לסיים את האירוע ללא טון צורב: כך תתמודדו עם הצרבת באירועי הקיץ

אורחת לא רצויה בהחלט - היא מגיע לקראת סוף האירוע ומעכירה את כולו. מה אפשר לעשות כדי למנוע ממנה לבוא בחגיגה הבאה? קבלו טיפים נטולי מרשם

ד"ר לב ליכטנשטיין

|

02.07.18 | 09:08

נהנים מהאורעים ללא תופעות לוואי  (צילום: Shutterstock)
נהנים מהאורעים ללא תופעות לוואי (צילום: Shutterstock)

התסריט מוכר מראש: מקבלים הזמנה, מגיעים לאירוע, מחייכים בקבלת פנים, מתרגשים בחופה, מנשנשים ראשונים, רוקדים, טורפים עיקריות והלאה לרחבה עד לקינוח. אם זה מסכם את חווית האירועים שלכם - זכיתם, כי לחלק מהאנשים יש חלק נוסף שהוא פחות חגיגי: הצרבת. רוצים להשאירה בבית? כך תעשו זאת:

 

נתחיל מהסוף - למה הצרבת חייבת להופיע בסוף החגיגה?

כשאנחנו אוכלים הרבה ובזמן קצר אנחנו ממלאים את הקיבה שלנו ומאיטים את תהליך העיכול, מה שמביא לשחרור יתר של החומצה בקיבה. הסוגר בין הוושט לקיבה נרפה וכך החומצה עולה מהקיבה לוושט. אצל רובנו הסוגר עובד היטב כך שלא כל אחד יסבול בהכרח מצרבת אחרי ארוחות כבדות, אך אצל חלקנו הוא פשוט אינו עושה את העבודה כמו שצריך. החומצה היא זו שאחראית לתחושת השריפה ולכאב שעולה מאזור הבטן לכיוון הגרון.

 

חלק מהמזונות עלולים להחמיר את הצרבת ולכן מי שיודע שיש לו נטייה לסבול מצרבות צריך לשים לב לתזונה, בעיקר באירועים חגיגיים כמו חתונות שסובבים סביב אוכל ואלכוהול.

 

באנו לאכול או קבלת פנים: הגעתם לקבלת הפנים ובכל פינה יש עמדה שמתהדרת במנות קטנות ואקזוטיות. הנקודה הטובה היא שמדובר על מנות קטנות באמת ואם תסתפקו באחת או שתיים, תתחילו את האירוע ברגל ימין. הגעתם מורעבים ואתם מסיימים את המגש לגמרי בעצמכם? תופעות הלוואי עלולות לתפוס אתכם בהמשך.

 

>> זכרו לאכול ארוחות קטנות במשך היום שלפני האירוע, כדי למנוע התנפלות על המזון המוגש.

>> אל תמנעו מאכילה בקבלת פנים - כך אכילה במנות קטנות במשך האירוע תקל על תהליך העיכול ותמנע שחרור יתר של החומצה בקיבה.

 

התרגשנו ועכשיו נאכל או מנות ראשונות: החופה הגיעה לסיומה וחלק מהאורחים כבר משתוללים על רחבת הריקודים בזמן שהמנות הראשונות מוגשות לשולחן. תבחרו בתבונה את המזון שמגיע אליכם לצלחת. פסטלים, סיגרים, בורקסים, סלטים עתירי שמן ומיני המזונות מטוגנים יגרמו לרפיון הסוגר בין הוושט לקיבה ויתנו אור ירוק לצרבת.

 

>> הראשונות מעוררות חשש? קומו מהשולחן כדי להימנע מהפיתויים: ריקדו, הצטלמו, חדשו את הקשר עם הדודות, השקו את הכלה והחתן (במים! הם יודו לכם).

>> אכלו מעט - אל תשכחו שיש עוד עיקרית וקינוח לפניכם.

 

לשמח חתן וכלה או ריקודים ואלכוהול: יש חתונות בלי בר? לרוב הוא גם צמוד לרחבת הריקודים ומגיש קוקטיילים, יין ומשקאות חריפים. בשלב הזה כשהקיבה שלכם כבר מתחילה להתמלא, עדיף שתסתפקו במשקה אחד בלבד, שכן גם המשקאות האלכוהוליים גורמים לרפיון של סוגר הוושט התחתון. מה גם, שהיין כשלעצמו הוא חומצי ולכן עלול להחמיר את הצרבת.

 

>> אפשר לשמוח גם בלי להשתכר מעל הראש, החליטו מבעוד מועד כמה אתם שותים ואל תחרגו מהכמות.

 

הגענו לעיקר או המנה העיקרית: לא משנה אם המארחים בחרו בבופה או בהגשה לשולחן, השתדלו להימנע מבשרים שומניים (כמו סטייק או המבורגר). כזכור, מאכלים שומניים מעודדים את הצרבת. חזה עוף ובשרים רזים לעומת זאת, יסייעו לכם להימנע ממנה. שימו עין גם על הסלטים - רטבים חמוצים עלולים להרע את המצב, גם אם נמנעתם מהסטייק בגבורה.

 

>> לא חייבים 'להחזיר' לעצמכם את המתנה באוכל - כמות גדולה מדי של מזון ואלכוהול תגרום בסופו של דבר לכבדות, קשיי עיכול והרגשה כללית רעה (שלא לדבר על השפעות של שתייה מופרזת). אכלו רק עד שאתם מלאים.

 

סוף מתוק או שלב הקינוחים: אם הצלחתם לשרוד את כל הערב ולא פרשתם מוקדם זכיתם להגיע לשלב הקינוחים. מגוון של מתוקים, עוגות, שוקולדים ופירות מוגשים לשולחנות או ממתינים בעמדות השונות ברחבי האולם. אתם כבר לא רעבים אבל כל השפע הזה מפתה ממש. נסו להסתפק בפרי שאינו חומצי, מבלי להגיע לשוקולדים, בקלאוות, קפה וקינוחים שמכילים קפאין. הבטן שלכם תודה לכם.

 

>> מתקשים להתאפק? הבטיחו לעצמכם קינוח שווה בבוקר שלמחרת - כך תוכלו באמת להנות ממנו והוא בטוח יהיה שווה יותר מגרסת הפרווה שהוגשה באולם.

 

סוף מסלול או לפני שהולכים לישון: חכו רגע לפני שאתם נכנסים למיטה, כשאנחנו שוכבים והקיבה שלנו עוד מלאה הסיכוי לצרבת גדל. בכל מקרה כדאי להגביה את הראש מעט באמצעות כרית נוספת כדי להקל על הצרבת.

 

אם הצרבת היא אורחת לא רצויה שמגיעה מדי פעם לביקור כדאי לכם להצטייד מראש בתרופות כמו טאמס ומאלוקס שמקלות על הצרבת לטווח הקצר. אם הצרבת היא משהו שמלווה אתכם אחרי כל אירוע שכולל ארוחה כבדה, התרופות האלה עלולות דווקא לגרום להפרשת יתר של חומצת הקיבה ולכן העדיפו תרופות כמו פאומוטודין שמעכבות את הפרשת החומצה. מי שסובל באופן קבוע מצרבות יכול להיעזר בתרופות ממשפחת ה-PPI כמו דקסילנט שמדכאת את שחרור החומצה ליותר מ-24 שעות ולכן יכולות לסייע למי שסובל מצרבות דווקא בלילה, ובייחוד בסופן של החתונות. בכל מקרה כדאי להיוועץ ברופא לפני נטילת תרופה כלשהי.

 

ד"ר לב ליכטנשטיין הוא מנהל היחידה למחלות מעי דלקתיות במכון לגסטרואנטרולוגיה בבית חולים אסותא אשדוד (ציבורי)

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד