסיף לו מעט מים עד לקבלת עיסה. מורחים על הגוף ומעסים בתנועות סיבוביות. משאירים על העור למשך 5 דקות ושוטפים במים חמימים, ללא שימוש בסבון רחצה.

     

     

    נוגדי חמצון המצויים בגרעיני הענבים מסייעים גם בעיכוב תהליכי הזדקנות העור של הצרפתים (צילום: בן יוסטר)
      נוגדי חמצון המצויים בגרעיני הענבים מסייעים גם בעיכוב תהליכי הזדקנות העור של הצרפתים(צילום: בן יוסטר)

       

      צרפת: זרעי ענבים ויין

      על "הפרדוקס הצרפתי" שמענו בהקשר של מניעת מחלות לב וכלי דם, אבל הפרואנתוציאנידינים (PCO, סוג של נוגדי חמצון) המצויים בגרעיני הענבים מסייעים גם בעיכוב תהליכי הזדקנות העור של הצרפתים. מחקרים שונים מצביעים על כך שתמצית זרעי ענבים תורמת להעלאת רמת נוגדי החמצון בדם. כמו כן היא נמצאה כמסייעת להגנה על הקולגן והאלסטין בעור – אותם חלבונים המקנים לעור את המוצקות ואת האלסטיות שלו.

       

      כדי ליהנות מהשפעתם של זרעי הענבים אפשר לצרוך אותם כיין (כפי שנוהגים הצרפתים, אבל רצוי במתינות), כתוסף תזונה או כרכיב בתכשירי קוסמטיקה. חברות קוסמטיקה רבות נוהגות להשתמש בשמן זרעי ענבים בתכשירים שונים, מכיוון שהוא נחשב לבעל ספיגה טובה, מסייע להקלה על בעיות עור שונות וכן לשמירה על לחות העור והשיער.

       

      פולינזיה: נוני, נוני, נוני

      לפולינזיות חילק הטבע את פרי הנוני כמעכב הזדקנות. לפני כשני עשורים גילה אותו גם המערב ושילב אותו במשקאות ובשלל תכשירי קוסמטיקה. הנוני, או בשמו המדעי: מורינדה ציטריפוליה (Morinda Citrifolia), הוא הזן הנפוץ ביותר של מורינדה - עץ טרופי הגדל בדרום הפסיפיק, בדרום מזרח אסיה, מרכז אמריקה, תת היבשת ההודית (שם מכונה בשם "עץ התה ההודי") ובקאריביים, ונעשה בו שימוש רפואי באזורים אלה זה כ־2,000 שנה. למרות ריחו הדומיננטי, שעשוי להיות מאתגר במקצת, הוא נחשב לבעל פעילות אנטי דלקתית ומהווה מקור ייחודי לשלל ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ורכיבים פעילים שלחלקם

      יש גם השפעה מיטיבה על העור, כמו ויטמין C (המסייע להתפתחות ולתיקון של רקמות גוף שונות ולריפוי פצעים), סלניום, חומצה קפרואית, חומצה קפרילית, חומצה אסקורבית וביופלבנואידים.

       

      הודו: טריפאלה, כורכום וזהב

      ברפואה ההודית המסורתית מוקדש ענף שלם לאנטי אייג'ינג המכונה ראסאייאנה (Rasayana), שפירושו "חידוש נעורים" ומטרתו לסייע להגיע לאריכות ימים (וליהנות גם מאיכות חיים), להאט את תהליך ההזדקנות ולחדש את רקמות הגוף השונות.

       

      המילה "ראסה" (Rasa) פירושה "טעם" ו"פלסמה", ו"אייאנה" (Ayana) משמעותה "להיכנס". מדובר בתהליך שבו מכניסים לגוף מזונות וצמחים שונים כדי להזין את הרקמות וכדי לתקן את הרקמות שנפגעו עם הזמן, לחדש אותן ולהחיות אותן. הוא מיועד לאנשים בריאים ולכאלה המתמודדים עם מחלות כרוניות, ובדרך כלל מבוצע לפניו תהליך מקדים של טיהור הגוף מרעלים בטכניקות ניקוי שונות. אחת מהפורמולות הפופולריות בהקשר הזה נקראת "טריפאלה" (Triphala) והיא מבוססת על שלושה פירות: אמלקי, האריטאקי וביביטאקי. צמחים נוספים המשמשים בראסאייאנה הם אשווגנדה, שטווארי, גודוצ'י ופיפאלי.

       

      כוכב נוסף בהאטת ההזדקנות של ההודים הוא שורש הכורכום שנחשב לאחד מהצמחים החשובים באיורוודה ומתהדר בשלל פעילויות: אנטי דלקתי, אנטי חיידקי, אנטי פטרייתי, אנטי ויראלי ואף נוגד סרטן. הוא נחשב לבעל השפעה מיטיבה על העור, ובהודו אפשר למצוא בשווקים מגוון רחב של תכשירים קוסמטיים שבהם נעשה שימוש בשורש. בין היתר הוא מסייע בהגלדה ובריפוי של פצעים, מאזן את רמת החומציות של העור, מספק הגנה מפני נזקי השמש ומשמש לטיפול בבעיות עור שונות.

       

      כורכום וג'ינג'ר - אנטי דלקתיים ומשמשים לטיפול בבעיות עור שונות (צילום: בן יוסטר)
        כורכום וג'ינג'ר - אנטי דלקתיים ומשמשים לטיפול בבעיות עור שונות(צילום: בן יוסטר)

         

        צמח פופולרי נוסף המשמש כמרכיב התורם לשמירה על מראה עור צעיר הוא שורש הג'ינג'ר. הוא אנטי דלקתי ועשיר בנוגד חמצון חשוב בשם ג'ינג'רול המסייע בהגנה מפני שבירה של הקולגן ומשפר את אלסטיות העור ומוצקותו. יש הטוענים ששימוש בשמן ג'ינג'ר עשוי אף להפחית צלוליט ומראה של ורידים בולטים.

         

        מלבד צמחים, תבלינים ושורשים, נעשה באיורוודה גם שימוש חיצוני ופנימי במתכות שונות העוברות תהליך מיוחד של טיהור והפיכה לאבקה. בהיבט הקוסמטי (החיצוני) נחשב הזהב לממריץ דם ונוגד חמצון חשוב. בשימוש פנימי הוא נחשב כמסייע לשיפור חילוף החומרים והעיכול שיתבטאו בהמשך במראה עור בריא וקורן, ויש המשתמשים בו גם במסגרת טיפולי ראסאייאנה.

         

        מסכת ג'ינג'ר מטהרת וממריצה

        מה צריך:

        2 פרוסות ג'ינג'ר

        2 כפות דבש

        1 כפית מיץ לימון טרי

        מה עושים:

        1. מגררים את הג'ינג'ר בפומפייה דקה. מוסיפים את הדבש והלימון ומערבבים למשחה אחידה. מצננים במקרר במשך 30 דקות.

        2. מורחים את המשחה על העור למשך 30 דקות ושוטפים במים חמימים.

         

        הלימון מכיל חומצה אלפא הידרוקסית, שנהוג להשתמש בה בלא מעט טיפולי אנטי אייג'ינג מכיוון שהיא מסייעת בקילוף של תאי עור מתים ובהסרתם (צילום: בן יוסטר)
          הלימון מכיל חומצה אלפא הידרוקסית, שנהוג להשתמש בה בלא מעט טיפולי אנטי אייג'ינג מכיוון שהיא מסייעת בקילוף של תאי עור מתים ובהסרתם(צילום: בן יוסטר)

           

          מקסיקו: סוכר, לימון ואמנות הפילינג

          בין שלל הרגלי הטיפוח של נשות המקום, אחד הנפוצים הוא פילינג סוכר ומיץ לימון. הלימון מכיל חומצה אלפא הידרוקסית, שנהוג להשתמש בה בלא מעט טיפולי אנטי אייג'ינג מכיוון שהיא מסייעת בקילוף של תאי עור מתים ובהסרתם. שימוש קבוע בפילינג מסייע גם לחדירה ולספיגה טובות יותר של תכשירי לחות לעור.

           

          מסכת פילינג לימון רב שימושית

          מה צריך:

          1 כפית מיץ לימון סחוט טרי

          2 כפות אבקת סודה לשתייה

          מה עושים:

          1. מערבבים את מיץ הלימון עם אבקת הסודה עד לקבלת משחה צהובה במרקם אחיד.

          2. מורחים את המשחה בתנועות סיבוביות על הצוואר ועל הפנים (במיוחד על אזור ה־T, נזהרים ממגע באזור העיניים) או על כפות הידיים למשך 10־15 דקות, לא יותר!

          שימו לב, ייתכן שתחושו מעט עקצוצים על העור. זו תופעה רגילה לחלוטין, אבל יש אנשים שעשויים לגלות רגישות יתר. במקרה כזה פשוט שטפו במים.

           

          סקנדינביה: סאונה, דגים וגרגירי יער

          לנשים במדינות כמו שוודיה, דנמרק או פינלנד יש לכאורה כל הסיבות שבעולם ליהנות ממראה עור צעיר וזך כשלג: אקלים קר, חשיפה מועטת לקרני שמש הרסניות ועוד תנאים שתורמים לרווחה. אולם הסוד לעור יפה ומראה צעיר טמון כנראה לא רק בתנאים הסביבתיים האלה אלא גם בשילוב ההרגלים הנורדי של בילוי בסאונה, המסייעת בטיהור הגוף מרעלים, עם התזונה המקומית המבוססת בין היתר על גרגירי יער שונים העשירים בנוגדי חמצון רבי עוצמה ועל דגי ים עתירי חומצות השומן אומגה 3, שפעילותן האנטי דלקתית חיונית להתמודדות הגוף עם עקה חמצונית.

           

          סגנון: דיאנה לינדר איורים: אסף כבשני

           

          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד